Ahoj, asi nejsem první "začínající investor", který si sem přišel pro radu, snad mi někdo odpoví, když jsem odpovědi na svoje otázky v nejnovějších vláknech nenašla.
Před pár měsíci jsem objevila něco, co se jmenuje FIRE (Financial independence, Retire Early), a musím říct, že mě to docela inspirovalo, i když úplně do toho asi jít nechci/ nevím, zda by to šlo. Ale začala jsem se tak nějak zajímat o peníze a o možnosti jejich investování... Takže jsem si vyrobila na spořícím účtu fond pro všechny případy, udržuju si obligátní stavební spoření na úrovni "dám do něj jen tolik, abych dostala max od státu" a pravidelně měsíčně investuju do pár podílových fondů.
Ale s tím, jak se ve "fondu pro všechny případy" dostávám k hranici takové finanční částky, která znamená 6 měsíců pohody a 12 měsíců s utaženým opaskem i bez příjmu, chtěla bych přesunout tuhle měsíčně odesílanou částku v řádu jednotek tisíc investovat nějak jinak. Představa je pravidelné investování částky kolem 10 000 měs. někam, kde to samo něco vydělá, nebudu se o to muset starat a můžu to tam nechat ležet třeba 10, 15 let nebo i víc. Tolik background.
Všichni FIRE guruové furt mluví o indexových fondech, nejvíc o SP 500, takže jsem se po tom začala shánět i v ČR a prý to je možné jen pomocí ETF, je to pravda? A pokud ano, dokážete mi někdo poradit, kterého brokera (LYNX, Degiro, Fio) mám nejlíp použít na svoji strategii - pravidelně měsíčně kolem 10 000 na indexy typu SP 500, NASDAQ, DAX, abych zaplatila co nejmíň na poplatcích a vyhnula se problémům s daněmi a přílišnému papírování?
Prostě co byste poradili "BFU malému investorovi"?