Creditas (banka)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod iglooo 6. 2. 2020 14:06

iglooo píše:Jj, v Creditas mají strach z toho, že ČNB příští týden zvýší úrokové sazby, tak si to pro jistotu pojistili dopředu, aby pak nevypadalo hloupě, že oni zvyšovat nebudou. :-)


Ale tak hloupě to stejně vypadat bude, co si budeme povídat, že jo? 8-D
iglooo
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 2. 2020 21:12

Uff, co se mi před chvílí u této banky stalo, to je v dnešní době až neuvěřitelné! A myslím, že zejména ti, co zde psali, jak začnou Creditas využívat jako hlavní banku místo Air bank či jiné (jen proto, že má bezplatné okamžité platby) se nad svým rozhodnutím ještě zamyslí :). Ale k věci:
Z Poštovní spořitelny jsem dnes chtěl odčerpat 100 tisíc zaslaných na jejich Spoření s bonusem kvůli soutěži (viz vlákna ČSOB a Poštovní spořitelna). Tedy jsem 50 tisíc zadal z PS jako okamžitou platbu na můj spořicí účet Creditas (druhou půlku jinam), vše v PS v pohodě odešlo. Kouknu do appky Creditas a málem jsem omdlel: jak v historii plateb, tak v zůstatku se okamžitá příchozí platba zaúčtovala 2x! Tedy 50 tisíc mi Creditas přidala ze svého :D. Považuji to za poměrně závažný bug jejich systémů, zvlášť proto, že už zde nedávno někdo zmiňoval, že totéž se mu stalo u odchozí okamžité platby (že odešla jako okamžitá a současně jako běžná, tedy 2x). To jsou velmi vážné chyby v systému okamžitých plateb, milá zlatá Creditas! Samosebou, pokud se to přes víkend samo nesrovná, tak jim to hned v pondělí napíšu. A to nejen proto, že při takto vysoké částce by už šlo o trestný čin Bezdůvodné obohacení, ale hlavně považuji za správné to nechat opravit.
Dejte si tedy na příchozí i odchozí okamžité platby u této banky velký pozor!!!
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 7. 2. 2020 21:39

Bezdůvodné obohacení není trestný čin, jen zakládá povinnost je vrátit.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod iglooo 7. 2. 2020 22:22

minarjo píše:(druhou půlku jinam)


Tam jinam přišlo 50 tisíc nebo nic? :nenapadne ;-)
iglooo
Diskutér

Odeslat příspěvekod Schwarzie 7. 2. 2020 22:43

minarjo píše:při takto vysoké částce by už šlo o trestný čin Bezdůvodné obohacení

Jednalo by se o precin podvod (vyuziti omylu jineho), prip. zatajeni veci. Zalezelo by na nazoru konkretniho organu cinneho v trestnim rizeni. Bylo by to trestne uz od 5.000 Kc.
Schwarzie
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 2. 2020 23:02

Děkuji za upřesnění právní kvalifikace - zatím jsem nikdy z ničeho obviněn nebyl, tak detaily neznám :). No zkrátka už jde o částku, kterou by banka dřív či později postrádala :)
A v ČSOB/PS chyba není: jednak druhá okamžitá platba došla normálně, jednak problém se zdvojováním okamžitých plateb u Creditas už zde někdo zmiňoval dřív (ale to šlo o platbu odchozí, zadanou přes Richee).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod suram 8. 2. 2020 02:52

Nejednalo by se o žádný trestný čin, tady jmenujete názvy různých trestných činů (podvod, zatajení věci) a neuvědomujete si, že u nich zákon vyžaduje zavinění ve formě úmyslu. Úmyslný trestný čin nelze spáchat omylem (chybou) systému. A pojem bezdůvodné obohacení se v trestním zákoníku vůbec nevyskytuje, to je pojem z občanského zákoníku, logicky tak není bezdůvodné obohacení trestné.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod Schwarzie 8. 2. 2020 06:48

A ono by se o umyslne zavineni nejednalo, pokud penize dostal na ucet, videl by je tam, vedel, ze nejsou jeho a nedej boze by je utratil nebo nechtel vratit? Samozrejme pokud by je neutratil a po vyzve (nebo sam od sebe) vratil, tak to na odstihani není.
Schwarzie
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lenka_2 8. 2. 2020 09:08

Rozhodně ale lze nechat si ten přeplatek macerovat na spořáku aspoň do příštího vydání měsíčního výpisu z účtu a "věc" ohlásit až začátkem března. Těch cca 50 Kč úroku je dost chabé nálezné, ale aspoň něco.
Promokódy v profilu.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lol Phirae 8. 2. 2020 09:14

Z judikatury (Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 16. 5. 2007, sp. zn. 5 Tdo 538/2007, publikované pod č. 22/2008 Sb. rozh. tr.)

Jestliže si pachatel přisvojil peníze, které mu byly omylem zaslány na bankovní účet, s nímž disponoval, pak pro rozlišení, zda tím spáchal trestný čin podvodu podle § 205 odst. 1 tr. zák. (s využitím omylu jiného) nebo trestný čin zatajení věci podle § 254 odst. 1 tr. zák. (tj. věci, která se dostala do moci pachatele omylem), je rozhodující, zda pachatel věděl o omylu jiné osoby v době, kdy se peníze dostaly do jeho moci, tj. když se skutečně dozvěděl o takové platbě na bankovní účet (např. na základě výpisu z účtu). Věděl-li pachatel již v této době, že jde o peníze, které mu byly zaslány omylem, může spáchat jen trestný čin podvodu, nikoli trestný čin zatajení věci.

Uvědomí-li si pachatel omyl (nebo je-li na něj upozorněn) až poté, co již získal cizí věc, za níž se považují podle § 89 odst. 13 tr. zák. i peníze na účtu, do své dispozice (do své moci), nemůže naplnit skutkovou podstatu trestného činu podvodu podle § 250 tr. zák. V takovém případě není vyloučena jeho trestní odpovědnost pro trestný čin zatajení věci podle § 254 tr. zák.


P.S. Bez ohledu na odkazy na starý trestní zákon (140/1961 Sb.) je shora uvedené aplikovatelné beze změny na právní úpravu dle nového trestního zákoníku (40/2009 Sb.) Viz např. 8 Tdo 1280/2012.
Chcete nějaký bonus? Kódy (Twisto 150 Kč, WorldRemit 500 Kč, Curve, Revolut, TransferWise, Xendpay...) viz můj profil.
Lol Phirae
Nadšenec

Odeslat příspěvekod myšpulín 8. 2. 2020 09:41

A co poslat ty peníze zpátky odesílateli? To je přece standardní postup, vrátit platbu.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lol Phirae 8. 2. 2020 09:47

myšpulín píše:A co poslat ty peníze zpátky odesílateli? To je přece standardní postup, vrátit platbu.


Nice try... :love: :D 8-) 8-D

Edit: Abych to rozvedl - naznačený postup by beze sporu (ve smyslu zbavení se jakékoliv trestní odpovědnosti a přesunu problému na někoho jiného - plátce/banka) fungoval v případě "zdvojené" platby od třetí osoby. V daném konkrétním případě (platba sám sobě) se obávám, že by si dotyčný akorát pohoršil, protože by to (celkem důvodně) mohlo být vnímáno tak, že se to bezdůvodné obohacení ještě pokusil zakamuflovat a peníze zašantročit. Opravdu nemůžu doporučit.
Chcete nějaký bonus? Kódy (Twisto 150 Kč, WorldRemit 500 Kč, Curve, Revolut, TransferWise, Xendpay...) viz můj profil.
Lol Phirae
Nadšenec

Odeslat příspěvekod suram 8. 2. 2020 10:05

Já tu jaksi žádného pachatele nevidím, chyba systému není pachatel. Dokud minarjo ty peníze navíc nepoužije pro svoji potřebu, tak pachatelem také nebude. Vzhledem k jeho aktivitě při ohlašování té chyby to přímo můžeme vyloučit. Systém okamžitých plateb funguje krátce, všechny chyby nejsou vychytané ani v déle fungujících systémech, např. u plateb kartou. Minarjo šílí strachem z trestního stíhání, obviňuje z chyby Creditas, ale chyba může být klidně u ČSOB nebo ČNB, nebo nevím kdo ten systém spravuje.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lol Phirae 8. 2. 2020 10:19

Tak teda nevím, co tady ještě řešíš ty, ale pro jistotu znovu - tím, že peníze (o kterých vím, že tam byly zaúčtovány zjevně omylem) nechám "uležet" na svém účtu, opravdu problém nevyřeším.
Chcete nějaký bonus? Kódy (Twisto 150 Kč, WorldRemit 500 Kč, Curve, Revolut, TransferWise, Xendpay...) viz můj profil.
Lol Phirae
Nadšenec

Odeslat příspěvekod suram 8. 2. 2020 10:27

On ale nemusí problém řešit. Stačí čekat, až si ho vyřeší ten, kdo ho způsobil.
suram
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků