Vkladní knížka bez výpovědní lhůty - levnější než bankomat

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Pabloson 4. 11. 2019 14:53

diky tomuto vlaknu jsem zacal uvazovat o zalozeni vyherni vkladni knizky od cs s tim ze bych na ni vlozil jen tisicovku abych byl ucasten dvakrat do roka losovani (o to jedno mega) a jednou za deset let bych tam poslal korunu aby mi ji nezrusili.

beru to jako koupi losu za tisicovku kterej by byl aktivni po dobu zbytku mojho zivota(rekneme dalsich 30-50let) a kde bych mel sanci na vyhru 1M (-15% dan) dvakrat do roka se sanci 1:9999 -> koukal jsem ze cisla aktualne losovanych knizek jsou pouze ctyrmistna a jejich pocet predpokladam bude v case spis klesat, takze se sance na vyhru bude zvysovat.

jinak pocitam ze jedinym nakladem na ten los bude jen ta tisicovka ktera se bude postupem casu vlivem inflace znehodnocovat

muzu se zeptat copa si myslite o tutom napadu, pripadne vidite nekde v mem uvazovani chybu?
Pabloson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ROlda78 4. 11. 2019 15:43

O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 11. 2019 15:58

mám to stejně. Los zdarma, ztrácíš akorát inflací.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ROlda78 4. 11. 2019 16:18

už jsem se nato možná ptal, asi není Patriku vidět vkl. knížka v Georgeovi, co?
(to bych chtěl moc)
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 11. 2019 17:10

Pabloson píše: (výherní vkladní knížka ČS)
...beru to jako koupi losu za tisicovku kterej by byl aktivni po dobu zbytku mojho zivota(rekneme dalsich 30-50let) a kde bych mel sanci na vyhru 1M (-15% dan) dvakrat do roka se sanci 1:9999...


Uff, to je omyl a pořádný :D
Výherní vkladní knížku sice nemám, ale měla ji až do smrti babička a já ji kontroloval případnou výhru po každém pololetním losování, něco o tom tedy vím.
Zaměňuješ totiž ohledně výher dvě věci: čtyřmístné Herní číslo uvedené ve vkladní knížce zvýrazněně, tam je výhra (přesněji každá ze 3 losovaných výher) s pravděpodobností 1:10000 neboli 0,01%, tak jak píšeš (i když to uvádíš lehce nepřesně, u zápisu pravděpodobností se ta 1 neodečítá). A pak tu máme sériové číslo knížky, které je unikátní, desetimístné. Herní číslo je losováno jen pro výhry menší, konkrétně jsou vylosovány vždy 3, po jednom pro výhru 100%, 75% a 50% z průměrného zůstatku knížky za období půl roku před tahem, tedy při tvém trvalém zůstatku 1000 Kč by tato výhra byla 500-1000 Kč (při prvním tahu po zřízení méně kvůli tomu průměrování za celý půlrok). A pak je vylosováno jedno jediné celé desetimístné sériové číslo vkladní knížky z těch všech knížek, které měly před tahem zůstatek aspoň těch 1000 Kč. Toto sériové číslo je samosebou unikátní a milion tak vždy získá jen jedna jediná knížka (nebo žádná, pokud je ztracená, nebo se výherce nepřihlásí, o výhře neví atd). Někde jsem četl kdysi článek, že výherních vkladních knížek koluje mezi lidmi nečekaně hodně (už nevím přesně, byly to řádově stovky tisíc), tedy šance na hlavní výhru milion Kč není o moc lepší než ve Sportce či jiných číselných loteriích, kde navíc nemusíš vázat 1000 Kč (no a ty drobné výhry pod 1000 Kč s pravděpodobností 1:10 tisíc pro každou z těch tří, to taky žádná sláva). Tedy tvá představa, že šance na výhru milion je 1:10 tisícům mě hodně pobavila, to by ročně vygenerovalo několik desítek milionářů a ČS by už kvůli tomu možná zkrachovala :).
Ono totiž podobně jako ty uvažuje více lidí a výherních knížek s časem neubývá, naopak! Pokud si z toho článku (nebo odjinud) pamatuji, tak jsou jedinci, kteří jich mají cíleně i několik desítek... Proto jich v populaci koluje tolik, i když jde o produkt zastaralý.

Jinak důkaz mého tvrzení ohledně výher najdeš třeba přímo v Slosovacích listinách na https://www.csas.cz/cs/dokumenty-ke-sta ... ci-listiny (nebo si pročti Herní plán).

Edit:
Už jsem ten článek našel, viz https://www.skrblik.cz/sporeni/vkladni- ... ni-knizka/ - cituji z něj pasáž ohledně výhry hlavní ceny 1 milion Kč:

Dle informací spořitelny bylo v říjnu 2015 v oběhu bezmála 434 000 výherních vkladních knížek. To odpovídá pravděpodobnosti výhry přibližně 0,00023 %.

...a to je rozhodně o hoooodně méně než 0,01% (1:10 tisícům), jak sis to myslel ty a jak to je u těch malých výher na 4místné Herní číslo :D
Naposledy upravil minarjo dne 4. 11. 2019 18:56, celkově upraveno 5
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod e-ossobne 4. 11. 2019 17:37

A vyhrala na ni babicka nekdy neco?
e-ossobne
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 11. 2019 17:38

Za cca 20-25 let nikdy nevyhrála ani haléř, a to se dřív losovalo i více typů výher než ty 4 dnes :). Jak píšu výše, i těch 0,01% na jednu ze 3 malých výher je malá pravděpodobnost, natož ta na výhru milionovou :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod e-ossobne 4. 11. 2019 17:46

Kdepak CS, ta vi jak obrat klienty, aby pri tom byli jeste spokojeni. :D
e-ossobne
Návštěvník

Odeslat příspěvekod evelista 4. 11. 2019 21:32

dulezity je ze mas zdarma validni ucet u čs, bez zadnych placenych featur a vyberu pekne na kase k tomu !
evelista
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audiobullys 5. 11. 2019 00:42

Vkladní knížka byla vidět v servis24. V George ji nevidím.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Pabloson 5. 11. 2019 06:04

minarjo: aha dik za vysvetleni... spatne sem pochopil, ze to prirazovani ctyrcifernych vyhernich cisel je k losovani o to mega a ne k tem procentualnim bonusum a mel sem za to ze je mezi klientem a vyhernim cislem vazba 1:1 a ne M:1 a diky tutomu a ctyrcifernosti sem dosel k spatnemu predpokladu ze uz tech aktivnich knizek spnujicich podminky je dneska uz min jak 10k... (tedy 9999 a min)

le jestli jich je porad jeste skoro prez 400k, tak to do toho s tak malou pravdepodobnosti na "uspech" nejdu
Pabloson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod evelista 5. 11. 2019 06:42

a co vse bylo k ni videt v servisu24?
evelista
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod A_Delarge 5. 3. 2020 17:49

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat. Našel by se někdo, kdo rušil v nedávne době (nebo i v dávné minulosti) svou vkladní knížku? Tu mou zakládala ještě kdysi matka, ale teď už po letech k ničemu není. Rozhodl jsem k jejímu zrušení, ale na poště mi bylo řečeno, že je s tím hodně papírování a že prý musí být u zrušení oba vkladatelé fyzicky přítomni a ještě tam zaznělo několik věcí, ze kterých jsem neměl pocit úplného pochopení situace. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli s tím měl někdo podobný problém, resp. co je všechno pro zrušení potřeba. Díky.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod merimac 30. 3. 2020 08:47

Založil jsem symbolicky dětskou vkladní knížku synovi (2 roky), u Poštovní spořitelny [ČSOB]. Důvod: Jen tak, na zkoušku; nostalgie; aby dítě v nízkém věku si mělo nač sáhnout; památka. Byl jsem v téhle nezvyklé době v PS (03/2020) . Zkušenost: paní se nejprve divila, co že to chci, ale já asertivně trval na svém. Prý abych mu raději uzavřel třeba penzijní spoření, atp. (v roce a půl života?). Paní, že to zakládala naposled před 10 lety, tak jsem byl velká rarita...
Zkusím tam později poslat i bezhotovost (prý pak přijde jakási poukázka se kterou se musí na poštu a tam pak vklad vepíší.... Lze tam přidat i manželka jako druhý vkladatel, ale musela by osobně na pobočku (poprvé). Min. počáteční vklad je tuším 50 Kč, prostředky zní na jméno dítěte a lze je vybrat až po 18 roce, nejdéle tuším do 21 let. Vybrat dřív nelze. Úrok tuším 0,5 % pa. Tak uvidíme :-)
download/file.php?id=79997&mode=view
merimac
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod merimac 23. 4. 2020 20:22

Pro zajímavost: posílali jsme bezhotovost na dětskou vkladní knížku (PS); příkaz (běžná platba) zadán ve čtvrtek večer, cut-off pátek ráno, další týden ve čtvrtek dopoledne přišla složenka, která opravňuje částku zapsat, v obálce do schránky. Zajímavý retro koloběh ♻
Přílohy
poukaz_ano.png
Poukázka k vkladu na vkladní knížku dětskou
merimac
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků