Mladý investiční začátečník

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod blackwork 5. 1. 2020 11:50

Stileth píše:Jakeho brokera by jste doporucili pro zacinajiciho/maleho investora? Diky

Já začínal u Fio brokera a jejich školou investování ...
blackwork
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod psovod78 5. 1. 2020 12:30

Fio ma hezky a prehledny system, ale ma nic moc kurzy, takze pokud chces investovat v necem jinem nez v korunach, tak musis jit pres devizovku nebo neco takoveho.
psovod78
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Stileth 5. 1. 2020 12:53

Diky, z toho co jsem tu nacetl mi asi vychazi napr. FIO pro ceske akcie a Degiro pro EU trh?
Zamer by byl nejspis stejny jako Ladislav, tj. akcie na stalo kvuli dividendum.
Stileth
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxiro 6. 1. 2020 08:22

psovod78 píše:Fio ma hezky a prehledny system, ale ma nic moc kurzy, takze pokud chces investovat v necem jinem nez v korunach, tak musis jit pres devizovku nebo neco takoveho.


Můj názor na platformu Fia (e-broker) je, že se zamrzla v minulém tisíciletí. I když svému účelu poslouží a pro investice na naší pražské burze postačí, uživatelsky to není vůbec příjemná platforma.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod taylor729 6. 1. 2020 10:34

Taky nechapu proc eBrokera stale nemodernizovali. Ale taky jsem na tom pred par lety zacinal.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod psovod78 6. 1. 2020 12:50

Co na nem modernizovat? Lepsi barvicky? Tocici kolecka?

Me se libi, ze je oldschool. Nemusi vsechno vypada jako Facebook nebo IBcko mBank.
psovod78
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rluks 4. 2. 2020 12:49

Me zastaraly system u Fio odradil a zalozil jsem si ucet u jineho brokera.
rluks
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dalajvladan 11. 3. 2020 18:33

Zdravím,
pokles akciových trhů mě namotivoval se zase trochu posunout v oblasti osobních financí - respektive spoření a investování. Vyvstaly mi nějaké otázky a rád bych si poslechl názor zkušenějších. Krátce něco o mě a mých záměrech. Je mi 33 (do důchodu daleko), OSVČ (nízké odvody do 1. pilíře), a cílem je peníze odkládat někam, kde se nebudou dlouhodobě znehodnocovat. Zároveň dodám, že mám poměrně velkou averzi k riziku, nechce se mi investováním zabírat moc času (v dlouhodobém horizontu měsíční báze max, v případě nějakých příležitostí na trhu samozřejmě krátkodobě i častěji) a že nejsem příliš nakloněný investicím do nemovitostí (nechce se mi o to starat).

Co už dělám:
Využívám dotovaných finančních produktů (stavebko, penzijko). Vždy ta nejnižší možná částka, aby se dosáhlo na plnou státní podporu.
Přesunuju peníze mezi spořicími účty, kde je to zrovna nejvýhodnější. Nicméně vím, že to nepokryje ani inflaci. Proto viz dále.

S čím začínám:
Zalíbily se mi ETF. Už jsem zkušebně přes Degiro nakoupil 1x IWDA. A plánuju toho na začátek nakoupit víc (desítky tisíc) a využít aktuálního propadu. Posléze na měsíční bázi přikupovat v řádu jednotek tisíc.

Mé dotazy:
1) Má smysl vůbec uvažovat o jiném ETF? Jestli jsem pochopil správně, tak IWDA zahrnuje akcie z celého světa a tak nějak nevím, jestli má smysl to nějak dál diverzifikovat?

2) Má smysl uvažovat o distribučních fondech? V momentě, kdy bych vyplacené dividendy stejně dál reinvestoval, tak to nemá smysl, ne?

3) Takový hodně hypotetický dotaz a chápu, že do té doby může být všechno jinak, ale přesto: Má smysl třeba až v tom důchodu své portfolio převést z akumulačních, do distribučních fondů?

4) Má smysl při nástupu propadu trhu ETF vyprodávat a pak nakupovat levněji, nebo se to při takové strategii nevyplatí?

5) Jsou nějaké jiné finanční produkty a nástroje, které bych mohl do svého plánu zařadit?
dalajvladan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 11. 3. 2020 19:12

IWDA ti pokrývá cca 85 % globální kapitalizace, tak proč nekoupit ještě těch zbylých cca 14 %? Pokud to nebude stát moc peněz navíc oproti IWDA, např. na poplatcích za nákup, tak bych přikoupil.

ETF vyplácející dividendy jsou asi zatížená dvojí daní z dividend: jednou na úrovni firem vyplácejících dividendu do fondu a jednou na úrovni investora.

Fondy s domicilem v Lucembursku odvádí daň 30 % z amerických dividend. Ty v Irsku by měly odvádět jen 15 %.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 11. 3. 2020 20:10

2) Nemá.

3) Těžko říct. Dividendy můžou být procesně levnější (ideálně bez poplatků) vs. postupný prodej, ale zase na důchod jen z dividend je potřeba daleko větší portfolio (které pak někdo zdědí) než na důchod z dividend a odprodávání jistiny. Daňově jsou dividendy, pokud zrovna není rovná 15% daň (a teď ji plánují zrušit) asi levnější než capital gains, ale to bude za 30 let všechno jinak.

4) Jako obecně větší problém bych viděl, že pokud s akciemi začínáš, ještě moc nevíš, co to udělá s tvou psychikou a jestli to vůbec ustojíš. Teď ale snad víš, do čeho jdeš.
4) Ale k otázce, sázet, že trefíš, kdy to šlo dolů a kdy to půjde nahoru, máš minimální šanci. Abys na tomhle vydělal, bylo by potřeba prodat před propadem (tj. když si většina myslí, že není k propadu důvod!) a koupit před růstem (tj. když si většina myslí, že není k růstu důvod!). Nevidím žádný důvod si myslet, že se trefíš líp, než ta většina. Existují různé statistiky, jak malé procento dnů s vysokým růstem „vydělá“ ty nadprůměrné výnosy akcií, jinými slovy vystupovat z trhu má velké riziko, že o tyhle dny přijdeš.

5) (Pokud máš averzi k riziku, tak začínat zrovna z akciemi… Nakonec klidné spaní je možná důležitější než velký důchod. Ale rozhodně ti ty akcie nebudu vymlouvat, jdeš do toho teď s plným vědomím toho, jak to může vypadat, a historicky byly jednoznačně nejvýnosnější.) Rozhodně zvaž proti-inflační spořicí státní dluhopisy. Je to co se rizika týče na úplně opačné straně, a narozdíl od stavebka apod. to jde použít i v docela velkých objemech.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 11. 3. 2020 20:53

IWDA se dá jednou měsíčně prodat zadarmo a v Česku jsou po 3 letech kapitálové zisky osvobozené od daně. Jinak bych v zásadě souhlasil.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 11. 3. 2020 22:07

Že to tříleté osvobození zůstane i za 30 let bych si opravdu nevsadil – ale zase třeba budou daňově zvýhodněné účty pro investici na důchod (kde si provozovatelé zase nechají hezky zaplatit za přístup k daňovým výhodám, jako obvykle). Zkrátka nevíme.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 11. 3. 2020 22:21

Jak to bude za 30 let, to nevíme, ale teď se dá např. akumulační IWDA prodat za určitých podmínek zadarmo. A máme daňové osvobození kapitálových zisků (po splnění podmínek). U dividend z ETF podle mě osvobození není. Můžete si započíst zahraniční daň podle DTT a použít "přeplatek" jako daňový výdaj v následujícím roce. Ale to je asi vše. Dividendy tedy daníte dvakrát.
Naposledy upravil jednadva dne 12. 3. 2020 03:31, celkově upraveno 1
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod dalajvladan 11. 3. 2020 23:05

Díky za reakce.

No, začínat akciemi. Mně právě jako přijde, že začínat s fondy v podstatě kopírující globální ekonomický cyklus zas tak rizikové není (samozřejmě za předpokladu, že tam nenavalím najednou všechny úspory a že tu strategii plánuju dlouhodobou).

Odprodávání jistiny se určitě nevyhnu, pokud teda na něčem zázračně nezbohatnu :D

Proti-inflační dluhopisy jsem zaregistroval i zvažoval.
dalajvladan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 12. 3. 2020 00:57

Je to rizikové. Ale "navalení" úspor najednou nebo jejich investování postupně s tím nesouvisí. O velkou část peněz můžeš přijít tak i tak (díváme-li se jen na downside risk). To už je úděl akcionáře. Není kouře bez ohně, aneb není výdělku bez možnosti prodělku. :)

Spotřeba peněz získaných z odprodání "jistiny" se v ničem neliší od spotřeby peněz z dividend: pokud firma zisk (dividendu) zadrží a ty odprodáš podíl, tak je to identický postup, jako když dostaneš vyplacenou dividendu, protože právě o ni se snížila hodnota podílu.
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků