Nouzový stav, zavírání hranic, karanténa, vliv na .. všechno

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mrusnok 24. 3. 2020 00:22

Mě by hodně zajímalo, kde jsou dneska vpe a xls, kteří mě na zdejším fóru vyzývali ať "vypadnu do zahraničí" a nechám v ČR svůj majetek. Dobře, že jsem to neudělal. Jak bych se vracel zpět do ČR?
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hannys85 24. 3. 2020 07:58

Mrusnok píše:Tak, tak. Dokonce ani institut tzv. chráněného obydlí se neuplatní, je-li to obydlí předmětem zajištění.



Doufám, že máte pravdu a nezasáhne do toho "nouzový" stav, respektive poté odvolávání se na to, že byl nouzový stav a chudáci přece nemůžou přijít o bydlení..Vidím na kámošovi, který je v insolvenci jak je hrozně happy. Z dluhu přes milión splatí pár desítek tisíc a bude čistý...Insolvence byl jeden z největších hnusů, co vláda schválila. Z dob, kdy jsem dělal v úvěrové společnosti, to měli lidi bezva vymyšlené...Právně měli ***** (chudáci, kteří nic nevlastnili a půjčené peníze vlastně ani neví za co utratili), za to jejich rodina měla vily, auta apod.
Stát měl raději dělat něco proti exekutorům a nesmyslným částkám o které se půjčky navyšovaly. Prostě půjčil sis peníze, tak je vrátíš, ale ne, že ti z miliónu uděláme díky exekucím apod. tři milióny..V insolvenci je sice to navyšování částky pro smích, protože to stejně nikdy ty společnosti neuvidí, ale primárně by měla být insolvence nastavena tak, že zaplatíš vše (třeba v průběhu klidně 20 let), akorát Tě očistíme o ty nesmyslné poplatky, penále, sankce, exekuce. úroky z prodlení apod.

Já bych si chtěl taky strašně hrozně koupit větší bydlení či barák, ale prostě vím, že ty ceny jsou tak nehorázně přemrštěné, že raději slevím a budu bydlet v současné 2+1 a nebudu se zadlužovat. Pokud se teď ukáže cesta, že se prostě všem, co mají hypotéky (plno lidí to má navíc na kšeft, kdy vydělává nehorázné prachy na přemrštěných nájmech) bude pomáhat, tak jak to vypadá, že se bude pomáhat podnikatelům ,tak už do budoucna fakt kašlu na nějakou finanční gramotnost a budu si užívat a pak budu natahovat ruku státu se slovy ať se postará..

To je jako kdybych teď chtěl po státu prachy za to, že klesl bitcoin, akcie a já nevím co ještě kvůli viru a ať mi kouká zaplatit ztráty. ALe v době, kdy by byly částky vysoko, tak bych si jen syslil, neodvedl žádné daně a byl někde potichoučku zalezlý v koutě ať na mě stát nepřijde, že si vydělávám ve velkém...

Jako spravedlnost nebyla a nebude nikdy, ale ať mi někdo vysvětlí, proč by se měl kdokoliv zachraňovat, když je to prostě jeho riziko...Když člověk (normální bílý, nejmenovaná skupina dostane vždy všechno) přijde třeba o práci a dostane se do nouze, tak mu na hmotce řeknou ať prodá auto, barák a vše, co si za roky vybudoval, pak ať přijde a oni mu něco možná sypnou..Proč podnikatel, který má plno majetku a když se daří, tak ždíme nehorázné prachy (zaměstnancům nejlépe minimálku apod.) teď bude natahovat ruku, aby mu stát vše proplatil ? Ať mu taky stát řekne, prodej veškeré majetky a pak přijď a my uvidíme ?

Prostě vše je riziko a každý by ho měl zvážit..Já už to prostě vidím, stát zaplatí podnikatelům ztráty a podnikatel se zanedlouho dostane do skvělé situace, kdy bude vysoká nezaměstnanost a nenažranec se bude vysmívat svým zaměstnancům, že jestli se jim minimálka nelíbí, tak ať dá výpověď, protože za dveřmi je XXXX tisíc "nadrženců", kteří mu za minimálku utrhnou ruce i nohy.
hannys85
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petrmegac 24. 3. 2020 09:04

V podstatě bych se pod to podepsal. Napsáno dobře.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 24. 3. 2020 09:28

Napsáno hrozně, nezlob se. Takový nějaký neomarxisticko-liberálně-okamurovský výblitek, vystřídal jsi tam všechno...
Podnikatelé se podporují proto, že bez nich bude 80 % lidí, co nejsou schopní pracovat sami na sebe, bez práce. Jasně, problémy nebudou mít všichni, ale i problémy 30 % z nich zastaví ekonomiku, protože jejich zaměstnanci nebudou mít peníze nakupovat od těch ostatních. Pak přijdou sociální bouře, diktátoři, války... Měli jsme to tu před 90 lety a ukázalo se dost jasně, že to není dobrý postup.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mimonik 24. 3. 2020 09:42

S faktickym koncem airbnb leti nabidkova cena najmu na Praze 1 brutalne dolu, 130m2 za peknych 20k a podobne :)
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hannys85 24. 3. 2020 09:45

Takže jinými slovy, dokud se daří, tak můžou podnikatelé (firmy) nadávat na stát, jak jim strašně ztrpčuje život,ale když se stane krize, tak po týdnu už křičí, že zkrachují, pokud je stát nezachrání ? Pokud nemají rezervy na delší dobu, tak je otázka jestli je to jejich podnikání vůbec takové terno a dlouhodobě udržitelné..Takové firmy pak předpokládám nezaměstnávají stovky lidí...Prostě firmy, které vyvádí nehorázné zisky do zahraničí, prostě mají na to, aby je teď chránily jejich matky, nikoliv stát...
Navíc Vám asi nebude vadit, že stát zachrání podnikatele, který bude mít vily po celém světě, v garáži 30 aut, ale prostě ze svého pohodlí nesleví ani trošičku, protože bez něho by tady prostě všichni lidi byli na dlažbě...No tak by se objevil nějaký jiný, který by zalepil jeho díru na trhu..
hannys85
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaischa 24. 3. 2020 09:51

Měla by být podmínka třeba pomoc až po 3 měsících... Kdo nedá 3 měsíce z rezerv tak nepodnikal zodpovědně..
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 24. 3. 2020 11:15

hannys85 píše:Takže jinými slovy, dokud se daří, tak můžou podnikatelé (firmy) nadávat na stát, já jim strašně ztrpčuje život,ale když se stane krize, tak po týdnu už křičí, že zkrachují, pokud je stát nezachrání ? Pokud nemají rezervy na delší dobu, tak je otázka jestli je to jejich podnikání vůbec takové terno a dlouhodobě udržitelné..Takové firmy pak předpokládám nezaměstnávají stovky lidí...Prostě firmy, které vyvádí nehorázné zisky do zahraničí, prostě mají na to, aby je teď chránily jejich matky, nikoliv stát...
Navíc Vám asi nebude vadit, že stát zachrání podnikatele, který bude mít vily po celém světě, v garáži 30 aut, ale prostě ze svého pohodlí nesleví ani trošičku, protože bez něho by tady prostě všichni lidi byli na dlažbě...No tak by se objevil nějaký jiný, který by zalepil jeho díru na trhu..


Přesně to mě napadlo včera, k volbám nechodím, nejsem okamurovec, babišovec, ale smýšlením jsem spíš levičák. Předřečníci mají pravdu v tom, že podnikatelé a OSVČ jsou schopni vytvořit určitý tlak, řadoví zaměstnanci nikoho moc nezajímají. A snad si přece nerozhází ty, který vytváří a vyrábí.

Včera mě ale napadlo taková věc, omlouvám se za zjednodušení, navíc si myslím, že mě zdejší, víceméně pravicové osazenstvo roznese na kopytech. Jen mi tak přišlo, někdy, a ne u všech, že když je dobře, tak stát nepotřebujeme, stát nás dusí. Ale když je krize a teče nám do bot, tak je stát dobrý. Někdy je stát nenažraný moloch, ale když přijde krizička, hledáme u státu spásu (přispívej, dotuj, zaruč se). Tak mě to trochu překvapilo. S politiky nejsem moc spokojený, ale myslím, že stát funguje dobře.

Já se s vaším příspěvkem v zásadě ztotožňuji, ale zase všichni podnikatelé nejsou takoví, jak popisujete. A já často tvrdím, že každý z nás je sobec, primárně myslíme hlavně na sebe. A nebudeme zastírat, že existují i podnikatelé, kteří si fakt koupí každý rok X5, ale zaměstnancům dávají 15 000 hrubého, snaha o různé optimalizace. Stejně tak jsou podnikatelé, kteří platí své podřízené velmi nadstandardně, takže jak jsem tak napůl. Odmítám glorifikaci podnikatelského sektoru jako celku, a stejně tak odmítám, že všichni podnikatelé jsou nenažranci, kteří chtějí z lidí sedřít kůži. Horší je to podle mě v montovnách.

A taky byste neměl zapomínat na to, že cílem podnikání je maximalizace zisku. Zní to sobecky, ale je to tak. Můžu se zeptat, proč vlastně lidé podnikají? Určitě za tím nebudou jen altruistické důvody, jako že dám lidem práci. Často se uvádí svoboda - být svým pánem, nemuset mít nad sebou šéfa, nebýt řízen, nemuset nikoho poslouchat, a pak pravděpodobně potenciál vyššího životního standardu, čili když se mi bude dařit, můžu se mít lépe než zaměstnanec. Podle mě to má snazší zaměstnanec, ale celkově nemám moc rád ty debaty, kdo se má hůř a kdo to má těžší, zda zaměstnanec či zaměstnavatel/OSVČ, myslím, že to mají těžké oba dva, a oba mohou kdykoliv svojí pozici změnit.

Člověk začíná většinou podnikat kvůli sobě, ne pro lepší společnost, svět, ale proto, že ho něco baví, má talent a třeba se ne uplně snese s lidma. A někoho nebaví každý den vstávat do práce a tak, prostě mu přijde život zaměstnance příliš svazující, stereotypní.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 24. 3. 2020 11:34

dockalacek: Hlavně se zamysli nad tím, proč nemůžeme normálně pracovat a chodit mezi lidi. Kvůli komu to je a jaké procento voličů tvoří.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod dockalacek 24. 3. 2020 11:39

prosím více rozvést myšlenku, děkuji. Aha, už chápu, narážíte na Babiše, vadí vám karanténa. Tak v tomhle s Babišem souhlasím, a to jsem ho nikdy nevolil. Taky je mi karanténa nepříjemná, ale rád si poslechnu, jak byste to řešil. Itálii a Německo tady zatím nechci. A my přece víme, že za to může koronavirus. Ještě když to bylo v Číně, jsem byl relativně v klidu. Myslím, že s tímhle nikdo nepočítal. Nechtěl bych být v roli (jakéhokoliv) premiéra, protože ať uděláte cokoliv, vždy to bude špatně. Jednou jste moc tvrdý, pak zase moc měkký. Nechtěl bych tuhle situaci řešit, ani náhodou.
Naposledy upravil dockalacek dne 24. 3. 2020 11:49, celkově upraveno 2
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 24. 3. 2020 11:42

To je rozvedené až až. A spousta manželství bude za pár týdnů taky. :)

-- 24. 3. 2020 11:50 --

dockalacek píše:prosím více rozvést myšlenku, děkuji. Aha, už chápu, narážíte na Babiše, vadí vám karanténa. Tak v tomhle s Babišem souhlasím, a to jsem ho nikdy nevolil. Taky je mi karanténa nepříjemná, ale rád si poslechnu, jak byste to řešil. Itálii a Německo tady zatím nechci. A my přece víme, že za to může koronavirus. Ještě když to bylo v Číně jsem byl relativně v klidu. Myslím, že s tímhle nikdo nepočítal. Nechtěl bych být v roli (jakéhokoliv) premiéra, protože ať uděláte cokoliv, vždy to bude špatně. Jednou jste moc tvrdý, pak zase moc měkký. Nechtěl bych tuhle situaci řešit, ani náhodou.

Tak ji tu neřeš. To je finanční fórum.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod dockalacek 24. 3. 2020 11:54

no tak, když jste ji nadhodil, tak se ptám. Ano, jsme trochu OT, ale to už jsme cca několik stránek, takže nevím, proč by to nemohl být pokec obecně o koronaviru. Politiku bych sem netahal, to je hořlavé téma, na druhou stranu ekonomika a politika spolu dost souvisí, takže bych si tipnul, že dřív nebo později se to v tomhle tématu začne točit i kolem politiky.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Aldapo 24. 3. 2020 13:34

No aby se z toho hypotékáři dostali takhle lacino snad ještě nehrozí. Hezky normální scénář - končí fix(nebo tvůj příjem z práce), zvedneme(if fix),nesplácíš,dražba(no,bude na nich volněji) a jdeš do nájmu nebo jinam. Prostě normálně polidsku. To samé čekám že na trh přijdou i nějaké byty rusáků,investiční a airbnb třeba, když hranice jsou zavřené a do budoucna nejisté. Nějaký ten roční X5 vůz by se mi příští rok taky v dehtu za 200-300tis hodil.
Aldapo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 24. 3. 2020 14:22

hannys85 píše:Pokud se teď ukáže cesta, že se prostě všem, co mají hypotéky (plno lidí to má navíc na kšeft, kdy vydělává nehorázné prachy na přemrštěných nájmech) bude pomáhat, tak jak to vypadá, že se bude pomáhat podnikatelům ,tak už do budoucna fakt kašlu na nějakou finanční gramotnost a budu si užívat a pak budu natahovat ruku státu se slovy ať se postará..
A jak by to mohlo být jinak? Samozřejmě, že se průšvih zaplatí z úspor těch, co ty úspory mají, a ne těch, co ty úspory nemají. Ale ti, co je mají, je můžou většinu času využít podle svých potřeb, kdežto ti, co je nemají, jsou pořád plně závislí na to, co jim ostatní dovolí.

Ale moc si to odpouštění splátek neidealizuj – normální by bylo (a některé banky to teď aspoň podnikatelům dělají), že se odloží splátka jistiny, ale každý měsíc musí zaplatit normálně úrok. Na takovém odložení úvěru dlužník vůbec nevydělá. I kdyby se opravdu odložilo splácení celého úvěru o 3 měsíce, je to odklad, ne prominutí, takže i při hypotetické 10% úrokové sazbě = diskontní sazbě dlužníka by dlužník efektivně dostal slevu 2,5% z hodnoty zůstatku úvěru.

Proč podnikatel, který má plno majetku a když se daří, tak ždíme nehorázné prachy (zaměstnancům nejlépe minimálku apod.) teď bude natahovat ruku, aby mu stát vše proplatil ? Ať mu taky stát řekne, prodej veškeré majetky a pak přijď a my uvidíme ?
Omezené ručení pro všechny podnikatele (to, že v případě krachu firmy nepřijde o všechen svůj majetek) je naprosto zásadní společenská inovace a jeden z důležitých důvodů, proč tu vůbec byla průmyslová revoluce a všechny ty inovace od té doby. (Dřív omezené ručení taky existovalo, ale musel je schválit panovník „patentem“ nebo něčím podobným, a bylo to velice výjimečné.)

-- 24. 3. 2020 14:25 --

hannys85 píše:Pokud nemají rezervy na delší dobu, tak je otázka jestli je to jejich podnikání vůbec takové terno a dlouhodobě udržitelné..
Ale houby, firmy jsou postavené za předpokladu běžného pokračování provozu. Jsou obory, kde je ziskovost v řádech malých jednotek procent z obratu, taková firma by si rezervu na jediný měsíc mohla taky budovat řádově roky - a ta hotovost na účtu se záporným reálným úrokem by ještě víc ziskovost srážela a ještě komplikovala další budování takové rezervy.

-- 24. 3. 2020 14:31 --

Navíc teď nejde o solventnost (= schopnost zaplatit dluhy řekněme v konkurzu), ale o likviditu (= okamžitá dostupnost peněz pro zaplacení dluhů). I kdyby firma vlastnila desítky nemovitostí obrovské hodnoty, a v žádném případě nebyla předlužená, pokud nemá peníze vyloženě na účtu a nepřichází jí nové tržby, protože je zavřená, může se stát, že zrovna tento týden nemá na výplaty a nikdo ní nepůjčí, pokud nebude mít z čeho příští měsíc zaplatit aspoň úroky z toho úvěru.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod redhaven 24. 3. 2020 21:44

"Zisky privatizovat, ztráty zestátnit!"
"Zisky privatizovat, ztráty zestátnit!"
"Zisky privatizovat, ztráty zestátnit!"
V. (Ilič) Klaus :D
https://www.info.cz/nazory/pur-ekonomik ... 44635.html

"Mojmír Hampl je ve vedení české pobočky největší auditorské firmy světa KPMG a Zdeněk Tůma byl ve vedení také. Jejich komentář tak zní trochu paradoxně, když si uvědomíme, že to byly právě auditorské firmy, kdo kryl ekonomická zvěrstva, která vedla k obří hospodářské a finanční krizi v roce 2008. Jejich chyby jsme tehdy zaplatili my všichni, zatímco jich se nijak zvlášť nedotkla."
redhaven
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků