Nouzový stav, zavírání hranic, karanténa, vliv na .. všechno

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 26. 3. 2020 15:41

Tady ji mas: malokdo to rekne nahlas Máme šanci pandemii uřídit, společnost se ale musí infekcí promořit, říká expert https://denikn.cz/325306/mame-sanci-pan ... ka-expert/

At si kazdy plati ze sveho a za sve rodiny, muj nazor ale to by politicky neproslo :-) Tech 80% nezodpovednych by jednoduse to nedalo.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hannys85 26. 3. 2020 15:49

dockalacek píše:Přesně takhle jsem uvažoval taky - co všichni blbnou, vždyť je to jen rýmička.

Vy jste alespoň svůj zbrklý názor přehodnotil. Jenže bohužel v populaci (nejspíše proto, že většina lidí nezažila válku) je plno rozmazlených lidí (začíná to samozřejmě už od výchovy v rodinách :-( ) a sobců a pak to tu tak vypadá...Samozřejmě vláda bude pořád pod kritikou´a nikdy se nezavděčí. Teď je pod kritikou podnikatelů, opozice a chvilkařů (+ podobně smyšlejících lidí) a když by se na nějaký boj s virem vykašlala, tak by byla pod kritikou znovu, ale už by to nebyli jen podnikatelé,chvilkaři a opozice...
Prostě alibistů je všude hromada..
Naposledy upravil hannys85 dne 26. 3. 2020 15:50, celkově upraveno 1
hannys85
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 26. 3. 2020 15:49

Tekhle to není. Ale i v závislosti na ekonomickém výkonu se financuje zdravotnictví, které pak podle vložených peněz může zachraňovat životy. A za ten zásek 200 mld. schodku by byla spousta léků, nemocnic a personálu, kteří by zachránili třeba řádově více lidí, než teď zemře na koronavirus. A vo tom to je.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod dockalacek 26. 3. 2020 15:51

xls píše:
noi2 píše:Ale při chřipkových epidemiích nekolabuje zdravotnictví. To je zásadní rozdíl. Až budeme mít jistotu, že o takřka každého nakaženého s komplikacemi bude postaráno na úrovni 21. století, tak to klidně můžeme nechat projít populací.


Tak Merkel v tomhle smyslu i vystoupila.

U nás sice vystupovali taky, ale ti už to měli spíš jak vystoupení na besídce nepodložené fakty. Přitom stačilo mít připravené roušky a respirátory (jak o tom kecali), příslušný počet plicních ventilátorů a včas vyhlásit Itálii nebezpečnou zónou.


Poslední, kdo kontroloval stav ochranných pomůcek, byla Emmerová v roce 2005. ostatní ministři na to 15 let kašlali. Foreign Policy už varuje, že tohle je konec globalizace, což je podle mě blbost, ale že nás tahle situace (myšleno jako lidstvo) zasáhla totálně nepřipravené, to je pravda. My jsme si tak trošku zdřímli a přestali jsme se bát. Nebudu machrovat, mě by taky tohle ještě před dvěma měsícema nenapadlo, ale je děsivý, jak jsme ekonomicky zranitelní, myšleno jako svět. Někteří roky vyhlíží krizi, ale určitě by nikoho z nás nenapadlo, že to bude krize kvůli nemoci. Určitě většina počítala s tím, že krize vznikne kvůli krachu státu/předluženosti, nízké poptávky, krachu banky, ale ne kvůli viru.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 26. 3. 2020 15:52

Jde o to, zda, kdo a za jakych okolnosti ten vir vypustil. Podle me ani nemusel.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wit.cz 26. 3. 2020 16:02

dockalacek píše:Někteří roky vyhlíží krizi, ale určitě by nikoho z nás nenapadlo, že to bude krize kvůli nemoci. Určitě většina počítala s tím, že krize vznikne kvůli krachu státu/předluženosti, nízké poptávky, krachu banky, ale ne kvůli viru.

A ten vir je jen spouštěč. Ty ostatní vyjmenované věci mohou přijít jako následek.

Jinak souhlasím s tím, že je to zde dost cynické. Ono dokud se mě to osobně netýká, tak co bych nebyl cynik, že.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod noi2 26. 3. 2020 16:12

xls píše:Tak Merkel v tomhle smyslu i vystoupila.

U nás sice vystupovali taky, ale ti už to měli spíš jak vystoupení na besídce nepodložené fakty. Přitom stačilo mít připravené roušky a respirátory (jak o tom kecali), příslušný počet plicních ventilátorů a včas vyhlásit Itálii nebezpečnou zónou.
Tohle určitě rozporovat nebudu :-|
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petrmegac 26. 3. 2020 16:15

Itálie jako nebezpečná byla vyhlášená dávno jenomže naše cetovky tam stále lifrovali lyžaře.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 26. 3. 2020 16:16

vpe píše:Jde o to, zda, kdo a za jakych okolnosti ten vir vypustil. Podle me ani nemusel.


Nemaž příspěvky, původně jsi psal:

A má smysl zachranovat životy, pominu-li urazovou medicinu a stavy, kde je sance na vyleceni vetsi nez 0 procent?

Má, jsme přece lidi, respektive bychom měli o ty životy zkusit bojovat, dokud tělo může. Ano, někdy je to marný boj, ale myslím, že Darwin a jeho přirozený výběr je už trochu překonaný.

Pokud myslíš těch 7 lidí, co umřelo u nás, máš pravdu, že drtivá většina z nich měla další onemocnění, a byli dost staří. Já to ale myslel tak, kdybychom nezaváděli karanténu, neuzavírali hranice, školy, kino, prostě VŮBEC ŽÁDNÁ RESTRIKTIVNÍ OPATŘENÍ. Já bych si teda nechtěl vzít na triko, že to zabije třeba jen pár lidí ve věku 70+, kteří jsou ale jinak zdraví. Smrtnost mezi 70 až 80 lety může být až 10 procent. Chtěl bys to riskovat?

-- 26. 3. 2020 16:32 --

xls píše:Tekhle to není. Ale i v závislosti na ekonomickém výkonu se financuje zdravotnictví, které pak podle vložených peněz může zachraňovat životy. A za ten zásek 200 mld. schodku by byla spousta léků, nemocnic a personálu, kteří by zachránili třeba řádově více lidí, než teď zemře na koronavirus. A vo tom to je.


Je to blbost. Všechno je jen "kdyby", "možná". Těch 200 miliard jsou vyčíslený jednak škody tím, že ekonomika bude teď dva tři měsíce stát, a taky na podporu podnikatelů, OSVČ, ošetřovnýho. Odklady různých záloh, plateb. Od půlky dubna očekávám zlepšení. Není v zájmu nikoho, a vlády teprv ne, to nechávat zaseklý déle, než je nezbytně nutný. Ale ekonomiku omezujou všechny státy, Itálie zachrápala, Němci zachrápali, takže tam to bude ještě sehr interesant.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 26. 3. 2020 17:19

Dovolím si od lynče podnikatelů x úředníků trochu odběhnout.

Někdo tady psal, že by chtěl mít 1:1:1 CZK, USD, EUR. Jako diverzifikace měnového rizika to nevypadá špatně. Jen by ty EUR asi pak měly rovněž být v bance mimo ČR.

Koruna nám oslabila a pokud se rozjede ještě dál směrem k 30 Kč/EUR/USD, tak bude (i když v jisté fázi zakročí ČNB) případná konverze z CZK obrovský realizovaný prodělek. Přemýšlím ale nad tím co se vlastně stane s USD až se to naplno rozjede v USA. Logicky se mi jeví, že by i mohl klesat, ale nejsem žádný ekonom.

Nikdo teď vlastně nemůže vědět jestli Itálie a Španělsko (brzy i Německo) nezpůsobí nějakou řetězovou reakci kolapsu ekonomiky a na ně navázané EUR. Klesnout může prakticky všechno.

Neméně zajímavé bude sledovat vývoj GBP, protože v UK si stejně jako v DE dle toho co sleduji v médiích nechali situaci úplně protéct mezi prsty. V DE nedělali prakticky nic a UK ustoupila od své "imunity stáda" docela pozdě.

Já to třeba sleduju s hrůzou, protože aktivace nových účtů u IB je teď extrémně zpomalena. Na nákup v EU na Xetra mi přijde, že je taky docela brzo a Degiro vyšší zůstatek zatíží negativním úrokem.

Aktuální je to ostatně pro všechny, protože po dnešku na téma spořící účet můžeme úplně zapomenout. Banky budou měnit obchodní podmínky a úroky jako divé. Dávám tomu pár dní a bude nová vlna spamu ve stylu "máme stále jednu z nejvyšších sazeb na trhu".
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 26. 3. 2020 17:45

dockalacek píše:Má, jsme přece lidi, respektive bychom měli o ty životy zkusit bojovat, dokud tělo může. Ano, někdy je to marný boj, ale myslím, že Darwin a jeho přirozený výběr je už trochu překonaný.


Vsak muzete bojovat. Trapit 95 lete s mnoha nemocemi s 0,00000002% sanci na vyleceni.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 3. 2020 17:49

dockalacek píše:Mě taky zajímá ekonomika, ale daleko víc mě zajímá, kolik zemře lidí. Občas tady čtu mezi řádky, že stejně umírají hlavně staří, neproduktivní, tak co. Jsem jediný, komu tohle vlákno přijde cynický?

Zatím to tak opravdu vypadá. Vnímaví k infekci jsou hlavně lidi nad 70 let. Nemoc holt není sranda. Možná proto se ti to nelíbí.

dockalacek píše:Kdyby vlády nedělaly nic, budou mrtvých desítky stovky tisíc.

Poslední statistika je asi 22 000 mrtvých a 500 000 nakažených (kumulativně, vč. zotavených).
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod dockalacek 26. 3. 2020 17:53

Mně je 37, takže nejsem přímo riziková skupina.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 3. 2020 18:00

dockalacek: A nestydíš se za to ani trošku? :) :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 26. 3. 2020 18:02

Sedmým ze zemřelých byl 80letý muž v královéhradecké nemocnici. Lékaři mu již dříve diagnostikovali vážnou onkologicko-hematologickou chorobu.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků