Offsetová hypotéka

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod zivan 19. 4. 2020 20:47

Podle mě ano, i když já tam měl výrazně méně.
zivan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pepisis 20. 4. 2020 13:30

A obecně máte někdo osobní zkušenost s hypo u Fio? Většinou jsem dohledal samé negativní.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod treborit 20. 4. 2020 13:31

ano , je to tak .. min je dokonce 1000 , vice nez rok jsem takto drzel penize na offsetu v AirBank a "pujcoval si z toho" :) Na co dejte pozor, at to nepoklesne pod litr .. pak muzou zesplatnit a strhnout si zbytek z bezneho uctu ..
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Suky. 20. 4. 2020 17:33

pepisis píše:A obecně máte někdo osobní zkušenost s hypo u Fio? Většinou jsem dohledal samé negativní.

Mám zkušenost s hypo u FIO. Ale zase jen u nich a nemohu porovnat s jinou.

Tehdy měli nejnižší úrok, jako jedni z mála bez poplatků a offset.
A z těch posledních devíti bank co mi zbyly je používám dlouhé roky jako hlavní účet.

Skoro vše jsem vyřídil korespondenčně, offset fakt funguje, takže na úrocích platím minimum (a mohl jsem si držet disponibilní peníze na rekonstrukci), předčasné splacení poté co jsem prodal byt bez poplatku také, stačilo poslat jeden email, vyplnit formulář, vybrat si změnu splátky nebo doby splácení a poslat ho zpět.

Splátky se neinkasují z hypospořícího konta, ale z běžného účtu, takže 14. si z hypospořícího konta pošlu příslušný obnos a 15. večer si to strhnou.

Trochu mne prudili s pojistkou bo kupovaný barák byl kdysi pod vodou, ale nakonec jsme se domluvili na kompromisu.

Za mne tedy bez problémů, ale klidně se ptej...
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pepisis 20. 4. 2020 18:55

Ok, díky. Mám tedy pár dotazů.

1) Na které pobočce si ji vyřizoval?
2) Jak to bylo s odhadem, mají (měli) nějakou pevně danou částku za odhad? A používají jen svoje odhadce?
3) S tím offsetovým účtem to je tedy tak, že tam klidně můžeš mít 100 % částky a ještě k tomu nějaké peníze na běžném účtu a hypotéku ti nesplatí, tak jako u airbank?
4) Když bych neměl peníze na běžném účtu, ale jen na tom offsetovém, strhnou si peníze z něj nebo si opravdu musím každý měsíc myslet na to, abych peníze mezi oběma účty převedl?
5) U toho pojištění nemovitosti, stačila jim nějaká základní pojistka, nebo automaticky chtěli třeba navíc povodeň, záplavu apod. (vím, žes psal, že u tebe asi ano)?
6) Jak dlouho trvalo vyřízení hypotéky (já budu provádět refinanc, takže by to snad mohlo být i kratší než u nové)?
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Suky. 21. 4. 2020 08:52

1) Hypotéku jsem vyřizoval po emailu a telefonu se specialistkou z Olomouce. Na místní pobočku okresního města jsem jen zašel podepsat smlouvu.
2) Mají seznam odhadců, vybral jsem si známého a ten mi naúčtoval svou cenu, do toho banka nemluví.
3) Já tam neměl 100%, jen asi 90%. Myslím i když tam budeš mít 100% strhnou si k určitému datu z běžného účtu splátku, ale očištěnou od úroků. Jinými slovy - měl jsem první splátku +- 10000 Kč + 4000 úroků. Pak jsem si poslal na hypospořící konto nějaké peníze a druhá splátka byla 10000 + 2000 úroků. No a po chvíli jsem tam poslal další peníze a splátka je 10000 + 200 úroků. U těch 100% nevím, ale nepředpokládám, že by si ji sami splatili. Já musel o předčasné splacení požádat zvlášt. Zjisti si na nejbližší pobočce číslo na specialistu a zeptej se ho. Já se předem zeptal jak to funguje i jsem přiznal, že budu mít na hypospořícím skoro celou půjčku a neodradilo je to :-)
4) Nechce se mi znovu studovat podmínky, ale na 99% musíš mít peníze na běžném účtu den před splatností. Já to tedy jinak nezkoušel :-) Mám v mobilu upozornění, z mobilu to obratem převedu...
5)
FIO píše:Do 30 dnů od načerpání hypotečního úvěru je nutné doložit pojistnou smlouvu, která kryje riziko znehodnocení nemovitosti minimálně ve výši XXX Kč a obsahuje pojištění proti povodním / záplavám a zajistit vinkulaci pojistného pro Fio banku. Formulář vinkulace obdržíte po doložení pojistné smlouvy.
Přičemž částka byla vyšší asi o 20% než odhadní cena. Povodeň požadovali, protože mám zahradu v nějakém stoletém či jakém záplavovém pásmu. Já pojistil záplavy na 1MKč a to byl problém, chtěli více. Nakonec to nechali být, ukecal jsem je.
6) V dubnu jsem je oslovil, ale pak jsem čekal 3 týdny na návrh smlouvy od prodávajícího, pak do druhého dne jsem měl vyjádření banky ke smlouvě, do týdne návrh smlouvy od FIO, za dva týdny jsme podepsali prodej a za další jsem čerpal.
Suky.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pepisis 21. 4. 2020 13:02

Super, děkuji.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pepisis 24. 5. 2020 09:56

Tak dávám feedback. Oslovil jsem cca před měsícem FIO s žádostí o refinancování (v Praze 9) a vše zatím probíhá dobře. Komunikace bez problémů, už jsem podal i žádost o vyčíslení u současné hypotéky (u ČS). Příští týden by mělo dojít k podpisu hypotéční smlouvy. Neměl jsem žádná specifika, tak možná i proto to šlo vše jak po drátkách. Uznali mi i původní odhad, takže jediné náklady budou poplatky za katastr (dohromady 4 tis) a poplatek 800 Kč ČS. Vše se mi vrátí díky offsetovému účtu už 1. měsíc. Zvolil jsem 3 letý fix s úrokem 1,98 %.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 24. 5. 2020 13:16

Dobré vědět.
Jen tedy ale že to trvá měsíc mi nepřijde nějak extra skvělé. Nová hypotéka mi kdysi trvala 4 týdny a to v tom byly dva květnové prodloužené víkendy. A refinancování měsíc, ale byly v tom vánoce a silvestr, takže reálně necelé 3 týdny. Takže celá operace na 4-5 týdnů je dle mého tak standard.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod evlo 24. 5. 2020 14:47

A co na tom trva tak dlouho?!
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pepisis 24. 5. 2020 16:19

Dovedl bych si představit, že to půjde rychleji. Ale zase jsou v tom 2 státní svátky a koronavirus. Chtěli postupně doložit pár věcí, které než jsem sehnal, zabrali taky pár dnů. Celkově mi to přijde ok. Od prvotního mailového kontaktu s obecnými dotazy, přes zaslání všech podkladů, osobní schůzku, posouzení bonity až k návrhu smlouvy mi měsíc přijde jako akceptovatelný.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod evlo 24. 5. 2020 19:12

Jake veci?

Ja teda doted zil v tom, ze vyrizeni hypoteky musi trvat, kdyz dlouho, tak tyden, proste co konkretne te zdrzelo?
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pepisis 24. 5. 2020 19:28

Krom jiného např. potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, vyžádával jsem si odhad od ČS (nejprve jsem myslel, že mi ho nedají, nakonec na 2x dali), nějaké potvrzení od partnerky, byť jsem žádal jen já, ale ona je spoluvlastník, Fio mělo dotaz ohledně přístupové cesty, musel jsem tedy kontaktovat developera, a pak různé další věci, které jsem ale poslal v podstatě obratem (fotografie nemovitosti, kupní smlouvu, výpisy z účtu, původní hypotéční smlouvu atd.).
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 14. 6. 2020 10:37

Oni ti z CS dali odhad pri odchodu? Jak to maji osetrene ve VOP a ceniku?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pepisis 14. 6. 2020 11:52

Jak to mají ošetřené ve VOP a ceníku jsem nezkoumal.

U mě byla situace taková, že jsem podepisoval hypotéku u Spožitelny 2 roky před tím, než mi postavili novostavbu. V té době udělala odhad Spořitelna na svoje náklady. Před půl rokem, když jsem začal čerpat hypotéku chtěli update odhadu a to už jsem si platil sám (cca 2 tis. myslím).

Myslel jsem, že mi to Spořitelna nedá, to říkala i poradkyně, přes kterou jsem hypotéku u Spořitelny zřizoval. Ale zkusil jsem to s tím, že jsem si ji zaplatil, tak ať mi ten odhad dají. Což dali, ale jen ten druhý, který jsem si zaplatil. To ale Fio nestačilo, chtěli i ten původní. Tak jsem se znovu obrátil na Spořitelnu, ať mi dají i ten původní a to říkali, že vzhledem k tomu, že to platili oni, můžou mi dát jen nějakou zkrácenou verzi na 1 A4. Tak jsem vzal aspoň to a Fio to nakonec stačilo. Ve výsledku jsem teda ušetřil nějakých 5 tis. za odhad.
pepisis
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků