Fio e-broker a nehorázné skryté poplatky

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 13:57

Nebo štěstí, že zkrachuje ta druhá.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 14:12

Anebo zkrachují obě, protože to se dopředu odhadnout nedá. Ale můžeš ty peníze určené na nákup rozdělit a přikoupit kdyžtak ještě třetí, čtvrtou, ... Pro větší jistotu.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 14:29

Zas tolik českých dividendových akcií není ne? Banky teď dividendy pozastavily, zbývá jen Philip Morris a ČEZ? Možná ještě Kofola a O2? Nejlepší dividendy z nich má ale Philip Morris. Minulý rok dividenda 1600 Kč na akcii, letos v době krize 1560 Kč na akcii, stále má nějaký nerozdělený zisk z předchozích let, výhled do budoucna tedy OK z pohledu dividend. Když budu dostávat ročně 11 % z investice, bude velká spokojenost. Na spořícím účtu tak vysoký úrok není.
Naposledy upravil suram dne 6. 5. 2020 14:38, celkově upraveno 1
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 14:37

Budoucí výnos neznáš. Může být (vzhledem k dnešní ceně) vysoký nebo nízký. To se dopředu neví. Je tzv. rizikový.

Proč vlastně české nebo dividendové akcie? Pokud si koupíš PM a k tomu třeba HEI nebo DTE, tak při krachu nebo velmi špatném výnosu PM ještě nemusí mít špatný výnos i HEI nebo DTE.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 14:39

Nebudu kupovat nějaké zkratky, kterým nerozumím, tohle byla má první investice do akcií. Nebudu investovat v zahraničí, když ani neumím cizí jazyky.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 14:43

HEI je HeidelbergCement. DTE je Deutsche Telekom. Obě firmy jsou v německém indexu DAX. Pokud by měla akcie Philip Morris (PM) špatný výnos kvůli problémům na trhu tabákových výrobků, tak výnosu akcií HEI nebo DTE se to nejspíš nijak nedotkne.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 14:49

Kuřáci budou kouřit dál, toho se nebojím, když se zvýší daně, zvýší se cena, zisk se nesníží. Navíc jsou v ČR stále nižší ceny cigaret než v Rakousku a Německu, je prostor pro zvyšování cen.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 14:52

Možná potom začnou kupovat nějaké pašované cigarety.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 14:55

To se děje i nyní, přesto je firma v zisku.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 15:07

Třeba ty pašované výrazně zlevní a lidem se vyplatí víc než nějaké kolkované.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 6. 5. 2020 15:11

suram píše:Minulý rok dividenda 1600 Kč na akcii, letos v době krize 1560 Kč na akcii, stále má nějaký nerozdělený zisk z předchozích let, výhled do budoucna tedy OK z pohledu dividend. Když budu dostávat ročně 11 % z investice, bude velká spokojenost.
PM nesleduji, ale podívej se na O2. Vyplácí naprosto stabilně dividendu, ziskovost je OK, hodnota akcie nijak moc nekolísá – ale když se podíváš na hodnotu akcie za posledních několik let, a přičteš všechny vyplacené dividendy po zdanění, celková hodnota té investice sice nekolísá, ale setrvale pomaličku klesá. Je úplně jedno, kolik procent je dividenda – na poslední tři roky, kdybys nechal peníze pod polštářem a jen si „vyplácel“ stejné procento, byl bys na tom líp.

Nikdy nemůžeš ignorovat cenu investice a vyhlídky, a dívat se jen na dividendový výnos.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 16:59

Nějak nemám v Kelnera důvěru. HW je snad vytunelované do jiné firmy a O2 si ho musí pronajímat? Navíc mobilní služby jsou v ČŘ předražené oproti okolním státům, časem budou muset zlevnit a sníží se jim zisk.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 18:28

suram: On ti nechtěl prodat Kellnerovy akcie. :) To byl jen příklad, aby ses nad tím zamyslel. Stejně jako já ti neříkám, aby sis koupil jen 2 nebo 4 akcie, ale chci ti ilustrovat, jak funguje rozložení rizika (diverzifikace). To jsou metafory, náměty na zamyšlení, ne investiční doporučení. :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 5. 2020 18:46

Rozložení rizika nákupem více titulů? Když nakoupím víc titulů, zvyšuji také riziko, že nakoupím i ten špatný. Nemám potřebu to dělat. Ta investice jsou peníze navíc, můžu si dovolit riskovat i s tím, že o ně můžu přijít, je to jen hra. Prostě se mi v daný okamžik zdála výhodná, až přijde další krize, možná přikoupím akcie ČEZu, když se mi to bude zdát výhodné. Každopádně budu držet zakoupené akcie nejméně 3 roky, aby nebylo třeba přiznávat daň.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 5. 2020 19:04

suram píše:Rozložení rizika nákupem více titulů?

Ano.
suram píše:Když nakoupím víc titulů, zvyšuji také riziko, že nakoupím i ten špatný.

Co je lepší k jídlu - párek, chleba, nebo hořčice?
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků