Doba zpracovani

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod locke37 13. 5. 2020 09:23

Dobrý den,

kdysi jsem používal Brokerjet a v zásadě mi vyhovoval. Dal jsem si na několik let pausu a nyní hledám nového brokera. Poplatky a pod, to je jasná věc, nicméně čím se nikdo moc nechlubí je doba vypořádání pokynu. FIO říká T+2, U Patrie jsou to nenašel, ale po mailu také řekli T+2. Chápu to dobře tak, že zadám pokyn a čekám dva dny, než se dané například akcie koupí? To by tu službu dělalo v podstatě nepoužitelnou. Pamatuji si, že u BJ to bylo okamžité.

Dokázal by mi někdo potvrdit/vyvrátit, zda to T+2 chápu dobře? Případně kteří brokeři mají T+0? Primárně mě zajímá BCCP a NYSE/NASDAQ.

Děkuji moc!
locke37
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TnT2 13. 5. 2020 12:04

To T+2 není doba, než se akcie koupí, ale než proběhne vypořádání proběhlého obchodu, tj. výměna peněz za akcie a změna vlastníka u depozitáře. Dřív bývalo i T+3. Pokud potřebujete on-line vypořádání v čase T+0 u nás, lze místo BCPP obchodovat na burze RM-SYSTÉM.
Curve karta promo kód na £5: RG7YB | Bondster promo kód: 0539 | Mintos kód: 21GMHB | Portu na 3 měsíce zdarma? Stačí SZ.
TnT2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod locke37 13. 5. 2020 12:27

TnT2 píše:To T+2 není doba, než se akcie koupí, ale než proběhne vypořádání proběhlého obchodu, tj. výměna peněz za akcie a změna vlastníka u depozitáře. Dřív bývalo i T+3. Pokud potřebujete on-line vypořádání v čase T+0 u nás, lze místo BCPP obchodovat na burze RM-SYSTÉM.


A co znamená prakticky? Že když akcii kupuju, tak ji dostanu za cenu v daný okamžik a vidím ji hned v portfoliu, ale na pozadí se dějou procesy, které už na mě nemají dopad? Respektive když akcii prodám, tak dostanu peníze až za dva dny za kurz, jaký byl v okamžik prodeje? Co si pamatuju BJ, tak tam byly peníze po prodeji k disposici ihned.
locke37
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Akciový Klokan 13. 5. 2020 12:50

Doba vypořádání není určená nějakým Fio nebo Brokerjetem, ta je daná burzou (pražskou) jako takovou. Takže pokud změníš brokera tak se v tomto směru pro tebe nic nemění. Jen ti možná někdo řekl informaci, kterou ti u Brokerjeta neřekli. Vliv to má třeba na nákup titulu před dividendou.
Nevěřte lidem nad 30 let. Mohli by mít znalosti a zkušenosti ! :-)))
Akciový Klokan
Diskutér

Odeslat příspěvekod TnT2 13. 5. 2020 12:51

Při nákupu: uzavřel jste obchod za konkrétní cenu, ale oficiálním majitelem těch cenných papírů se stanete až za dva dny. Dalo by se to přirovnat k nákupu v e-shopu - objednání zboží, doručení zboží za 2 dny a platba při převzetí. Při prodeji je to tak, jak píšete.
Curve karta promo kód na £5: RG7YB | Bondster promo kód: 0539 | Mintos kód: 21GMHB | Portu na 3 měsíce zdarma? Stačí SZ.
TnT2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod locke37 13. 5. 2020 14:31

TnT2 píše:Při nákupu: uzavřel jste obchod za konkrétní cenu, ale oficiálním majitelem těch cenných papírů se stanete až za dva dny. Dalo by se to přirovnat k nákupu v e-shopu - objednání zboží, doručení zboží za 2 dny a platba při převzetí. Při prodeji je to tak, jak píšete.


Ok děkuji. Mě jenom mate to, že koupené akcie u BJ jsem měl ihned v portfoliu, mohl jsem je obratem prodat a peníze jsem také měl ihned...žádné dvou denní čekání tam nebylo.
locke37
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 13. 5. 2020 15:02

Tohle bývá u brokerů různé; např. pokud máš účet s obchodováním na úvěr, můžeš peníze okamžitě vybrat – protože bys je beztak mohl vybrat z toho úvěru i bez prodeje.

Skoro všude asi můžeš akcie hned po nákupu prodat, a hned po prodeji koupit (ale pozor na nezaviněnou suspendaci!) – brokeři vydělávají na obchodech, tak mají zájem day trading umožňovat.

Je tady potřeba striktně odlišovat účetní vztahy („mám nárok na akcii, nemám nárok na peníze“) a stav v centrální evidenci CP a bankovní převody (akcie jsou připsané na účet, peníze byly odeslány).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod locke37 13. 5. 2020 17:01

Děkuji všem!
locke37
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků