Zkušenosti s nákupem z aliexpress.com

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ROlda78 9. 6. 2020 18:57

Nick Cave píše:Díky, takže teď když se blíží ke konci ta 15ti denní lhůta, tak napsat prodejci nebo rovnou dát open dispute?
buď prodloužit dobu, do kdy se má doručit (můžeš udělat i ty) to je to přátelštější řešení
a nebo open dispute
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod libol 9. 6. 2020 19:12

Ono je to někdy těžké, pozitivně vím, že jednu zásilku (nedoporučenou) mi zašantročila pošťačka. Cápu, že by mi Dispute pomohlo, ale ten číňan za ČP taky nemůže
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 9. 6. 2020 20:12

ROlda78 píše:buď prodloužit dobu, do kdy se má doručit (můžeš udělat i ty)
A to jde i po té době doručení? Prozatím jsem prodlužoval dobu doručení pouze jednou a to krátce před jejím koncem.

libol píše:ten číňan za ČP taky nemůže
My co nakupujeme v Číně také za ČP nemůžeme když nám nějakou zásilku nedoručí. Myslím, že to mají někde na AliExpress napsané, že pokud zásilka není doručená tak je možné na to podat spor. Číňan za to asi nemůže, ale měl by brát v úvahu, že se to občas může stát. Je to takové jeho riziko podnikání.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod redhaven 9. 6. 2020 20:54

AE ted posílá dražší zásilky bezcelně přes krycí velkosklad v Belgii
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ROlda78 9. 6. 2020 21:11

vlazy píše:A to jde i po té době doručení? Prozatím jsem prodlužoval dobu doručení pouze jednou a to krátce před jejím koncem.
ne, je třeba si to hlídat.., ale tuším, že příjde i mail z Ali, který na to upozorňuje
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myšpulín 9. 6. 2020 21:25

Mě teď poslední zásilky přišly z Jerevanu a už zase chodí celkem včas.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 9. 6. 2020 21:53

redhaven píše:AE ted posílá dražší zásilky bezcelně přes krycí velkosklad v Belgii
A to máš nějak osobně vyzkoušené, že to posílají ze skladu v Belgií a že je to bez cla?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 6. 2020 11:49

Nick Cave píše:Ahoj, tak poprvé od loňska se stalo, že mi nepřišlo zboží (svítilna) v ceně asi 85kč, mělo přijít nejpozději 28.5. 2020

Tak Aliexpress mi to uznal a včera mi vrátili peníze :tleskani
Yamaha AX-900, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ROlda78 19. 6. 2020 13:19

tam není človek, co to schvaluje IMHO
nedodání v termínu, se po dalších X dnech (tuším 5), kdy může reagovat prodejce (ten obvykle neraguje) děje automaticky
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ski1961 6. 8. 2020 15:39

Taky jste si všimli, že Aliexpress prodloužel awaiting delivery z 60 dní na 90 dní ? to je taky super no..moje zkušenost za ty léta je taková, že když zboží nedorazí tam max. do měsíce a půl, tak už nedorazí, aspoň tak to u mě bylo a ted bude muset člověk čekat 3 měsíce na spor a vrácení peněz :-)
ski1961
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petrmegac 6. 8. 2020 17:02

Je to tak. Asi způsobené Covidem celosvětově že hodně zásilek nedorazilo včas a bylo hodně sporů tak se to natáhlo. Vím že by 22 eurový limit měl být až do půlky přístího roku, ale pro jistotu bych neobjednával nic od konce září protože to teoreticky hrozí výpalným poště už od ledna pakliže nedojde k oficiální změně zákona. A stále není jisté (respektive jsem to nikde nenašel černé na bílém) jak to bude pak, zda se daň odvede už při platbě v zahraničním eshopu nebo se přehltí pošta Praha 120.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kubika1 6. 8. 2020 19:20

Teď ty zásilky taky jdou šíleně dlouho nebo alespoň mě. Před covidem 90% zásilek chodilo do měsíce. Začátkem června jsem objednal cca 20 zásilek a zatím přišlo jen to co šlo přes Singapore Post či Zásilkovnu. Netrackovatelné zásilky přes China Post (nebo čím to posílají) ještě vůbec nic.
Kubika1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vlazy 7. 8. 2020 13:26

ski1961 píše:Taky jste si všimli, že Aliexpress prodloužel awaiting delivery z 60 dní na 90 dní ? to je taky super no..moje zkušenost za ty léta je taková, že když zboží nedorazí tam max. do měsíce a půl, tak už nedorazí, aspoň tak to u mě bylo a ted bude muset člověk čekat 3 měsíce na spor a vrácení peněz :-)
Taky jsem si toho prodloužení všimnul, ale to neznamená, že na doručení všech těch zásilek se bude muset čekat až tak dlouho. Je to pouze maximální doba do kdy by zásilka měla být doručená. Většinou se dá očekávat, že doručení bude kratší i když výjimky se můžou vždy stávat. Poslední dobou doručení z Číny trva o trochu déle než jak to bylo dříve. Myslím si, že tím prodloužením doby doručení se pouze chrání před zbytečnými spory pokud zásilka není doručená včas a ne, že by to začali zasílat nějakým pomalejším způsobem.

petrmegac píše:Vím že by 22 eurový limit měl být až do půlky přístího roku, ale pro jistotu bych neobjednával nic od konce září protože to teoreticky hrozí výpalným poště už od ledna pakliže nedojde k oficiální změně zákona.
Odkud máš informace, že to má být až od půlky příštího roku? Já vím pouze o tom, že se všude psalo, že by to mělo být už od začátku příštího roku. Na zázrak, že se ohledně toho změní zákon v náš prospěch bych vůbec nečekal. Zázraky se občas stávají, ale nepředpokládal bych ho v tomto případě. Já bych kvůli těm změnám raději přestal objednávat z Číny už koncem srpna a to z několika důvodů. V poslední době se čas doručení z Číny trochu prodloužil, před Vánocemi bývá trochu více zásilek a tak doručení a celní odbavení trvá trochu déle, dá se předpokládat, že lidí před těmi změnami budou nakupovat z Číny na poslední chvíli trochu více což by znamenalo více zásilek a tím i trochu delší čas na jejích odbavení a doručení.
petrmegac píše:A stále není jisté (respektive jsem to nikde nenašel černé na bílém) jak to bude pak, zda se daň odvede už při platbě v zahraničním eshopu nebo se přehltí pošta Praha 120.
DPH se platilo vždy při doručování a stanovovali ho celníci v Praze a nemyslím si, že by se ohledně toho chystala nějaká změna. Nedovedu si představit jak by jsi chtěl platit DPH už při platbě v zahraničním eshopu. Kdo a jak by to měl kontrolovat a stanovovat výši DPH za každý jednotlivý nákup, jak by to bylo v případě, že zásilka se zbožím nedojde a DPH by bylo zaplacené předem? Připadá mi to jako nesmysl platit při nákupu ze zahraničí DPH předem už při platbě a ne až při doručování. Navíc v praxi by to bylo asi docela dost složitě proveditelné.

Kubika1 píše:Teď ty zásilky taky jdou šíleně dlouho nebo alespoň mě. Před covidem 90% zásilek chodilo do měsíce. Začátkem června jsem objednal cca 20 zásilek a zatím přišlo jen to co šlo přes Singapore Post či Zásilkovnu. Netrackovatelné zásilky přes China Post (nebo čím to posílají) ještě vůbec nic.
Také mám podobné zkušenosti se zásilkami z Číny, ale nebral bych to až tak tragicky. Včera mi pošta doručila 2 zásilky z Číny objednávané v červnu a jedna byla doručená za 46 dnů a druhá za 39 dnů. Na to, že většinou uvádějí dobu doručení 90 dnů to snad je dobrý čas i když by to mohlo být rychlejší. Obě zásilky šly asi přes Hongkong.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mlrs 7. 8. 2020 13:42

taky mi to ted chodi dlouho jak z pr*ele
A ten posun na polovinu 2021 uz jsem taky slysel - jen netusim, v jakem stavu je pripadne zoficialneni toho posunu no...
mlrs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ski1961 7. 8. 2020 13:44

@vlazy

ano, to je pravda, že většina zásilek dorazí dříve, než za 90 dnů. Já jsem spíše narážel na to, že pokud nedorazí, což se mi párkrát stalo, tak se musí čekat ještě o měsíc déle na otevření sporu.

Jinak, to opatření, které mělo být od 1.1.2021 se opravdu odkládá kvůli covidu o půl roku na 1.7.2021..tady u nás se o tom skoro nepsalo, ale já jsem si to třeba přečel na slovenských webovkách, kde to zaznamenali už v květnu. Jinak se to píše přímo v dokumentu EU odkaz zde :
https://ec.europa.eu/taxation_customs/b ... ommerce_en
ski1961
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků