Spolubydlení a nájem, musí být odvod daně ano či ne?

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod HrozneDrevo 11. 6. 2019 13:49

Nejsem majitel bytu, nevlastním byt (jsem nájemce s dekretem - smlouva doba neurčitá a trvalý pobyt), ale chci aby se nastěhovala vedle do pokoje jistá známá osoba a skládala se na bydlení, je to bráno už jako příjem pokud mi dává měsíčně částku či ne? :-)

Pokud se dva lidí skládají na bydlení, tedy jako spolubydlení.
Bez smlouvy, na dobré slovo.
Příklad:
1+1 byt stojí 12 500kč + 2500kč poplatky s energií.
Je to hodně, chci někoho vedle, seženu a bude mi přispívat polovinu tj 7500. Já to pošlu vždy majitelce, která dům vlastní. Hrozí problém třeba s úřady?

Logiva věci mi zároveň říká, že se pronajmá v Praze řada pokojíku, kde se lidi spravedlivě skládají na tyto náklady a jeden z nich má na sobě napsaný nájem a částku platí majitely. Majitel poté až odvádí daně z příjmů. Neměl by tak mít jednotlivec problém.
Nejedná se o výdělečnou činnost, ale o to že byty jsou drahé a jedinec to samozřejmě neuplatí.
Často se asi proto nedává smlouva (peníze respektive jen hotově do ruky), kdy nájemce pronajme pokojíček třeba jiné osobě, ale nechce mít poté problémy.
Přesto ale mi bylo kdysi řečeno, že je příjem i to když vám kamarádka pošle 500kč na účet (i když vám dluží peníze).
HrozneDrevo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xxiro 20. 6. 2019 06:59

Dle mého názoru nic danit nemusíš, protože ti podnájemník/podnájemníci negenerují zisk z dané nemovitosti, ale jen ti snižují náklady na bydlení. Danit by se to muselo, pokud by sis např pronajal nemovitost za 10 000 a dal obratem do podnájmu, ze kterého bys měl 13 000. Pro klid duše bych se domluvil s majitelem a zanesl do nájemní smlouvy o možnosti spolubydlení a se spolubydlícím rovněž sepsal smlouvu. V každém případě bys měl spolubydlícího nahlásit majiteli.

Osoba, která by správně měla danit příjem ve tvém případě, je majitel a to oněch 12 500, které platíš jako nájem. Jinak mi to zavání dvojím daněním, protože jednou bys onu polovinu nájmu danil ty a podruhé majitel.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 14. 6. 2020 10:11

I kdybys podávat DP musel, tak ti daň (rozdíl příjmu a nákladů) vyjde 0.

Jiná věc by byla, kdybys podnajal půlku bytu třeba za 12000 a sám odváděl 12000, tak by se jednalo o příjem, zkrátka musí to být v poměru.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků