FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 18. 6. 2020 11:33

Pointa je v tom, že "obyčejná" platba je dle toho článku zdarma a "prioritní" za 100 Kč. Je jedno v kolik jsi platbu zadával, když jsi zadal prioritní, takže ještě by ses měl vlastně bance omluvit, že ti naúčtovala jen 29 Kč.
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Hlava 18. 6. 2020 14:28

Kucí, naučte se prvně číst ...
https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... u-poplatku
Poplatek za prioritní platbu, která dorazí na účet příjemce v jiné bance ještě týž den, v českých korunách je nově 29 Kč.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 18. 6. 2020 14:32

Ale ty jsi odkazoval na tento článek:
https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... n-odeslani
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 6. 2020 14:32

Kluku, tedy jen Hlavo, nauč se číst Ty a hlavně se nauč postovat, pokud chceš pak diskutovat o jiném článku.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Hlava 18. 6. 2020 14:40

Ach jo ...

2017: https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... n-odeslani
Fio banka si navíc za tyto platby nebude účtovat žádné poplatky. (...) Pokud klienti nestihnou poslat platbu do dvanácti, a přesto chtějí mít jistotu, že jejich platba dojde ve stejný den, mohou využít prioritní platbu za poplatek 100 Kč a se zadáním do 13:50 hodin.

Podle této zprávy jsem usuzoval, že mi nebude účtováno nic.

FIO se ale odvolává na tuto zprávu z roku 2019: https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... u-poplatku
Poplatek za prioritní platbu, která dorazí na účet příjemce v jiné bance ještě týž den, v českých korunách je nově 29 Kč.

Takže ne, 100 Kč mi neměli naúčtovat, ani kdyby se na Hlavu stavěli.

Hlavní problém je podle mě v tom, co už jsem psal níže. Připlácí se 29 Kč za prioritní ("doručíme ještě ten samý den") platbu, a přitom okamžitá ("platbu doručíme přibližně do 10 sekund") platba je zdarma. A v IB nejde z ničeho poznat, která je zdarma, a která placená. A komické je, že se připlácí ještě navíc za tu "pomalejší" ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 18. 6. 2020 14:42

Evidentně jsi nic z toho nepochopil, nevadí.
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lol Phirae 18. 6. 2020 14:59

Takhle dlouhý vedení jsem už dlouho neviděl. :-D
Lol Phirae
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wit.cz 18. 6. 2020 15:16

Poznat to nejde, ale ty bys měl jako klient vědět, co si objednáváš a v ceníku to máš uvedené. Okamžitou platbu nepodporují všechny banky. Každá z těch položek představuje jinou formu odeslání peněz, jinou službu za různou cenu.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mimonik 18. 6. 2020 18:51

Fio ma limit jenom 100k, ale kdyby si nad tim nelaboroval a nechal to jako vzdycky, tak pokud by to slo autoamticky by se ti to poslalo jako okamzita a jestli si posilal v 10 tak dost dobre by to doslo ten samy den i jako normalni platba.
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 6. 2020 18:55

Těch 100k platí pro oba směry? (i pro příjem do Fia?) Na to jsem nějak zapomněl, a to bude pěknej vopruz využívat je pro přesun prostředků pro/z obchodování.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 6. 2020 20:23

U Fio mám vyzkoušené, že šlo poslat celkem 400 tisíc, čtyřmi platbami, ale dvě byly na jeden účet a dvě na jiný (Moneta + ČS)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 18. 6. 2020 23:23

Pokud by poslal nejmene do 12:00 pracovniho dne libovolnou castku (do 30 milionu?), ne jen do 10, jak uvedeno vyse, dosla by ten samy den i jako Standardni platba.

Ano, je to nedostatek zakona, ze banky nemusi uvest poplatek u priplatkovych options a musis je slozite hledat v cenikach. Takze vyrok “ Mě to přijde jako solidní ojeb. ” je namiste, je to ucel, aby se obcas nekdo nachytal na blbost.

Pokud se nepletu, tak Prioritni platba je drazsi pro banku o 1,00 Kc, takze prirazka na 29,- Kc je tak jako tak zlodejna :-) Ve srovnani s tim, ze Standardni platba zadana nejmene do 12, ale prakticky i o neco dele (v jinych bankach i do 14:30) dojde ten samy den.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 6. 2020 08:14

Prioritní platbu Fio mělo a má jednu z nejlevnějších na trhu, jiné zvlášť velké banky mnohdy dosahují poplatku 50 Kč a víc, nebo i trojciferného. A formulář ve Fio IB pro zadání platby vypadá stejně už mnoho let, na něm se s Okamžitými platbami nic nezměnilo: výchozí nastavení je Standardní platba (bezplatná, tedy buď běžná, nebo Okamžitá, pokud to v danou chvíli do dané cílové banky je možné, Fio to volí automaticky bez nutnosti ručního nastavení), na Prioritní se musí cíleně přepnout a to by snad každému mělo dojít, že když takto přepne, tak to už zdarma nebude, když volí tento dlouho fungující nadstandard. A mezi slovy Prioritní platba (která funguje do všech bank a existuje mnoho let) a Okamžitá (funguje jen do některých bank a jen pokud na ni nemá banka zdroje či cíle odstávku) je snad podstatný rozdíl! Takže to vidím na jasnou neznalost dotyčného, který si vědomě na prioritní platbu přepnul, ne na chybu Fio. Protože poplatněné platby prioritní, někde pod názvem expresní, nabízejí snad všechny významné banky už dávno a mají to často přímo ve formulářích zadání platby v online bankovnictví, za ta léta to snad každý zná.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 19. 6. 2020 08:40

Hodnotíš to pohledem odborníka, resp. člověka, co se o finance zajímá. Normální lidi se v terminologii už takhle neorientují a v podstatě o existenci okamžitých plateb ani neví. Ale chyba FIOa to není. Z mého pohledu je dost na prd ta automatická volba u platby zdarma, protože mám dost situací, kde to chci poslat okamžitě a standardně bych to neposlal, resp. poslal jinam, takže bych rád byl větším pánem situace. A pokud by chtěl být systém vstřícný pro klienta, pak by u každé volby, která znamená poplatek, mohlo někde něco vyskakovat, což už jsem někde taky viděl (?Air bank u okamžitých?).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mimonik 19. 6. 2020 08:43

Tu volbu mas, prepnes na okamzitou a odskrntes prevod na standartni platbu pokud okamzitou neni mozne realizovat, pokud mi na tom zalezi, delam to tak.
Mimonik
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků