Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod redhaven 17. 6. 2020 18:53

Haha. jistič jsem si vyměnil, ani kupovat jsem nemusel, byt má distribuce hodně specifické požadavky na tento jistič, hlavně aby se nedala zfixlovat proudová hodnota. Ale stejně kdo by moc chtěl, zfixluje to stejně.
Bych chtěl vidět ty mouly, co si ani jistič nevymění nebo baterii v koupelně nevymění apod.
A u monopolu mám "předplaceno" na roky, roky bych tam měl pracovat zdarma :D
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 17. 6. 2020 18:57

Nema zadne pozadavky mimo 10kA odolnosti (bytovy lowcost z baubau ma 6kA) a B charakteristiky - tak to je nejbeznejsi. Rozebiratelne se snad davno nevyrabeji. Cez ma 3 kusy starych jisticu, ktere byly “problematicke” v tom pdfku jako zakazane...

Vse ostatni jsou urban legends. Napriklad ikonka zamku apod. NESMYSLY ;-) Ne to byt fakt nemusi

Takze jeste jednou: resi to hovor na bezplatnou linku a tam ti reknou, co se ma udelat. Hlavne ti reknou, ze kdyz nemas vyhlasku 50, nesmis do toho hrabat. Tady hrabes uz do obvodu pod napetim (casto nejde vypnout) a to je uz vysoky paragraf :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 17. 6. 2020 19:15

Haha, já samo volal od počátku na jejich "odbornou" zákaznickou info linku a opakovaně mě tlačili že MUSÍ být podána zkrátka nová žádost o připojení i ke stávajícímu odběru a při zachování sazby i když chci jen snížit jistič před elměrem, stejně pořád mleli svoje, zkrátka "říkají o mě že jsem odborník" to byli na info lince.
Všechno jde, když se chce a není žalobce.
Distribuce na hladině NN, tedy běžná koncová sít není nebezpečná, když se ví co se dělá a ve střízlivém stavu svéprávného jedince. Skutečně nebezpečné je hrábání se v NN na hlavních trasách jištěných stovkami A nebo dokonce na VN běžné hladině 22kV.
Japak asi tak tyto nadproudové prvky vyrábějí. :D
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod wit.cz 22. 6. 2020 17:37

Změnili byste Energii ČS (cca 1600/MWh) na České teplo (cca 1400) při spotřebě 1,3MWh/rok v D02?
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 22. 6. 2020 17:56

Porovnej pausal x 12 mesicu a uvidis
To jsou kupecke pocty, ale uz ted vidis, ze neusetris asi ani litr za rok...

na silovce 1,3 MWh x 200 Kc rozdil x 1,21 DPH = jen 315 Kc

pausaly ti hledat nebudu, to si porovnej uz sam…

Ps: uzavrit EneCS bylo extremne jednoduche, zaslanim 1 Kc, u nekterych malych dodavatelu je to ale opruz. Nejvic papiru bylo snad u Elimonu...

redhaven píše:Haha, já samo volal od počátku na jejich "odbornou" zákaznickou info linku a opakovaně mě tlačili že MUSÍ být podána zkrátka nová žádost o připojení i ke stávajícímu odběru a při zachování sazby i když chci jen snížit jistič před elměrem,


Varianta A:
Navyseni jistice nebo zmena poctu fazi anebo novy odber (nebo po sundani elmeru) = formular CEZ č. 201 + revize (revize neni nutna pri pouhem sundani elmeru do 12 mesicu, driv bylo 6 a predtim 0).

vs.

Varianta B - tvuj pripad:
Pouhe Snizeni amperove hodnoty jistice = formular CEZ č. 205

Vnimas ten rozdil? Cez Distribuci to staci zaslat naskenovane na maila.

Jinak pro zajimavost prepis u Cezu je take extremne jednoduchy, kdyz znas EAN, naklikas to jako novy odberatel jen na webu a nikam nemusis chodit ani nic skenovat. Pomerne nezabezpecene :-)


redhaven píše:Skutečně nebezpečné je hrábání se v NN na hlavních trasách jištěných stovkami A


A co si myslis, ze mas za jisteni pred svym hlavnim jisticem, do ktereho se hrabes? Casto prave ty nožové pojistky klidne se stovkou amper! ;-))

Hele ja snizoval akorat i ze 3F na 1F, a u toho jiz musi byt revize a nova zadost myslim, no u pouheho snizeni proudove hodnoty myslim byt NEMUSI (u zvyseni ano = doplatek za rezervaci)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 23. 6. 2020 17:23

Mám doma spotřebu kolem 22 MWh ročně (3x25A, D57d pro TČ), aktuálně jsem u EON, stejně jako spousta místních jsem přecházel v září 2018 na ten slavný ceník z června 2018 (dvouletý fix), tehdy jasně nejlevnější. Aktuálně pro tyhle větší spotřeby mi vychází podle kalkulačky Skauti - nějaký jiný nápad? Smlouvu jsem uzavíral 02.10.2018 a odběr začal od 01.02.2019. Kdy vlastně změnu můžu/musím začít řešit, vztahuje se to k začátku smlouvy (resp. nějakou dobu před ní) nebo k začátku odběru?
Mr.Scully
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 23. 6. 2020 20:44

Typicky mezi 4 a 3 mesicem pred vyrocim zahajeni dodavek, to se snad ale docti ve smlouve a VOP, nebo se zeptej dodavatele.

A bacha nejedna se casto o vypoved, odstoupeni, to dobre odignoruji, ale musi se oznamit nepokracovani.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod suram 23. 6. 2020 21:25

No výpovědí oznámíš docela srozumitelně vůli nepokračovat. Většina dodavatelů na to má formulář.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 23. 6. 2020 22:16

Vyvracet ti to fakt nebudu, ze nemuzes vypovidat neco, co samo konci k datu X :-)

Je proto vhodne postupovat dle VOP platnych v dobe uzavreni smlouvy. Nakolik je Eon benevolentni nevim.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 24. 6. 2020 09:56

vpe: Průměrně inteligentní výměnář si vždy napřed vytáhne z HDS objektu, tím spíše RD pojistky, samozřejmě jiná komplikovaná situace je u velkých činžáků z byty, tam bud v noci nebo pod napětím s patřičnými pomůckami a opatrností a ochrannými prostředky jako izolační rukavice, celobličejový štít pro případ vyrobení zkratu a tím zkratového proudu o desítkách tisíc ampér. (výměnu pod napětím bych já neriskoval, to raděj shodit činžák nad ránem a vyměnit bez napětí) Známý se jal aktivně přepojovat kamarádovi hl. přívod chaty pod napětím (evidentně špatně a k tomu před jištěním odbočky hl. přívodu k chatě), brnkl fáze o sebe, nastal zkrat a poté ionizovaným vodivým vzduchem s částečkami odpařených par kovů :D :D :D způsobeným zkratovým obloukem, další zkrat mezi další fází a protože to bylo blízko trafa, tak jištěno vysokými hodnotami nožovek a tak ty zkraty se podobaly spíše výbuchům za patřičných zvukových a světelných efektů, známý měl vlastně štěstí, že ho ten primární výbuch na počátku odhodil. :shock:
Nu opět se mi nyní potvrdilo co je ČEZ za neuvěřitelný moloch. Ani po 10ti zapsaných úkonech v jeho distribučním portále a ujištování jeho tlf. operátorek, že už je v systému zadáno konečně snížení jističe, přijel chudák technik ČEZ a omlouval se, co to pracuje na infolince za deb.ly, že ví že se jedná o snížení jističe, ale v systému deb.lové mají furt změnu sazby. :D :D :D
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod retron 24. 6. 2020 13:35

wit.cz píše:Změnili byste Energii ČS (cca 1600/MWh) na České teplo (cca 1400) při spotřebě 1,3MWh/rok v D02?

Asi ne, počkal bych už na nové podzimní ceníky, zvažoval jsem to samé v březnu ale samo České teplo mě informovalo, že plánují sazby během dvou měsíců zvýšit a ano nepodporují SIPO a změna je opravdu nutná řešit "papírově". Já radši přešel online k Fonergy.
retron
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wit.cz 24. 6. 2020 14:17

vpe, retron: díky, souhlasím a vyčkám
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 26. 6. 2020 01:31

https://www.cesketeplo.cz/cz/dokumenty-d8 A nic nezmenili...

České teplo 1438/1438/0

Fonergy 1540/1590/0

Energie ČS 1650/1650/10

Pro odběr v řádu 1MW je to rozdíl do 300 Kč za rok, takze skoro uplne jedno... pro srovnani od Skautu se letos cerpa i jen za 830/MWh (tusim D2x v NT)...

@redhaben, nevim, proc do toho hrabes a jeste o tom pises, to uz je obecne ohrozeni :-)

Nekde jsi udelal chybu u cezu a pak se divis. Plombovac (rozvodak) na misto prijede jednou, pokud tam nemas zavady. Takze se chlubit neschopnosti vyresit chybu? Hmm.

Tim snizenim prichazis okamzite o rezervovany prikon. Pripadne by sel nekomu prevest, ale to by se muselo prevest docasne OM na jednoho odberatele).
Naposledy upravil vpe dne 26. 6. 2020 08:52, celkově upraveno 1
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 26. 6. 2020 08:41

Jaké obecné ohrožení :D Mám na to glejt.

Vyhrabaný jsou na infolince čez, radí úplný nesmysly.

Rezervovaný příkon- jeho zpoplatnění (platba za jistič) je Podvod a další skrytá dan, což bylo již dokázáno viz. googl. :D :D :D
https://pravyprostor.cz/elektrina-a-jis ... acnostech/

Další věcí je, že drtivé většině domů, RD bohatě stačí jistič 3x16, ale historicky a i kvůli selektivitě jištění mají 3x25 a platí a platí ČEZ vysoké výpalné za "rezevovaný" příkon, který v 99,9% času nevyužijí ani na 90% z 25A.

Nemám obavy, že bychom v budoucnu potřebovali zvýšení zpět na 25A, pokud budeme kupovat spotřebiče, tak zásadně plyn sporák atd. A pokud ti Šmejdi ČEZ zvednou opět platbu i za 3x16A, že se pak i vyplatí překopat vše na 1f, tak bude i čerpadlo ve studni na 1f a nová 1f cirkulárka. :-)


2k už za tu anabázi z ČEZ stály a výměna jističe mě taky stála 0. :D
Naposledy upravil redhaven dne 26. 6. 2020 09:10, celkově upraveno 2
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 26. 6. 2020 08:53

Takze mas vyssi paragraf sahat na zivy vodice, rozumim. Jen si to neumis s distributrem poresit ;-) On ti to bude uctovat zpetne od doby, kdy jsi ty dodal spravny papiry, vyzkouseno.


Ad cena za rezervaci: Ten, kdo provozuje draty, tak kdyz ma povinnost draty natahnout, tak asi ma i pravo pozadovat podil :-) A ze si proloboval dobry regulovany ceny, to uz je jina politika, viz vyse, ze spotreba uz skoro nehraje zadnou roli :-( Za me je zajimava info, ze kdybys chtel rozdelit jeden elektromer na dva, tak ze by asi sel rozdelit ten podil a nemusel by se platit nanovo.

Nejses ty levicackej idealistickej borec, jako byli ti v osumactyricatym?

To je obcas material jeden takovy mlady levy politik https://youtu.be/yzcw6ETLAYM si prectete i ty komenty :-) Jak by reguloval drahy telefonovani, to se nasmejete...

A kolik usetris tou zmenou za rok a v jake sazbe? Primotop? Jestli ta anabaze za to vubec stala :-) Podle me, kdyz uz, tak uz, osekat na kost, vyuzit prednostni rele... Kdyz podle amper se nasobi OZE poplatek bud za ampery nebo MWh, co vyjde levneji. Treba u D01 a D61 bys neusetril nez na zmrzlinu snizenim 3x25 na 3x16A :-)

Zatim muzes byt rad, ze se muzes odpojit a zbudovat si ostrovni energeticky system :-) Svoboda :-) Ale to nechces.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků