Česká pošta s.p.

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ROlda78 2. 2. 2020 16:55

na trolení pomáhá jen ignorace
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Markil 2. 2. 2020 18:37

xls píše:Ty plky pošty, jak ušetří díky tomu dvourychlostnímu doručování a zároveň budou část doručovat do druhého dne, jsou podle mě nesmysl. Ušetřit se dá jen tak, že budou v některých lokalitách doručovat obden. V tomhle případě budou mít ti, kdo si zaplatí rychlejší doručení, smůlu.

Ušetřit se dá, ale je velká otázka jestli to není jen zástěrka a pokud náhodou ne, jak by to realizovali v praxi. Ta úspora je možná, protože pošta musí denně obsluhovat rozsáhlé oblasti s malou koncentrací obyvatel a tedy i zásilek. Typicky malá města a venkov.
Např. řekněme že dnes máš na jedné poště např. 10 velkých oblastí, které musí každý den obejít 10 doručovatelů. Méně by jich to nestihlo, ale dooručí tam např. v průměru jen 100 zásilek denně na 1 oblast, tj. 1000 celkem Pokud z těch 1000 bude v průměru 200 spěšných a zbytek obyč. Bude ti nově např. stačit jen 7 doručovatelů místo 10. Jeden den roznesou 5 oblastí a budou tam mít 180 zásilek na oblast. Druhý den půjdou do druhých 5ti oblastí. Z těch 200 spěšných zásilek ti jen polovina případne na dnes neobsluhovaných 5 oblastí, kam tedy potřebuješ rozvést 100 zásilek, což zvládnou objet 2 lidi. Takže jsi na 7 lidech místo 10 a ušetříš i nemalé náklady na auta a ujeté km.. Samozřejmě to je jen vymyšlený příklad s nesmyslnými čísly pro lehký výpočet a pro ilustraci, že ušetřit lze aniž by se nedoručovalo všude a včas. V praxi je to složitější, jsou méně a více vytížené rajóny atd. Ale také jsou možnosti dalších úspor, např. ty spěšně dopisy do míst, kam ten den nejde doručovatel, může třeba pošta přesunout na řidiče, co vozí balíky do ruky a ušetřit ještě víc atd.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlazy 3. 2. 2020 12:05

Markil píše:Ušetřit se dá, ale je velká otázka jestli to není jen zástěrka a pokud náhodou ne, jak by to realizovali v praxi. Ta úspora je možná, protože pošta musí denně obsluhovat rozsáhlé oblasti s malou koncentrací obyvatel a tedy i zásilek.
Ano je otázkou jak by to realizovali v praxi. Já myslím, že by se tím příliš neušetřilo pokud vůbec něco. Spíše by se na takovém doručování mohlo i prodělávat. Lidi by byli nespokojení a tak by asi více využívali konkurenci a ČP by tak utíkaly peníze. Navíc by si doručovatelé mohli ztěžovat, že toho mají za 2 dny více na doručování a mohli by tak za to se dožadovat zvýšení platů. Něco by možná ušetřili pokud by kvůli tomuto propustili některé doručovatele, ale jinam by zase možná o peníze přišli a také by asi museli doručovatelům zvýšit platy za více práce.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod xls 3. 2. 2020 12:25

To, že to bude mít "vodovodní" efekt je jasný. Mám 2 poslední zákazníky, kterým jsem posílal faktury dopisama, teď tomu věnuji čas, abych to mohl posílat výhradně mailem. Těch cca 25 zásilek ročně je sice kapka v moři, ale pokud se ještě před pár lety posílalo ročně zásilek 300, tak teď se to bude blížit 0. A to se poště vyplatí!
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 3. 2. 2020 14:09

Dopis podán na poště v Plzni 21.1.2020 (je na něm i razítko z toho dne), do schránky ve Slaném doručen 30.1.2020... Na to by snad měla být nějaká speciální známka Y a pošta by za ni měla platit zákazníkovi, ne :'( ?
Pravý Tomáš Marný
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mimonik 3. 2. 2020 17:24

Ne, oficiálně, podle podmínek, je garance doručení do 30 dnů.
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 3. 2. 2020 17:57

Dvourychlostní doručování listovních zásilek.

Pokud budete chtít doručit psaní do druhého dne, nově si za to připlatíte. Změna začne platit od 1. února 2020. "Odesílatelé si budou moci zvolit, zda má jejich psaní být doručováno v tzv. prioritním režimu‚ též D+1, následující pracovní den po podání, nebo v tzv. ekonomickém režimu za stávající cenu. Prioritní zásilky tak podraží o 7 Kč," vysvětluje novinku Martin Drtina, tiskový mluvčí, Českého telekomunikačního úřadu.
Zrychlené psaní budete muset označit známkou se symbolem „A“ za 26 korun a viditelně označit symboly D+1. Na obyčejné psaní vám stačí známka B v hodnotě 19 Kč, k adresátovi by se psaní mělo dostat zpravidla dva pracovní dny po podání.
//2 až 30D aneb novinky zavádím s předstihem a včas, abychom mohli doručovat později a dráž !!//

Podobný dvourychlostní systém doručování je běžný například v Rakousku, Itálii a v severských zemích.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod slavo963 3. 2. 2020 19:40

to je i v UK, Slovensku...
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 3. 2. 2020 22:43

Radši bych si připlatil za fyzický doručení. Ale když jde dopisní balíček z číny a pošta ho doručí fikcí, tak stejně mám smolíka.
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Wojda2 31. 5. 2020 01:08

Prosím vás, máte někdo čerstvou zkušenost se zasíláním do USA? Teď jsem se vyděsil tímhle článkem https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ja ... 47ab5f122/. Před pár dny jsem něco prodával do USA. Před odesláním jsem schválně koukal sem https://www.ceskaposta.cz/omezeni-mezinarodnich-sluzeb a omezení do těchto států žádná neuvádí, takže dva balíčky jsem posílal poštou, jeden nadměrný přes https://www.kuryrpoint.cz/ (tam už mám alespoň info, že to opustilo ČR) a teď tedy nevím, na co se připravit. Víte někdo něco bližšího o aktuální situaci?
Wojda2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Prologer 31. 5. 2020 07:44

Mám zkušenost z druhé strany. Balíček z USA co měl podle eshopu jít cca týden mi došel po 2 týdnech. Takže mi to tak strašné nepřišlo.
Prologer
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod retron 17. 7. 2020 12:45

akční cena za balík na poštu za 69 do 30.9. pres poslatzasilku.cz kdyby to pro někoho bylo zajímavé

https://www.postaonline.cz/obchodnisdel ... 5ba4a0512f
retron
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 17. 7. 2020 18:40

Aneb Kdyz jim slapou na paty zasilkovny (tam se plati od 63,- pro firmy a 65 mezi sebou) a tech vydejnich mist uz asi maji vic nez Ceska Posta
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 7. 2020 00:53

NESMÍTE SE BÁT A NA HLAVU SI NECHAT od monopolně-dominantího dodavatle služeb SRÁ...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jan.za 18. 7. 2020 07:54

vpe píše:Aneb Kdyz jim slapou na paty zasilkovny (tam se plati od 63,- pro firmy a 65 mezi sebou) a tech vydejnich mist uz asi maji vic nez Ceska Posta

Presne, ja pouzivam Zasilkovna aplikaci, balicek za 65 a nemusim nic tisknout. Na pobocce se neceka...
jan.za
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků