Investování do ETF & zrušení OPF Rentier Invest

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PeterKC 25. 8. 2020 09:23

ad peliculiar
Podíval jsem se do seznamu schválených fondů ČNB a jako kontaktní osoba pro ČR je u tohoto SICAV uvedena UCB, schválení je delší 2 let, tak snad už mají nějaké info i investičáci na pobočkách UCB, ověřím to.
Jinak ten H CZK podfond SICAV je rozhodně zajímavý, je to otevřený akciový fond s proměnlivým kapitálem, takže na požádání odkupuje investorské akcie přímo z majetku fondu (podfondů), ne tedy uzavřená forma jako u ETF a dle KIID je celková nákladovost H CZK třídy 0,22%, což je méně, než u většiny globálních UCITS ETF a navíc ten hedging CZK.
Zjistím, jestli není zakopaný pes třeba v min. investici, aby to nebylo jako v FKI. Dám pak vědět.
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 25. 8. 2020 10:16

PeterKC: Je možné, že tím zajištěním odstraníš nějakou volatilitu korunových výnosů, ale moc jistý si tím nejsem. Máš nějaké srovnání, ze kterého by to bylo vidět?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod PeterKC 25. 8. 2020 19:10

ad jednadva
Tak trochu tipuji, že všechny účastníky tohoto fóra házíš do jednoho pytle, a to že se jedná o velmi dynamické investory s IH 30 let a více a těmto ponejvíce směřuješ své rady a pak tvým postojům rozumím a nejsem s nimi v rozporu.
Jenže ne každý má takovýto IH a rizikový (volatilní) apetit jako ty a proto dochází k jiným investičním řešením, což je i můj případ. Je mi 60, pracuji s IH 10 let a mít ve 100% mých dolarových investic otevřenou pozici na USD považuji za vyloženou spekulaci téměř na hranici bláznovství a stačí se podívat na oslabení USD k CZK po .com bublině v r. 2001, kdy USD/CZK přesahoval 40Kč hranici a po 7 letech v r. 2008 oslabil k CZK o víc než 60%, tedy vše, co jsi za tu dobu vydělal na pohybu akciových indexů, jsi tratil díky srovnatelnému posílení CZK. Fakt si nemyslím, že s tímto IH nemám usilovat o měnové zajištění alespoň u 85% mých dolarových pozic a klidně si mysli něco jiného.

-- 25. 8. 2020 20:11 --
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 25. 8. 2020 21:32

PeterKC píše:Je mi 60, pracuji s IH 10 let a mít ve 100% mých dolarových investic otevřenou pozici na USD považuji za vyloženou spekulaci téměř na hranici bláznovství a stačí se podívat na oslabení USD k CZK po .com bublině v r. 2001, kdy USD/CZK přesahoval 40Kč hranici a po 7 letech v r. 2008 oslabil k CZK o víc než 60%, tedy vše, co jsi za tu dobu vydělal na pohybu akciových indexů, jsi tratil díky srovnatelnému posílení CZK.

PeterKC: To se taky nesmíš dívat jen na ten nominální kurz, ale taky na ten dolarový výnos. Teprve jejich součin ti dává korunový výnos (nezajištěný). A ty by sis vlastně měl srovnat, jak se choval ten zajištěný korunový výnos, tj. zda náhodou nebyl volatilnější. To se může stát, když je mj. velmi nízká (záporná) korelace nominálního kurzu a zahraničního výnosu, tedy zhruba ta situace, jakou jsi popsal. To, co jsi uvedl, je tedy spíš argument proti zajištění než pro něj, v podstatě bez ohledu na délku investičního období.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 25. 8. 2020 22:20

PeterKC píše:ad peliculiar ...

To asi bylo mířené na jednadva či saabika, ne?

Já jsem díky tvému dotazu narazil na něco jiného, co mi udělalo radost, ale jsem tu asi jediný, koho to zaujalo. :-)
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarekTA 5. 9. 2020 16:42

peliculiar píše:Ahoj, ve svém předchozím vláknu jsem žádal o radu jak pokračovat se zděděnými investicemi.

...

Krom IŽP mám ještě jednoho kostlivce ve skříni. Jedná se o investování původně od Pioneer Investments (dnes Amundi) založené v roce 2008, které nese název Rentier Invest. S nějakými přestávkami tam každý měsíc posílám domluvenou částku 2K. Nyní má na kontě něco pod 150K a průměrný výnos (pouhých?) 2,6% p.a..


Nejsem tedy žádný expert na dlouhodobé investice či podílové fondy, ale ten zmíněný Amundi fond mi s průměrným výnosem 2,6 % přijde fakt málo. Jsem přesvědčený, že tam bude i nějaký citelný poplatek správci.

Osobně sic také držím některé fondy od dalších poskytovatelů, ale dostal jsem nejedno doporučení od profesionálních investorů, že pořád dává smysl se zkrátka spolehnout na S&P500 a nakupovat pravidelně po částech. Jen takový můj pohled.
MarekTA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peliculiar 5. 9. 2020 18:55

MarekTA, souhlas, pté co to tu už několik měsíců čtu, to vidím podobně, byť osobní zkušenost zatím chybí. Jen jsem ještě nepřišel na to, jak Rentier Invest a IŽP ukončit tak, aby byly ztráty co nejmenší.

Jen tak mimochodem, jeden můj známý je poradce od OVB, chtěl jsem s ním zkonzultovat své chaotické portfolio a ten na mě tak trochu tlačí do Conseq Horizont Invest resp. AXA Tempo. Jde asi o lehce inovované "fondy fondů" (asset management) či smíšené fondy, podobně jako ten můj Rentier Invest. Je možné, že by tyto dva zhodnocovaly lépe, ale mám pochyby, že budou s to porazit indexy (resp. indexové ETF), nehledě na jistě nezanedbatelné poplatky. Má tu o těchto produktech někdo přehled? V tuto chvíli mi nějak chybí "munice" na to, abych mu odargumentoval, proč do toho nechci jít, takhle je to pořád jen dojem, předpoklad ...

BTW: Tady je článek / recenze o Active Invest Dynamický (párek v rohlíku za cenu foie gras) a následná obhajoba provozovatele => Active Invest Dynamický - pravda o párku v rohlíku. Argumentaci Conseq nejsem vůbec schopen posoudit, na to nemám dost znalostí.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod suram 6. 9. 2020 01:15

To vypadá, že se chceš mermomocí dostat z jednoho průseru do druhého.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 9. 2020 10:30

suram: Není v žádném průse*u, na rozdíl od tebe. Radši si pořádně přečti, co píše, zvlášť o tom porážení indexů.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 9. 2020 13:48

Jo tak on není s IŽP v průseru? :D Tak proč ho chce ukončit se ztrátou? ;-)
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 9. 2020 14:23

Investice nemá garantovanou návratnost.

Proč si něco nepřečteš, než začneš psát na finanční fórum?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 9. 2020 15:06

Ty musíš být obdobný finanční poradce jako ten jeho známý, poradit mu IŽP nebo fondy, shrábnout provizi a po několika letech ztráty mu říct, že investice nemá garantovanou návratnost.
:D
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 6. 9. 2020 16:10

suram píše:To vypadá, že se chceš mermomocí dostat z jednoho průseru do druhého.

Doufám, že ne ... Nestraš! Z toho co jsem napsal výše je snad jasné, že do žádného dalšího asset managementu jit nechci, jen si chci připravit pádné argumenty, které podpoří mé rozhodnutí.

S IŽP máš pravdu, jenže problém jsem začal čichat nejdříve v roce 2018, tedy po deseti letech od založení. Po bitvě je každý generálem ... IŽP nechci ukončit se ztrátou, jen hledám způsob jak být na tom, co bylo před dvanácti lety sjednáno, co nejméně škodný. Zatím jsem na to nepřišel.

Zaujala mě tu zmínka o jiném nízkonákladovém brokerovi Trading 212, se kterým bych oproti Degiru ušetřil náklady za vstup na burzu. Na druhou stranu jeho užívání tu není tak dobře zdokumentované jako v případě jiných brokerů a já (nováček) si do toho v tuto chvíli netroufám jít.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 6. 9. 2020 19:04

suram píše:Ty musíš být obdobný finanční poradce jako ten jeho známý, poradit mu IŽP nebo fondy, shrábnout provizi a po několika letech ztráty mu říct, že investice nemá garantovanou návratnost.
:D

suram: Nevytvořil jsi gramaticky působivé souvětí. Těžko v něm hledat smysl.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod suram 6. 9. 2020 19:34

Když ztrácíš argumenty, zaměřuješ se na gramatiku a pravopis?
suram
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků