v investování jsem nováček, ale při samostudiu jsem si všiml jedné věci, kterou si možná dokážu vysvětlit, ale už ne ověřit, jestli je tomu skutečně tak.
Ve stručnosti, investiční poradci, například Fondee zakládají klientům nějaké portfolio, které je složené řekněme z 10+ ETFek (dluhopisy a akcie napříč světem). Diverzifikaci rozumím, tohle už dokonce vypadá jako diverzifikace na druhou. S čím si ale lámu hlavu, je že spoustu investorů, kteří se sami považují za spíše konzervativní a neochotní sledovat denně trendy, radí investovat do konkrétních ETF, ať už S&P500 nebo FTSE All-World. Z toho co jsem vyčetl, je to z dlouhodobého hlediska (desítky let) dobrý postup, celkem bezpečný a primitivně jednoduchý. Pokud se porovná průměrný výnos, těch od poradců bývá často dokonce nižší než S&P500!
A teď k mé otázce, předem se omlouvám jestli je hloupá

1. S velkým portfóliem se s klientem lépe hraje divadlo, že se bez nich neobejde.
2. Základ portfólia tvoří klasická ETF, zbytek je rizikovější bonus který může přihrát výnos navíc. Pokud ne, základ je tam aby to vykompenzoval.
3. Velké portfólio je stabilnější, takže má průměrný výnos i v kratším časovém horizontu, protože konzervativní klienti špatně snáší fluktuace trhu.
Investovat chci právě dlouhodobě, na důchod, ale moc tomu nerozumím a jednoduchost je pro mě výhodou. Když už si teda poradci nechávají tak slušně platit, jaká je tam vlastně jejich přidaná hodnota, pokud by spoření do jednoho ETF bylo nakonec stejně výnosné?
Děkuji