V čem spočívá výhoda portfólií investičních poradců?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod kpavel 15. 12. 2020 19:48

Zdravím,
v investování jsem nováček, ale při samostudiu jsem si všiml jedné věci, kterou si možná dokážu vysvětlit, ale už ne ověřit, jestli je tomu skutečně tak.
Ve stručnosti, investiční poradci, například Fondee zakládají klientům nějaké portfolio, které je složené řekněme z 10+ ETFek (dluhopisy a akcie napříč světem). Diverzifikaci rozumím, tohle už dokonce vypadá jako diverzifikace na druhou. S čím si ale lámu hlavu, je že spoustu investorů, kteří se sami považují za spíše konzervativní a neochotní sledovat denně trendy, radí investovat do konkrétních ETF, ať už S&P500 nebo FTSE All-World. Z toho co jsem vyčetl, je to z dlouhodobého hlediska (desítky let) dobrý postup, celkem bezpečný a primitivně jednoduchý. Pokud se porovná průměrný výnos, těch od poradců bývá často dokonce nižší než S&P500!

A teď k mé otázce, předem se omlouvám jestli je hloupá :) V čem tedy spočívá ta výhoda tak rozsáhlých portfólií? Já mám pár osobních tipů a byl bych moc rád, kdyby mi je někdo potvrdil, či vyvrátil i s alespoň stručným odůvodněním.

1. S velkým portfóliem se s klientem lépe hraje divadlo, že se bez nich neobejde.
2. Základ portfólia tvoří klasická ETF, zbytek je rizikovější bonus který může přihrát výnos navíc. Pokud ne, základ je tam aby to vykompenzoval.
3. Velké portfólio je stabilnější, takže má průměrný výnos i v kratším časovém horizontu, protože konzervativní klienti špatně snáší fluktuace trhu.

Investovat chci právě dlouhodobě, na důchod, ale moc tomu nerozumím a jednoduchost je pro mě výhodou. Když už si teda poradci nechávají tak slušně platit, jaká je tam vlastně jejich přidaná hodnota, pokud by spoření do jednoho ETF bylo nakonec stejně výnosné?

Děkuji
kpavel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fantucci 15. 12. 2020 20:20

1. Ano, je to spise divadlo.
2. Jestli on ten zaklad v podobe SP500 nezacina byt spise ten rizikovejsi zaklad a bude treba jej doplnovat necim rozumnejsim.
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 15. 12. 2020 23:35

Z velké části je to divadlo pro ospravedlnění toho poplatku; teorie tvrdí, že by v průměru na dlouhém období něměli dopadnout líp než cap-weighted světové portfolio (pozor, teorie neříká nic tak jasného o investování do výběru světových ETF vs. investování do jednoho konkrétního indexu typu S&P 500).

Investiční poradce se musí tvářit jako nějaký odborník, který něco specializovaného dělá, ne jen jako mechanický robot přijímající platební příkazy (a že je to speciálně pro tebe na míru, abys jeho výsledné portfolio nedal jen tak sousedovi, i když to skoro určitě seká podle 4-5 modelových portfolií pro všechny), jinak by si nemohl účtovat 1-2% p.a. případně plus vstupní poplatek. (A asi je férové přiznat, že jemně vytáhnout z člověka životní plány a nějak ho udržet zainvestovaného i uprostřed největší paniky je nějaká nezastupitelná dovednost, která se tak snadno nezautomatizuje.)

Pár možných opravdových výhod:
  • Nákup více ETF od různých poskytovatelů zmenšuje dopad rizika podvodu.
  • Je možné mít nějaký netržní názor na alokaci portfolia. To by v průměru nemělo dopadnout dobře (viz principy pasivního investování), ale dává to nějaké možnosti bránit se extrémním situacím. Např. by bylo možné argumentovat, že mít >50% investic v jediné měně a zemi (USA) je nepřijatelné riziko, a že je potřeba ho zmenšit i za cenu rizika podvýnosu.
  • Některá z těch nejširších ETF jsou (byla?) dražší než poskládání zhruba podobného portfolia z víc specializovaných ETF (typický příklad byl myslím Vanguard Total World vs. Vanguard US + Vanguard ex-US). Tohle nemůže být jediný důvod, platit 1% za ušetření 0,1% nemá smysl.

Dlouhodobě podle mě roboadvisors budou buď úplně zdarma (resp. v ceně vedení CP u brokera) nebo za zanedbatelný poplatek v řádu několika bp. Ale do té doby se dá vydělat víc, protože je to pro cílovou skupinu (která ETF může přijmout ale nechce/nemůže to ručně dělat, nebo vyžaduje měnové zajištění) za výrazně lepší cenu než běžné bankovní fondy, tak se holt víc vydělává.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 12. 2020 00:54

1. Velké portfolio a portfolio v velkým počtem titulů je velký rozdíl...
2. Mít v portfoliu dojné krávy a štiky nebo žraloky je chytré, ale každý má jiný účel i čas setrvání.
Je to divadlo, aby si klient myslel, že nakoupený cirkus ho zajistí. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají (mizerně fidlají).
V čem spočívá výhoda portfólií investičních poradců? => Že z toho budou mít provizi a vcelku mají zajištěno, že klientovi s malou úložkou (tipicky až do 5000 Kč/m) se bude dost špatně operativně měnit složení natožpak odcházet.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod hgfdsa 16. 12. 2020 02:34

Vše je jen hra o provize pro investiční poradce, za které má klient falešný pocit dobré a zajištěné investice.
hgfdsa
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fc70 16. 12. 2020 03:04

To zas snad ne…

Ta informace ohledně indexového fondu Fidelity, co se to na fóru objevila, je sama o sobě určitě hodnotná, a kdyby mi ji někdo přinesl na podnose včetně toho, kde a jak a za kolik nakoupit, s nějakou analýzou indikující, že tohle je opravdu nejlepší produkt na trhu, tak by to určitě mělo hodnotu, za kterou bych byl ochotný něco zaplatit. Ale je otázka, kolik (sám opravdu nevím), a rozhodně ne tolik, kolik si účtuje třeba Fichtner.

Je tu problém, že se těžko vyjednává o ceně informace nebo analýzy, když člověk předem netuší, jak je kvalitní, a když ji tedy dostane do rukou, aby kvalitu posoudil, tak už ty informace má v ruce, a nemá moc důvod a motivaci za ně platit.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod kpavel 16. 12. 2020 09:23

Díky pánové, za všechny názory. Do zlomového okamžiku, kdy jsem si uvědomil, že je potřeba začít řešit i dlouhodobou budoucnost jsem se dostal teprve nedávno. Jednoho dne, takový zkrat v hlavě a kompletně se mi změnila perspektiva. Od té doby studuju, nasávám informace a porovnávám, často si protiřečící doporučení.

Abych uvedl do obrazu své myšlenkové pochody, třeba to některým laikům pomůže v rozhodování že investie není jen pro privilegované :) Že poradci typu Partners jedou vyloženě na poplatcích a jejich poplatky jsou extrémní, to asi ví skoro každý. Dokud je to jen o pomoci se založením hypotéky, tak ještě dokážou být užiteční, ale řešit s nima dlouhodobé investice nechcete. Takže vám v hlavě zůstane myšlenka snížit poplatky, ale bez pomoci si na to stále netroufáte. Přecejen, většina lidí není zvyklá myslet nad financema v tak dlouhých horizontech, a možná v tom hraje i role minulého režimu, kdy co nemáte v ruce, jakoby nebylo :) Takže po nějakém pátrání se dostanete k poměrně novým hráčům na trhu, kteří slibují prakticky to samé co předcházející skupina, ale za (na první pohled) docela nízké náklady. Vždyť co to je 0,9% za správu něčeho, čemu vůbec nerozumíte? A pak přichází třetí fáze, kdy vidíte portfolio, a říkáte si, jestli byste to nakonec přecejen nezvládli sami? Přidanou hodnotu začnete zpochybňovat, ale zatím váháte, protože vidíte tu diverzifikaci, přemýšlíte jestli jejich přínos není v dlouhodobém balancování portfolia, což je něco co se těžko posuzuje. Poslední fáze už je rozhodnutí, jestli skočíte z útesu a rozhodnete se do toho jít na vlastní pěst, nebo vám to za tu pohodlnost opravdu stojí. A je to těžký krok, když na takové uvažování nejste zvyklí a v hlavě vám celou dobu straší zajištění rodiny ve stáří.

Moc se mi líbí přístup zdejší komunity, hlavně některých aktivních členů, kteří se nebojí říct A, ale i B. Mohl bych vás poprosit o doporučení zdrojů, kde se dá samostudiem postupně zvýšit investiční gramotnost, abych si mohl jednoho dne sebevědomě na podobné otázky zodpovědět sám?
kpavel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 16. 12. 2020 09:35

Nejlepší zdroj na zvýšení investiční gramotnosti bylo u mě aktivní investování. Školné sice nebylo malé, ale stálo to za to.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Fantucci 16. 12. 2020 10:55

kpavel píše:...

Ono samostudium a další vlastní péče o ty investice je ale náklad, který je potřeba porovnat s tou samou outsourcovanou službou ať už na investiční společnost nebo na investičního poradce. Už i o tomto se zde debata vedla.
A vím, že i v rámci Partners jsou investiční produkty se sníženou poplatkovou strukturou.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 12. 2020 11:55

Poradce nabízí služby, které jsou obvykle o dva-tři (10??) kroky dále než tvé. A za to požaduje "Právo první noci" = každý rok si nechá vyplatit první procento, co zbyde je tvoje. Zhodnocení samozřejmě nelze zaručit, proto se uvádí příklady (často vyššího) zhodnocení, ale v dlouhodobém horizontu bude kladné, avšak ne vždy nadinflační. Poplatky jsou naopak jasné, transparentní a fixní, které si nechá vyplatit, i když budeš tento rok ve ztrátě. Takže se jedná o skvělou investici pro zprostředkovatele. Nemá v tom žádné vlastní finance, ale má příjem 1% z tvého finančního objemu.
Jeho cílem je nacpat produkty co nejvíce lidem v co největším objemu, co dokáže sjednat ať již jednorázové nebo pravidelné vklady. Otázkou je, jak kvalitní je jeho nabídka?
Např. tady mají velmi dobrou nabídku produktů až na ten transparentní poplatek https://www.portu.cz/kolik-to-stoji/
Je to ok nebo není, přistoupíš na to nebo ne? Je to jen o volbě. Mě to třeba přišlo drahé, kolegovi naopak perfektní, protože s tím nebude mít vůbec žádné starosti a rozeslal mnoho referals.

Hloupý, přesněji nezkušený nebo málo informovaný ale třeba bohatý klient (prodal firmu) je ttak pro poradce požehnání - budou velké jednorázové provize!
Mladý, přesněji málo majtený klient, málo zkušený ale s dlouhodobým investičním horizontem je pro poradce požehnání - budou sice malé ale dlouhodobé provize!

Když se jedná o malé finance, tak poplatky až tak nebolí jako u velké, objemné pozice. Snahou je dělat málo chyb a z chyb učiněných se poučit tj. neopakovat je stále dokola. Úplně ze všeho nejdůležitější je ovšem ZAČÍT Investovat...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod _dank 16. 12. 2020 12:00

Já jsem se k investování dostal přes https://www.reddit.com/r/financialindependence, což je fórum o tom, jak investovat, abys mohl žít z pasivního příjmu. Jejich wiki je dobré místo kde začít.

Co se týče výběru investičních nástrojů, doporučuju videa od Bena Felixe, například:
https://www.youtube.com/watch?v=TodW2LEkowI
https://www.youtube.com/watch?v=fvGLnthJDsg

A jedno přímo k tématu:

_dank
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 16. 12. 2020 15:46

DrumSession píše:Takže se jedná o skvělou investici pro zprostředkovatele. Nemá v tom žádné vlastní finance, ale má příjem 1% z tvého finančního objemu.
Když ti portfolio klesne o 20%, jeho příjem taky klesne o 20%. Ano, příjem vs. majetek, ale nějaká motivace to je.

Větší problém je, že většina poradců to prodává a porfolio sestavuje podle metodiky nastavené zaměstnavatelem / broker poolem apod., takže motivovat individuálního poradce je úplně špatně zacílené.
Naposledy upravil fc70 dne 16. 12. 2020 22:04, celkově upraveno 2
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fantucci 16. 12. 2020 16:03

Hlavně bych byl opatrný v tom, že klasický poradce má 1% z majetku. Kdyby se z mfee nějakého typické akciového fondu (cca 2%)dostalo k poradci 1%, bylo by to pěkné....
Samozřejmě, pokud půjde o ETF portfolio a poradce si k tomu hodí navíc 1%, tak pak ano.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 16. 12. 2020 16:27

fc70 píše:
DrumSession píše:Takže se jedná o skvělou investici pro zprostředkovatele. Nemá v tom žádné vlastní finance, ale má příjem 1% z tvého finančního objemu.
Když ti portfolio klesne o 20%, jeho příjem taky klesne o 20%. Ano, příjem vs. majetek, ale nějaká motuvace to je.

Větší problém je, že většina poradců to prodává a porfolio sestavuje podle metodiky nastavené zaměstnavatelem / broker poolem apod., takže motivovat indiviuálního poradce je úplně špatně zacílené.

Spíš jde o to, že nastavení portfolia podléhá regulatorním požadavkům. Takže prodejce nemůže doporučovat cokoliv. Jen vzorová portfolia podle investičního dotazníku.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 16. 12. 2020 16:52

Fajn – logické by bylo dávat člověku, který ta vzorová portfolia sestavuje, bonus podle objemu spravovaného majetku (což se asi nesmí, co? + watermark mechanismus?) a poradci fixní hodinovou sazbu (což by klienti většinou nechtěli).
fc70
Přeborník

Další stránka