Daně Zonky | Bondster | Portu

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wentill 23. 2. 2021 12:25

Zdravím, rád bych se ujistil ohledně pár věcí k daním. Jsem fyzickou osobou s jediným příjmem ze závislé činnosti. Daně za mě řeší naše mzdová účetní. Investuji na různých platformách a bohužel mi letos řekla, že vyplnění všech informací je mimo její schopnosti.

Četl jsem si některé online návody a pokyny a trochu se zorientoval. Některé věci mi však stále nejsou jasné. Investuji na platformě Zonky a Bondster. Obě nabízí participace spadající pod §10. Na internetu jsem našel, že tyto příjmy musím do DP uvést (jsou vyšší než 6000 Kč) a mohu si uplatnit výdaje do výše příjmů.
Mohu příjmy i výdaje z obou platforem sloučit pod jeden řádek daňového přiznání?

Pod stejný paragraf spadají příjmy z prodeje cenných papírů. Ty cíleně žádné neprodávám, avšak v rámci rebalancování portfolia je Portu prodává samo. Za minulý rok to bylo v řádu nižších stokorun. Je nutné toto uvádět k číslům ze Zonky a Bondster? Nebo to spadá jako prodej cenných papírů pod jinou kategorii a platí na to limit 100k.

Bondster nabízí také půjčky ve formě postoupení pohledávky, které spadají už pod §8. Úroky z nich, stejně jako dividendy z Portu by se mi pohodlně vešly do limitu 6000 Kč bez danění. Avšak nevím, zda příjmy ze Zonky (ač pod jiným paragrafem), které jsou vyšší, toto ovlivní? Musím tyto nízké částky kvůli příjmům ze Zonky do přiznání uvést a zdanit je?

Díky moc za radu.
wentill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod libol 23. 2. 2021 12:35

Pokud podáváš daňové přiznání, tak se tě žádný limit "do 6 000Kč" netýká, musíš uvést vše.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod mlsal 23. 2. 2021 13:44

wentill píše:Jsem fyzickou osobou s jediným příjmem ze závislé činnosti. Daně za mě řeší naše mzdová účetní.

Mzdová účetní nesmí řešit tvoje daňové přiznání (leda ze známosti). Maximálně ti udělá zúčtování daní, pokud o to požádáš. Jestli máš kromě příjmů ze zaměstnání jiné zdanitelné příjmy nad 6000 Kč/rok, tak musíš podat DP. Je to součet všech příjmů mimo zaměstnání (zonky, bondster, portu, ...). Nepočítají se do toho příjmy osvobozené od daně a příjmy daněné srážkovou daní.

wentill píše:Investuji na platformě Zonky a Bondster. Obě nabízí participace spadající pod §10.

Na to, abys zjistil podle jakého paragrafu danit, se musíš podívat do příslušné Rámcové smlouvy. Např.
- Zonky Rentiér: "...Investor jednotlivé Pohledávky nabývá na základě postoupení ze strany Společnosti..." - §8
- Zonky Investor: "...Společnost umožňuje Investorovi získávat Participace na spotřebitelských úvěrech..." - §10
- Bondster: můžeš investovat buď formou „participace“, nebo „postoupením pohledávky“. Jestli se jedná o "participaci", pak daníš podle §10, jestli se jedná o "podstoupení pohledávky", pak daníš podle §8.
Vysvětlené je to tady.

Příjmy stejného druhu, které spadají do §10, můžeš napsat do jedné řádky a vzájemně mezi sebou započítat zisky a ztráty. Např. příjem z prodeje cenných papírů (akcie, ETF), příjmy z prodeje movité věci (kryptoměny), jiné ostatní příjmy (participace)...

Příjmy v Portu můžou být buď podle §10 - příjmy z prodeje CP (prodej, rebalancování portfolia). Tam platí osvobození do 100 tis., pak se do DP neuvádí. Při překročení limitu, můžeš použít osvobození z důvodu časového testu. V DP (příloha 2.) to spadá pod prodej CP a nemůžeš to kombinovat s jiným druhem příjmů, např. s participacemi. Pak ti ještě některé ETF můžou vyplácet dividendy, to se daní podle §8.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wentill 23. 2. 2021 15:37

Díky moc za odpověď. Pokud to správně chápu, tak tedy tím, že ze Zonky mám příjmy vyšší než 6000 Kč, musím řešit oba paragrafy.

Pod §10 budu mít:
- společně participace ze Zonky a Bondster, příjmy a výdaje do výše příjmů
- prodeje u Portu mohu vynechat, protože nebyly přes 100 000 Kč

Pod §8 budu mít:
- úroky z postoupení pohledávek u Bondster
- dividendy od Portu (tam budu řešit dvojí zdanění, protože něco již bylo zdaněno v zahraničí)
Obojí musím řešit/vyplnit, protože jsem přešvihl těch 6000 Kč kvůli příjmům ze Zonky.

Rozumím tomu dobře?
wentill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 23. 2. 2021 15:50

Taky tomu tak rozumím. Autorita přes daně je tu Rop, tak to možná ještě trochu poladí. :-)

Do toho limitu 6 tis. spadá vše, co není osvobozené nebo se nedaní srážkovou daní, nejenom příjem ze Zonky, § 38g (2). A znamená to, že při překročení musíš podat DP. Pak musíš řešit vše, jak jsi to vyjmenoval.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wentill 23. 2. 2021 16:07

Jasně, díky. Jinými slovy s ohledem na to, že Bondster jsem zkoušel jen na nižších částkách koncem roku a 6 tisíc jsem nepřekročil, tak v mém případě jen kvůli Zonky musím do DP psát takové detaily, jako hrubou hodnotu dividend z Portu, zaplacenou daň v zahraničí, úroky z Bondster, přestože všechno to dohromady dá pár stovek, z kterých tedy pak odvedu pár desítek korun na dani. :)
wentill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 23. 2. 2021 16:26

Přesně tak. Kvůli pár vydělaným stovkám jsem se to musel naučil. Zrovna včera jsem vyplňoval DP (zaměstnání, penzijko, Zonky, ETF), tak jsem ještě plný dojmů. :-)
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 23. 2. 2021 19:44

wentill: koukám, že jsi napsal poptávku na webu Komory daňových poradců. Už se ti nějaký z kolegů ozval?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wentill 23. 2. 2021 20:36

Z komory se mi zatím nikdo neozval. Psal jsem i několik přímých mailů. Někteří odpověděli, že se v této problematice neorientují nebo jsem dostal takovou cenovou nabídku, že bych na to v rámci mých investic vydělával pár let. :) To bych pak radši riskl, že to udělám sám, i když třeba špatně.
wentill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 23. 2. 2021 22:24

A na kolik si ceníš daňového poradce? :nenapadne
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wentill 24. 2. 2021 06:29

To si netroufám odhadovat. Byl jsem ochoten za to dát třeba do tisícovky. Ale možná jsem měl mylnou představu, že s tím dotyčný stráví třeba čtvrt až půl hodiny svého času. Šlo mi jen o psanou radu. Taky jsem myslel, že je to běžně řešená problematika. Přijde mi, že se podobná situace musí týkat mnoha lidí, proto mě vlastně překvapuje celkem málo dohledatelných informací o tom. Ještě jsem psal na GFŘ, tak uvidíme. Ale asi se hlavně uspokojím s tím, co psal mlsal :)
wentill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 24. 2. 2021 08:36

Za tisícovku dělám jen ty, kteří mají jen příjmy ze zaměstnání. Ono se to nezdá, ale cokoliv většího zabere rozhodně víc času než hodinu. Navíc u každého klienta je potřeva smlouva (kvůli pojištění), identifikace klienta kvůli AML zákonu. Takže byť mám sazbu 1500 Kč za hodinu, tak reálně jsem pod tisícovkou.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wentill 24. 2. 2021 09:49

Jasně, tomu rozumím. Já jsem to bral tak, že mi to vyřeší ta účetní a chtěl jsem se jen zorientovat mezi paragrafy 8 a 10, což bych jí následně poslal. V podstatě jen taková placená rada. Ale říkám, myslel jsem, že to je věc, co zabere chvilku a nebude to třeba řešit smlouvou a podobně. To jsem se mýlil.

Jde vlastně jen o to, že mi to celý přijde trochu chaotický. S ohledem na to, že v případě Portu jsou dividendy už daněny v určitých případech v zahraničí, znamená to pouze velmi mnoho vyplňování v DP a reálně odvedená daň pak bude jen u dividend z Německa a z platformy Bondster a bude v mém případě odpovídat ne desítkám korun, jak jsem psal dříve, ale dokonce jen jednotkám korun. :)
wentill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 24. 2. 2021 09:56

Daňový poradce, který neuzavírá smlouvy se
a) vystavuje riziku, že mu pojišťovna neproplatí pojistné plnění při pojistné události,
b) že daňový poradce ručí za všechno (tedy i za věci, které mu klient neřekl),
c) vystavuje se sankci dle GDPR předpisu,
d) vystavuje se sankci dle AML zákona.

Navíc obecné poradenství stojí většinou víc, než sestavení přiznání. Protože poradce ti může poradit 3-4 varianty a musí ti poradit všechny, když nezná celkovou situaci.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wentill 24. 2. 2021 10:40

No částečně proto jsem psal i sem :) tady se nikdo ničemu nevystavuje.

Pokud bych za to poradenství dal 2 až 3 tisíce, tak reálně utratím opravdu poměrně velkou část toho, co jsem vůbec na tom investování vydělal. Tak snad jsou moje pohnutky v tomhle trochu pochopitelný. :) Ale je jasný, že tohle jsem si měl rozmyslet předem.
wentill
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků