Vývoj cen bytů v ČR (pro individuální pronajímatele)

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jupuk 21. 7. 2021 11:58

.
Naposledy upravil Jupuk dne 21. 7. 2021 12:07, celkově upraveno 1
Jupuk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yowie 21. 7. 2021 12:05

saabik: O přehnaně oceněných akciích se mluví zhusta i dnes. Samozřejmě, dot com bublina, kdy si někdo založil "IT" společnost, upsal akcie a pak pařil až dokud to nepropařil :-D, to byla jiná párty. Nicméně taky tu máme dnes něco, co je nové, nikdo tomu nerozumí a všichni do toho nadšeně investují s vidinou strašlivého zbohatnutí - krypto.

Ty krize pokaždé přichází odjinud, protože odkud přišla minule, tak tam už je zregulováno a pod dohledem.

aaischa: Pozemky právě minulá krize zasáhla nejméně a v podstatě se jen růst na chvíli zastavil a pak to jelo dál. Pozemků není nekonečně mnoho, zároveň přibývají různá omezení, např. poplatky za vyjmutí z pozemkového fondu atp. U pozemku bych se bál asi nejméně. Možná jen, že v krizi asi budu dlouho prodávat nějaký pražský pozemek za 15k za metr, ale jinak bych se nebál. Sám se teď účastním losování o pozemky za 1100,- za metr. Když vidím, jaké miliony dnes chce kdekdo za různé zříceniny, tak to radši postavím....
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 21. 7. 2021 12:23

Volby začaly? Myslel jsem, že je Andrej odloží…

Babiš chce státní továrnu na byty za 16kkč/m2 bytu, komunismus je zpět :D
https://www.e15.cz/clanek/1382259

-- 21. 7. 2021 13:25 --

ripper6 píše:
aaischa píše:Jinak pozemky tu šly 10-20% dolů aby to drželo krok s cca stejnou šplatkou hypoteky jako před zdražením hypoték.. Takze hladina se drží spíš úrovní měsíčních splátek a tomu se přizpůsobí cena

Vim ze tomu nerozumim, ale neni pak pro ty lidi lepsi koupit proste pozemek nez byt / dum? :hm
I kdyby na tom nestaveli, tak zatim jako investice s moznosti jednou ziskat povoleni at uz na cokoliv :)


Jenže pozemek nejde odepisovat a neumí obvykle zajistit pasivní příjem, jen leží. Pozemkům musíš rozumět víc než nemovitostem, aby to nebyla ztráta…

Kdo jste viděl poslední standashow s místostarostkou jadernou Drábovou v Pyšelích, v rekordně krátké době vteřin po konci ho zamknul jako soukromé (obvykle nechá dodívat a nastaví jako neveřejné) :-)

Doporučuji, jak se tam vyjadřovala k novým co by tam u nich chtěli bydlet, prý nikdo blízko Prahy nechce nové náplavy… ani Pyšely. Znáte to, přetížená čistička, málo vody ve studních a tak…
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yowie 21. 7. 2021 13:29

Proč by to měl být problém? Já se díval na čísla u nás i třeba v UK, a kde se stát stáhne z výstavby bytů, tak produkce bytů klesá. A docela razantně. Když na vrcholu dokázali postavit i 50 000 panelákových bytů za rok a paneláky dodnes tvoří zhruba čtvrtinu celkového bytového fondu u nás a je o ně dodnes velký zájem, tak proč by stát nestavěl? Bylo by zajímavé vidět situaci u nás, kdyby těch víc, než 1,2 milionu paneláků nestálo, to už bychom cenami překonávali asi i Monako... :-)

Tady právě neviditelná ruka trhu trošku selhává. Developeři, na rozdíl od Baťi, nechtějí ubytovat (obout) celý svět, ale spíš postavit pár domů ročně a byty tam řádně opražit a samozřejmě jako viníka situace označit stát. A když nejsou schopni uspokojit obrovskou poptávku, proč by se do toho stát nevložil? Nevím tedy, jestli nějaké buňky jsou to nejlepší řešení, ale pražští developeři často staví v podstatě moderní obdobu paneláků.

Kdyby Baťa byl developer a žil dneska, stát by do toho vstupovat nemusel. Ano, nebyly by to byty s vodotryskem, recepcí, posilovnou atd., ale lidi by měli kde bydlet za rozumné ceny a o to jde, nebo by mělo jít politické reprezentaci státu, kde je dostupnost bydlení nejhorší v EU.
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 21. 7. 2021 14:15

Protože to bylo za socíku nechutně dotovaný a dočasný. Jak se do něčeho vloží stát, půjde to z mé kapsy. To chceš, aby 80% lidí platilo těm 20% :-) V Německu (50:50) bych to ještě pochopil. Ale jak může být stát dobrý hospodář? To mi vysvětli!

-- 21. 7. 2021 15:20 --

A důvod, proč paneláky ještě stojí je, že se toho erár včas zbavil (případně to bylo od počátku družstevní). Na Slovensku, ve Francii, v USA se ty erární zanedbané paneláky dávno strhly. Nikoho nenapadlo, že by do nich měl sypat nesmysl a uměle prodlužovat životnost.
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yowie 21. 7. 2021 14:40

Anebo se zkrátka osekají zisky... Někdo platí za plyn třeba i 1000,- za MWh bez DPH a já platím 530,- a nikdo mě dotovat nemusí, jen se účastním neziskového projektu, namísto toho, abych třeba panu majiteli BE dal vydělat na další Ferrari.

Poslouchal jsem kdysi podcast s Martinem Diblíčkem, kromě vodopádu rádoby manažerských novotvarů taky přiznal, že dokážou postavit mezi 30-40k za metr, takže proč se to pak prodává za 100k+? Protože staví málo a někdo to za těch 100k za metr koupí. Developement u nás mi trochu připomíná BTC. Umělý nedostatek žene cenu nahoru. Nakonec ten samý Diblíček má na youtube nejnovější rozhovor s podtitulem "Fronta prodává, obzvlášť nemovitosti"...

A paneláků ještě po světě stojí, i když pravda, v otřesném stavu často, protože tam bydlí přistěhovalci a všelijaké menšiny, ale principiálně se ty nové baráky za drastické ceny zase tak moc neliší, jen to není z panelů, ale vylité betonem odspoda nahoru je to taky a hluk se tam nese dost také, protože to developer staví především pro oko. Dokonce mi i někdo říkal, že v novém mají větší hluk od sousedů z vrchu, než měli v paneláku.
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 21. 7. 2021 14:50

Prosím tě neblbni, stát nemůže začít konkurovat soukromým firmám. To ještě budeme k tomu platit prohranej arbitráže? Četl jsi ten odkázaný článek!? Jak bys to chtěl prakticky udělat?

Proto píšu, že to je předvolební marketink :-) To mu beztak vymyslel Sikkim :-))
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ripper6 21. 7. 2021 15:16

vpe píše:Jenže pozemek nejde odepisovat a neumí obvykle zajistit pasivní příjem, jen leží. Pozemkům musíš rozumět víc než nemovitostem, aby to nebyla ztráta…

Tak jako investice rekneme do 500 000czk a ulozitel hodnoty :)
Takze kdybych koupil nejaky jen tak od boku, tak je i riziko prodelani a ztraty penez?

Me to zarazilo, kazdej jen byty, domy a nejlip hypo ale prave proc ne pozemky sakra. Neni to tak dlouho kdy se psalo, ze nejaky lidi v Praze koupily byty, jen zapomeli na to ze pudu vlastni nejaky pravnik ci kdo a ten je zacal poradne soudit s tim ze o byty asi diky tomu prijdou :(

Proto me napadlo prvne pozemek. Na svuj muzu pak klidne postavit v nouzi maringotku a vesele bydlet.
Nez vopacne, ze s maringotkou budu prosit at me nekdo nevyhodi :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod yowie 21. 7. 2021 15:25

Předvolební marketing je to určitě a úplně se nedivím, že se toho tématu někdo chopil. Samo se to nabízí. Jakou to nakonec bude formou a jestli to vůbec bude, to uvidíme. Každopádně se současným stavem je asi třeba něco dělat a soukromý sektor to evidentně nezvládá.

Taky si nemyslím, že k výstavbě těch buněk dojde, ale vytvořit prostředí a i třeba pobídky pro města, aby stavěly, to přece není nic špatného. Město, kde jsem právě teď, taky plánuje 6 nových bytovek.

Už vidím developera, jak žaluje stát nebo město, proto, že staví a oni potřebují, aby se nestavělo, aby jim někdo nekazil ceny. Navíc spoustu toho staví právě ty firmy, města kapacity nemají. A proč by stát nebo město nemohlo být zároveň developer? Nevšiml jsem si, že by třeba Prazdroj žaloval stát, protože v Budějovicích jeden státní podnik vaří pivo třeba.
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 21. 7. 2021 15:52

Jak žalovat že staví? Přečti si ten článek, tam je státní továrna na byty !!! Chápeš, že ve státní továrně na byty nejde rentabilně a bez dotace udělat byty za 16tkč/m2 ano nebo ne!? Pokud by to šlo, tak už bys to mohl dávno nabízet a být v balíku :-)) To nemůže stát technicky realizovat přes státní dotovaný podnik a ani na to nemá know how!

A že prefabrikované buňky budou ze dřeva a to že dřevo teď vyrostlo o dost tam psali taky. A že město musí udělat základovou desku. Tedy i sítě bla bla a kdo to zatáhne?

Ps: před rokem jsem koukal na maringotku (s kolama), chtěli za ni cca 750 tisíc bez DPH základní (nejnižší) cena. Určitě měla pod 25m2 kvůli limitu. Už si nevzpomínám, tak 3,2 x 6 metrů mohla mít?

-- 21. 7. 2021 17:00 --

ripper6 píše:Na svuj muzu pak klidne postavit v nouzi maringotku a vesele bydlet.
Nez vopacne, ze s maringotkou budu prosit at me nekdo nevyhodi :D


Jak postavit maringotku? To můžeš, ale bydlet tam teda fakt bez ohlášení, územního souhlasu nemůžeš :-)

Výjimka do 25m2 bez stavebního úřadu platí toliko na parcelu, kde už nějaká stavba k bydlení či rekreaci stojí (tedy neplatí to pro přilehlou parcelu zahrady s jiným parcelním číslem ani pro tvou zamýšlenou louku), zbyde tam dost místa kvůli vsaku, zachováš odstupové vzdálenosti, není to tak easy… Nestačí, že to má kolečka :-)

A co odpady, čistička? Přívod vody?

Není za těchto okolností lepší obytná dodávka, tou můžeš i odjet k benzince pro vodu nebo na nákup :-)

Pokud máš zbytečných 500.000 a víš o zajímavém pozemku, za normální cenu, kde bude v blízkých 50 letech potenciálně intravilán obce, tak jdi do toho :-)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yowie 21. 7. 2021 16:18

Jasně, tak v předchozí knížce měl myslím ten kanál Dunaj-Odra-Labe. Státní továrna na montované buňky je nesmysl. Hlavně buňky nebo co to je, to by dopadlo jako ve Vsetíně s Čunkem. To není cesta, stavět na zelené louce vyloučené lokality. Ale ta jeho knížka se nám hodila na vánoce pod stojan se stromečkem.... :-D

Spíš stavět dostupné levné bydlení, ale zase s určitou kvalitou, aby to neskončilo byznysem s chudobou pod kontrolou státu....

To dřevo už se vrací do normálu.... Jsme se s kamarádem smáli na jaře americkému vtipu, že někde někdo zastavil u obchodu s dodávkou plnou dřeva nebo nějakých desek a přijde k němu týpek a říká "nemachruj, ty milionáři"... :-D

Ale to už zase není pravda, od té doby v US dřevo kleslo o víc, než 60%. Nakonec do nesmyslu se to vyšponovalo podobně, jako u nás byty, jen to vzrostlo a spadlo podstatně rychleji.

Btw. jsem na pozadí poslouchal zase toho Diblíčka a říkal, že měli nějaký projekt na několik domů za Brnem, všechny prakticky stejné, jen plus minus pár metrů pozemku víc nebo míň. První prodali za 12,5 míče, poslední o pár měsíců později za 16,5 míče...

Nevím, ale pořád mám pocit, že tohle nemůže dopadnout dobře....
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 21. 7. 2021 20:19

Dřevo spadlo bo expirovany nějaké kontrakty na burze cca před 2 měsíci, zdálo se mi.

Pokud se bude půjčovat, tedy vyrábět peníze, bude inflace a system pojede dal

-- 21. 7. 2021 21:22 --

pokud by někdo chtěl nemovitost (chatu / byt, v tomto pořadí ve videu) pro případ, ze by se vedle ČR něco semlelo, tak tady je celkem realisticky scénář od 1 minuty

https://youtu.be/VB48pipurPg?t=1m3s
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DRSG 21. 7. 2021 21:02

Stačily 3 minuty. Bububu migranti :-D Jasně, od čeho je Policie? Ztotožnění a odvoz do záchytného střediska pro migranty. Že Specnaz :-D
DRSG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 22. 7. 2021 07:13

Nechapes o cem je rec :hmm: Spi dal.
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč bonus
<- Investown bonus nyni 1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,-
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yowie 22. 7. 2021 07:46

vpe: To jsem nevěděl, že jsi prepper. jj, ohledně toho dřeva se spekulovalo na růst kvůli tomu, že v US dramaticky narostly počty nově povolených domů, které se teď staví. Spekulovalo se na to, že dřevo bude už jen dražší a dražší, stejně jako byty....

Systém asi pojede dál, nějakou dobu, ale stále mám pocit, že jakmile se dopravní řetězce dají do kupy a krize dorazí naplno a už nebude zastírána stimuly a rozdáváním peněz, může se to dost rychle otočit do deflace. Pořád si myslím, že inflace je dočasná.
yowie
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků