XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 25. 11. 2022 16:25

Jak je to vůbec u XTB s ETF ohledně poplatků? Degiro má tenhle ISIN už delší dobu, ale není zařazené mezi ETF zdarma.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 25. 11. 2022 16:31

XTB nemá poplatky do měsíčního obratu obchodů 100000 EUR.
Nedá se vybrat bez poplatku úplně malá částka (tuším pod 100 EUR), dobití kartou je s poplatkem (ale převodem či přes paypal bez), směna je za 0,5 %, ale jde mít účet v Kč, EUR, USD a měnit jinde.
Osobně jsem tam nikdy neplatil ani halíř poplatků.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod MaSk_CZ 6. 1. 2023 10:55

Ahoj. Od posledně, kdy se to tu probíralo, uplynul nějaký čas, a tak znovu otevírám téma výběr USD z XTB s co nejnižšími poplatky, jestli se za tu dobu něco nezměnilo. Uměl by někdo poradit nejvýhodnější postup, jak USD převést jinam a dostat na účet v CZK? Na internetu jsem narazil na několik možností. První – převést na USD účet u Equa bank. To prý stávalo pod 30 CZK. Problém je, že přechodem Equa pod Raiffeisen netuším, zda tato výhoda pro bývalé Equa klienty stále platí. Druhá – prý jde z XTB poslat výběr na Revolut, a tam už pak normálně převést na CZK a poslat na účet. Někteří tvrdí, že je to bez poplatku „po cestě“, no Revolut podmínky pro variantu Standard mi nicméně napovídají spíš opak. Třetí – XTB má sběrný účet u Unicredit bank. Pokud si zřídíme dolarový účet tamtéž (účet TOP), měl by převod v rámci stejné banky zůstat ušetřen vstupu korespondenční banky, a tedy i poplatku po cestě. Převod v rámci UCB je myslím 6 CZK fix. To je ale všechno teorie. Uměl by někdo potvrdit, že něco z toho funguje, případně nabídnout nějaké lepší řešení? Ideálně s nulovým poplatkem? Předem díky.
MaSk_CZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 1. 2023 13:59

Někde tu padlo pár měsíců zpátky, že převod na prémiový účet u RB, který má jednu odchozí nebo příchozí zahraniční platbu měsíčně zdarma, byl zcela bez poplatku.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomsln 10. 1. 2023 12:00

XTB včera spustilo promo, díky kterému mohou noví klienti získat akcii zdarma. Stačí splnit následující podmínky:

- otevřít si reálný účet
- ověřit totožnost
- provést vklad v libovolné výši

Těm, kdo podmínky splní, připíše broker akcii zdarma (do 3 pracovních dnů). Na oficiálním webu se celkem vágně píše, že jde o akcii v hodnotě až 30 USD. Nicméně tady jsem našel informaci, že má jít údajně o akcii společnosti AXA.
Nabídka se vztahuje jen na prvních 10000 klientů.
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod panPeněženka 20. 1. 2023 13:53

Jaký je teď nejlepší a nejjednodušší postup vkladu z bankovního CZK účtu na EUR účet u XTB? Je nejlepší tedy založit si Monetu Směnárnu a EUR účet a odtud přímo posílat do XTB? :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 20. 1. 2023 14:29

Tak záleží, jestli to chceš držet "navždy", nebo různě portfolio rebalancovat.
Moneta teď má ve směnárně už asi 0,6 % od středu, což už je asi i víc, než má XTB. Ale u XTB, když tam pošleš koruny na účet v CZK (což je to nejjednodušší), tak když koupíš - prodáš - koupíš - prodáš a pošleš si zpět na účet, máš 4 směny, pokud to budeš mít v EUR, tak dvě.

Já dobíjím kreditkou revolut (takže odložená splatnost), tam udělám směnu, a pak posílám eura na XTB. To je nejlevnější.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 1. 2023 14:31

Do XTB lze přímo bezplatně eura posílat převodem i z Revolutu (Revolut euro účet je přímo na jméno klienta), už jsem to tak dělal vícekrát.
@tmx643 byl rychlejší.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 20. 1. 2023 15:25

A USD je stále nejlepší přes PayPal a kreditku od Hello bank? A nebo už někdo objevil nějakou výhodnější cestu, jak tam ty dolary dostat?
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 25. 3. 2023 18:02

XTB mění od 16.4.2023 obchodní podmínky a jako nejdůležitější změnu uvádějí, že začátkem května 2023 bude možné nakupovat/prodávat frakční akcie.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 25. 3. 2023 20:54

@Milos:
Takže bude skrz frakce jako další broker v řadě nabízet i finanční deriváty, nikoliv cenné papíry, což má negativní daňové dopady. Na derivát, tedy i necelý počet akcií (protože necelý počet se na burze neprodává, tedy broker to musí derivovat evidencí ze svých vlastních zásob celých akcií z burzy, podobně jako to derivuje třeba u rozdílových smluv CFD), neplatí dvě známé daňové úlevy pro cenné papíry (=celé kusy ETF, podílové fondy bank/IS, celé kusy akcií...). U derivátů neplatí ani limit 100 tisíc v prodejích za rok, ani tříletý test, daní se vše - což třeba my, kdo kromě akcií děláme i výpisy opcí na akcie, tedy jiný typ derivátů, už známe. Řešilo se to ostatně i zde v jiném vlákně.
Takže necelé kusy akcií nebrat, pokud někdo chce tyto známé daňové úlevy spojené s prodeji cenných papírů (nikoliv finančních derivátů) využívat na celé své portfolio akcií místo jen na jeho celokusovou část.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod stepano 28. 3. 2023 21:17

Jak funguje XTB pro intradenní trading na BCPP? Jde mi o vypořádání obchodu T+2, nezkoušel jsem to, ale XTB se tváří, že po koupi akcie ji lze hned obratem prodat (červeným křížkem pozici uzavřít) :hm
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 2. 4. 2023 17:37

Milos píše:XTB mění od 16.4.2023 obchodní podmínky a jako nejdůležitější změnu uvádějí, že začátkem května 2023 bude možné nakupovat/prodávat frakční akcie.

To by me zajimalo kdo a jak kontroluje, zda broker ty frakce vubec vlastni, kdyz neni jasne, jake akcie ve frakcich mi eviduje na mem uctu…
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod octaviampi 2. 4. 2023 18:34

No ono co si budem povidat, je to jen o duvere. A u takoveho Degira nebo dalsich brokeru si clovek taky nic neoveri, nebo ano?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 2. 4. 2023 19:56

@minarjo: Mohl bys nastínit jaký vnímáš rozdíl v tom, zda u XTB někdo koupil 3 akcie jedné firmy v roce 2023 a nebo koupil 6 půlakcií stejné společnosti a v roce 2027 by je prodal? Mě hlava nebere jak by někdo rozlišoval zda jsem koupil po celých kusech a nebo po částech, pokud prodávám celek (kusy) ... Předem díky za vysvětlení.

PS: Zaznamenal jsem i takové, kteří nechtějí mít brokera, který frakce umí ... Málokdo bere v potaz, že se to týká i Interactive Brokers, který je považovaný za "to pravé" pro investory. Nebo je IB v tomto ohledu něco úplně jiného než všichni ostatní?
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka