VÚB – Spoření bez limitů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jirka.2 6. 1. 2023 00:39

Rop píše:Jirka.2: a nebo můžeš počkat nejpozději do 31. 3. 2023 a stát ti datovku zřídí, neboť jsi podnikatel - Více viz viewtopic.php?f=319&t=1326874 a hned v druhém příspěvku je odkaz na článek :-)

Jo to vím jen jen nechtěl čekat. A jak víš že jsem podnikatel? Ale máš pravdu ;-)
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bubilka 6. 1. 2023 13:02

Dají se nějak nastavit notifikace o platbách? Políčko mám zašedlé. Notifikace o přihlášení mi šla aktivovat, o platbách nejde.
bubilka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Knocknock 9. 1. 2023 23:55

Zdravím zdejší finexperty, prosím o radu:

Od 1.1. jsem v paušálním režimu OSVČ, zatím 1. pásmo, nepodávám DP, je tam ale nějaké omezení - nájem, kapitálové podíly atd. Co tento případ? Úroky ze spořících účtu. Není to problém? Rád bych tam dal 250k a postupně přihazoval..

Nerad bych se dostal do problému s berňákem a přišel o paušál ...

Díky moc za rady.

OSVČ začátečník :)
Knocknock
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 10. 1. 2023 08:19

Překážka pro zvolení paušálního režimu na rok 2023 to není - viz § 2a odst. 1 zákona o daních z příjmů.
Ovšem abys nemusel podávat přiznání a daň byla rovna paušální dani, tak musí splnit podmínku uvedenou v § 7a odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů:
(1) Daň poplatníka, který je na konci zdaňovacího období poplatníkem v paušálním režimu, je rovna paušální dani, pokud tento poplatník v tomto zdaňovacím období
b) vedle rozhodných příjmů má pouze
1. příjmy od daně osvobozené,
2. příjmy, které nejsou předmětem daně,
3. příjmy, ze kterých je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně, a
4. příjmy z kapitálového majetku, příjmy z nájmu a ostatní příjmy, pokud se nejedná o příjmy podle bodů 1 až 3 a pokud celková výše těchto příjmů nepřesahuje 50000 Kč,

Takže můžeš mít příjmy z úroků, ze kterých není srážena srážková daň, ve výši 50 000 Kč.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 11. 1. 2023 21:49

Vztahuje se to danění 23% sazbou pro lidi mající vyšší příjem (viz https://www.mesec.cz/clanky/sporeni-bez ... ne-vyhody/) také na rezidenty v ČR? Tj. reálně se u tohoto VÚB SÚ neřídit limitem pojištění, ale vkládat tam pro rok 2023 max 1.935.552 Kč?

Podařilo se vám někomu dostat na 6,35% úrok pro individuální posouzení retail oddělením banky? Příp. máte k tomu nějaké notičky jak postupovat?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 12. 1. 2023 10:32

Tak drobné info k progresivní dani fyzických osob 2023:
Základ daně do 1 935 552 Kč se zdaňuje 15% sazbou.
Základ daně, který převyšuje 1 935 552 Kč se zdaňuje 23% sazbou.
Základ daně = základ daně ze závislé činnosti + základ daně z podnikání + základ daně z kapitálového majetku (kam patří i úroky VÚB) + základ daně z pronájmu + základ daně z ostatních příjmů - položky snižující základ daně.

Příklad 1:
Součet hrubých mezd = 1 900 000 Kč
Úroky z VÚB = 100 000 Kč
Základ daně 2 000 000 Kč
Daň = 0,15 * 1 935 552 + 0,23 * (2 000 000 - 1 935 552) = 305 155,84 zaokrouhleně 305 156 Kč.

Příklad 2:
Nemám žádné příjmy, ale chci na celý rok 2023 vložit na VÚB takovou částku, abych platil daň jen 15 % a úroky budu každého 1. dne v měsíci vybírat.
1 935 552 / 0,0615 = 31 472 390,24 Kč

Takže si trochu pleteš základ daně (přijaté úroky) a jistinu.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 1. 2023 12:29

Já měl spíše obavu, aby na SK neměli nějakou šílenost, která to nad danou částku zdaní. Pokud je to pouze jistina a pinkání prostředků mezi účty, s tím že rozhodující je příjem jsem v pohodě. Díky za objasnění.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ninaa 18. 1. 2023 13:57

1jorgos píše:Platba z Rajfky zadana 10:56 byla na VUB sporicim ve 13hod to nema chybu

Převod z Max Banky zadaný dnes po 10 hodině - přes sběrný účet - je také už na VUB spořáku, notifikace nejsou, tak nevím přesně kdy, ale jsou fakt rychlejší, než by člověk čekal.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yndezit 19. 1. 2023 10:27

Ale zkus to opačným směrem. D+2
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 19. 1. 2023 20:16

Získal někdo dodatečně ex post ten 6,35% úrok? Údajně to je přes nějaké makléře.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 22. 1. 2023 14:04

Audit.cz píše:Ahoj.
Je tady někdo, kdo už vložil do VUB banky?
Kromě dodanění, je ještě nějaký skrytý háček?

Protože zase řádil selektivní cenzor, dám to ještě jednou sem.
Žádné háčky nevidím. Největší problém je vyrazit z fú certifikát, plus stovka za to. U mě to elektronicky trvalo víc než týden.
Jinak bych zopakoval svůj názor, že pro toho, kdo bude dodaňovat, to nějak zvlášť výhodné není. Pokud tedy tím dodaněním není myšleno podání daňového přiznání s nulovou vypočítanou daní. Jednoznačně výhodné je to pro ty, kteří se legálně zdanění vyhnou.
Pro ty, kteří daň nakonec odvedou, to může mít přínos jednak pro ty, kteří třeba už mají Maxbanku "plnou", jednak v mírně vyšším ročním úroku až 6,32%, díky dennímu připisování úroků, a taky díky odvedení daně za rok 2023 až v roce 2024. Ale pozor na to, že tu prostřední výhodu může znehodnotit brzké vybrání peněz, a to kvůli neúročení během delšího transferu z účtu (např. D+2, i více). Takže na kratší dobu to opravdu vhodné není.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ninaa 22. 1. 2023 14:40

yndezit píše:Ale zkus to opačným směrem. D+2

O tom vím od začátku a počítám s tím, takže mě to nepřekvapí.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bugr virbl 23. 1. 2023 20:06

bubilka píše:Dají se nějak nastavit notifikace o platbách? Políčko mám zašedlé. Notifikace o přihlášení mi šla aktivovat, o platbách nejde.

Nevím co přesně máš notifikací na mysli?
Naposledy upravil bugr virbl dne 24. 1. 2023 08:41, celkově upraveno 2
bugr virbl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bubilka 24. 1. 2023 07:38

bugr virbl píše:
bubilka píše:Dají se nějak nastavit notifikace o platbách? Políčko mám zašedlé. Notifikace o přihlášení mi šla aktivovat, o platbách nejde.

Nevím co přesně máš notifikací na mysli?

Jednalo se mi o informaci na mejl, kdy přijde nebo odejde nějaká platba. Ale už jsem to zjistila, u tohohle typu účtu to nelze a ani to neplánují do budoucna.
bubilka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 27. 1. 2023 21:11

Zkoušel někdo spočítat od jaké sazby je výhodnější český účet pokud nedodám potvrzení o domicilu a nechám to danit tou jejich 19 % sazbou?
xtonda
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka