DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Elethius 7. 6. 2024 10:02

Zdravím, našel jsem, jak je to s RB a převodem měn. Předem dodám, že to v ceníku nemají. Tyto informace jsou z interního webu zaměstnanců RB. Tudíž by měl RB DIP být výhodnější než Patria prav. investice (viz. poslední srovnání ze dne 16.01.2024).

Jaký kurz je uplatněn v případě že klient nakupuje CP v cizí měně z CZK BIU?
Pokud klient na DIP smlouvě nakoupí přímo z CZK BIU cizoměnový cenný papír, tak má spread jen 0,90% (nejnižší možný spread, který lze dosáhnout). Tento spread je počítán od středového kurzu našeho kurzovního lístku.

Jaký kurz je uplatněn v případě že klient převádí CP v cizí měně z CZK běžného účtu na USD BIU?
Spread je 3,5% od středového kurzu (kurzovní lístek RB
Elethius
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrmegac 7. 6. 2024 12:13

Nějak se mi nepodařilo zjistit jak si ty peníze uvnitř DIPu u RB převést z Kč na EUR. Vždy mi to nabízí jen možnost z normálního účtu, tedy z 3.5%. Takže raději převádím přes Revolut.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 7. 6. 2024 15:35

Elethius píše:Jaký kurz je uplatněn v případě že klient nakupuje CP v cizí měně z CZK BIU?
...

Jaký kurz je uplatněn v případě že klient převádí CP v cizí měně z CZK běžného účtu na USD BIU?
...

Nerozumím řeči tvého kmene.

BIU = běžný investiční účet?
CP = cenný papír?

Pokud ano, tak hádám, že ta první situace je např. když zadám nákup NVDA (USD) a potřebné finance se načerpají z korunového investičního podúčtu a automaticky převedou na USD. Potud OK.

Ale co je pak ta druhá situace?
Jak můžu mít cenné papíry na běžném účtu? Co přesně převádím, odkud a kam? Nechápu.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 7. 6. 2024 16:07

Také nevím, jestli jsem to správně pochopil, ale podle mě jde o to, že dokud RB zkonvertuje peníze při transakci (nákupu nějakého titulu) "automaticky" z investičního účtu v CZK (klient nemá dostatečný zůstatek na investičních účtech v cizích měnách), proběhne to spotovým kurzem + 0,9 %?

Pokud jde o jakoukoliv jinou směnu mimo investiční účty (pošlu si zůstatek v korunách na investiční účet v USD nebo EUR (každý má vlastní číslo účtu), dojde ke konverzi kurzem banky (což bych i očekával)... Ale třeba je to úplně jinak.

Ale tvrdit, že to je lepší, než Patria je stejně odvážné - jednak u Patrie lze získat s Premium směnný kurz 0,5 % (takže u Pravidelného nákupu ten rozdíl významný příliš není), a hlavně má nižší custody fee, které na dostatečnĕ dlouhém horizontu klientovi poplatky ušetří.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Elethius 7. 6. 2024 18:40

Informace jsou okopírovány z intranetu RB. Takhle přesně to tam mají. Také to moc nechápu. Naštěstí DIP využiji jen na příspěvky od zaměstnavatele. Děkuji Truth Seeker za výborné srovnání nabídek DIPu. Pomohlo mi to při výběru i když tedy jsem nenašel žádný vhodný scénář, který by přesně pasoval na mou osobu.
Elethius
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom.par 11. 6. 2024 10:32

Truth Seeker píše:
Elethius píše:Jaký kurz je uplatněn v případě že klient nakupuje CP v cizí měně z CZK BIU?
...

...

Nerozumím řeči tvého kmene.

BIU = běžný investiční účet?
CP = cenný papír?

Pokud ano, tak hádám, že ta první situace je např. když zadám nákup NVDA (USD) a potřebné finance se načerpají z korunového investičního podúčtu a automaticky převedou na USD. Potud OK.

Ale co je pak ta druhá situace?
Jak můžu mít cenné papíry na běžném účtu? Co přesně převádím, odkud a kam? Nechápu.

BIU je účet na investice mimo DIP. Resp. otevřou Vám "obyčejný" investiční účet, což je BIU, a pak chcete-li, tak i DIP účet. V té jejich aplikaci pak člověk překlikává mezi těmito dvěma invetičními účty. Ten BIU je samozřejmě oproti konkurenci poplatkově nesmysl.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 11. 6. 2024 14:28

Tady bych viděl trochu problém, že poplatkově smyslný a nesmyslný účet vedle sebe asi dlouho fungovat nebudou a "v rámci zjednodušení" to sjednotí (stejně jako se během času mohou měnit jiné parametry). Ať jsem měl od Rb jakýkoli produkt, vždycky do 2 let vypadal úplně jinak (a byl na zrušení).
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 6. 2024 18:04

Patria zlevňuje nákup:
Při nákupu jakéhokoli cenného papíru, jehož nákup do DIP portfolia umožňuje legislativa, budete nyní platit pouze poloviční poplatek. A to platí nejen pro jednorázové nákupy, ale i v rámci DIPu nejčastěji využívané pravidelné nákupy burzovně obchodovaných fondů (ETF).

Konkrétně tedy v rámci DIPu budete nakupovat ETF s poplatkem nikoli 0,8 %, jako do běžného portfolia, ale s poplatkem 0,4 % z investované částky.

tom.par píše:BIU je účet na investice mimo DIP. Resp. otevřou Vám "obyčejný" investiční účet, což je BIU, a pak chcete-li, tak i DIP účet. V té jejich aplikaci pak člověk překlikává mezi těmito dvěma invetičními účty. Ten BIU je samozřejmě oproti konkurenci poplatkově nesmysl.
Myslím, že v Raiffeisen investicích není podmínkou otevírat ten "BIU" (u sebe ho vidím jako "EDI", ale asi to bude totéž), lze si otevřít přímo DIP - aspoň teda tak si na to nějak vzpomínám (a mám to tak i chronologicky v emailové schránce), že jsem otevřel nejprve DIP a až následně smlouvu pro "běžné" portfolio... Bohužel už nevím, proč jsem otevřel i to BIU/EDI", protože bez něj by to bylo přehlednější, ale RB nakonec nyní nevyužívám ani na DIP, tak je to asi stejně jedno. Jen by bylo dobré, že když to šlo tak jednoduše otevřít, mohla by být i možnost to ukončit.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod pavelxcz 11. 6. 2024 20:41

Co se týká pojmu BIU - v RB mám jak DIP, tak i standardní komisionářskou smlouvu mimo DIP. Ke každé z těchto dvou smluv mám "automaticky" zřízené tři účty (CZK, EUR, USD), celkem tedy šest. Při převodu peněz na libovolný z těchto šesti účtů je tento převod v IB nazvaný jako "převod na BIU", bez ohledu na měnu nebo jestli DIP nebo neDIP. Z mého pohledu je BIU obecné označení něco jako "běžný investiční účet".
pavelxcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod johnny.ka 11. 6. 2024 20:41

Patria dle emailu snizuje poplatek za obchod pro Pravidelne investice do DIP z 0,8 % na 0,4 %.
johnny.ka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 11. 6. 2024 21:12

Však to už uvedl @fremantle o dva příspěvky zpět...
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod johnny.ka 11. 6. 2024 21:14

No jo, nejak jsem si vsimnul jen druhe casti zpravy. :)
johnny.ka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alebac 21. 6. 2024 11:16

FIO na svých stránkách opravilo termín zprovoznění DIPu z "v prvním pololetí roku 2024" na " na přelomu pololetí roku 2024."...
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom.par 24. 6. 2024 13:11

V pohodě, není kam spěchat. Pak už jen na konci listopadu bude stačit přepsat to na "začátkem roku 2025" :D
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod libol 3. 7. 2024 15:24

Rád bych se zeptal k Patrii:
- pravidelná investice - musí to být opravdu (polde příkladů např. 50EUR/měsíc; nebo by šlo i 1ksETF/měsíc (samozřejmě s cenou větší než minimální) - vyloženě se chci vyhnout frakcím
- prošlo tady (ale to vyhledávání nedávám), že se akce na poplatkyy k 30 výročí nevztahuje na DIP - proč? V podmínkách se nic nenašel, kromě toho, že by šlo o souběh s 50% slevou na DIP (ale to podle mne není akce, když je to "napořád")
- přes čsob premium mám první tři obchody zdarma, budou se vztahovat i na DIP?
Díky
libol
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka