Rezervy a důchod

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod memorix 31. 8. 2008 19:06

Ja jenom v souvislosti s mBank, CNB a zde zminenym zhroucenim inflacnich cilu...mohu vedet jaky ma vyznam mit financni obnos na sporicim uctu? Nezlobte se na me, ale ja, ze jsem konzerva u CS? Za vrchol konzervativismu povazuji sporeni..je daleko silenejsi, nez chozeni po pobockach a placeni poplatku palacovym institucim. Sporit je nesoudnost. Nota bene, kdyz uz se stala ta finanancni katastrofa a mbank sla s uroky dolu:) a to raketove:D Zase ale je treba se na to divat pozitivne - usetrite na danich.
memorix
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 31. 8. 2008 19:47

memorix: Ale no tak... ne každý, kdo má peníze na "spořím" účty si ty peníze spoří. Možná tě to překvapí, ale jsou tací, kteří potřebují mít hotovost co nejrychleji k dispozici a chtějí, aby i tato finanční rezerva byla výhodně úročena. Mít hotovost doma pod polštářem je při dnešní inflai zkrátka OUT. Přece nevrazím všechny peníze do akcií, nebo nějakého fondu a budu žít jen s 10-20K hotovosti!! Co kdyby mi odešla lednička, nebo bych z ničeho nic potřeboval vysadit a jet na dovolenou!
Naposledy upravil Ruprecht001 dne 1. 9. 2008 05:48, celkově upraveno 1
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrasz 31. 8. 2008 19:50

memorix: V situaci kdy je vysoká inflace je opravdu lepší spíše si peníze půjčovat než spořit, nicméně i v dnešní době má spoření svůj smysl. V tomhle nejsem zastáncem americké filozofie "života na dluh" i když v dnešní době všichni tvrdí opak, jak je to bomba a moderní, když si člověk okamžitě koupí to na co si vzpomene a kdo nemá dneska dluhy tak není IN. :D
Tvrdím, že když si člověk nevydělá na věc bez které může normálně žít (blbý příklad - nová plazma, dovolená v Karibiku,atd...) tak tím hůř si vydělá pak na to, kdy v reálu to zaplatí minimálně 2x i víckrát na úrocích. Takže půčovat jo, ale s rozmyslem a hlavně na věci, které mi v budoucnu přinesou zisk. 8-)
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2008 05:23

Ondrasz: souhlas, také jsem rád, že mám "za sebou" dostatečnou rezervu, kterou můžu kdykoliv použít a to nejen na více či méně nutné výdaje - např. ta rozbitá lednička, ale i na to si tu a tam udělat nějakou tu radost (třeba jet na nějakou tu pěknou dovolenou).
Ano, tato pohodlnost a svoboda mě něco stojí, ale to je tak u všechno, nic není dneska zadarmo.
Současnou práci mám z části také díky tomu, kdybych měl dluhy, asi bych z minulé práce neodešel, šel jsem do rizika, nevěděl jsem co mě čeká, jestli na to budu stačit, navíc na dobu určitou (jeden rok). To bych si s dluhy "nelajznul".
Takže se mi tato ztráta "z obětované příležitosti" několikrát vrátila.
Na druhou stranu to neznamená, že když mi někdo nabídne stejný produkt s lepšími vlastnostmi (FIO x mBank), že nepřejdu jinam :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod memorix 1. 9. 2008 05:33

Rezervy? Na co? Poridte si kontokorentni limity. Penize na uctu mit nepotrebujete a az dojde na neco zasadniho, tak si je vyhodne vypujcite obratem ruky. Nemyslim dovolenou a plazmu - pujcovat si na spotrebu je konec sveta. Na mimoradne emergency stavy.
Ad Ruprecht: Souhlasim, ze pokud nekdo ma velke zamery se svymi prostredky (tj.bezi pseudo fast race:) a jejich mnozstvi je velike, pak asi je podstatne je mit vyhodne uroceny. Napriklad 5M. Otazkou pak ale je, je-li rozumne je sverit instituci s historii kratsi, nez dejiny Abchazie:D
P.S. Proc pseudo fast race: kdyby echt fast tak asi nebude mit penize u mBank (IMHO).
memorix
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 1. 9. 2008 05:55

memorix: Kontokorent? Šílíš?!! Je to jeden z nejdražších finančních produktů! Jeho úročení je 10-30%, tolik mi investované peníze nevynesou nikde (nebo víš kde?)

PS: A kde?

PPS: Chápu, že jako zaměstnanec ČS máš povinnou selektivní ztrátu paměti, ale mBank je z velké části vlastněna německou CommerzBank s poněkud delší historií a mj. působí ve 40 zemích světa, může toto o sobě říci ČS? :-)
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2008 06:58

memorix: ale já nechci rezervy jen na nutné výdaje, ale i na to, moct si nenadále koupit i naprosto zbytečné věci jen proto, že mi momentálně udělají radost. Konkrétně teď budu v souvislosti s vypínáním digitálního vysílání řešit nákup nové TV; už jsem jí chtěl koupit dávno, ale protože ta stará pořád sloužila, tak jsem se k tomu nemohl odhodlat. A nechci mít 2 dálkové ovládání (TV a set-top box). Takže stará půjde během pár dní (no, při mém pomalém rozhodování spíš týdnů) z domu a koupím si něco nového a nechci se v prodejně rozhodovat jestli si můžu koupit 80 cm nebo 120 cm jen proto, že na těch 120 cm nemám.
Žádný dluh jsem nikdy neměl (ani když jsem si kupoval byt) a rozhodně s tím nemíním začínat. Pokud se vše bude vyvíjet jako doposud, tak mezi 40. a 50. rokem jdu do důchodu :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 1. 9. 2008 07:33

Ruprecht001 píše:Chápu, že jako zaměstnanec ČS máš povinnou selektivní ztrátu paměti, ale mBank je z velké části vlastněna německou CommerzBank s poněkud delší historií a mj. působí ve 40 zemích světa.


A? Dneska ji vlastni CommerzBank, zitra uz ji muze vlastnit nekdo uplne jiny...
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod lemming 1. 9. 2008 08:24

A proc ne? Staci aby Commerzbank potrebovala cash kvuli tomu ze "objevi" ve sve rozvaze nejake CDO, nebo vyhodnoti, ze mBank uz nadale nespada do jeji strategie a je to jedna dve ;-)
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod wit.cz 1. 9. 2008 09:06

memorix píše:Rezervy? Na co? Poridte si kontokorentni limity. Penize na uctu mit nepotrebujete ... Nemyslim dovolenou a plazmu
Jo, takze na dovolenou a plazmu mejte 40ku na ucte a na jiny veci kontokorent :lol: :lol: :lol:
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod memorix 1. 9. 2008 09:24

Plazma a dovolena se hradi z vyplaty, rekl bych. Brat si uver na televizi je nerozum.
Ad. Ruprecht: nemam s CS nic spolecneho (krome dluhu - ja u nich ne oni u me :) ). Ve smlouve s mBank neni o Commerzbank ani slovo a rozhodne s ni nemate zadny smluvni vztah. (jinak pro ztratu pameti se pouziva termin parcialni nikoliv selektivni :D to je za ty heligony). Ad kontokorent...je urocen +-stejne jako hotovostni uver, aktualne asi 14%-16% (u CS).
Chtel jsem jen naznacit, ze kvalitne uroceny zustatek na sporicim uctu pouze zmensuje ubytek ceny penez dany inflaci. Zminoval-li jsem "nastroje trhu" nemel jsem na mysli ulozit je pod perinak (nebo kam..).
Ad. Patrik: Ve ctyriceti do duchodu? Zadne duchody nebudou. Nasi generaci ceka umrti v praci.
memorix
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wit.cz 1. 9. 2008 09:59

ne vsichni ovsem jezdi na dovolenou do chorvatska nebo tuniska a vetsinou nejezdi sami, takze z te vyplaty nevim nevim ;)
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 1. 9. 2008 10:43

memorix: OK :-) ČS beru zpět, ale na "selektivní" trvám, neboť "parciální" znamená částečnou ztrátu, ale já měl na mysli "výběrovou". Parciální ztráta paměti je časová, ale já selekci použil jako tématicky výběrovou. Rozumíš?

Když se vrátím k tomu kontokorentu:

Pokud si pohotovostní hotovost nechám na spořícím účtu, je mi kdykoliv k dispozici a jako bonus dostanu +3,3%. Pokud zatnu kontokorent, zaplatím 15%, tj. -15%. Rozdíl mezi mým a tvým způsobem řešení tedy činí cca 18% :-) A teď mi ukaž, jak jinak s hotovostí naložíš, abys dosáhl většího výnosu. To by mne docela zajímalo.

Kolik stojí kontokorent dnes, to netuším, už několik let jsem tuto službu neužil, i když jsem ji u účtů měl (zrovna dneska mě začali z ČSOB uhánět, že MUSÍM přijít podepsat novou smlouvu, abych ho mohl mít i nadále. Slečna byla dost konsternovaná z toho, že "nemám čas", protože mají nevhodnou otevírací dobu a že přežiju, když kontokorent mít u nich nebudu. Když teď nad tím tak přemýšlím, asi ten účet u nich rovnou zruším. Bez kontokorentu už nebude ničím zajímavý. ).
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DoubleSix 1. 9. 2008 10:54

wit.cz píše:ne vsichni ovsem jezdi na dovolenou do chorvatska nebo tuniska a vetsinou nejezdi sami, takze z te vyplaty nevim nevim ;)
Přesně tak, bylo by to sice hezké, zvládnout zaplatit rodinou dovlenou v zahraničí z toho, co zbyde z jedné výplaty po zaplacení pravidelných plateb + nákladů na 30 dení provoz domácnosti, ale pro drtivou většinu Čechů s průměrnou mzdou 23 tisíc hrubého (a to na ni 2/3 Čechů ani nedosáhne), dost nereálné.
Ono ani tu plazmu si spousta lidí nedokáže z té výplaty koupit, aniž by předtím několik měsíců pravidelně nespořili.

Na dovolenou si lidi musí našetřit (dovolená na úvěr, to je asi ten nejhloupější úvěr, co znám) a je určitě lepší spořit na dovolenou na spořícím úštu s 3,3% než na běžném účtu s 0,05%.

Ta pohotovostní rezerva na nenadálé výdaje na spořícím účtu (cca 100tisíc) je velmi dobrá věc. Ostatní peníze by si člověk měl odložit někam jinam, kde dostane více než těch 3,3%.
DoubleSix
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2008 17:18

memorix píše:Ad. Patrik: Ve ctyriceti do duchodu? Zadne duchody nebudou. Nasi generaci ceka umrti v praci.

Neměl jsem na mysli tu státní almužnu. Tím "jít do důchodu" jsem myslel, že když budu chtít, přestanu pracovat a budu žít z vlastních rezerv :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků