Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lemming 18. 9. 2008 20:03

Ondrasz píše:Nedávno jsem četl výborný článek, nevzpomínám si bohužel kde to bylo, tuším že na nějakém fóru. Banky a řeč byla konkrétně o KB by měla zisk(teď budu střílet od pasu) ne 9,5 ,ale jen 6,3miliardy CZK, kdyby nevybírala poplatky, které vybírá.


A nepletl si nahodou autor toho prispevku prijmy se ziskem? Ano, prijmy z poplatku tvori u CS i KB opravdu cca 1/3 celkovych prijmu. Coz je zhruba stejne jako u jinych zapadnich bank. Ale samozrejme kdyz snizite prijmy o 1/3, tak se zisk rozhodne snizi o vic :D (Kdybyste fakt moc chtel, muzu pohledat cista a rict vam to presne ;-) )
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 18. 9. 2008 20:14

lemming: Já bych si dovolil pochybovat, že banky na západ od nás mají 1/2 svého příjmu generovaného z bankovních poplatků (typu příchozí/odchozí platba, správa účtu apod.).
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrasz 18. 9. 2008 20:40

Lemming nejsem si jistý jestli to byly příjmy nebo zisk to nevím, ale tuším že to byl zisk. V každém případě je to dobra darda.
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod memorix 18. 9. 2008 21:35

Zisk CS bude nekde okolo 8 miliard. Poplatky z toho jiste delaji nemalou cast. Ovsem teda volat po tom at nekdo snizi svoje prijmy o tretinu a zrusi nemoralni poplatky...to by akcionari meli radost.
Opravte me, ale neni uhlavnim smyslem podnikani generovat zisk (sam nepodnikam tak nevim)?
Rusit poplatky, to je jako odvolavat se na protipravnost placeneho parkovani...kdyz prece to namesti tam stoji tak jako tak..proc tam nemoci hodinu stat s vozem.
Rozdil mezi mBank a CS je, ze mBank se stara o ucet, CS o finance. Nasi rakusane nam rozumneji.
memorix
Nadšenec

Odeslat příspěvekod lemming 18. 9. 2008 21:43

Tak konkretne Sporce by bez poplatku spadnul zisk pred zdanenim za prvni pulku 2008 z 8.5 mld CZK na 3 mld CZK. Na druhou stranu za stejne obdobi loni by to byl pad ze 7 mld CZK na 2 mld CZK - v poslednim roce zapracovali na zvysovani podilu urokovych prijmu ;-)

Jinak loni tvorili poplatky 27% prijmu, letos uz jen 25%.

Opravdu, na zapad od nasich hranic tvori poplatky zhruba stejne procento, konkretne jsem zkoumal Rakouskou pobocku Erste a Francouzskou SG.

Ale stejne pokladam diskusi k tomuto tematu za dost bezpredmetnou, dneska si kazdy muze vybrat, jestli chce banku bez poplatku nebo s ;-)
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ondrasz 18. 9. 2008 22:31

Memorix, ano smyslem podnikání je samozřejmě generovat zisk (ačkoli to jestli budou mít akcionáři radost je mě i 99,9%klientů ČS u zadku). Pro mě je podstatný poměr cena/výkon a ten opravdu pro mě u ČS není postačující. Nekritizuji to, že ČS vydělává na poplatcích, ale to, že ačkoli sami představitelé ČS pod tlakem přiznávají, že jejich produkty jsou drahé, tak se tváří, že je vše v OK a ještě z lidí dělaj blbce tím, že tvrdí, že předražené služby jsou pro jejich dobro a tím pádem to nejlepší co vůbec můžou mít :-(
Naposledy upravil Ondrasz dne 19. 9. 2008 12:52, celkově upraveno 1
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 19. 9. 2008 05:18

memorix píše:Zisk CS bude nekde okolo 8 miliard. Poplatky z toho jiste delaji nemalou cast.


Jak "jistě"??? To tvé přesvědčení, tvůj pocit nebo to jsou fakta??? Já bych se odvolal spíše na před pár měsíci publikovaný článek, kde se uvádělo, že jen 2 miliardy zisku našich jednotlivých bank jsou generovány díky poplatkům. (tuším to psali na Aktualne.cz). Pokud vezmu v úvahu, že jejich zisk se pochybuje od 4-10 miliard, pak to rozhodně není málo.

Ohledně zvyšování poplatků bych odkázal na velmi zajímavou analýzu http://journal.fsv.cuni.cz/storage/942_02_316-333.pdf, viz. strana 327.
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod memorix 19. 9. 2008 06:20

Ondrazst: Byl bych moc rad, kdybys priste to kdo z koho dela blbce nechal na klientech. Ja se opravdu dokazu rozhodnout sam, kde budou me finance a neni potreba kvuli tomu lomit rukama - zase okradou jednoho ubozaka. Dokazi si precist Sazebnik a pochopit co ktery produkt stoji. Opakuji - nejsme slabomyslne nuly, ktere plati poplatky bozstvu. PROC nejsou monozi u alternativnich ustavu, pochopis az budes chtit vyrizovat cokoliv jineho nez prikaz k uhrade (ale chapu, ze nekdo uvery, pojisteni, sporeni neresi).

Ad Ruprecht: Tak praci kolegu ze CERGE jste mi teda vyrazil dech. Prece jen malokdo si jako konicek procita analyzy Akademie ved. Clanek to byl zajimavy. K tem poplatkum viz prispevek lemminga, nerozepisoval jsem to podrobne (ta SELEKTIVNI nebo spise PARCIALNI ztrata pameti mi to nedovolila).
Jinak pochopitelne mam radost z kazdeho snizeni poplatku, nicmene jejich vyse neni pro me argumentem k odchodu, to je prilis kratkozrake. Kdyz si predstavim to uradovani s prevodem uctu vlastne zhola nemozne.

P.S. Co me ale u CS konsternovalo bylo, ze ucet Penzijniho fondu CS je u Komercni Banky. Taky mazany stroj na mezibankovni operace.
memorix
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 9. 2008 06:35

memorix: to, že má ČS penzijní fond u KB není nic zvláštního, je to zákonná povinnost (mít účet u jiné banky, než která fond vlastní) kvůli omezení tunelování.

Ohledně té ČS, jak se říká, proti gustu žádný dišputát. Já se dovolím klasifikovat jako klient s (mírně) nadstandardními požadavky a nejspíš i obraty a zůstatky na účtu a přesto si s kombinací FIO + MBANK (+ MPÚ, ING a další instituce, + devizové společnosti) vystačím a poskytují mi služby s lepším poměrem náklady/užitek, než by to dokázala samotná ČS.
Pravda, zajímají mě pouze "kladné peníze :)", nějaké půjčky, úvěry, kontokorenty, kreditní karty jsem nikdy neměl a neplánuji.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 19. 9. 2008 06:51

No, mne by docela zajimalo, jak se daji pocitat takove veci jako "zisk z poplatku" nebo "zisk z uroku" :shock: Zvlast poplatky maji velmi male variabilni naklady; velka cast nakladu je naopak fixni, jde na infrastrukturu a ta je potreba jak pri poskytovani beznych uctu, tak pri poskytovani pujcek. Samozrejme je muzeme zkouset nejak "rozpocitavat", ale to co vyjde jsou podle mne hausnumera vez vetsi ekonomicke relevance.

Stejne tak porovnavat mBank a CS je nesmysl. mBank je pro lidi co nejradsi delaji vse na dalku bez chozeni na pobocku, CS naopak pro lidi co se pri takovem virtualnim pristupu citi nejisti a radsi to udelaji osobne na pobocce. Takze se jedna o uplne jine sluzby a tudiz nema cenu moc porovnavat jejich ceny, to je jako porovnavat cenu offrouda a mestske nakupni tasky. Pokud jsem prvni typ, tak je pro mne samozrejme CS draha, ale neni to ani tak chyba CS jako moje, ze jsem si vybral spatny druh banky.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 9. 2008 07:10

No, pro "chodiče" doporučuji Banco popolare :), levnější než ČS a ani nemá (zatím) internetbanking :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 19. 9. 2008 07:33

PatrikChrz píše:No, pro "chodiče" doporučuji Banco popolare :), levnější než ČS a ani nemá (zatím) internetbanking :)


Nojo, ale lidi ziji i jinde nez v tech par mestech co ma pobocky... Navic takovy konzervativni chodic asi nebude takove "pochybne" a "nezname" bance duverovat. Nerikam, ze je je jeho strach relevantni, ale ma ho.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod memorix 19. 9. 2008 08:27

Patrik: Myslim, ze pravdepodobnost snizeni rizika tunelovani, pri vedeni uctu v jine bance se blizi nule. A nic to nemeni na tom, ze to je stroj na poplatky.
Banco Popolare - nedovedu si predstavit, ze tam nekdo vlozi penize. Je to u nas noname banka...kdepak, tudy cesta nevede, hlavne ne pro konzervativni jedince, coz jsou vetsinou prave ti chodici.
Nadstandrdni naroky...to bych nerekl. Myslim, ze mimoradne operujes jen s beznym uctem, ale prave ta jednoduchost spociva v dostupnosti kreditek, pojisteni atd. Coz treba ty nevyuzijes, ale nekdo zase jo. A jeste se zapletat s ING nebo jinymi..tisic hesel pro vzdaleny pristup. Ne. Okolnosti me donutily zalozit PaySec a uz to mi leze na nervy.
Lemming: zisk z poplatku, zisk z uroku je asi opravdu podivny termin. Taky bych chapal "prijem", ovsem jak meri nakladovost prijmu z uroku a jak ho odlisuji od poplatku, jsem take nepochopil. Asi na to maji nejake mechanismy (doufam, ze ne ty co pouzivali v AIG :D ).
memorix
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ondrasz 19. 9. 2008 08:53

Memorix jen na okraj, k tomu ING kontu máš 3 zabezpečovací prvky pro přihlášení a když voláš tak Ti stačí pouze 2. Nevím kolik zabezpečovacích prvků má Servis24, ale určitě to jsou minimálně 2 + asi už teď používají i potvrzovací sms přes telefon, takže přihlášení u ČS je komplikovanější ještě o ten mobil.
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrasz 19. 9. 2008 09:09

Memorix k tvé reakci v 7:20. Nemyslím si, že všichni klienti ČS jsou znalí přes finanční produkty na trhu, obzlášť klienti ČS patří spíš ke starší generaci. Neříkám, že nikdo z lidí ve věku mých prarodičů se finančně neorientuje, ale vím, že mé babičce by moh nakukat kdokoli cokoli a ona to ráda podepíše s tím, jak dobře udělala. Nedělám si žádné iluze, že u jiných starších lidí to tak není...
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků