Síťový Marketing (nemoderováno)

Vše o této přímé formě prodeje

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Slavek69 30. 10. 2008 01:11

A to je prave Vas problem - nikdy nectete, co pisu. Takze znova: az upozornite na nesvar MLM a ne na nesvar jednoho konkretniho distributora/skupiny, tak se muzeme bavit na urovni. Ale pokud budete neustale zamenovat zpusob chovani jednoho distributora/skupiny za chovani firmy, tak rozumna diskuze mozna neni.


Jsou různé systémy MLM. Některé spravedlivé a některé spravedlivé méně. Každá firma má svůj tzv. kariérní plán a ne vždy je tato kariéra správně nastavená. Obecně však platí, že spravedlivější je ten systém, kde nový člověk má za určitých, jasně stanovených podmínek možnost kariérně přerůst svého získatele (sponzora). Pokud ten se nestará o svůj tým a nevytváří alespoň minimální obrat, pak by neměl mít právo kariérně šplhat nahoru po schopných lidech, které sice získal, ale za jejich úspěch nenese žádnou zásluhu.

Také jsem se setkal ve své praxi s tím, že někteří tzv. sponzoři doslova kradou začínajícím spolupracovníkům klienty, ať už přímo nebo formou doporučení. Je to velmi jednoduché. Stačí, aby nový spolupracovník vodil klienty za svým sponzorem, jelikož je přece ještě nezkušený a měl by získat praxi (jak logicky to zní a začínající spolupracovník v tom podraz hledat nebude, spíše pomoc. Vždyť jim je ze všech stran tlučeno do hlavy, že jsou součástí týmu, který jim bude pomáhat, aby byli úspěšní, že vlastně nemají šéfa a že mohou svobodně podnikat.). Jeho sponzor pak převezme otěže celého jednání a začátečník jen kouká, přece aby se učil. Jenže pak je nový spolupracovník jen jako dohazovač a za profíka tam je jeho sponzor. Vrcholem všeho je, když sponzor dá takovému klientovi svou vizitku (každý dobrý obchodník by vás za to vyhodil oknem). Hádejte na koho se klient příště obrátí, popř. na koho dá doporučení svému kolegovi v práci? Na dohazovače určitě ne. I na tomto je dnes založen úspěch lidí, kteří se v MLM dlouhodobě pohybují. A to je jen jedna varianta zneužití MLM. Možností zneužívání tohoto systému je mnoho, jenže to by bylo spíše na přednášku, než na psaní elaborátu zde. Vše je v lidech a ne v systému, to je pravda, ale je také pravda, že lidé tvoří systémy.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SP 30. 10. 2008 08:39

Ano, tato moznost zneuziti tu samozrejme je, zalezi na tom, na koho narazite. Ja jsem se s vyse uvedenym "kradenim" lidi za celych 12 let nikde v nasi organizaci nesetkal - naopak, kdyz jeden z mych prvnich zaregistrovanych lidi vyjadril prani byt osobne sponzorovany mym sponzorem, ten ho odmitl a zaregistroval ho ke mne, protoze nebyt me, o teto prilezitosti by se nedozvedel.
Pravdou je, ze muj byvaly spoluzak ze ZS, kteremu jsem ukazoval plan, rikal, ze byl v jine organizaci a tam se Vami uvedene praktikovalo. Budiz nam utechou, ze takoveto organizace obvykle nemaji dlouhou zivotnost, protoze tam dochazi k naproste ztrate duvery. Ani tem "ukradenym" lidem totiz obvykle netrva dlouho, aby pochopili, ze kdyz to upline provedl jejich kamaradovi, ze to drive ci pozdeji muze provest i jim. Takze ano, je to opet v lidech.
SP
Diskutér

Odeslat příspěvekod SP 30. 10. 2008 08:48

Slavek69 píše:Stále nechápu, proč se u nás v souvislosti s Amway mluví o distributorech. Amway chápu jako systém členů klubu spotřebitelů. kteří nákupem pro sebe vytvářejí obrat a získáváním dalších členů tohoto klubu si tvoří síť MLM a ne lidí (distributorů), kteří zvoní na zvonky a prodávají zboží. Domnívám se, že pokud se v souvislosti s Amway hovoří o distributorech, škodí to celému systému.

Popravde, dnesni oficialni oznaceni zni Amway Business Owner (ABO) - Vlastnik podnikani Amway (VPA). Ale ja mam radeji oznaceni starsi distributor, protoze je kratsi, strucnejsi a vystiznejsi. VPA by totiz opravdu mel byt distributorem (pozor, v zadnem pripade ne ve smyslu podomniho prodejce!). Pokud jste videl marketingovy plan, tak vite, ze v planu se pocita s obratem na jedno distributorstvi v radu nekolika set bodu (ruzne skupiny pouzivaji ruzne priklady, ale obvykle je to minimalne 200b). A pravidla rikaji, ze min. 70% tohoto obratu by melo jit mezi Vase zakazniky. To zajistuje vyvazene podnikani, kde je zastoupen i prodej, a pokud se lide tohoto jednoducheho pravidla drzi, obvykle nemaji problem s penezi. Ono vcelku dava smysl, ze kupovat mesicne 200 nebo 300 bodu ze sveho, si tezko muze dovolit kazdy. Takze zakaznici jsou nezbytni, abyste mohl takovyto objem realizovat pravidelne. Takze proto distributori - a nemyslim si, ze by nam to jakkoli skodilo, prave naopak. Ve skupinach, kde se maloobchodni prodej aplikuje, jsou lide daleko vic nadseni a daleko vice si vazi toho, ze sve zbozi maji za velkoobchodni ceny. No a krome toho jim to pomaha pokryt naklady na telefonovani apod.
Naposledy upravil SP dne 30. 10. 2008 16:35, celkově upraveno 1
SP
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 30. 10. 2008 09:06

marvertin píše:MLM ale mají zboží značně předražené a pro zákazníky nevýhodné a pokud se to zdá být výhodným, je tam jiný zadrhel. MLM totiž počítají s psychologií, počítají s tím, že zákazník dostává nalejvárnu a je tak ochoten plati víc.


K tomu bych snad jenom dodal, ze bych rozhodne byl opatrny s takovymto "generalizovanim". To, ze ty ses s zadnym vyhodnym MLM nesetkal preci neznamena, ze neexistuje :wink:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marvertin 30. 10. 2008 09:25

SP píše:Tady nekdo nechape zaklady podnikani. Kdybyste byl reznik, chodil bych k Vam nakupovat maso - urcite byste mi ho prodaval za sve nakupni ceny. :D To by bylo usetrenych penez. :shock:

Kdybych byl řezník, tak bych měl nějaký obchod, v něm nějakou otvírací dobu. Maso bych Vám samozřejmě za nákupní ceny neprodával, to bych se jaksi neuživil, že?. Ale kdybyste mě (stále jsem řezník) jako dobrého známeho požádal, abych Vám koupil chleba a rohlíky, tak bych Vám k nim přirážku určitě neúčtoval a v tom je ten rozdíl.

Jenže to vy nedokážete pochopit, protože to vypadá, že na v žebříčku Vašich hodnot jsou na nejvyšší přířce peníze, pak zase peníze, pak paníze, pak možná sláva a moc a až někde dole jsou vztahy s lidmi. V lidech vidíte jen zdroj svých příjmů. V každém člověku, kterého potkáte vidíte downline nebo zákazníka a přemýšlíte, jak ho nejsnáze ochočit.
marvertin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marvertin 30. 10. 2008 09:30

S474N píše:
marvertin píše:MLM ale mají zboží značně předražené a pro zákazníky nevýhodné a pokud se to zdá být výhodným, je tam jiný zadrhel. MLM totiž počítají s psychologií, počítají s tím, že zákazník dostává nalejvárnu a je tak ochoten plati víc.


K tomu bych snad jenom dodal, ze bych rozhodne byl opatrny s takovymto "generalizovanim". To, ze ty ses s zadnym vyhodnym MLM nesetkal preci neznamena, ze neexistuje :wink:

Kdyby výhodné MLM existoval, tak bych se s ním už setkal, protože by se s ním v Česku setkali už všichni lidé. Geometrická řada je geometrická řada a ke každému člověku na světě se lze dostat přes 7 lidí. Pokud se MLM šíří pomalu, je někde nějaký háček, lidé prostě nemají zájem se o tom šířit dál.
marvertin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marvertin 30. 10. 2008 09:35

Byla tady několikrát řeč o finančním poradenství OVB. Bývalý spolužák mě také do toho neúspěště lákal. když jsme se potkali na srazu, byl z toho zdeptaný, protože poradil lidem umístit své úspory do švýcarských nemovitostí a ti lidé už nikdy nedostanou své peníze zpět. A MLM jede vesele dál.
marvertin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SP 30. 10. 2008 09:41

marvertin píše:Kdybych byl řezník, tak bych měl nějaký obchod, v něm nějakou otvírací dobu. Maso bych Vám samozřejmě za nákupní ceny neprodával, to bych se jaksi neuživil, že?. Ale kdybyste mě (stále jsem řezník) jako dobrého známeho požádal, abych Vám koupil chleba a rohlíky, tak bych Vám k nim přirážku určitě neúčtoval a v tom je ten rozdíl.

No vidite, a ja jsem distributor, takze prodavam s prirazkou, jinak bych se neuzivil. A kdyz me pozadate, jestli bych Vam sehnal neco, s cim normalne neobchoduji a nezivi me to, take Vam to pomohu obstarat bez prirazky. Je na tom neco k nepochopeni? :oboze :roll:
marvertin píše:Jenže to vy nedokážete pochopit, protože to vypadá, že na v žebříčku Vašich hodnot jsou na nejvyšší přířce peníze, pak zase peníze, pak paníze, pak možná sláva a moc a až někde dole jsou vztahy s lidmi. V lidech vidíte jen zdroj svých příjmů. V každém člověku, kterého potkáte vidíte downline nebo zákazníka a přemýšlíte, jak ho nejsnáze ochočit.

Dobry pokus, ale s tim zebrickem hodnot jste ponekud vedle. Nebudu je tu jmenovat vsechny, protoze Vam do nich nic neni, ale je hned nekolik veci, ktere by obsadily prvni misto. A jednou z nich je svoboda.
Nevim, jak muzete vedet, co ja osobne vidim v lidech. Ostatne jen takovy maly priklad. Vas jsem sice nepotkal, ale vezte, ze potkat Vas, tak Vas rozhodne nebudu chtit "ochocit". Vas bych totiz ani ve sve organizaci nechtel. Takze tento jeden z mnoha pripadu ukazuje, ze proste nemluvite pravdu, kdyz rikate, ze v kazdem cloveku, ktereho potkam, vidim sveho downlina nebo zakaznika.
A znovu Vas zadam, neberte si mou osobu do sve nevymachane... ust. Date pokoj Vy mne a memu podnikani, dam pokoj ja Vam. Nechapu, proc se v diskuzi o sitovem marketingu bavite o tom, co ja vidim v lidech a jaky je muj zebricek hodnot, ktery jste si Vy osobne vycucal z prstu.
SP
Diskutér

Odeslat příspěvekod SP 30. 10. 2008 09:48

marvertin píše:Kdyby výhodné MLM existoval, tak bych se s ním už setkal, protože by se s ním v Česku setkali už všichni lidé. Geometrická řada je geometrická řada a ke každému člověku na světě se lze dostat přes 7 lidí. Pokud se MLM šíří pomalu, je někde nějaký háček, lidé prostě nemají zájem se o tom šířit dál.

Ano, hacek muze byt napr. v tom, ze jsou spokojeni s tim, kde jsou a jednoduse nemaji motivaci delat neco dalsiho. Nebo to muze byt tim, ze jsou neduverivi a ani to nevyzkousi nebo poslechnou "dobre minene" rady nekoho, kdo o tom "vsechno vi, vsechno zna, vsude byl dvakrat". Nebo se do toho nepusti, protoze to treba nepochopil. Ten hacek je v tom, ze plan ukazujete lidem. Ti obvykle jednaji na zaklade emoci narozdil od pocitacu, ktere jednaji na zaklade prisne logiky (no, nekdy take ne ;-]). Jisteze existuji atraktivnejsi a mene atraktivni MLM, ale to uz je jina kapitola. Cas prokaze, ktere z nich jsou opravdu atraktivni a ktere byly jen nafouknutou bublinou, ktera pozdeji praskla.
SP
Diskutér

Odeslat příspěvekod SP 30. 10. 2008 09:52

S474N píše:K tomu bych snad jenom dodal, ze bych rozhodne byl opatrny s takovymto "generalizovanim". To, ze ty ses s zadnym vyhodnym MLM nesetkal preci neznamena, ze neexistuje :wink:

Je rozdil mezi "nesetkal" a "nerozpoznal". :D ;-]
SP
Diskutér

Odeslat příspěvekod marvertin 30. 10. 2008 10:28

SP píše:
marvertin píše:Kdybych byl řezník, tak bych měl nějaký obchod, v něm nějakou otvírací dobu. Maso bych Vám samozřejmě za nákupní ceny neprodával, to bych se jaksi neuživil, že?. Ale kdybyste mě (stále jsem řezník) jako dobrého známeho požádal, abych Vám koupil chleba a rohlíky, tak bych Vám k nim přirážku určitě neúčtoval a v tom je ten rozdíl.

No vidite, a ja jsem distributor, takze prodavam s prirazkou, jinak bych se neuzivil. A kdyz me pozadate, jestli bych Vam sehnal neco, s cim normalne neobchoduji a nezivi me to, take Vam to pomohu obstarat bez prirazky. Je na tom neco k nepochopeni? :oboze :roll:

Nov vidíte, konečně jsme se domluvili. :tleskani :tleskani :tleskani Konečně jste uznal, že prodávání za VOC na začátku MLM "podnikání" je správné.
Když já budu řezník a Vy mi nabídnete MLM, tak budu nadále řezník, protože distributořit budu po odpoledních ve svém volném čase, takže stále budu prodávat maso s přirážkou, ale s výrobky z MLM si to dovolit nemůžu, tam budu prodávat za nákupní ceny.
A až jednou se rozhodnu skončit s řezničinou a věnovat se naplno MLM, bude ospravedlnitelné, že prodávám výrobky MLM s přirážkou, to si ale už nebudu nic přirážet k masu, které Vám v rámci dobrých vztahů prodám.
marvertin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marvertin 30. 10. 2008 10:34

SP píše:
S474N píše:K tomu bych snad jenom dodal, ze bych rozhodne byl opatrny s takovymto "generalizovanim". To, ze ty ses s zadnym vyhodnym MLM nesetkal preci neznamena, ze neexistuje :wink:

Je rozdil mezi "nesetkal" a "nerozpoznal". :D ;-]

S474N má pravdu, opravdu jsem se s výhodným MLM nesetkal. Ono totiž rozpoznat výhodnost MLM není vůbec těžké, daleko těžší je rozpoznat jeho nevýhodnost, protože oni Vám mažou med kolem huby. Pokud si tedy nejste na 100 % přesvědčeni, že MLM je výhodné, je nevýhodné. Ale naopak to neplatí, protože oni Vás dokáží dokonale zblbnout a Vy budete věřit. Viděl jsem hodně věřících a sám jsem byl jedním z nich. A zblbnou se nechají i jinak inteligentní lidé, stačí se podívat, kvůli čí mánii bylo natrvalo zamčeno největší vlákno na finexpertu.
marvertin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slavek69 30. 10. 2008 13:57

S474N má pravdu, opravdu jsem se s výhodným MLM nesetkal. Ono totiž rozpoznat výhodnost MLM není vůbec těžké, daleko těžší je rozpoznat jeho nevýhodnost, protože oni Vám mažou med kolem huby. Pokud si tedy nejste na 100 % přesvědčeni, že MLM je výhodné, je nevýhodné. Ale naopak to neplatí, protože oni Vás dokáží dokonale zblbnout a Vy budete věřit. Viděl jsem hodně věřících a sám jsem byl jedním z nich. A zblbnou se nechají i jinak inteligentní lidé, stačí se podívat, kvůli čí mánii bylo natrvalo zamčeno největší vlákno na finexpertu.


Máte naprostou pravdu. Všichni distributoři projdou vždy mašinérií různých, velmi optimistických školení, kde jsou jim vtloukávány do hlavy obchodní dovednosti (oblbování lidí), neustále jsou motivováni k maximálnímu výkonu a v mnoha případech jsou jim podsouvány lži, popř. neúplné a zavádějící informace o produktech, které mají nabízet. Obvykle to dopadá tak, že nováčci s produkty jdou přímou cestou za svou rodinou a svými známými, tam díky své namotivizovanosti, neodbornosti a nedostatku informovanosti o konkurenčních produktech (vždyť jim přeci vtloukali do hlavy ti zkušenější, že je to to nejlepší a nejvýhodnější na trhu a ti by jim přece nelhali) mnohdy nadělají nenahraditelné škody (hlavně u finančních produktů). Tím však skončí a další klienty už budou hledat jen stěží. Ti, kdo jsou v MLM již déle, ví moc dobře, že jiná doba byla před 10 a více léty a jiná je dnes, takže když začínali oni, měli úplně jiné (o mnoho lehčí) startovací možnosti, než ti, co začínají dnes. Sponzoři bohužel svým novým spolupracovníkům vykládají, jak oni začínali a tím je motivují ačkoliv dnes už takto pracovat nelze a oni to dobře ví. Dnes je úspěch postaven hlavně na kvalitě a servisu pro zákazníka a to právě díky velkému počtu a různé skladbě distributorů (sociální postavení, vzdělání, zkušenosti atd.) v MLM nelze zajistit. Lidé obecně vůči MLM získali nedůvěru a dá se říci, že i odpor. Mnohdy za postoj veřejnosti může právě chování a tzv. nekvalifikované poradenství (formou polopravd hraničících se lží) neodbytých až vlezlých distributorů, kteří začali před 10 a více léty a dnes žijí s práce jiných a vykládají, jak je toto podnikání svobodné a bezpracné. Ať jdou sami do ulic a začnou dnes v tom, co sami zdiskreditovali, Amway nevyjímaje.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 30. 10. 2008 14:17

Slavek69: na slova "vsichni" bych byl opravdu velmi, ale velmi opatrny. To, ze existuji MLM, ktere nabizeji vyhodnejsi veci a levneji je proste fakt a budu si za nim stat. Ano, dokonce primo porovnatelne s tim, co je na trhu - ne, jako v pripade Amway pouze "teoreticky" lepsi, protoze je neni mozne s cimkoliv srovnat. Proto bych byl na tvem miste opravdu opatrny v onom generalizovani. Diky :wink:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slavek69 30. 10. 2008 14:41

Kód: Vybrat vše
Nov vidíte, konečně jsme se domluvili. :tleskani :tleskani :tleskani Konečně jste uznal, že prodávání za VOC na začátku MLM "podnikání" je správné.
Když já budu řezník a Vy mi nabídnete MLM, tak budu nadále řezník, protože distributořit budu po odpoledních ve svém volném čase, takže stále budu prodávat maso s přirážkou, ale s výrobky z MLM si to dovolit nemůžu, tam budu prodávat za nákupní ceny.
A až jednou se rozhodnu skončit s řezničinou a věnovat se naplno MLM, bude ospravedlnitelné, že prodávám výrobky MLM s přirážkou, to si ale už nebudu nic přirážet k masu, které Vám v rámci dobrých vztahů prodám.


Pokud chcete podnikat a být ve svém podnikání úspěšný, musíte se v prvé řadě naučit prodávat. Prostě musíte umět prodat i své hov.. a ještě na tom vydělat. Ve druhé řadě musíte rezignovat na sociální cítění. Jste podnikatel a ne sociální ústav. Za třetí, musíte mít široká ramena a musíte se vyznat v tlačenici. Platí to i v MLM. Na nižších pozicích ještě tlačenice není, ale na vyšších postech je to jiné. Fungují tam praktiky hraničící se slušným chováním (mírně řečeno). Pan Toman při jedné své přednášce hovoří o tom, že pokud budete úspěšně podnikat, struktura vašich přátel se změní a má pravdu. Jen s těmi důvody si dovolím polemizovat. Vaši přátelé od vás budou očekávat, že je budete sponzorovat a že jim budete prodávat maso bez vašeho rabatu. Budete jim platit v hospodě atd. (vždyť máte přece více než oni). Začnou vás jednoduše zneužívat. No a když se zneužívat nenecháte, začnou vám závidět a pomlouvat vás budou všude, kde jen budou moci. Postupně je začnete ztrácet a běda, když k nim přijdete, aby si od vás koupili kilo masa za maloobchodní cenu. Přece vám nebudou pomáhat vydělávat na nové auto a dovolenou u moře. To si raději to maso koupí u někoho jiného. Vždyť přece nejste jediný řezník ve městě. Tak takhle nějak to chodí. Pak získáte přátelé v okruhu své činnosti podnikání, ale běda, když s těmi supy nebudete držet krok a nebo se vám podaří zbankrotovat. Nebudete mít přátelé žádné. Ti první se vám budou smát (vždyť vám to ve svém nitru přáli) a ti druzí s vámi, jakožto zkrachovalcem, nebudou chtít mít nic společného (už jim nebudete k ničemu, nemohou s vámi obchodovat). Věřte mi, že lidé, kteří pracují v MLM dlouho a jsou úspěšní, tyto výše uvedené vlastnosti mají. Není to ani špatně ani dobře. prostě je to tak. Jsou takoví buďto přirozeně a nebo se to naučili takovými být a jen se realizují v tom, co je jim vlastní. S morálkou jejich úspěch nemá nic společného. Jen se naučili rozlišovat mezi aktivy a pasivy a pracovat s nimi. I mezilidské vztahy mohou být aktivem a nebo pasivem a oni to dobře vědí a proto vztahy, které jsou pro ně pasivum, neudržují. Moc přátel nemají a to, čemu říkají přátelství je jen aktivum, které je pro všechny zúčastněné něčím výhodné. Nezávidím jim to, spíše je lituji. Také proto jsem MLM opustil z velmi slušné pozice a po mnohaleté práci. Nyní mám vlastní podnikání a to, co jsem se naučil v MLM zúročuji velmi úspěšně v oboru, který mne baví a mým zákazníkům skutečně přináší úlevu, dobrý pocit a radost okamžitě a ne s příslibem do budoucna.
Slavek69
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků