Jak na složitý zahraniční převod

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 12. 2008 07:24

stanislav.stribrny: některé německé banky mají v rámci SEPA plateb i státy které jsou sice v EU, ale mají vlastní měnu (např. my, Polsko, Maďarsko,..), není nic jednoduššího, než se zeptat.
Zkusil bych Žitavskou banku, komunikují i česky. I když ne každému by tento způsob vyhovoval. Na drobné platby je to určitě super, ale pokud jde o platby za zboží, málokdo si může dovoli "ulít" do zahraničí i několik milionů na celý rok, aby z toho platil :(

Každopádně ta devizová společnost je řešení. Existuje jich samozřejmě víc, ale pro mé účely jsem nic lepšího nenašel (ale rád se nechám použit). Z mých zkušeností:

Rüesch - nafrfněnci, vysoký paušální poplatek (kdysi jsme platili 450 Kč, teprve, když jsme uzavřeli smlouvy s jinými společnostmi, snížili to (tuším) na 250 Kč), obchodují jen s firmami, nedoporučoval bych jako jedinou společnost - k tomu aby nabídli nějaké slušné podmínky, musí mít vždy "nůž na krku". Na druhou stranu nejméně administrativně nároční

Citco - kurz mění každou sekundu, velmi velké výkyvy, strašně záleží na kontaktní osobě (nejlepší zkušenosti jsme měli s panem Vodičkou (?) ), od některé slušné kurzy od jiné (nějaká nepříjemná ženská) nepoužitelné, velmi administrativně nároční. Obchodují pouze s firmami. Někdy jsou ale schopni "dodat" opravdu velmi zajímavé kurzy

Divíšek - v případě, že nejsou velké výkyvy v kurzu, tak ho drží celý den stejný, dají se použít k "vydírání" ostatních. Kdysi jsem přes ně chtěl zaplatit dovolenou, dost se kroutili a chtěli vysoký poplatek (tuším 450 Kč) a i kurz nebyl nic moc. Asi také raději firmy, ale ne tak výlučně jako Citco a Rüesch

WallichFx - zde pracují "utečenci" z Rüesch, vstřícná poplatková politika (190 Kč u SHA a 500 Kč u OUR - v OUR pravděpodobně nemají konkurenci), dobré kurzy. Příchozí platby (pravděpodobně) zdarma (možná dle částky), jsou schopni reralizovat i exotičtější měny (jedna z mála společností, která si poradila s NZD, jediná nabídla lepší kurz než Česká spořitelna)
Úprava 30. 6. 2009 - tak WallichFx nám trochu "zpychl" a už nemá moc zájem o jednorázové operace, ale s trochou naléhání se snad dají přemluvit.
Doplněno 9.2.2010 - WallichFx již skončil

REOL - nejnižší poplatek u odchozí platby (100 Kč), jsou schopni realizovat i skutečné "pidipřevody" - nejméně jsem platil nějakých 19 EUR :). Převody z/na Slovensko by měly být zdarma - nezkoušeno.

Chequepoint - jedna ze dvou společností (druhou byl WallichFx), co byla ochotna směnit NZD, ovšem kurz byl naprosto "mimo" - výrazně horší než v České spořitelně

SAB - kontaktoval jsem je nedávno, jestli by nebyli schopni lepších podmínek, než REOL, odepsali mi něco ve smyslu, že do 5000 EUR lepší podmínky nenabídnou. Tím mě přestali zajímat :)

exchange.cz - když jsem se o ně zajímal, odpověděli mi, že berou jen firmy, tím pro mě skončili, takže podmínky neznám

Akcenta - nemám bližší zkušenosti
doplněno 10. 4. 09 - standardní poplatek za SHA platbu 190 Kč, dokonce mi nabídli i jakési nadstandardní podmínky, ale i tak jsou zhruba na úrovni WallichFx a REOL (v něčem lepší, v něčem horší). Ale jejich záložna se chystá rozchodit vlastní SWIFT, tak možná přijdou s něčím zajímavějším.

Klidně doplňte další, jestli někdo znáte, rád přejdu jinam, pokud dostanu někde lepší podmínky :)

Doplněno 17. 4. - objevil jsem společnost, která zdarma zasílá zahraniční platby na Slovensko a do Polska: http://www.devizy.cz/default.aspx?MenuI ... enuIndex=0 Osobní zkušenost ovšem nemám.
Doplněno 27.8.2009 - devizy.cz má převody v rámci EU zdarma
Doplněno 11.2.2010: Tak kromě převodů v EUR v rámci měnové unie a V PLN do Polska mají (i na "dospělém" webu, nejen Transfers4free) převody v GBP do Velké Británie zdarma.
Doplněno 1. 6. 2010 - dlouho jim tato akce nevydržela. Platby do 1000 EUR byly zpoplatněny částkou 100 Kč. Podobné opatření se týká sesterského webu transfers4free.com, kde jsou platby do 400 EUR zpoplatněny částkou 4 EUR. Spolu s nic moc kurzy (v porovnání s ostatními společnostmi) přestává být využívání Devizy.cz ekonomicky výhodné.

Doplněno 25. 6. 2009 - dostal jsem tip na http://www.interchange.cz/karty/devizove-centrum.asp kde údajně mají provádět zahraniční platby zcela bez poplatků. Napsal jsem tam a uvidíme kde je háček - zdá se mi to moc dobré na to aby tam žádný nebyl.
Doplněno o chvíli později:
Tak jsem tam byl, smlouvu jsem podepsal. No, úplně tak růžové to není.
Oficiální je to sice bez poplatku, nicméněì ten je spíše rozpuštěn v kurzu - s klesající zasílanou částkou kurz prudce roste a to i nad kurzy bank. Nejmenší částku, jakou jsou schopni poslat je 50 EUR, menší prostì nejde.
Obchod není možné sjednat přes e-mail, musí se telefonovat, ve srovnání s dosavadními společnostmi mi přijdou velmi administrativně nároční.
Ale pro platby nìkde v rozmení 50 - 100 EUR by se mohli vyplatit.
Doplněno 26. 6. 09 - pokusil jsem se o platbu cca 22 EUR, platba odmítnuta (moc malá částka), navíc FIO začíná konečně testovat zahraniční platby, tak by to brzy mohli zavést, poplatek má být prý velmi příznivý, já doufám že nulový :D

Doplněno 2. 7. 2009 - FIO začíná testovat Europlatby, zatím jsou zdarma.
Doplněno 9. 2. 2010 - poplatek za SEPA platby u FIO je 2 EUR / 50 Kč u odchozích a polovinu u příchozích
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 11. 12. 2008 09:11

Děkuji pěkně, je to vyčerpávající.

Ale koukám na WallichFx. On je v poplatcích ještě rozdíl mezi SHA a OUR, tzn. že např. těch 100 Kč od REOL bude asi SHA?

Já totiž musím zadávat OUR, jde o výplaty brigádníkům, v mém oboru je to tak obvyklé, že všechny náklady platí objednavatel.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 11. 12. 2008 09:29

stanislav.stribrny: presne tak, u REOL je to taky SHA.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 12. 2008 10:29

Ano, těch 100 Kč je "SHA"; v případě obchodních plateb jde o standard (je vnitřní záležitostí příjemce aby si vybral takovou banku, která ho nebude dřít z kůže). Záleží pak na bance příjemce kolik si za příchozí zahraniční platbu řekne, nemusí to být nic (u nás např. Citibank, HSBC a vkladní knížka Poštovní spořitelny) a může to být i pár stokorun.

Na OUR je opravdu lepší WallichFx, protože REOL chce za OUR 600 Kč.
V tomto případě bych doporučil spíše zjistit jaké poplatky si účtuje banka příjemce a poslal bych částku o to větší (mělo by to vyjít výhodněji), v případě plateb v rámci Evropy to může být i jen několik centů.

Další možností je to "privátní konto" u HSBC. V rámci paušálu (750 Kč nebo nic při zůstatku nad milion) je i vedení bankovních účtů ve všech zemích, kde mají pobočku. A převody mezi vlastními účty jsou zdarma.

Řekněme, že budu chtít platit do Anglie. Tak si kromě "českého" účtu založím i "anglický" - mělo by to jít přes internetové bankovnictví. Na ten potom převedu peníze ze svého českého účtu (zdarma) a pak z mého anglického účtu budu (již opět zdarma) peníze rozesílat dál.
Nevýhoda je, že tento privátní účet si můžou zřídit pouze soukromé osoby, ne firmy. Takže jedině si ho zřídit na sebe jako osobu, a potom poslat peníze z českého firemního účtu u české banky na soukromý český účet u HSBC, z něj na soukromý anglický účet u HSBC a z něj na příslušné příjemce. Je to sice jako drbat se levou rukou za pravým uchem, ale jde to.

Další možností je obvolat příslušné společnosti a informovat se, jestli nemají účty i ve zvolených cílových zemích - že by třeba ten "OUR" poplatek zaúčtovali pouze jednou - pokud vyplácíš třeba 20 zaměstnanců, tak že by si to nejdřív poslali na ten svůj účet (a naúčtovali OUR poplatek) a potom to už rozesílali ze svého účtu jednotlivých příjemcům.

Další možností je např. posílat peníze poštou v cenném psaní v hotovosti. Dle váhy se lze i s pojištěním vejít do 100 Kč. Doporučuji pojištění nepodceňovat, mě se ztratilo nejméně 5 zásilek. Nevýhodou je, že to je zdlouhavé (obvykle tak 14 dní a v případě ztráty až 2 měsíce) a vyžaduje to důvěru na obou stranách - nelze prokázat kolik bylo v zásilce vlastně peněz.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xmms 12. 12. 2008 00:26

Prachy mi nakonec přišly. Trvalo to od neděle do čtvrtka. Banka si strhla 1% z částky a k tomu ještě krásných 950 Kč jako poplatek za příchozí platbu. Proto mě hned napadlo, že bych nějakému dlužníkovi udělal radost a k Vánocům mu poslal ze zahraničí pár centů bankovním převodem (třeba stokrát po sobě). Mě by to moc nestálo, ale jemu by to totálně zruinovalo účet. Tisícovka za každou příchozí platbu jistě potěší. Nebo se to tak nedá udělat a mají to nějak ošéfované, zkoušel to někdo?
Vždycky bude někdo lepší než ty. A krysám se nikdy nevyrovnáš. Nikdy!
xmms
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 12. 2008 07:38

Nejsi první, kdo dostal tenhle nápad.
Jak jsem říkal, jsou možnosti jak se platbám za příchozí platbu vyhnout.
a) banka, která poplatek za příchozí zahraniční platbu nepožaduje (Citi, HSBC, vkladní knížka Poštovní spořitelny). Zvláštní případ je Banco Popolare, kde se poplatek neúčtuje, je-li příchozí platba v EUR a účet je rovněž veden v EUR.
b) smlouva s devizovou společností (jako jsem to měl já s WallichFx, když jsem potřeboval známému převést peníze z Nového Zélandu - nejen, že je to zcela bez poplatků, ale lze zároveň získat lepší kurzy
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maciakba 16. 12. 2008 15:42

mozem taku otazucku na vas? ako dlho trva kym pride platba do zahranicia? (posielal som zo SVK do UK) je to viac ako 2 dni? teraz by ma to urgent zaujimalo lebo dnes som to poslal a do piatku to tam dufam pride, inak som bol sprdnuty ze som im nedal SWIFT tak dufam ze to prejde :-/ kruci to je tolko birokracie v tom :-D
maciakba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 16. 12. 2008 15:45

maciakba: 2 dny? Pokud ti to dojde za tyden, tak muzes byt rad.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maciakba 16. 12. 2008 15:47

S474N: fcuk, ja som to poslal sestre do UK, shi.t to neni normalne, ved pri napr platbe za sluzby to tam je hned ako to ze takto to tam ide tak dlh... no nist idem sa rozlucit s fotakom ktory mi mal prist :-/ ale pokakanych 30tisic a tak dlho no fuj
maciakba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 12. 2008 16:02

To platbou za služby máš, předpokládám, na mysli platbu platební kartou. Ale i ta tam není hned, obchodník pouze dostane od banky slíbeno, že dostane peníze, to je všechno. Reálně je dostane i mnohem později než za týden, záleží na smlouvě s bankou.

2 dni je někdy málo i na vnitrostátní převod, záleží na hodině podání příkazu. Ten týden je přeshraničního příkazu taková normální doba.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maciakba 16. 12. 2008 16:09

tak diky chalani u nas zmaknu medzibankove prevody v poho na druhy den :)
seky z googlu mi trvaju cez tyzden, tak budem dufat ze do 22. to pride lebo 23 uz musi byt fotak v lietadle
s panom bohom pomahaj vam ;-)
maciakba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 16. 12. 2008 16:14

Tou posledni vetou si mi pripomnel tohle:
:arrow: http://cz.youtube.com/watch?v=fBwNvx57a7I
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maciakba 16. 12. 2008 16:36

a sakra zase ma spoznali, inak kuknite si aj toto: http://cz.youtube.com/watch?v=EdUCNOEYaBA ;-) Kraus nema chybu
maciakba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod maciakba 19. 12. 2008 09:27

len aby som vam dal vediet, dnes tie peniaze dorazili takze celkom slusne zadane 16 a prisli 19 :)
banka ČSOB
maciakba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 12. 2008 10:28

Taky pro info (a porovnání kurzů), právě jsem udělal jeden "pidiobchod"
Obrázek
Obrázek
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků