Oznámení příchodu zásilky ze zahraničí

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod cabman 15. 1. 2009 11:44

limacek píše:To mě docela zajímá. Teď by měla manželce posílat kamarádka z USA nějaký oblečení v hodnotě asi 10000,- Napíše na to GIFT a pokud se to nějakýmu celníkovi nebude zdát, tak jak mám dokazovat kolik to stálo? To si mám vyžádat účtenky od kamarádky? Nebo stačí třeba mailová komunikace mezi nimi?
pozn. posílá soukromá osoba, soukromé osobě. Opravdu žádný výdělečný obchod.
Pokud je to nové zboží a celník usoudí že je potřeba platit dovozní clo bude požadovat důkaz ceny. Celník se prvně zajímá o obsah a pak o zatržítko dárek. Teď záleží jak se vyspal - někdo tvrdí že musí být účty, někdo tvrdí že stačí i stránka z katalogu. Mailová komunikace asi dost těžko.

Není to výdělečný obchod, ale to by mohl říct každý ... pořád je to nové zboží putující přez hranici.

Ale nejlepší je, aby byl důkaz rovnou v balíčku. Vyhneš se tím velkému zdržení na celnici, kdy je balíček zadržený v celním skladu a ty jak blázen dopisuješ s celníkama.

Zavolej číslo výše uvedené a dej nám vědět jak jsi dopadl!!!
cabman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 16. 1. 2009 09:01

limacek: tohle uz jsem s nimi resil x-krat. Vzdycky si staci stat na svem, tvrdit, ze je to opravdu darek a pokud i z odesilatele je patrno, ze se nejedna o firmu, tak tam nic nevymysli. Oni to proste zkousi a dost lidi to "neusene". Zeptaji se te 5x dokola na to same - "opravdu jste nic neplatil?". Ti slabsi povoli hned, potom jeste zkusi tu o tom "jak jim musis sepsat cestne prohlaseni". Takze jim to tam napises, ze cestne prohlasujes, ze je to zbozi pro tebe a ze si nic neplatil a hotovo.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cabman 16. 1. 2009 09:23

S474N píše:...Oni to proste zkousi a dost lidi to "neusene". Zeptaji se te 5x dokola na to same - "opravdu jste nic neplatil?". Ti slabsi povoli hned, potom jeste zkusi tu o tom "jak jim musis sepsat cestne prohlaseni". Takze jim to tam napises, ze cestne prohlasujes, ze je to zbozi pro tebe a ze si nic neplatil a hotovo.
Když je někdo pražák, je to hračka. Ale pokud jsi z daleka a nemůžeš jednat osobně, občas se to dost protáhne :-/
cabman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Steveou 3. 3. 2009 10:05

Dobrý den, prosím Vás o radu. Objednal jsem si ca před týdnem z Číny zásilku (elektroniku). Včera mi přišel dopis z vyclívací pošty, že není možno rozlišit, zda se jedná o zásilku neobchodního zboží. Že mám poslat prohlášení a kopii účtenky. Háček je v tom, že zboží mám zejména k osobní potřebě a do rodiny (jedná se o 10ks levných mobilních telefonů) a platil jsem o něco málo více než je deklarováno na průvodce s balíkem. Můžete mi poradit jak se vyhnout zbytečnému placení poplatků? a jak mohu dále postupovat? resp. jaké jsou v mé situaci možnosti? předem Vám mnohokrát děkuji. S pozdravem Steve
Steveou
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 3. 3. 2009 10:09

Steveou: myslis si, ze celnici jsou hlupaci? Budou po tobe chtit videt vypis z uctu, takze to moc "neocuras".
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 3. 2009 11:01

Jedna možnost tu je - ovšem na tu už je pozdě. Zaplatit ve dvou splátkách a tu menší částku dát jako doklad o zaplacení celníkům. Číňani jsou velice "pružní" a jsou ochotni napsat na fakturu naprosto cokoliv.

Z bývalé firmy mám spíš opačné zkušenosti - donutit je, aby na fakturu napsali pravdu. My jsme jeli všechno hezky "podle pravidel", pro ně byla evidentně faktura nějaký cár papíru, který se může třeba desetkrát předělat :D

Takže něco jiného bylo v objednávce, něco jiného na proforma faktuře, něco jiného na faktuře se zásilkou a úplně něco jiného byl obsah zásilky. Docela dobrodružství.

Bohužel v tuhle chvíli nezbyde nic jiného než zaplatit clo a DPH (DPH se platí z ceny zboží, ale i ze cla a z dopravného).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 3. 3. 2009 12:35

S474N píše:Steveou: myslis si, ze celnici jsou hlupaci? Budou po tobe chtit videt vypis z uctu, takze to moc "neocuras".


Ale ne. Kdyz predlozi "fakturu", tak vypis z uctu chtit videt nebudou, ale musi byt ta faktura "verohodna". Pokud tam bude 10 ks mobilnich telefonu po 10USD, tak "verohodna" pochopitelne nebude.
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Steveou 3. 3. 2009 13:34

No, Fakturu poslali jakoze s balikem, ale to celnikum evidentne nestaci =o( a doklad z banky poslat nemuzu. Jedine co me napada, nechat si od Cinanu vystavit dalsi doklad - uctenku. Myslite ze by to pomohlo?
Steveou
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 3. 3. 2009 14:03

Steveou: ver mi, ze budes muset dodat vypis, ale delej jak myslis.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Steveou 3. 3. 2009 14:18

no a co kdyz to nekdo platil primo tam na miste? stryc jezdi do ciny pravidelne, ted tam byl pred tydnem. ale to by asi nezbaštili celníci =o/
Steveou
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Steveou 3. 3. 2009 14:42

btw. co kdyz jsem platil balik pres WesternUnion? tak vypis chtit nemuzou. a dejme tomu, ze jsem uctenku ztratil. tak co potom? budou delat?
Steveou
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 3. 2009 14:53

Nelze-li cenu spolehlivě zjistit (popř. se celníkům zdá cena uváděná příjemcem příliš nízká) určí pro celní účely tzv. cenu obvyklou - tedy maloobchodní cenu v ČR.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 3. 3. 2009 15:34

Steveou: Pokud fakturu poslali s balíkem a nezdá se jim, máš problém, protože cena je evidentně "mimo", navíc můžeš ještě mít problémy s copyrightem, zvláště, pokud v dokladech je uvedeno, že v zásilce jsou Nokia 5800 po 20 USD :-)
Pokud se celníkům nezdá cena, resp. přiložená faktura, budou chtít doklad o úhradě na deklarovanou částku. To se často děje např. když na "faktuře" chybí nějaké náležitosti, nebo jí zkrátka nerozumí (kdo měl v ruce nějaký doklad od Číňanů, ví o čem je řeč :-D).
V případě, že deklarovanou cenu nedoložíš, pak neboj, mají interní tabulky, podle kterých ti tu cenu narazí oni, ale předem říkám, že to bude "fuj" cena :-))

A abych předešel dalšímu laickému dotazu "co v případě, že zboží bude porušovat evropské copyright právo?", pak máš VELKÝ problém, protože zboží bude zadrženo, ty budeš mít popotahovačky a nakonec ho nechají na tvé náklady zlikvidovat.
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Steveou 3. 3. 2009 15:50

takže myslíš, že pokud mi poslali takovej dopis, že je lepší nedělat hňupa a "nešmelit" to kvůli úspoře pár tisicovek, ale vytasit se s pravou stvrzenkou - zaplatit daň a clo? než přijít o celý balík? ps. jsou tam Nokie =o( a cena je deklarovaná na 30USD/pc
Steveou
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Steveou 3. 3. 2009 15:52

btw. je teď otázka, jestli se už dívali co tam je. nebo jestli tu zásilku ještě neotevřeli. vůbec netuším jak se co dělá =o( jsem absolutní laik =o(
Steveou
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků