PatrikChrz píše:Oni agenti jsou dnes takové odkladiště lidí, co nic neumí. Mám mezi nima pár známých a povětšinou to byli tací, co si nikdy nedokázali najít a udržet pořádnou práci. Na druhou stranu pokud je člověk aktuálně bez práce, může to být celkem jistota - pokud jdeš pracovat pro pojišťovnu. První dva, tři měsíce dostáváš poměrně slušný paušální plat a nemusíš za to ani nic moc odvádět. Obejdeš si pár pojišťoven a rok máš co dělat. Znal jsem i borce, co takhle "dělal" najednou pro 3 pojišťovny, samozřejmě je o tom navzdájem neinformoval

.
No, odkladiště lidí, co nic neumí, tak to na první pohled vypadá. Faktem je, že kvalitní prodejce pojištění, takový, který klientovi prodá jakž takž takovou pojistku, kterou potřebuje, pravdivě mu ji vysvětlí, je schopný pružně reagovat na jedinečnosti toho klienta a získat si tím jeho dlouhodobou důvěru, se učí nejméně rok, spíše ale více let. Jenže takových 12 prodejců z 15, to je zhruba počet prodejců připadajících na jednoho manažera pojišťovny, který jim ze strany pojišťovny dělá servis, fungují 2 - 4 měsíce, uloví smlouvy u svých známých a potom se zarazí, přestanou nosit smlouvy a končí. Za tuto dobu se stihnou na školeních akorát našprtat jednotlivá pojištění a beze změny a přídavku vlastní osobnosti našprtat od školitelů prodejní metody. A klient to pochopitelně pozná, že je na schůzce s prodejcem, který jen bezduše papouškuje to, co do něho nalili. Takhle se rodí i většina bouchačů, školitelé prodeje na školeních do prodejců "nalejou" přirozeně ty nejagresívnější prodejní praktiky, které ještě procházejí, protože morální odpovědnost nepadá na školitele, ale na ty prodejce, co ty smlouvy vecpou klientům. Teprve až po nějaké době takový člověk začne uvažovat a prodejní metody potom upravovat sobě na míru. Pokud přirozeně bude stále uzavírat pro pojišťovnu nové smlouvy, jinak se tam neudrží. Takže ze vzorku řekněme 15 prodejců pojištění třetina, polovina každý měsíc neustále končí a noví přicházejí. Klient se potom mnohem častěji setká s těmi začínajícími, co toho skutečně moc neumí než s těmi, co tam pracují už roky. A ti, co prodávají pojištění už roky, toho na druhé straně ví o prodeji tolik, že by se v pohodě uživili přímým prodejem čehokoliv.
Ale skoro bych řekl, že takový přímý prodej například pojištění, bude mít zřejmě zhoubný vliv na všeobecné znalosti a rozhled toho člověka. Sleduji dost často vědomostní pořady, párkrát jsem zaznamenal v AZ kvízu účast prodejců pojištění a obecně prodejců finančních produktů a co si pamatuji, vždycky, a někdy dost katastrofálně vyhořeli. Bylo jasně vidět, že by to dokázali bez problémů okecat, kdyby dostali příležitost, vypadali důvěryhodně, ale prostě nevěděli...
t_jirka píše:Dobrý den,
zhruba před rokem jsem si nechal od jednoho agenta od OVB zřídit životní pojištění s tím, že to budu mí na spoření a agent mi při počítání částky, počítal úrok 8%. Částka je 1000kč. Vyšla naprosto nesmyslná částka přes 3mil. za 38let. Teď když jsem si pročetl tohle fórum, tak jsem zjistil, že se mi nepočítá úrok z 1000kč, ale pouze z toho, co zbyde potom co si z toho část vezme pojišťovna a navíc, že úrok 8% je hodně nesmyslný. Produkt samozřejmě co nejdřív zruším (abych tam už v dubnu neposlal peníze). Mám nějakou možnost, jak peníze, který jsem tam poslal (12000), nějak z agenta dostat zpátky, třeba si někde stěžovat. Při podpisu smouvy mi záměrně lhal a tvářil se že se mi celejch 12000 řočně bude úročit 8%. Cítím se podveden.
No, už před dvěma roky u těch dvou pojišťoven, co jsem pro ně dělal, se pro klienta výpočet té výsledné částky dělal přímo u něho na noťasu a tiskl a když se klient rozmýšlel, nechával se mu ten papír k prostudování. Přirozeně když se rozhodl pro konkurenci, tak se to od něho stahovalo, nebyl zájem tyhlety věci konkurenci servírovat na podnosu, klient by jim to určitě ukázal. Dneska po dvou letech už to musí být úplná samozřejmost i u nejchudšího začínajícího prodejce. Kdo ten papír nedodá, nemůže být solidní.
Co se týká výše uvedeného počítání úroku, je to typická začátečnická chyba, já myslím, že u prodejců bez finančního vzdělání se objevuje dost často. Mělo by to jít odhalit při studiu výpočtu té konečné částky.