Alternativni zdroj elektriny pro chatu

Diskuze o plánování a realizaci staveb, rekonstrukcí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jones2k 10. 5. 2009 20:19

Zdravim Vas vsechny a prosim o radu. Mam moznost koupit pozemek na stavbu chaty 500m2 za opravdu smesnou castku. Jedinym problemem je chybejici elektrina. Voda je ze studny. Na chatu by se jezdilo jenom o vikendech. Chci se zeptat, zda je mozne vyuzit nejaky alternativni zdroj - napr. kombinace akumulatoru a solarniho panelu - pres tyden se baterie nabijou, o vikendu by slouzily. Benzinovy nebo naftovy agregat neprichazi v uvahu. Diky za nazory, postrehy.
ZTE Blade, Dell E6410
Jones2k
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 10. 5. 2009 20:32

Jones2k: jenom tak mimochodem, zajimal ses nekdy o ceny baterii a tech solarnich panelu? Ja jenom, aby ti to x-nasobne neprevysilo cenu pozemku :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jones2k 10. 5. 2009 20:34

jj, koukal jsem na to, ale precejen... ten pozemek je vazne za par kc...
ZTE Blade, Dell E6410
Jones2k
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 5. 2009 20:51

Baterie mají jednu zásadní nevýhodu - životnost. Po 3 letech začne výrazně klesat kapacita, do 5-7 let je baterie úplně mrtvá. Spíš než o centrálním zdroji el. energie bych uvažoval o jednotlivých spotřebičích.
Tedy - vaření na Propan-Butan a to buď 10 kg lahve, nebo velká nádrž zakopaná do země, popř. v zimě klasickou plotnu - splnila by požadavek vytápění i vaření
Topení - asi dřevo, eventuelně pokud by byla ta zakopaná nádrž tak rovněž propan-butan
Svícení - asi také propan-butan
Ohřev vody - propan-butan
Ledničky se snad stále dají sehnat na propan-butan (montují se do karavanů)
Takže jediná elektřina by byla třeba na TV, to by se dalo vyřešit nějakou přenosnou s vlastní baterií, popř. jí připojovat na baterii vyndanou z auta, eventuelně nabíjet baterii těmi solárními panely - v GM jsem viděl za asi 3000 Kč skládací solární panel s výkonem nějakých 40 W.

Ještě ohledně té studny - ta už tam je nebo by se teprve kopala? Já, že dneska mít studnu s nezávadnou vodou je celkem rarita :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 5. 2009 21:44

Baterie jsou takové a makové. Dají se koupit lacino a draho - ty laciné většinou "umírají" velice brzo. Také se liší podle předpokládaného použití na startovací, trakční a staniční (v tomto pořadí stoupá i jejich životnost, ale také cena). Odlišují se vnitřní konstrukcí, kterou je dáno, jak budou odolávat nabíjecím a vybíjecím proudům, resp. kterou je dán jejich vnitřní odpor. Pro zachování deklarované životnosti jsou také potřebné podmínky, za kterých se baterie nabíjí a vybíjí - tedy jakými proudy a jak se dodržují horní i dolní meze napětí na baterii. Takže i drahou a kvalitní baterii lze velmi rychle "zabít" nesprávným provozem. Tolik co nejobecněji k bateriím.
Jinak požadavek na alternativní zdroje se musí odvíjet od toho, co a s jakým příkonem je požadováno a od dosažitelnosti daného zdroje energie. Pokud někam nevedou dráty, je potřeba říct, jaká je tam dopravní dostupnost pro jiný zdroj energie - třeba pro navrhovanou nádrž stlačeného topného plynu nebo pro pevná paliva, aby to nebylo jak na vysokohorské chatě, kam je potřeba každý kus dřeva do krbu vynést na zádech nosičů. K plynným palivům se ještě přidružuje požadavek na nutnost odvětrávat prostory, do kterých je plyn zaveden, což se příliš neslučuje s požadavkem na zateplení. Jsou proto dobrá tam, kde se budou spalovat na jednom místě, které bude oddělené od zbylých prostor a bude možné ho dobře větrat. Takže na nějaké svícení to není - to by hasiči a plynaři řvali jak prokopnutá kráva.
Ale existují spalovací agregáty na kapalná paliva, které mají výkon kolem 1kW (na elektrickém výstupu) a za chodu je prakticky není slyšet, jak mají účinně utlumený výfuk. K těm je tedy důležité říct, proč je tazatel nechce použít - jestli kvůli ekologii nebo kvůli hluku. Spalovací motor má v takové odlehlé lokalitě i tu výhodu, že s ohledem na svou účinnost kolem 25-30% je poměrně značným zdrojem "odpadního" tepla, které jde jednoduše využívat v topných systémech. Takové jednotce se říká KOGENERAČNÍ a existují pokusy s pohonem takových jednotek i dřevoplynem nebo bioplynem/metanem. Samozřejmě jde o jednotky s výkonem (elektrickým) v řádu nejméně deset a více kW (motor například z osobního auta nebo upravený z traktoru).
V tomto momentě ale opravdu nejvíc záleží na tom, jaké KONKRÉTNÍ podmínky a jaké představy tazatel má.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jones2k 10. 5. 2009 23:06

Tak jednalo by se hlavne o zdroj elektriny pro vecerni osvetleni, provoz male lednice a tv. Maximalne notebooku. Generator jsem nechtel zejmena kvuli hluku, a ta elektrina by take nevysla zrovna levne. Co se tyce vareni, postaci plyn, jak zminoval Patrik. Chata to bude vikendova, pres leto tak na 14 dni na dovolenou. Topit se bude drevem v krbu.
ZTE Blade, Dell E6410
Jones2k
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 11. 5. 2009 05:57

No já nevím... "nevyjde levně"... mě přijde, že ta elektrocentrála je naopak nejlevnější řečení.

Samozřejmě můžeš vybudovat třeba přečerpávací "elektrátnu": přes týden na sluníčko nebo vítr budeš plnit obří nádrž a na její výpusť o víkendu zapojíš dynamo :-) Jenže... zjistíš, že nádrž není také zrovna levná, že to vyžaduje spíše kutilské provedení, protože pokud vím, takové řešení se zrovna mezi chataři neprovozuje atd.

Investice do solárů je také nemalá, jsou křehké, nevydrží věčně (koneckonců jsou stále venku vystavené agresivní přírodě) a baterie.. škoda slov, drahé a s krátkou životností. I když! ... tuhle jsem na burze ve Vysočanech viděl solární panel přímo se zabudovanou 22V zásuvkou :-) připadlo mi to, jako kdyby to někdo vymontoval z parkovacího automatu :-D :-D ale chtěl za to asi jen 3.000 Kč.
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 5. 2009 06:41

Ruprecht001 píše: ... tuhle jsem na burze ve Vysočanech viděl solární panel přímo se zabudovanou 22V zásuvkou :-) připadlo mi to, jako kdyby to někdo vymontoval z parkovacího automatu :-D :-D ale chtěl za to asi jen 3.000 Kč.

Myslíš něco podobného?
Obrázek

Životnost solárních panelů je už dneska slušná, problém je se životností těch baterií. Podle mého názoru je zbytečné přeměňovat různé energie na elektrickou a následně zpět na tepelnou, světelnou,...
Variantu s propan-butanem vidím fakt jako nejlepší. Určitě na vaření a ohřev vody. Topení - záleží na možnostech skladování dřeva, pokud budou (je kde a nehrozí riziko odcizení), tak je levnější topit dřevem - a pokud se pořídí ta plotna, tak se na tom v zimě dá i vařit - ušetří se za pb.

Lednička asi taky na ten propan-butan. Když to funguje v karavanech, tak v chatě to musí fungovat taky, odvětrání by neměl být problém (prostě roura skrz zeď ven).

Jedině ta televize/notebook nepoběží ani na dřevo ani na plyn. Ale na chatě snad není potřeba metrová plasma, stačí nějakou kapesní a ta by měla celý víkend vydržet na baterku vyndanou z auta (přece nikdo nepojede na chatu proto, aby tam celý den čučel na TV). Eventuelně přes den napájet tím skládacím solárním kufrem (a ze zbytkové energie dobíjet autobaterii).

Když nebude Jones chtít moc investovat (zásobník pod zem), tak stačí, když cestou z Prahy prostě naloží jednu 10 Kg (33 kg) "bombu" a prázdnou zase vezme při cestě zpátky (plus mít na chatě aspoň 1 rezervní).

S tím světlem - fakt má to světlo takovou spotřebu, aby se muselo uvažovat o odvětrání CO ? No, jestli jo, tak zbejvá
a) petrolejka, svíčka :D - aspoň to bude romantické, ale zase nebezbečné, zvláště s dětmi
b) zářivka na baterii, přes den by se nabíjela ze solárních panelů, v noci svítila
c) ještě mě napadá nějaká malá větrná elektrárna, vždyď by stačilo nějakých 20 W, to nemusí být žádné monstrum
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sniper76 11. 5. 2009 07:06

No nechci ti brát iluze o výstavbě chaty, zajdi si ale na příslušný obecní úřad jestli tam ta chata vůbec může stát. Pak si zjisti za jakých podmínek ti ji povolí. Obávám se, že bez napojení na tech. infrastrukturu by možná mohl nastat problém.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 5. 2009 07:14

No záleží na tom, co tam bude chtít mít. Pokud to bude opravdu chata, tak na tu (do určité velikosti) snad ani nemusí být povolení, ne? Zvláště jestli to bude nějaká dřevěná montovaná.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 5. 2009 08:07

Rádio by bylo vyřešeno:
http://www.e-conrad.cz/prenosne-radio-s ... +dp114103/
popř.
http://www.safetycentral.com/solradflas.html
http://www.safetycentral.com/grunemamradf.html
http://www.safetycentral.com/basepofrsura.html
atd.

Jak mi Ekkar spočítal, na TV (i kapesní) musela být na provoz almara :( Takže zbývá opravdu jen ta baterie dobíjená slunečním zářením nebo větrem. Fyzika je mrcha :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 11. 5. 2009 08:29

PatrikChrz: jak tak koukam na ty odkazy,tak at si radeji misto "with Flashlight" koupi radeji Fleshlight a nebude tu televizi ani radio potrebovat :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 11. 5. 2009 08:43

lidi jsou dneska zhýčkaní. pořád máme chatu na místě, kde není ani elektrika, ani pitná voda a dá se tam vegetit v klidu. Místo lednice je chladný sklep pod zemí, místo žároky petrolejka a pitná voda se vozí v barelech z 2km vzdálené vesnice. Akorát po rekonstrukci si tam otec dal 1 solární panel, 2 autobaterie a měnič ať může po večerech koukat na telku...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 5. 2009 09:08

Celé to je o účinnosti - neboli o poměru práce vynaložené na nějaké množství elektriky, kterou je možné spotřebovat. Na AM rozsazích se dalo poslouchat úplně bez baterií, vysokoimpedančním sluchátkům stačila k přijatelnému poslechu pouze energie nosné vlny, posbíraná z prostoru anténou - podmínkou bylo kvalitní uzemnění. Kdo o tom chce vědět víc, ať si najde v libovolné encyklopedii heslo "krystalka". Pro modernější FM rádia už to bohužel neplatí, o TV a digi přenosech ani nemluvím.
Když už tady padla diskuse o bateriích - nejběžnější jsou olověné (Pb) s kyselinovým elektrolytem (H2SO4 - kyselina sírová). Samozřejmě, každý usuzuje z životnosti baterek v autě, ale ono je to jinak - baterie v autě je vlastně v tom nejhorším prostředí a v nejméně šetrném režimu používání, v jakém olovo může být - je vybíjena a nabíjena extrémně vysokými proudy, je vystavena vibracím a velkým změnám teplot. Podle toho se její životnost počítá na 4-5let.
Když ale Pb akumulátor už jako nový napojíte ke zdroji, který ho bude neustále držet na nějakém napětí (nejlépe těsně pod hranicí plynování neboli cca 13,5V) a nejvyšší nabíjecí proud bude omezen na řekněme 1/20 číselné kapacity akumulátoru a odběr z něj nikdy nebude převyšovat 1/10 téže kapacity, vydrží takový akumulátor spolehlivě a dost uspokojivě fungovat zhruba 10 let. Říká se tomu "staniční režim funkce". Samozřejmě - musí se přitom dodržet některé základní podmínky:
- Pb aku se nesmí vybít pod hranici, kdy na něm při připojené zátěži napětí klesne na nějakých 11V (nikdy nevybíjet "domrtě").
- Pb aku se nesmí přebíjet - pro jednorázové nabíjení (nabíječku po nabití odpojit) lze autobaterii s kapalným elektrolytem nabíjet až do 16,5V na 12voltovém akumulátoru, elektrolyt ale přitom vlivem bouřlivého plynování doslova vaří. Univerzální "gelové" baterie (bez volného kapalného elektrolytu) takto nabíjet nelze - vyduly by se a zničily, mají proto na sobě upozornění, že se nemají nabíjet víc jak na 13,8V trvale a 14,4V jednorázově.
- Pb aku se nesmí ukládat vybitý - naopak, před "odstavením" se musí nabít a pravidelně kontrolovat, případně dobíjet.

Z těchto požadavků tedy vyplývá, že například solární panel může být velmi vhodným zdrojem na takovou chatu, protože dodává proud při jakémkoliv osvětlení - stačí denní světlo, nemusí být plně ozářený Sluncem - nedosahuje tak ale plného výkonu. Pro kontinuální dobíjení Pb akumulátoru malým proudem to ale stačí - samozřejmě je nutno respektovat poměr mezi kapacitou akumulátoru, výkonem panelu a množstvím energie, která se z akumulátoru během pobytu odebere. Pro udržení baterie v dobrém stavu je pak potřeba používat nějakou hlídací elektroniku jak při nabíjení, tak při vybíjení - aby se jednak uhlídalo vybíjení, kdy napětí nemá klesnout pod mez poškození a stejně tak aby během velmi slunečného týdne nebyl akumulátor zničen přebitím. Zájemcům můžu poslat nějaká schémata k ubastlení "udělátek", kterými se dá poměrně snadno a lacino uhlídat Pb aku - chce to ale někoho, kdo si s tím pohraje a o akumulátor se bude starat jak v sezóně, tak mimo ni. Olovu opravdu stačí měsíc ve vybitém stavu a je MRTVÉ - s téměř nulovou šancí na obnovení funkce.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sniper76 11. 5. 2009 11:18

to patrik chrz: pokud bude mít ona chata základy bude potřeba ohláška.
sniper76
Nadšenec

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků