Alternativni zdroj elektriny pro chatu

Diskuze o plánování a realizaci staveb, rekonstrukcí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 5. 2009 14:05

Mikicz: vyřazené vojenské NZ jsou velké, těžké a hlučné. Na jejich transport bys málem potřeboval trajler s tahačem a na krmení půlku PARAMA. Hondu srovnatelného výkonu odneseš v náručí a týden ti bude vrčet na 10 litrový kanystr.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 5. 2009 14:10

EKKAR: nepřeháněj... ale honda bude spíš za 25-40k podle výkonu. Za 25 koupíš tak einhell a podobné čínské šunty.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Noxik 12. 5. 2009 15:50

mikicz: Aha, to jsem z tveho prispevku nepochopil. Pises jen o pitne, tak jsem to stahl na veskerou.

EKKAR: No k tomu agregatu bude stejne potrebovat baterky, prece nepobezi celou noc kvuli treba jedine zarovce.

Jinak jsem dnes v letaku videl agregat 2KWh za asi 5000 Kc, ale o hlucnosti a kvalite si nedelam iluze. Jestli tam vyhledove elektrina bude, tak bych koupil pozemek a se stavbou pockal, az tam elektrinu zavedou. V takovem pripade ti totiz potom to zarizeni zbyde a co s tim?
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jones2k 19. 5. 2009 22:37

Koukal jsem na nejake ultratiche elektrocentraly od hondy, no nevim nevim...
ZTE Blade, Dell E6410
Jones2k
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 5. 2009 19:01

Ale já vím - jedno teda určitě: rozhodně pokud budeš stavět nebo kupovat COKOLIV, jedna kilowatthodina Tě vyjde minimálně 3x, ale spíš 8x až 10x dráž, než z přípojky od ČEZu (EoNu....). Takže spíš to není o rozhodnutí co postavit, ale ZDA VŮBEC postavit (nebo koupit) - drahé to bude tak jako tak... Ona sice třeba kilowatta ze Slunce je zadarmo - ale pořizovací cena panelu a potřebného akumulátoru, regulátoru a případného měniče, aby se dalo používat běžné síťové příslušenství... To už fakt vyjde ta malá benzínová elektrocentrála asi jako nejvýhodnější investice. V případě zavedení běžné přípojky ji totiž vždycky lze prodat nebo ponechat jako zálohu, kdežto ty solární panely stárnou a ztrácejí účinnost a baterky jakbysmet...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zadirr 20. 5. 2009 21:53

A taky benzínová elektrocentrála jde hodit do auta a odvézt domů anebo aspoň zamknout do sklepa... k takovým solárním panelům aby člověk koupil ke každému jednoho Rotvajlera. ČEZ měl solární elektrárnu na Dlouhých stráních a ztrácely se jim tam panely, tak celou elektrárnu museli přestěhovat do důkladně střeženého areálu dukovanské elektrárny.
zadirr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 21. 5. 2009 07:30

Ta solární elektrárna byla na Mravenečníku (spolu s větrnou), Dlouhé stráně jsou kopec vedle s horní nádrží přečerpávací elektrárny - OT jen pro upřesnění ;-).
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 5. 2009 09:05

Ty panely "jdou na odbyt" nejen ve fotovoltaice - kdo zná Hostýnské vrchy a vesnici Rusava kousek od Bstřice pod Hostýnem, určitě zachytil, že tam mají veřejné koupaliště vyhřívané dosti velkou plochou solárních kolektorů - a na ty se jim teď nedávno vypravil nějaký chmaták a asi 20 kousků si odvezl...
Právě z důvodu snadné uložitelnosti a zebezpečitelnosti před nežádoucí pozorností závadových osob bych taky radši preferoval ten agregát - fotovoltaiku jedině tam, kde je možnost napojení na PCO a lze v případě narušení na pachatele bez problémů střílet - tedy tak nanejvýš do vojenských objektů a podobně...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 6. 2009 00:46

Vrátil jsem se dnes z dovolené v Dominikánské republice a docela mě tam překvapilo kolik domů tam VEDLE klasické el. přípojky mělo ještě "vrtulku", možná by to nebyla úplně špatná varianta, i kdyby to mělo být jen na tu TV.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xtonda 8. 6. 2009 21:55

Chatu bez elektriky sme měli skoro dvacet let a v pohodě se tam dalo vegetovat, víkendy od jara do podzimu, prázdniny. Je to jen o komfortu či spíše nekomfortu, který je člověk ochoten akceptovat.

Vaření a lednice na propan butan, svícení propan butan a petrolej (stacionárně upevněná světla), noční chození na WC, uložení ke spaní a jiné chvilkové použití baterky. Topení v kamnech dřevo a uhelné brikety. Voda byla na pozemku mimo budovu, takže se chodilo ven s konvemi, mytí ve škopku, žumpa a kbelíkem splachovaný záchod. Na telku, později občas notebook a dobíjení mobilů byl prostě auto akumulátor, který se doma dobil. Ale to je tak šest a více let zpátky, tenkrát těch elektronických udělátek zdaleka nebylo tolik, jako dneska.

Zvažovali sme nějakou fotovoltaiku, ale nakonec se to nerealizovalo, kompletní řešení se nabízí třeba zde: http://www.solartec.cz/cs/fv-systemy/pr ... avany.html. Elektrocentrála pro různé elektrické nářadí a případně dobiti akumulátoru taky hodně pomůže, i když objekt byl stavěn svépomocí a kompletně ručně.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod njmlms 15. 1. 2013 13:11

Odporúčam použiť fotovoltaické panely.Vo Vašom prípade odporúčam zostavu ktorá by utiahla aspon LED svietenie alebo ziarivky, Potom LED TV a Rádio, Satelit, Notebook, + drobnú elektroniku. Všetko by som odporúčal dimenzovať všetko s čo najnižšou spotrebou. Záleží všetko od toho koľko chcete investovať do systému a čo všetko napájať. Ak chcete presnú cenu napíšte napríklad do http://domacaenergia.sk/contact.html kde Vám urobia kalkuláciu.
Osobne od nich používam solárnu zostavu 4 rok od a som sňou spokojný. Môžem k tomu pripojiť aj alarm alebo malé rádio.
Svietidlá odporúčam na 12V led. najviac sa mi páčia v prevedení teplá biela. V noci sa dá prirom dokonca aj čítať.
njmlms
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků