úsporné žárovky (zářivky)

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mikicz 15. 2. 2009 21:13

Ruprecht001: pokud to bude startovat jako normální žárovka, nebude to odcházet častým zapínáním a nebude to extrémně drahé,tak asi jo.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 16. 2. 2009 05:55

mikicz: No, už leta nic nebastlím :-) ale co si pamatuji, tak LEDku zapneš a ona svítí, není to zářivka, kde musíš startérem získat výboj vysokého napětí. Naopak, LEDky jsou nízkonapěťové (teda nevím, jak tyhle nové modely), navíc se používají pro všelijaká reklamní blikátka, takže opět nepředpokládám možnost poškození "častým" spínáním. Cenu jsem zatím neřešil, zatím jsem viděl jen nabídky kompletních svítidel a cena byla dost nízká, proto předpokládám, že samotná "žárovka" bude ještě levnější, řekl bych tak max. na 2-4 násobku ceny obyčejné žárovky, tj. max. do 100 Kč.
Ruprecht001
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pepik 16. 2. 2009 08:45

Ruprecht001: LED s udavanou ucinnosti 60 lm/W se daji svitivosti prirovnat ke klasickym kompaktnim zarivkam (spickove maji cca 65 lm/W), o kterych byla rec vyse. Takze dnes nejbeznejsi LED "zarovky" s prikonem 3 W jsou vhodne maximalne jako bludicka, abys nekde v noci nezakopl, ale na vazne brane osvetleni opravdu ne.

Vyhody LED- uz zmineny temer okamzity nabeh po zapnuti, temer neomezena zivotnost co se tyce hodin i poctu zapnuti a hlavne- je to dnes v mode. Do budoucna se slibuji mnohem vetsi ucinnosti (snad az 200 lm/W), ale to bude jen u svitidel s jednou vlnovou delkou (do domacnosti nepouzitelne, problem s rozeznavanim barev).

Nevyhody- vse ostatni. Tedy cena, cena, cena, svitivost, spektralni slozeni svetla (vzdy je to mix ruznebarevnych diod), chlazeni u vykonnejsich typu.

Dnes bych do domacnosti opravdu videl jen zarovky, halogenove zarovky a zarivky, podle toho, jake jsou pozadavky na dobu sviceni, cetnost spinani a barevne podani svetla.
Pepik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Žulda 16. 2. 2009 08:45

Co jsem viděl LED žárovky, tak ani ty s cenou kolem 500 Kč se nevyrovanjí klasické žárovce nebo halogence. Světelný kužel je úzký. V koupelně máme 3 halogenové 50W/240V a nahradit to třema LED žárovkama nelze.
LED žárovky s cenou kolem 150 Kč jsou vyhozené peníze.
Žulda
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 16. 2. 2009 09:19

Ruprecht001: no já taky ne, ale to málo co si z elektriky pamatuju se dá shrnout takhle: LED jako každá jiná dioda je propustná jenom v jednom směru. Aby svítila pořád stejně, potřebuje konstantní napětí. Takže pro použií na střídavém proudu je imho potřeba stabilizátor a měnič a s tím související problémy (chlazení, spolehlivost). Navíc LED mají dost úzký vyzařovací kužel, narozdíl od bodového zdroje jako žárovka. Takže pro použití bych to viděl i na nové svítidlo, přizpúsobené charakteristice LED.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 5. 2009 09:34

Chyba, mikicz, LED se napájejí PROUDEM - musejí mít stabilizátor PROUDU ne napětí. To o úzkém vyzařovacím úhlu je nicméně pravda, takže pokud je potřeba nahrazovaz klasickou žárovku, je potřeba dát více kusů LED a namířit je do různých směrů.
Moderní bílé POWER-LED nejsou mix z několika různobarevných čipů, ale používají technologii podobnou zářivkám - mají pouze jeden čip, který ale září v UV oblasti spektra a je na něm celoplošně nanesena vrstvička LUMINOFORU chemickým složením podobného vnitřnímu povlaku v trubicích zářivek a úsporek. U všech LED je ale největší problém s teplem, které na čipu vzniká - to je potřeba odvést, jinak drasticky klesá životnost.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hansol58231 17. 2. 2010 21:06

Jednou sem četl článek (kterej zněl docela logicky)

Něco vtom smyslu jako:
Že čím víc šetříme el.proudem tím je drašší elektřina.

Tim že míň lidé odebírají tak čez sito musí vynahradit tim že zvíší cenu.

Ale kdybychom jsme vůbec nešetřily tak by cena klesala.

Tak jako v obchodě čim víc maj zákazníků tím je cena zboží menší(sice za jeden výrobek nedostanou tolik ale maj tolik zákazníků že se jim to několikrát vrátí.)
Hansol58231
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zdibrid 17. 2. 2010 22:03

Stejný princip platí snad u všech médií:
dálkové vytápění - se zateplováním paneláků se snižuje odběr tepla, tak teplárny zvyšují ceny
voda - se zaváděním úsporných spotřebičů klesá spotřeba vody,tak si to vodárny kompenzují vyššími cenami
Zdibrid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 2. 2010 07:18

Nebo zvyšují stálý měsíční plat - za plyn dám měsíčně 298,- Kč, aniž bych otočil kohoutkem. Před 6 lety to bylo 89,- Kč.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 2. 2010 09:07

Tomáš Marný : to máš nějaký divný tarif, já tolik neplatím ani se spotřebou - pravda, na plynu jen vařím.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nemy_bobes 18. 2. 2010 11:18

Hansol:
Správně.
A proto prosím všichni začněte spotřebovávat víc elektřiny, vody a plynu, jezděte více MHD a vlakem, posílejte více dopisů Českou poštou, více volejte pevnou linkou, abych to měl já všechno levnější.

Ale jinak je to o fixních (náklady, které platíš bez ohledu kolik toho vyrobíš, např. nájem, pořízení strojů) a variabilních nákladech (náklady, které jsou přímo úměrné tomu, kolik vyrobíš). Čím více jednotek něčeho vyrobíš, tím více se ti rozpustí fixní náklady na jednu jednotku a tudíž ta jednotka stojí méně.
A z toho vyplývá, že když budeme všichni spotřebovávat více elektřiny, budeme sice mít cenu za 1kWh levnější, ale celkově zaplatíme všichni více. To je ale magie, že?
Nemy_bobes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zdibrid 18. 2. 2010 13:37

O magii nevím. Spíš bych to zdůvodňoval tím, že většina zákazníků v tomto případě nemá na výběr.
Zdibrid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 19. 2. 2010 09:32

To Patrik: Jenže já s ním i topím a ohřívám TUV, takže mám nižší cenu za kubík (pardon, za kWh, který se z onoho kubíku získává vynásobením Pyšvejcovým koeficentem, který se libovolně mění dle potřeby), leč podstatně vyšší za paušál.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 2. 2010 11:20

Tak to jo. Mě zmátlo to "aniž bych otočil kohoutkem". Jsem si říkal, proč by někdo platil takovej paušál, když nakonec ani neotáčí kohoutkem :)

Nenapadlo tě si koupit kompresor a auto na zemní plyn? Že bys to jako fakt využil :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 19. 2. 2010 11:31

PatrikChrz: na zemní plyn jde přestavět skoro jakékoliv běžné benzínové auto... jenom je otázka, nakolik se to při ceně přestavby vyplatí.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků