Celoroční cestovní pojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Hlava 4. 7. 2010 20:11

Nedávno se mi sešly nějaké nabídky na životní a úrazové pojištění a tak jsem dumal, jestli to má pro mě smysl nebo ne. Při tom mě napadlo, že by se možná víc hodilo nějaké celoroční cestovní pojištění, protože sem tam jezdím do zahraničí (ne zhruba tak jednou za měsíc to v průměru bude). Chvíli jsem hledal, našel jsem jen tento asi dva roky starý článek, jinak vcelku nic moc, natož nějaké ohlasy. Má to cenu si ho sjednávat, anebo radši při každé cestě vyřizovat samostatně? Mé cesty obnášejí lyžování (Alpy tak 3x za rok), turistiku (středomoří na dovolenou), občasné cesty do Rakouska a na Slovensko, jednou za rok Polsko a Maďarsko, Německo.

Anebo si vyřídit cestovní pojištění k platební kartě? Mám Maestro a Mastercard u FIO a Mastercard od CiTi, ale pravda vůbec netuším jestli a jaké pojištění k tomu nabízejí.

Co byste poradili?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 7. 2010 07:12

Záleží hodně na tom, co od cestovního pojištění očekáváš. Pojištění se od sebe liší nejen výší pojistných částek, ale také rozsahem.
Častou výlukou jsou sporty, někdy i ty rekreační, jindy jakékoliv. Píšeš, že se hodně vydáváš do Alp, tady si dej pozor jednak na to, zda je v pojistce zahrnuto lyžování (zcela jistě tam nebude lyžování mimo sjezdovku), a také na definici vysokohorské turistiky (někde to je udáno nadmořskou výškou jinde až potřebným vybavením pro to, aby ses na dané místo dostal).

V diskusích je hodně doporučováno členství v klubu Alpenverein a co jsem si teď procházel jejich podmínky, tak jsem nenarazil na žádnou díru (ve výlukách jsou pouze sporty provozované ve vzduchu), roční členství (kromě pojištění zahrnuje i nějaké další výhody jako slevy ve smluvních zařízeních) stojí 1620 Kč.

Další "bolístkou" jsou velmi nízké limity - a konkrétně je to problém právě i Alpenverein. Výdaje za lékařské ošetření jsou totiž pouze do částky 7500 EURo. Je sice pravda, že většinu nákladů by mělo pokrýt evropské zdravotní pojištění, ale už vidím, jak se hádáš se svojí zdravotní pojišťovnou :(. Na rozdíl od ostatních pojištění má ale zvlášť limity na záchranné akce (22 000 EUR) a převoz ostatků (neomezeně).

Obecně jsou limity pojištění u nás velmi nízké (zpravidla 1 až 1,5 milionu) a to opravdu nemusí vždy stačit :(. Neomezené krytí má pouze Allianz a Victoria Volksbanken (ta jen v rámci Evropy), ale ty nenabízejí zase celoroční pojištění.

Co se pojištění k platebním kartám týče, tak ty bývají ještě více "vykradené" - limity, spoluúčast, výluky (hodně často tam není ani lyžování). Někdy se ke kartám dokupují, jindy jsou "zdarma" (přesněji řečeno zahrnuté v ceně karty. Pozor na Diners Club, tam je podmínka tzv. "aktivace", tedy že část nákladů cesty musí být zaplacena platební kartou (letenka, ubytování, benzin do auta). Tahle karta je ale dost drahá (4 - 6 tisíc ročně) a má navíc velmi nevýhodné kurzy. Levněji jde koupit přes starletuskaclub.cz a to za 95 Kč / měsíc (cestovní pojištění je pak už v ceně).

Další možností jsou karty mBank, zde stojí pojištění 35 Kč / měsíc, karta je i účet je zdarma.

Jinak pokud nebudeš mít v ceně pojištění odpovědnost, doporučuji uzavřít si klasickou "domácí" odpovědnost u České pojišťovny za nějaké 4 stovky ročně (při sjednání přes Internet 10 % sleva), platí to jak doma (vytopení sousedů, škody způsobené manželkou, dětmi a jinými domácími zvířaty :D - např. pes), tak v Evropě (tam ne u příbuzných). Pokud máš pojištění domácnosti u jiné pojišťovny, je možné, že to bude zahrnuto již v tom a nebo že bude možné přisjednat za nižší příplatek.

Pozor také na to, že žádná celoroční pojistka neplatí při trvalém pobytu v zahraničí, délka nepřerušovaného pobytu nesmí přesáhnout zpravidla 4 až 8 týdnů (dle pojistky) a také se nemusí vždy vztahovat na pracovní cesty.

Ještě k tomu životnímu a úrazovému pojištění - to by mělo platit po celém světě, ale samozřejmě se hradí pouze smrt nebo odškodnění za úraz, nikoliv náklady spojené s ošetřením nebo převozem (to až ti bude prodejce tvrdit, že "to platí na celém světě").
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 7. 2010 08:18

Na jejich stránkách jsem ho nenašel. Máš nějaké bližší info? Hlavně jestli má rovněž neomezené krytí (jako to jejich "denní") a kolik stojí?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 5. 7. 2010 09:02

Fantastický popis, děkuju
Klasickou CZ odpovědnost mám v rámci pojištění domácnosti.
Naposledy upravil Hlava dne 5. 7. 2010 09:32, celkově upraveno 1
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Hlava 5. 7. 2010 10:51

Ještě jsem našel nějaké EUROPOJIŠTĚNÍ, limity viz příloha.
Asi se pravda nevztahuje na lyžování, ale zas má zajímavou cenu.
Patrik vyjmenoval nějaké nízké limity, po jakých limitech bych se měl když už dívat (samo po co nejvyšších, ale jaká je nějaká řekněme limitní hranice, pod kterou nemá smysl chodit? netuším kolik stojí v zahraničí péče či převozy, atd)?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 7. 2010 11:04

Sauron píše:PatrikChrz : Jestli sa teda bavíme o pojištění léčebných výloh v zahraničí, tak TADY stojí pro Evropu 3500,- a je taky neomezené.

Blbé je, že to tam nemají v sazebníku, ale jen ve formuláři pro výpočet. Jinak mě se těch 3500 Kč podařilo jen na Velkou Británii, když jsem chtěl Evropu, tak už mi tam skáče 4590 Kč a to už je docela dost.

-- 5. 7. 2010 12:23 --

Hlava píše:Ještě jsem našel nějaké EUROPOJIŠTĚNÍ, limity viz příloha.

Tak to cenově zhruba odpovídá tomu, co má mBank - 35 Kč / měsíc u jednotlivce a 60 Kč u rodiny, a tam určité základní sporty (tedy např. lyžování na vyznačených sjezdovkách, atd) jsou.



Hlava píše:Patrik vyjmenoval nějaké nízké limity, po jakých limitech bych se měl když už dívat (samo po co nejvyšších, ale jaká je nějaká řekněme limitní hranice, pod kterou nemá smysl chodit? netuším kolik stojí v zahraničí péče či převozy, atd)?

No, to je právě ten problém. Většina pojištění má limit 1 nebo 1,5 milionu a to je dle mého názoru málo. Pokud vím, tak v nějakém článku se Kooperativa "chlubila", že v minulém roce za jednoho klienta zaplatila 2,2 milionu.
Ono záleží na tom, kam člověk jede. V Evropě by snad ty astronomické částky mělo pokrýt klasické zdravotní pojištění, které platí v rámci celé EU (to jsou takové ty pobyty na JIP, operace,...) a ze soukromého pojištění by se měl hradit převoz do ČR, svoz z hor, pátrání vrtulníkem... atd. A tady je dost těžké říct, kolik si za to horská služba/policie/armáda,.. vyúčtuje. Někdo mi říkal, že byl u dvou podobných případů (Francie / Švýcarsko) a jednou neplatili vůbec nic a jednou to bylo jen pár desítek tisíc.
Stejně tak je to s tím převozem - opět jsem se na Internetu dočetl, že česká zdravotní pojišťovna nabízela klientovi i proplacení převozu, jen aby nemusela hradit náklady na léčení v Rakousku (?) a protože lékař tamní nemocnice převoz nedoporučil, mohl se uskutečnit jen se souhlasem pacienta (a ten ho nedal - proč se léčit v ČR, když se mohl zadarmo léčit v Rakousku :) ). Ovšem jak se říká, náhoda je blbec a zrovna tě odvezou do nemocnice, kde se tě budou snažit co nejrychleji zbavit a tak převoz doporučí a ten si budeš muset hradit sám. No a pokud by byl letecký, tak už to může být docela darda.
Pokud je to mimo EU, tak je to ještě horší.
Já jsem se zatím pojišťoval jen na denní bází - Prahu opouštím tak 1 x ročně a to vždy na dovolenou mimo Evropu a tak se mi celoroční pojištění nevyplatí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 7. 2010 11:50

Když zruším úraz a dám přepočítat, tak mi tam znovu skočí Velká Británie :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 6. 7. 2010 09:15

Osobne primarne pouzivam pojisteni, co je "zdarma" na kreditce u RB - je to pojisteni od UNIQA. Samozrejme, jsou tam nejake vyluky, ale presne o nich vim. Napriklad v zakladnim pojisteni UNIQA jsou ve vylukach zimni sporty (lyzovani na sjezdovych tratich), ovsem RB ma rozsireni smlouvy a tyto napriklad ve vylukach nejsou.

:arrow: http://www.rb.cz/osobni-finance/kreditn ... pojisteni/
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 6. 7. 2010 12:09

UNIQA má pro letošek vylepšené cestovní pojištění na letní sezónu (adrenalinové aktivity na pláži automaticky kryty v cestovním pojištění), třeba se zlepší i na zimu :-).
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DoubleSix 7. 7. 2010 07:11

PatrikChrz píše:Na jejich stránkách jsem ho nenašel. Máš nějaké bližší info? Hlavně jestli má rovněž neomezené krytí (jako to jejich "denní") a kolik stojí?
Allianz má celoroční cestovní pojištění, musíš jít na www.allianzdirect.cz
Obrázek
DoubleSix
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 31. 7. 2010 14:27

Není lepší cestovní pojištění ke kartě?

1) RB má toto poj. za 50 Kč/kal.měsíc ke svým kartám (UNIQA) a platí to i pro manželku a děti.

2)
karty mBank, zde stojí pojištění 35 Kč / měsíc, karta je i účet je zdarma.


Provede někdo srovnání, zda lze na jiných kartách (mBank, Fio, Axa, PS, ...) provést třeba lépe/výhodněji? Anebo RB vede v ceně/výkonu?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 8. 2010 01:35

Základním kamenem úrazu pojištění k platební kartě obecně jsou:
1) nízké pojistné limity (neomezené krytí vůbec, přes milion je jen zřídka)
2) někdy je tam spoluúčast
3) větší rozsah výluk - často i rekreační sporty, někdy i pracovní cesty
4) někdy další podmínky pro to, aby pojištění bylo platné (např. nutnost aktivace u Diners club)

A dále obecně u celoročních pojištění (jedno jestli sjednávané samostatně nebo v rámci platební karty) platí, že není určeno pro dlouhodobé nepřetržité pobyty, délka jednoho pobytu zpravidla nesmí překročit 6-8 týdnů, někdy je požadována minimální přestávka mezi pobyty.

Celoroční pojištění je obvykle kalkulováno s průměrnou dobou, kterou běžný člověk stráví ročně v zahraničí. Takže pro ty, kteří ročně vyjedou jen jednou na dva až tři týdny vyjde jednorázové pojištění s výrazně lepšími pojistnými podmínkami levněji, nebo stejně. Naopak ti, co vyjíždějí každou chvíli samozřejmě ušetří.

Abychom se nebavili jen o pojištění k platebním kartám, tak levné pojištění má pojišťovna Slavia, kde za pojištění po Evropě chce od 365 Kč za rok, ale jak jsem tak letmo mrkl na jejich pojistné podmínky, tak teda nic moc :(
http://www.slavia-pojistovna.cz/nejlevn ... -pojisteni
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 1. 8. 2010 08:28

PatrikChrz: tebou psane plati mozna "obecne", ale radeji bych posuzoval konkretni produkty. Taktez vyuzivam pojisteni na kreditni karte RB od UNIQUA a nejake zasadni vyluky toho co pises, tam nejsou.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radimkuz 2. 8. 2010 23:04

Co se týká celoročního cestovního pojištění, zřídil jsem si to po internetu - na srovnávači http://www.Honzovapojistka.cz. Myslím, že tam mají všechny důležité produkty, které u nás na trhu jsou a pak si to může jen člověk vyfiltrovat, jak potřebuje.
Platba proběhla jen v rámci pojišťovny - šlo to rychle.
Tak snad je to ještě aktuální.
Radim K.
radimkuz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jack111 2. 8. 2010 23:44

A shodou okolností, Radime, google vyhodí, že más stejný mail jako jakýsi Filip Musil (PR a marketing portálu Honzovapojistka.cz).
Jasně jsme blbci :roll:
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků