Prvni investice: 25000kc

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod stephank 6. 2. 2011 19:15

Zdravim, chtel bych Vas pozadat o radu nebo aspon o nazor. Jsem 20 lety student, diky ruznym brigadam jsem si nasetril 25tis. Kc. Tyto penize mi lezi doma v supliku, proto jsem se rozhodl zacit s investovanim (muj sen z detstvi). Po ziskavani informaci o trhu, zpusobu obchodovani, brokerech, atd., jsem se zacal zajimat take o akcie, ktere bych si za tuto castku mohl teoreticky koupit. Nakonec jsem si vybral tyto: ČEZ, AAA, Fortuna, a Telefonica. Vybral jsem si je z duvodu vyplaty divident a take si myslim, ze maji potencial rustu.

Tyto akcie bych koupil ted za 25tis., s tim, ze bych priblizne kazdy pulrok nakoupil akcie(bud techto spolecnosti nebo jinych) za dalsich 10tis.

Muj cil: mit vydelek cca 10-15 procent rocne, je to mozne? Vydelane penize bych dale investoval

Jaky mate nazor? mate nejaka doporuceni?

dekuji
stephank
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 6. 2. 2011 20:27

Nazor? Bud si spor dal nebo to za neco peknyho utrat. Tak to vidim ja.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Joshua_ 6. 2. 2011 21:28

Mít o jednu nulu víc, je to řeč jiná. Mít o jedno kolečko v hlavě víc (který bude umět investovat), je to řeč jiná. Jak říká kolega přede mnou, akumuluj ty peníze ( někde, kde nebudou ztrácet reálnou hodnotu ) a časem uvidíš.
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.
Joshua_
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 2. 2011 21:54

stephank: tyto akcie kupuje kde kdo, vyplaci sice dividendy ale 10-15 % podle me moc realne neni, chces-li opravdu efektivne investovat do akcii hledej firmy ktere jsou nove a v rozjezdu, tam je potencial k rustu velky a da se na to dost vydelat (a nebo taky prodelat), a nemusi to byt jen ceske firmy.
anonymni

Odeslat příspěvekod kalamancharo 6. 2. 2011 22:55

Já bych asi také šetřil (hodil bych to na spořák/termiňák), ale pokud si chceš splnit sen s akciemi, proč ne. Každopádně bych se vyprdl na Fortunu a AAA (možná i Telefonicu) a bral vedle ČEZ raději NWR a Erste. Ale toť čistě subjektivní názor ...
kalamancharo

Odeslat příspěvekod ivok24 6. 2. 2011 23:24

Investovat do akcií se dá i s 25k CZK. Čím dřív začneš, tím víc ti to (jednou) vynese... Akorát si rozmysli, jestli jsou to peníze, které můžeš postrádat ... nebo které budeš v nějaké dohlené době potřebovat (třeba na auto)
ivok24
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eLzyx 7. 2. 2011 10:16

kde se dají nakupovat akcie po tak malých částkách? To nevyjde ani na EC lot :hm
eLzyx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 7. 2. 2011 10:21

eLzyx: no akcie se dají nakupovat i po kusech, ale nedává to moc smysl.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slávek 8. 2. 2011 13:06

Osobně bych doporučil forex, i s tak malou částkou se dá začít a naučit se obchodovat, ale chce to se tomuto věnovat a zkoušet demo aspoň rok, když nechce být člověk milionářem za 14 dní, tak to na slušnej důchod stačí.
Slávek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 8. 2. 2011 13:13

Slávek: opravdu bych moc rád viděl, jak z 25k kč uděláš slušný důchod (cokoliv to podle tebe znamená)
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod technosmazka 8. 2. 2011 15:41

byt tebou, tak to dam nekam na sporici ucet na 3% uroku a dal pokracuju v klidecku vydelavanim na brigadkach a porad to navysovat. Prece jen drit na to jak robot a pak to davat spolecnosti a prikrmovat tento ,,nekonecny rust" by se mi moc nechtelo...ja vsechny prachy z akcii vybral (mladicka nerozvaznost) i s pokutou, 15% dal do drahych kovu a cast si sporim na sporicim uctu. a ver tomu nebo ne. jsem spokojeny. (btw. taky jsem to vydelaval na brigadkach pri studiu)...nevynasi to zadny super zisky...mesicne me uroky pokryji telefoni ucet + nejaky ten vylet do hospody (mezitim samoze dal vydelavam a studuju :-D )...ale mam to jisty
technosmazka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Viktorius 9. 2. 2011 18:42

stephank:
ČEZ a TELE je určitě dobrá volba. Jen u té Telefonici bych asi s nějakým výraznějším kapitálovým růstem moc nepočítal. AAA nebrat - nevyplácí dividendu. Fortuna je zatím na burze chvíli, tak bych s ní možná ještě počkal, jak bude dodržovat dividendovou politiku.
Pokud budeš nakupovat akcie vždy za cca alespoň 4000,-, pak se s poplatkama vejdeš do 1%, což je podle mne v pohodě. Tím reaguji na některé příspěvky o smysluplnosti nakupování v malých objemech. Pravidelným nakupováním za stejný objem peněz si navíc budeš průměrovat cenu, což je velice dobrá strategie.
Do zahraničních akcií bych se s tak malým kapitálem vůbec nepouštěl(jak tu někdo naznačoval)-sežerou tě poplatky, ale počkal bych si, až budeš mít větší kapitál, tak 100 tis. Pak se už asi vyplatí více diverzifikovat.
Výdělek 10-15% ročně bych neviděl moc realisticky. Spíš poloviční. Počítej se značným kolísáním hodnoty portfolia. Pokud ale hodláš držet akcie dlouho a s dividendou, pak tě nějaké kolísání nemusí vzrušovat-naopak. Budeš moci levně přikupovat.
Napiš si plán, co, jak, za kolik a kdy budeš nakupovat a dodržuj ho. Stanov si kritéria, kdy jsou ještě akcie pro tebe zajímavé na koupi a kdy ne. Nemá smysl nakupovat akcie, když jsou drahé.
Viktorius
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slávek 10. 2. 2011 00:23

mikicz: Slušný důchod vidím mezi 10 až 20 tisíci měsičně, žádný problém v tom nevidím.
Slávek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stephank 10. 2. 2011 16:40

Dekuji vsem za nazory...dnes jsem si otevrel ucet u Fia...jeste bych mel otazku: mam zvolene defenzivni tituly(O2,Cez), ale chtel bych cast penez vlozit i do riskantnejsich akcii, kde by sice bylo vetsi riziko,ale take vetsi potencialni zisk...Co si myslite o Orcu?
stephank
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 10. 2. 2011 17:00

Slávek: a za jak dlouho a s jakým úsilím jsi z vstupních 25 tisíc schopen dělat 10-20 tisíc měsíčně?
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků