FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Reflection 13. 6. 2011 21:05

Zdravím, potřeboval bych prosím s něčím poradit. Chystám se na delší dobu do zahraničí, budu dost cestovat, tak se snažím nějakým způsobem vyřešit otázku platebních karet, pokud možno co nejlépe, protože u sebe nechci mít větší obnosy peněz. Jsem nyní u FIO, aktuálně si ještě zřizuji účet u AXA. Budu tedy mít dvě karty 1) Maestro Fio Chip a 2) VISA Electron. Větší částku bych chtěl mít kvůli kurzům u AXA, FIO jen jako rezervu, kdyby nešlo použít VISA. Pokud vím, tak obě karty ve výchozím nastavení neumožňují platby přes internet, což beru jako výhodu pro případ, že je ztratím/budou ukradnuty. Otázka tedy zní - vystačím si v cizině s těmito kartami (platby, výběry z bankomatů), nebo má smysl se dívat po účtu v nějaké jiné bance, případně po placených kartách (MasterCard Standard Chip, Visa Classic Chip) u Fia? Mám ještě účet u mBank, ale ta má nevýhodné kurzy.
Díky.
Reflection
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 6. 2011 21:25

Myslím, že je to dobrá strategie. Tou kartou od Axy i vybírej z bankomatů - vybereš-li větší částku, budeš mít lepší kurzy, než při platbě Fiem v obchodě. Poplatkovou politiky Axy jsem dnes popisoval zde:
http://forum.mesec.cz/index.php?topic=1 ... 38#msg7238

Určitě ale doporučím s sebou nějakou embossovanou kartu, stačila by i mBank - jen jako zálohu. Náhoda je blbec, nepůjde proud a elektronkou nezaplatíš. Karta od mBank je zdarma, jestli máš dost času, můžeš zkusit požádat i o kreditku.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Reflection 13. 6. 2011 23:35

Dík, na tu záložní embosovanou kartu bych pomalu zapomněl, to je určitě nutnost. Vezmu tu od mBanky. Ještě jeden dotaz - z těch tří účtů, který vychází nejlépe na příchozí platby (asi v Eurech) ze zahraničí? Jednotlivé částky do tisíce Euro.
Díky.
Reflection
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 6. 2011 05:13

Vzhledem k tomu, že z těch tří umí zahraniční převody jen FIO, není co řešit ;)

Pokud budeš mít těch zahraničních plateb víc (množství nebo počet), zauvažuj o devizové společnosti ( www.mesec.cz/clanky/zahranicni-platby-s ... -usetrite/ ) nebo účtu v zahraničí ( pro EURa např. VR Bank Zittau nebo DKB.DE)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DoubleSix 14. 6. 2011 06:55

Jako embosovanou kartu bych raději doporučil nějakou kreditku (než kartu mBank), ideálně se 100% inkasem dlužné částky, tedy Citi Life.
DoubleSix
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OndrejNecas 14. 6. 2011 07:33

Narazil jsem na takový poněkud vtipný problém. Jelikož mám i účet na e-brokeru a nějaké akcie jsem nakupoval, mám tam nějaké peníze, které bych teď chtěl vybrat. Bohužel nikde nevidím, že by tam bylo někde nějaké klikátko odeslat na účet. Musím to vybrat osobně na pobočce nebo jsem jen slepý? :-)
Pamatuju si, že mi to ten bankéř nějak nastavil, aby ty peníze šly převádět jen na můj běžný účet u Fio.
Byl jsem nikde, znám nic
OndrejNecas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 6. 2011 07:37

Jenže Citi nemá moc dobré kurzy (2 % ke středu, to je horší než FIO a o dost horší než Axa - takže to co vrátí projedeš skoro celé na kurzu) a ještě stojí 50 Kč/měsíc. To když už tak tu základní, co je zdarma.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod libol 14. 6. 2011 07:40

Záložka peníze a klepnout na tu ikonku vlevo vedle měny a vybrat účet (pokud máš víc než jeden)
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 14. 6. 2011 09:32

Patrik : Kurz Citi je lepší jak mBank. Neříkám nahradit tou Citinou AXA kartu, to je samozřejmě hloupost. Jde mi o ty situace, kdy electron karta nefunguje a je potřeba použít embos (náhrada za mBank). Případně kreditku GE Moneycard Gratis.

-- 14. 6. 2011 10:41 --

PatrikChrz píše:Jenže Citi nemá moc dobré kurzy (2 % ke středu, to je horší než FIO
Nee, dnes vychází Citi na 24,582Kč za EUR, Fio na 24,593Kč ;-) Holt ČSOB nepatří mezi první ligu, co se kurzů týče :-)
DoubleSix
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 6. 2011 20:47

dnešním dnem mě opět FIO banka zklamala... ČEZ si chtěl stáhnout zálohu na elektřinu a milá banka vyhodila toto: "odmítnut při validaci" Peněz na účtu je více než dostatek... mám aktivovaný eTarif, takže předpokládám, že díky této polobance dostanu nějakou pokutu, jestli to neodejde zítra... no nic.. končím s hraním s blbcama bez poplatků a přehodím asi všechno do KB
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 15. 6. 2011 20:51

dr._lukas: a jsi si jistý, že za to může FIO? víš jistě, že se čez nesnažil inkasovat více, než máš nastavený limit a že jsi měl naúčtě nejmíň tolik +100?
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 15. 6. 2011 21:25

Kontrolní otázka to dr_lukas: A seš si jistej, že jsi měl vůbec to inkaso povolený? Já jenom že mám v tomtéž případku tu samou hlášku, ale jen proto, že jsem netušil, že se soudruzi z ČEZu budou pokoušet inkasovat ještě dřív, než ten vypečený eTarif vůbec vstoupil v platnost, takže inkaso bylo povolené až od následující zálohy.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 6. 2011 21:43

odmítnut při validaci 15.06.2011 700,00 7770227 0100 ČEZ PRODEJ, S.R.O. Jednorázový platební příkaz Komerční banka a.s. 14.06.2011 07:24:46

Inkaso jsem aktivoval 31.5. jak v aplikaci ČEZU, tak v bance :-l A povolená částka je 800,- .. takže těch sedm kil si stáhnout klidně mohli.. na účtu je nyní desetinásobek zálohy..
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 15. 6. 2011 21:52

dr._lukas: aktivoval 31.5. znamená, že platnost je od 31.5.? A číslo inkasujícího účtu sedí s tím, co máš v souhlasu s inkasem? Pokud ano, použij "Fio servis" a nahlas to jako chybu.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 6. 2011 22:00

Ano platnost je od 31.5. ... záloha splatná dnes.. č.ú. sedí... jinak by se ani ČEZ nemohl pokoušet o stažení... v.s. je stejný jako mnou nastavený.. zítra zajdu do FIO banky a pořeším
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků