Podle čeho vybírat advokáta?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 7. 2011 00:34

Zajímalo by mě, jak vybírat advokáta? Máte nějaké tipy podle čeho poznat dobrého advokáta a posoudit kvalitu poskytovaných služeb ?

Mohu vybírat naslepo ze seznamu asi 10 tisíc advokátů, který vede advokátní komora, ale to je loterie.

Samostatný advokát -

Výhody:
- nehrozí, že se moje informace rozšíří rychlostí větru, protože asi bude jediný, s kým budu komunikovat
- dlouhodobě budovaná důvěra, osobní přístup ke klientovi, často maximální nasazení
- nízká cena, nemusí živit aparát lidí

Nevýhody:
- nebude vždy 100% dostupný (nejsem přece jediný klient a aktuálně pracuje na jiném případu, dovolená, nemoc, krátkodobá nevýkonnost a blbá nálada, protože ho seřvala manželka :-)
- nebude odborníkem na všechny obory práva (právní zaměření obvykle tzv. generální praxe, zabývá se tedy vším, ale ničemu nerozumí do detailů)
- asi nemá peníze na větší informační zázemí, bude rád za přístup k Aspi

Advokátní kancelář -

Výhody:
- pokrývá všechny obory práva (specializace jednotlivých právníků)
- 100% dostupnost, mně přiděleného právníka může kdykoli zastoupit náhradní právník
- bohaté informační zázemí (přístup ke všem možným právnickým databázím, archivům článků z právnických časopisů a rešeršních služeb)

Nevýhody:
- hrozí, že se moje informace rozšíří a uniknou mimo zdi kanceláře, protože budu komunikovat s více zaměstnanci
- může vznikat informační šum a chaos v komunikaci (mluvím s více zaměstnanci)
- neosobní přístup, šablonovité řešení kauz
- vyšší cena, protože musí živit celý aparát lidí
- hrozí, že mi na poradenství nastrčí koncipienta, namísto zkušeného advokáta

Napadlo mě, že bych si za měsíční paušál pořídil "rodinného právníka" na řešení obvyklých a běžných problémů z občanského života. Ale současně měl dohodu s advokátní kanceláří na řešení složitějších problémů spojených spíše s podnikáním. Obojí lze ještě kombinovat s pojištěním právní ochrany D.A.S.

Takže kompromisní cesta:
1. samostatný advokát na měsíční paušál coby rodinný právník na běžné problémy z občanského života, hlavně na prevenci a předcházení problémů (předběžné rady)
2. advokátní kancelář na problémy spíše z podnikání a následný právní boj v případě vážného problému (silná advokátní kancelář v zádech)
3. pojištění právní ochrany D.A.S. se hodí vždycky a neuškodí

Uzavírají se nějaké rámcové smlouvy o poskytování právních služeb? Jak je to s mlčenlivostí? A jak je to s pojištěním odpovědnosti za poskytnuté rady, budu-li se radou řídit, ukáže se jako chybná a způsobí mi finanční či morální škodu?

Výběr naslepo je ale těžký. Obvolal jsem několik advokátních kanceláří, někde mě odbyli, že mají moc práce a nové klienty neberou. Říká se, že advokáti z obyčejných lidí dělají pitomce a jen tahají peníze. Nevšimnou si lhůty a pozdě podají návrh, žalobu, odvolání, přijdou na soud s vadnou plnou mocí... Takže to chce trochu právo znát, mít přehled a předem si prostudovat zákony, aby advokát viděl, že alespoň obecnou představu mám a neoblboval mě.

Jaké zkušenosti máte vy?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 7. 2011 01:41

Já spolupracuji s bývalou spolužačkou ze základky :) a zatím si nestěžuji.
Poznat dobrého právníka je opravdu problém, jako laik mám jen malou šanci posoudit, co by bylo kdyby (mi poradil jiný něco jiného, jestli by zrovna on případnou soudní při vyhrál nebo dokonce dokázal uzavřít s protistranou dohodu aniž by k soudu vůbec muselo dojít). To, že něco prošvihne by se nemělo stát ani tomu podprůměrnému.

Cena o ničem nevypovídá, někdy jen odráží míru drzosti advokáta (říct si o tolik), advokát pracující pro právní kancelář nemusí automaticky být dražší (ta moje pracuje pro advokátní kancelář), stejně jako ten nezávislý nemusí být hned levnější. Ani náklady nemusí mít advokátní kancelář vyšší, klidně naopak (mohou se dělit o nájem kanceláří, o účetní, o sekretářky,...). To, že má advokát k ruce několik (méně placených než on) lidí, neznamená, že ve výsledku musí být dražší. Místo aby se zabýval blbostmi jako vyplňování papírů a zvedání telefonů, tak se může věnovat své kvalifikované práci a stihnout jí tak víc. Na vyplňování formulářů a rozesílání pošty může mít písařku za 20 hrubého.

Co se DASky týče, už se to tu probíralo několikrát. Zatím se diskutující o zkušenosti s ní vyjadřují kladně, mě se ale nelíbí smlouvy postavené tak, že pojišťovna se k ničemu nezavazuje a kdykoliv může bez podrobnějšího vysvětlování odmítnout plnění, stačí, aby prohlásila, že je malá šance na úspěch v případném sporu. To může vést k tomu, že budeš roky platit pojistné a v momentě, kdy dojde k problému tak tě pošlou do háje, protože hospodářské výsledky na minulý rok byly neuspokojivé a oni musí šetřit.

Snad jen takový malý tip, jak poznat špatného advokáta - je ochoten jít do každého sporu. Ten dobrý by měl nejdříve zhodnotit situaci a nastínit možnosti a rizika (šance na úspěch, ztráty v případě neúspěchu,..).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 29. 7. 2011 05:59

Dobrého advokáta poznáš podle toho, že tě odmítne dvakrát, poprvé když po něm chceš právní zastoupení v oboru, který nedělá a podruhé když po něm chceš právní zatoupení v oboru, který dělá, ale už je tak vytížen, že je pro něj problematické brát další práci. V tom druhém případě ovšem můžeš nabídnout vyšší odměnu za právní zatoupení, každý má svoji cenu, ne každý je ovšem ochoten ji zaplatit.
Nechat se zastupovat advokátní kanceláří je ošidné už z toho důvodu, že tam mají na práci advokátní koncipienty (vyjde to levněji), takže se může stát, že tě zastupuje advokátní kancelář, ale se skutečným advokátem se během sporu u soudu ani nesetkáš, posílají na stání jen advokátní koncipienty a skutečné advokáty vyšlou k soudu jen pro VIP klienty, kteří platí nadstandardní sazbu.
Platit si rodinného právníka je blbost, žádný právník neobsáhne všechny obory práva. I u soudu jsou soudci rozděleni podle oborů, které dělají, a soudce z trestního oddělení asi nikdy nebude rozhodovat např. vypořádání majetku v případě manželského rozvodu.
To že se něco takového nevyplatí asi už poznal např. známý silniční pirát Luboš Lacina, který se nechal zastupovat v trestní věci takovým právníkem, který dělá "všechno" a dostal 5 let natvrdo, u odvolací soudu už měl dva jiné právníky, ale ti už nedokázali zachránit nic z toho, co ten předchozí právník zkazil, a nyní už sedí Lacina v lochu.
http://zpravy.idnes.cz/soud-potvrdil-piratovi-z-d1-lacinovi-pet-let-za-vytlaceni-auta-z-dalnice-1ne-/krimi.aspx?c=A110503_102256_krimi_wlk
Např. právní zastoupení pro obor trestního práva se vyplatí u Sokola, ale to je snad všeobecně známé. Je to i proto, že má zkušenosti z opačné strany, dělal totiž nějaký čas i jako státní zástupce (dříve prokurátor) a obžalovával tedy zločince u soudu, zná tedy dokonale proces trestního řízení i z druhé strany a může tak využít každé procesní chyby žalující strany.
http://www.profit.cz/clanek/tomas-sokol-dabluv-advokat.aspx
A nechat se zastupovat od DAS může jenom neznalý zoufalec! To je hlavně pojišťovna a ne advokátní kancelář, přečtěte si raději skryté výluky v pojistné smlouvě. Já k tomu říkám jen to, že je to "drahá pojišťovna", která mate své klienty tím, že se vydává za "levnou advokátní kancelář". Její nejlepší právníci budou jako u každé pojišťovny vyčleněni na spory s vlastními klienty, kteří se je rozhodli žalovat u soudu, protože se pojišťovna rozhodla v jejich případech neplnit nebo plnit jenom částečně, jak je u pojišťoven zvykem.
Jinak předplácet i služby advokáta dopředu je nesmysl, advokátovi je pak jedno, jestli spor vyhraje nebo ne, své prachy už má jisté. Vhodné je dopředu zaplatit jen zálohu za předpokládané úkony.
ultima__ratio
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 7. 2011 09:10

Jasný, díky za tipy.

Jsem koukal, že jsou advokáti (advokátní kanceláře), co nabízejí různé balíčky, např. za paušál 2-5 tisíc měsíčně. V tom je zahrnuto právní poradenství po telefonu či e-mailem, určitý rozsah osobních schůzek, vypracování smluv, kontroly smluv, vypracování žalob apod.

Takový advokát je na telefonu a v případě problémů radí, nebo je připraven ihned zastupovat (má s klientem rámcovou smlouvu zahrnující plnou moc).

Je otázka, jestli takový paušál platit, anebo platit jen za opravdu spotřebované služby vždy na konci měsíce na fakturu. Záleží asi na rozsahu potřeb a vytěžování advokáta klientem. Při větším vytěžování se vyplatí paušál (advokát pak může nabídnout i slevu z hodinové sazby na zastupování), při malém vytěžování se asi paušál nevyplatí.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod S474N 29. 7. 2011 09:11

PatrikChrz píše:Zatím se diskutující o zkušenosti s ní vyjadřují kladně, mě se ale nelíbí smlouvy postavené tak, že pojišťovna se k ničemu nezavazuje a kdykoliv může bez podrobnějšího vysvětlování odmítnout plnění, stačí, aby prohlásila, že je malá šance na úspěch v případném sporu. To může vést k tomu, že budeš roky platit pojistné a v momentě, kdy dojde k problému tak tě pošlou do háje, protože hospodářské výsledky na minulý rok byly neuspokojivé a oni musí šetřit

Na to, kolik let to uz tvrdis a doslova "prorokujes", tak se zatim nic nestalo, zajimave, ze? BTW taky na tebe MUZE spadnout cestou domu z prace meteorit - nosis alespon na hlave prilbu?

ultima__ratio píše:A nechat se zastupovat od DAS může jenom neznalý zoufalec! To je hlavně pojišťovna a ne advokátní kancelář

Tak tohle me opravdu nejvic rozesmalo. Jestli si nekdo mysli, ze ho zastupuje primo DAS, tak je to bud magor nebo clovek naprosto neznaly situace. DAS je pojistovna a hradi TEBOU vybraneho pravnika, pripadne ti doporucuji spolupracujiciho s nimi. Uz jsem jednu vec resil s jednim doporucenym a vyslo to super. Kdyz jsem ho doporucil dalsim dvema znamym, tak je vysekal z takovych veci, ze jsem az ziral.

-- 29. 7. 2011 10:12 --

astrapa: mohu vedet konkretneji, co resis? Ze se zajimas o mesicni pausal v radu tisicich korun? Ja jenom, ze u DAS mam linku taky plne k dispozici a ty castky jsou spise rocni platby.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 7. 2011 09:15

ultima__ratio: ono mi nejde ani tak o zastupování (zatím jsem se nesoudil), ale spíš o prevenci, tedy právní rady.

U pojištění D.A.S. bys nedoporučil ani tarif Rodina? ( http://www.das.cz/cs/site/produkty/poji ... rodina.htm ) - je vhodný třeba pro spotřebitelské spory, když mi obchodník nechce uznat reklamaci apod.

Na druhou stranu, když bych měl smluveného rodinného advokáta, tak by takové věci řešil on, a pojištění právní ochrany už nepotřebuju.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 7. 2011 09:35

S474N: Profesionalni deformace. Zastavam nazor, ze pojistna smlouva ma byt postavena tak, aby se z ni pokud mozno pojistovna nemohla vyvlect, kdyz se ji to nebude zrovna hodit.
Kdyz budu mit sjednanou smlouvu na dodavku zbozi/sluzeb, tak kdyz nebudu spokojen, tak jednoduse dalsi obdobi pouziji jineho dodavatele.
U pojisteni je ale praxe takova, ze mnoho let platim, aniz bych za to neco dostaval. Skutecne kvality produktu tak poznam az treba za mnoho let, kdy jsem jiz zaplatil znacnou castku a nelze akceptovat, ze v tu dobu na me pojistovna udela dlouhy nos.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod S474N 29. 7. 2011 10:08

PatrikChrz: problemem pouze je, ze jakakoliv vetsi firma ma postavene smlouvy tak, aby byli oni "ti na koni". Muze se nam to libit nebo nemusi, ale je to proste fakt. Ja jsem u DAS nekolik let a vzdycky vsechno bylo na jednicku - a to jejich sluzeb vyuzivat pomerne casto :mrgreen:

astrapa: za me osobne ti doporucuji prave tu RODINU, vyhodou je, ze se to tyka i tve manzelky (ci pritelkyne/druzky) a i na deti. Takze za jednu platbu si clovek poresi vse. A dalsi vyhodou je, ze to umi resit od sousedskych vztahu, az po pracovni pravo, coz zvlast v dnesni dobe muze byt pro nektere lidi dulezite.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 7. 2011 10:16

S474N: musí ta přítelkyně žít ve společné domácnosti? Žijeme odděleně, spolu jsme jen o víkendu. A na rodiče, sourozence (ti žijou úplně jinde) by se to taky vztahovalo? Třeba sestře vletí do bytu exekutor, tátovi někdo rozfláká auto...
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod S474N 29. 7. 2011 10:32

astrapa: a kdo zjisti, ze nezijete? Hod si jeji jmeno na schranku a je vyreseno.

Rodice a sourozence zapomen, nechtel bys toho uz moc? Navic mas opravdu problem si precist ty jejich podminky na webu?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 7. 2011 10:34

Abysme se nebavili jenom o D.A.S. - jak prolustrovat advokáta? Okolo mého domu (Praha-Vinohrady) je v každé ulici jedna dvě advokátní kanceláře, jen v okruhu 200 metrů jsem jich napočítal asi deset (ve vedlejší ulici sídlí exekutor a dva notáři, hned přes ulici mám obvodní soud, prostě právnický rajón :-D
Myslím, že vzdálenost od místa bydliště taky hraje svou roli (osobní setkání s advokátem), tak jsem zkoušel hledat advokáta u baráku. Jenže jsem jména těch advokátů zadával do Googlu, abych je prolustroval a vyhledal reference, reakce klientů, zmínky v novinách, rozhovory s nimi atd. a hlavně ověřil, jestli nefigurujou v nějakých aférách s mafiánským pozadím, a nikde o většině z nich ani zmínka! Hledal jsem i v obchodním rejstříku, zda nedělají někde jednatele či člena představenstva a bez úspěchu. Koukal jsem do judikátů NS, NSS a ÚS, abych zjistil, jak byli v minulosti ve sporech úspěšní, ale řada z nich snad nikdy nikoho nezastupovala... Prostě nulová dohledatelná historie. A to jsou advokáti, kteří mají DIČ, jsou plátci DPH a podle seznamu advokátů jsou činní od 90. let. Většina nemá ani webovou stránku. Když jsem některým zavolal, tak mi řekli, že bohužel nové klienty nenabírají, nebo vůbec nezvedali telefon. Jak teda získávají klienty a z čeho žijou vážně nechápu.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 29. 7. 2011 10:36

Tož to je dobré ta RODINA, když se budeš s manželkou rozvádět, tak jsi ji tím vlastně dopředu zaplatil advokáta, který bude bojovat za ní proti tobě. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Naposledy upravil ultima__ratio dne 29. 7. 2011 10:38, celkově upraveno 1
ultima__ratio
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 7. 2011 10:37

ultima__ratio: jak to myslíš?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 29. 7. 2011 10:44

http://www.das.cz/cs/site/produkty/pojisteni-soukrome-osoby/rodina.htm
Na koho se pojištění vztahuje?
Pojištěnými osobami jsou především
- pojistník, tj. osoba, která s D.A.S. uzavřela pojistnou smlouvu,
- manželka ...

Výše popsané pojištění právní ochrany rodiny nelze použít v případě sporů:
· mezi osobami pojištěnými danou pojistnou smlouvou, ...

Nelze no, sorry, ale bylo by to dobré. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ultima__ratio
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků