Nutnost organizační složky

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod omgf 11. 11. 2011 22:11

Rope.
vztahuje se pak zdanění pouze na příjmy z ČR?
Přece pokud si založím IBC v daňovém ráji, IBC bude obchodovat s akciema v US, řízená odsud....vzknikne stálá provozovna, příjmy z ČR ale nebudou, tak se tu skutečně nic nedaní?
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gurubana 11. 11. 2011 22:19

S tou organizační složkou nemáš pravdu. Tu musí založit každý, kdo chce v ČR uskutečňovat podnikatelskou činnost. Pokud bych chtěl uzavírat obchody v ČR. Musel bych jí mít. Nejen tedy banky. V OR je okolo 2000 Ltd. společností, které u nás mají organizační složku.

viz. možnosti působení zahraniční osoby v ČR
http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/pr ... 10/?page=1

Stálá provozovna mi tu vzniká na základě tohoto odstavce - tučné části?

(2) Stálou provozovnou se rozumí místo k výkonu činností poplatníků uvedených v § 2 odst. 3 a § 17 odst.4 na území České republiky, např. dílna, kancelář, místo k těžbě přírodních zdrojů, místo prodeje (odbytiště), staveniště. Staveniště, místo provádění stavebně montážních projektů a dále poskytování činností a služeb uvedených v odstavci 1 písm. c) a f) bod 1 poplatníkem nebo zaměstnanci či osobami pro něho pracujícími se považují za stálou provozovnu, přesáhne-li jejich doba trvání šest měsíců v jakémkoliv období 12 kalendářních měsíců po sobě jdoucích. Jestliže osoba jedná na území České republiky v zastoupení poplatníka uvedeného v § 2 odst. 3 a § 17 odst. 4 a má a obvykle zde vykonává oprávnění uzavírat smlouvy, které jsou závazné pro tohoto poplatníka, má se za to, že tento poplatník má stálou provozovnu na území České republiky, a to ve vztahu ke všem činnostem, které osoba pro poplatníka na území České republiky provádí.

To že ta osoba je zároveň ředitel té firmy je v pořádku a je v pořádku, že tu třeba uzavřu smlouvu mezi mou UK společností a Belgickou společností na území v ČR a budu to danit v UK?

Jinak v případě, že bych tu měl stálou provozovnu. Musím se tedy přihlásit na finanční úřad a ten mi přidělí identifikační číslo, které budu používat ke komunikaci s ním a učetnictví povedu dle zákona o účetnictví. Do UK učetnictví si potom zaúčtuji pouze zisk této stále provozovny, protože její chod se bere jako samostatná činnost. Je tomu tak? :)

Když to celé studuji. Skoro docházím k závěru, že by bylo nejlepší porušit zákon a ignorovat celou stálou provozovnu a tvářit se, že v ČR pouze žiji, a že tu žádné řízení neprovádím. Vše stejně provádím přes internet a není jasné odkud jsem skutečně danou věc udělal, zda z ČR nebo ne. Dokonce pochybuji, že by FÚ šel, tak daleko, aby zjišťoval jestli je to pravda a hlavně jak by na mě přišel? To by na mě musely upozornit UK úřady, ale proč by to oni dělaly když v UK vše budu mít v pořádku. I kdyby se mě tedy nějak FÚ rozhodl prověřovat. Pochybuji, že by se mu podařilo zjistit odkud jsem to skutečně udělal. Možná z nějakých logů na základě IP adresy, ale kdybych byl hodně paranoidní použiji VPN s UK IP adresou a zcela v nejhorším v případě. Jsem se nesnažil dopustit krácení daní, protože v UK jsem zaplatil stejnou daň jakou bych zaplatil v ČR. Soud by byl potom snad mírný. Plus ta společnost nebude mít vysoké zisky (max. v řádu tisíců liber). Nějaký důvod proč bych to radši dělat neměl? :)
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 12. 11. 2011 10:04

Stálá provozovna ... ano ... ano ... ano ...

To že ji nenahlásíš ... to si opravdu myslíš, že v rámci EU neexistuje jednotný bonz systém? Navíc o udavačství Čechů se točí filmy ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 12. 11. 2011 23:11

Kdo by na mě bonzoval a hlavně na základě čeho? Pokud v ČR nepodepíšu jedinou smlouvu, kde by bylo, že to nastalo v ČR a všechny smlouvy uzavřu přes internet, kde bude důkaz, že tomu tak není?

To, že by mě někdo udal. Jak mi FÚ dokáže, že jsem tu smlouvu uzavřel tady v ČR? Když to bude druh smlouvy, který jde uzavřít pouze přes internet?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meir 13. 11. 2011 11:05

Rekl bych, hlavnim kamen urazu je v tom, ze misto skutecneho vedeni spolecnosti je v CR. Tim, ze v CR budes prubezne vykonavat cinnost vedeni spolecnosti, vznikne ti zde stala provozovna. Tu by jsi mel za nejakou dobou oficialne zaregistrovat(dle smlouvy o zabraneni dvojiho zdaneni mezi CR a UK). To, ze veci budes "kamuflovat" je pouze zastreni skutecneho stavu.

Ja bych se v teto dobe uz do tebou popisovane konstrunce urcite nepoustel. Ani pred nejakymi 4 lety ne.
meir
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gurubana 13. 11. 2011 12:14

Popisovanou konstrukci myslíš, co? Mít Ltd. a podnikat v ČR? Samozřejmě, že bych radši podnikal v ČR s českou právnickou osobou, ale bohužel potřebuji Ltd., abych mohl proniknout na zahraniční trhy. Jsou prostě věci, které české společnosti dělat nemohou... Samozřejmě, že těch důvodu je více. Jako je menší kapitál, méně byrokracie atd.

Ano, máš pravdu, že tu společnost povedu a tím pádem mi tu vzniká stálá provozovna. Otázka je mi to dokazatelný a pokud ano, na základě čeho?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 13. 11. 2011 14:08

Třeba na základě toho že se budeš zdržovat v ČR. Není totiž možné abys byl v ČR a přitom řídil společnost z UK ...

A jak se na to přijde, že jsi v ČR ... třeba tím, že jsi tu zdravotně pojištěn, že jsi daňovým rezidentem ... a v neposlední řadě, že tě tu někdo vidí ... a to už vůbec nemluvím o novém báječném institutu vyhledávací činnosti finančního úřadu, který teď může skoro cokoliv.

Ale udělej si to po svém ... jenom bych byl strašně nerad, abys zjistil, že jsem měl pravdu, když už bude pozdě.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 13. 11. 2011 14:19

Dobře...

Konstrukce typu, že já mám Ltd. v UK. U nás mám OSVČ a mé Ltd. mi platí směšné číslo za administrativní činnost, pod kterou se skrývá řízení společnosti je legální scénář? V podstatě Ltd. společnost si u mě objednala administrativní služby a já OSVČ je pro ně dělám. To je korektní, ne? To nevede ke vzniku stále provozovny?

Zákaz konkurence typu Ltd. <-> OSVČ neexistuje, ne? Pokud ano, tak to není trestní. Pouze dle § 65 obchodního zákoníku. Mě může vlastní firma sankciovat, což se nestane když budu jediný vlastník.
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 13. 11. 2011 19:30

tak se ještě mrkni na § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů ... tj. musíš si fakturovat v ceně obvyklé :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 13. 11. 2011 19:48

Už se tam, ale nemluví o počtu hodin. Pokud se třeba zavážu na 2-5h, které budu fakturovat za 150 Kč je to v pořádku, ne? Či jak určím cenu, za to co chci dělat a jak ověří, že mi ta činnost skutečně zabrala tolik hodin?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 13. 11. 2011 21:12

Vezmou porovnání s podobnou činností u někoho jiného ... na čas koukat nebudu budou koukat na činnost ...

A jinak jako OSVČ v ČR budeš muset platit minimální zdravotní a sociální ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 14. 11. 2011 02:34

Já už OSVČ jsem a platím zdravotní a sociální. S tím tedy není problém. Jen bych se musel stát plátce DPH. To taky není problém, ale aspoň bych nemusel vést účetnictví dle zákona o učetnictví a podával si prostě daňové přiznání jako do teď.

Problém je s určením té činnosti. Když napíšu do faktury administrativní činnost 2h 200kč a hlavně tady je problém, že pokud zrovna nebude má firma zisková, tak jí nechci nic fakturovat, protože bych jí posílal zbytečně do ztráty. Je to v pohodě? Jako FÚ se snad nemůže se mnou hádat jestli mi to skutečně trvalo ty 2 hodiny? Místo třeba skutečných 50 hodin.
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 14. 11. 2011 06:25

Mohou ... :lol:

Navíc důkazní břemeno je vždy na poplatníkovi ... takže ty se budeš muset hádat s nimi, že to trvalo opravdu pouze 2 hodiny a to i dokázat :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meir 14. 11. 2011 08:55

Problem je v tom, ze FU muze mit na vec svuj nazor a basta. Zadne hadani jak ty tu pises se nekona. Proste oni ti mohou cokoliv pridat ci ubrat v ramci ucetnictvi dle jejich nazoru tam chybi ci prebyva. Je jen na tobe, aby jsi tento jejich nazor vyvratil jak tu pise Rop. Navic si myslim, ze tva konstruce bez o.s. je opravdu zastreni stavu. A v tom pripade s tim nic zpetne neudelas.
meir
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 14. 11. 2011 11:06

Já bych to hlavně moc nekomplikoval a udělal co nejjednodušší. Co FÚ nevidí (neví o tom), to nezkontroluje, a tudíž tam není ani prostor pro spory. Tím nemyslím placení daní obcházet, ale vybrat z podstaty takové schéma, které je jednoduché a bez dalších znalostí prakticky nenapadnutelné, tj. zahraniční podnikání českému FÚ neukazovat a trvat na tom, že to nemá s ČR nic společného.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků