Nutnost organizační složky

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 14. 11. 2011 17:56

Myslíš především tím, že vlastník nebude z ČR? On jinak funguje bonz systém z UK.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meir 14. 11. 2011 22:23

Presne tak. Drive nebylo treba vubec mozne ziskat bankovni udaje z UK, ted uz asi rok nebo dva to mistni organy(v CR) vcelku rychle dostanou. Danove veci pujdou mnohem rychleji.
meir
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 11. 2011 07:27

PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 8. 12. 2011 21:58

Tohle se spíše týká případu, kdy česká společnost založí účet v zahraničí a nechce ho danit, ale případ, že zahraniční společnost má účet u nás a ten ve své zemi zdání není jako problém.

Rop: Můžeš osvětlit trochu více ten bonz systém? Na jakém principu funguje? Bonzuje všechny zahraniční rezidenty, kteří si zaregistrovali v UK firmu a to FÚ země rezidenta a FÚ hned k tobě naběhne na kontrolu zda tu skutečně podnikáš?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 12. 2011 22:18

Je na to Směrnice Rady 77/799/EHS:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 99:CS:HTML

Principy zřejmě veřejné nebudou ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 16. 12. 2011 18:18

Jasný...

Položil bych otázku trochu jinak. Jak udělat to, že člověk bude podnikat v zahraničí a žít a řídit v ČR, aby nemusel platit daně v ČR (platil by je samozřejmě v tom zahraničí) a nevznikla mu tu stálá provozovna.

  • Nechci tu žádný právní subjekt.
  • Nechci si tu uplatňovat náklady.
  • Nechci si tu nic pronajímat (kancelář, servery)
  • Nechci tu vlastnit žádný nemovitý majetek.
  • Nechci tu zaměstnance.
  • Nechci tu nikomu fakturovat. Ledaže by si český zákazník koupil něco přes můj web.
Prostě ta firma ani nebude na území ČR existovat, nic tu dělat. Jen tu budu žít a pracovat pro ní potažmo řídit ji. Chápu, že i toto málo vede ke vzniku stále provozovny. Na tom jsme se shodli. Spíš mě tedy zajímá nějaký druh smlouvy jako je např. komisionářská smlouva či mandátní smlouva, smlouva o obchodním zastoupení nebo smlouva o zprostředkování, která by jako by převedla řízení společnosti na mě (živnostenský list) a tím pádem tu nevznikla stálá provozovna. Tato smlouva může být uzavřena mezi mým Ltd. a mnou (živnostenský list) (bude sice zajímavé, že oba podpisy budou ode mě) plus nějak udělat to, že z té smlouvy by neplynulo to, že mi za to Ltd. musí platit a pokud ano, tak něco směšného či mě odměňovat nějakými jiným způsobem než penězi.

Tady asi bude problém, že bych byl závislý zástupce, ale kdybych se stál nezávislým zástupcem potom by stálá provozovna nevznikla a já tu mohl společnost řídit? Otázka jak se jím stát? :D

Protože nutnost vzniku stále provozovny zabíjí úplně myšlenku podnikání v zahraničí, protože to si rovnou mohu pořídit ready-made s.r.o. nebo s.r.o. na klíč, ale já prostě nechci žádnou českou byrokracii. Plus chci podnikat víc než pár let a za těch pár let se už chci odsud odstěhovat a potom rušit to s.r.o. či jiné věci, co mi tu vzniknou se mi nechce a zbytečně by mě to prostě svazovalo.
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 16. 12. 2011 18:50

Na to je třeba prostudovat si anglické právo. U české společnosti by to nešlo, neboť jednatel společnosti (či člen představenstva) nesmí vstupovat do obchodních vztahů se společností.

A i kdyby to anglické právo povolovalo, tak přesto stále platí to, že zde musíš mít stálou provozovnu, neboť jsi osoba oprávněná uzavírat smlouvy a je jedno zda zaměstnanec nebo jiný zmocněnec.

Ano zabíjí, toto přesně chtěli všechny státy zabít, aby se platili daně tam kde se podniká.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 16. 12. 2011 20:52

To pouze pokud bych byl závislý zástupce. V případě nezávislého zástupce by nevznikala stálá provozovna. Otázka je zda bych se ze sebe nezávislého zástupce dokázal udělat.

Uvažujme úplně nejčernější scénář. Dejme tomu, že FÚ na mě přijde. Zjistí, že mám firmu v UK, kde daně platím, ale on si myslí, že bych je měl platit v ČR, a že tu mám stálou provozovnu. Já mu budu tvrdit, že mi tu stálá provozovna nevznikla, že vše dělám z UK, a že mi v ČR ta povinnost nevzniká. Doložím mu i to, že jsem třeba za ten rok byl i dvakrát v UK, kde budu tvrdit, že jsem udělal všechna strategická rozhodnutí ohledně firmy, a že místo řízení je tedy v UK. Jemu se to stále nebude líbit. Jak bude on postupovat dál? Řeknou mi, že stálá provozovna mi tu prostě vzniká a od teď budu danit v ČR zisky z ČR nebo mě pošlou k soudu a na základě čeho budu souzen? Za neplacení daní, což je trochu blbost, protože já je zaplatil jen v jiné zemi? Plus bych stejně danil nulu v ČR, protože žádný zisk nebyl dosažen z ČR. Nebo mi vyměří pokutu a jak jí spočítají?

V podstatě porušení, které jsem udělal je, že jsem nenahlásil stálou provozovnu a nepodal daňové přiznání, v kterém bych nic nedanil, protože zisk nebyl dosažen skrz stálou provozovnu v ČR? Plus toto celé by bylo sporné, protože já bych tvrdil, že mi tu neměla vzniknout.

Jak tedy FÚ postupuje v těchto věcech?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 17. 12. 2011 00:16

Pokud společnost nemá příjmy z ČR tak by tu nic nedoměřili.

Ale šly by po fyzické osobě. Hlavně by ti to jako fyzické osobě přehodili z § 7 do § 6 a tím by ti vzali veškeré náklady. A pak by se koukli na všechny transakce s tvou společností a hledaly by nižší ceny než ceny obvyklé a pak by hledali i veškeré dividendy.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 17. 12. 2011 02:24

Hlavně by ti to jako fyzické osobě přehodili z § 7 do § 6 a tím by ti vzali veškeré náklady.


To mi může být jedno, ne? Protože žádný příjem z podnikatelské činnosti bych neměl či mi něco v tom uniká?

koukli na všechny transakce s tvou společností a hledaly by nižší ceny než ceny obvyklé


To by hrálo roli pouze kdybych té firmě fakturoval já na svůj živnostenský list.

hledali i veškeré dividendy


No, ty by našli, že jsem si vyplácel, ale co na tom? Ty by byly pod § 8, ne?

Možná myslíš, to že bych fakturoval vlastní firmě v UK. To jsem nemyslel. Měl jsem na mysli kdybych prostě vyvíjel činnost pro mou firmu v ČR. Dvakrát do roka zaletěl do UK, kde bych udělal strategická rozhodnutí pro firmu a to považoval za řízení firmy a nenahlásil stálou provozovnu, protože dle mého názor by neměla být. Žádný z těch variant, že bych nějak podepisoval smlouvy se svým Ltd. bych nedělal. FÚ by tedy nějak zjistilo, že mám v UK Ltd. a dospěli k názoru, že tu stálou provozovnu mám mít, a že tu mám platit daně. Jak by potom postupovali?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 17. 12. 2011 12:21

Jak si představuješ, že ze své anglické společnosti dostaneš peníze k sobě?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 17. 12. 2011 15:46

Přes vyplácení dividend nebo kdyby to nedělalo problémy, tak jako UK zaměstnanec (PAYE). Každopádně dividendy by byly asi lepší. Nemusel bych platit sociální v UK. Plus i daně jsou menší.

K té předchozí otázce. Jak by FÚ postupoval?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 18. 12. 2011 10:26

Pokud budeš zaměstnanec, tak je to automaticky na stálou provozovnu, která ti bude mzdy vyplácet.

Dividendy lze vyplatit jen jednou za rok (nejde udělat žádná zálohy atd).

Takže stejně nakonec všechno zdaníš jako fyzická osoba tady v ČR.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gurubana 18. 12. 2011 16:44

Dividendy si Ltd. může vyplácet jako často chce. Klidně každý týden. Běžné je, ale čtvrtletně. Jasně, nakonec to tu zdaním jako fyzická osoba, ale nemusím tu kvůli tomu vést účetnictví, oznamovat se na finanční úřad atd. prostě mě nečeká žádná česká byrokracie kromě podání daňového přiznání. V ČR budu platit jen daň z dividendy, kterou chtějí stejně zrušit dle toho, co jsem četl.

Každopádně to si mi stále neodpověděl na to, co jsem se ptal a to kdyby tohle FÚ napadl a řekl, že tu stálou provozovnu mám, protože má za to, že odtud společnost řídím a argument, že jsem byl dvakrát v Londýně a tam udělal všechny strategická rozhodnutí neuznal. Jak by potom postupoval?
Gurubana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 19. 12. 2011 09:35

Rop píše:Dividendy lze vyplatit jen jednou za rok (nejde udělat žádná zálohy atd).

Takže stejně nakonec všechno zdaníš jako fyzická osoba tady v ČR.


V UK lze vyplácet dividendy 4x ročně a lze vyplácet zálohy na dividendu. Česká vláda se chystá zrušit dividendovou daň: http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/vl ... end-685318
astrapa
Přeborník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků