Účet v EUR + karta - kde nejlépe?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bigboban 5. 1. 2012 06:59

Už roky řeším problém, kde si v české bance zařídit konto v EUR co by splňovalo tyto podmínky (řazeno dle priority):

  1. Vedení zdarma
  2. Možnost posílat na ten účet EUR výhodně (rozeberu níže)
  3. Karta k účtu pokud možno zdarma
  4. Pokud by to šlo tak aspoň nějaký úrok

Body 1+2+4 jsou jasné, trojku rozvedu.

Možnosti jak dostat na EUR účet peníze jsou tři:
  1. Poslat CZK. Odpadne poplatek za transakci (jde o ČR převod) ale uplatní se kurz banky kde je veden účet.
  2. Poslat EUR. Skoro určitě hrozí poplatek za odchozí i příchozí zahraniční platbu.
  3. Vložit EUR na pokladně - hodně bank pokladnu nemá a zbytek co má chce tučný poplatek.
Tak a teď mé zkušenosti kde to +- šlo ale nebyl/není to ideál:

  1. EUR účet v KB. Splňovalo pouze bod 1. Karta stála asi 2 stovky ročně, úrok žádný a posílat se to tam muselo jako CZK - tedy blbý kurz.
  2. FIO. Má dobrý úrok, jdou tam přes devizovky poslat ZADARA přímo EUR - obrovská výhoda. Jenže problém je v bodu 3 - karta stojí asi dvacku měsíčně (ještě bych přežil) ale 20 centů stojí každá platba v cizině!! Taková nehoráznost, už jen z principu si to nepořídím.
  3. Airbank - účet zdarma, karta zdarma, úrok OK. Takže jediná nevýhoda zůstává posílání peněz dle bodu a výše = kurzová ztráta.

Takže suma sumárum zatím asi nejlepší je ta Airbanka.

A já se ptám - máte lepší alternativu?
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dalibor999 5. 1. 2012 09:48

Sice to neni ceska banka,ale rozhodne bych doporucil nemeckou DKB (http://www.dkb.de)
Pro zrizeni uctu staci jednou zajit na jakoukoliv postu v nemecku a nechat si tam overit zadost lze to pry udelat i korespondencne z CR. EUR prevody (prichozi i odchozi) zdarma.
Debetni karta Maestro + kreditni karta VISA zdarma i pro cizince. Uroceni kreditniho zustatku VISA uctu momentalne 2.05%.
dalibor999
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod franko_cz 5. 1. 2012 10:01

bigboban píše:Už roky řeším problém, kde si v české bance zařídit konto v EUR co by splňovalo tyto podmínky (řazeno dle priority):

  1. Vedení zdarma

Fio, Zuno, Airbank

bigboban píše:
  • Možnost posílat na ten účet EUR výhodně (rozeberu níže)

  • Zuno (prichozi europlatba zdarma), Fio (prichozi europlatba levne).

    bigboban píše:
  • Karta k účtu pokud možno zdarma

  • Nikde

    bigboban píše:
  • Pokud by to šlo tak aspoň nějaký úrok

  • Zuno, Fio, Airbank (úroky ale nic moc).

    Spokojil bych se s Fiem (levné), lepší by byl ale euroúčet v zahraničí, např. VR-Zittau apod. (nikoliv zdarma, ale levné).
    franko_cz
    Diskutér

    Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 1. 2012 10:06

    Jo o konto u DKB jsem zkousel zadat ja i kamarad, ani jeden jsme neprosli, takze teoreticky dobre, prakticky tezko rict.
    Kde to urcite projde je VR Bank Zittau, ale ten jejich ucet neni uplne zdarma. Tedy vedeni ano, ale karta stoji 5 € rocne a za poyb se plati par centu.

    Kazdopadne osobne nedoporucuji ucet v € v zemi, kde se plati jinou menou (tedy konkretne CR), zdy bude nadstandardne zpoplatnen. Mozna by mohl tazatel priblizit, k cemu hodla ucet pouzivat, pak by se mozna nasla lepsi kombinace.

    Ucet v € ma zdarma Fio a dela i hotovostni transakce, jsou sice zpoplatnene, ale neni to takova tragedie. Velmi priznive poplatky za europlatby (1 € prichozi, 2 € odchozi). A v kombinaci s ddevizovkou Easychange, ktera ma u Fio rovnez ucty se eliminuji neprijemne kurzy Fio.
    Pro placeni v cizi mene kartou bych zvolil klasicky korunovy ucet Axa a jeji kartu s bezkonkurencnimi kurzy, nebo kreditku Rajfky, pokud udelas obrat 3000 Kc mesicne.
    PatrikChrz
    Administrátor
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod dalibor999 5. 1. 2012 10:29

    Konto u DKB mi zridili bez problemu, akorat mi jednou volali a ptali se k cemu ho budu potrebovat kdyz neziju v Nemecku, tak jsem si neco duveryhodneho vymyslel...
    Rovnez mam k tomu uctu zdarma 100eur kontokorent na bezaku a 100eur muzu jit do debetu na VISA uctu.
    Ta jejich karta VISA je zajimava protoze za vyber z bankomatu se nikde nic neplati a v pripade ne-euro meny se prevadi kurzem VISA stred. Takze pokud ma clovek prijem v EUR a potrebuje smenit na CZK tak neni lepsi varianta.
    dalibor999
    Kolemjdoucí

    Odeslat příspěvekod bigboban 5. 1. 2012 10:35

    Jak jsem psal, mám FIO, mám i AXA, ZUNO, Airbank a mraky dalších účtů. U FIO je zásadní nevýhoda poplatek za kartu i platby.

    A teď má motivace - placení na dovolených a nákupech po EU. Spořit peníze budu dle kurzu během roku, utrácet když je budu potřebovat.

    Dá se s tím trochu eliminovat kurzové riziko, že zrovna o dovolené bude kurz o pár korun horší než měsíc nebo půl roku před dovolenou.

    Jinak poopravím franko_cz:

    FIO - příchozí platby na EUR účet zadarmo, odzkoušeno přes Easychange. Je to nedokumentovaná "funkce" toho jejich slovenského aliasu.

    Karta zadara - chyba - zadara je karta v Airbank, dokonce dvě. Takže hned dvě mám, jednu USD na placení na netu (huráá první účet v USD s kartou v ČR!!!) a druhou v EUR.

    Takže zatím závěr je že žádné takové konto v ČR neexistuje. Nejblíže je tomu podle mě FIO (ale má nesmyslné poplatky za platby kartou) a Airbank (nesmyslná kartelová zlodějská cena za příchozí údajně zahraniční platby v EUR) :grr:

    Mimochodem proč už někdo bankám v ČR nenatrhne pr*el za tu domluvenou cenu 200 Kč za zahraniční platbu která ještě často ani není zahraniční (když pošlu eur z čr do čr)?? >:-(

    -- 5. 1. 2012 10:36 --

    dalibor999 píše:Konto u DKB mi zridili bez problemu


    Mohu tedy poprosit o podrobný návod? Asi to zajímá nejen mě.. :-)
    bigboban
    Mírně pokročilý

    Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 1. 2012 10:45

    K te zahranicni - nezahranicni platbe: ona i kdyz jde o prevod v ramci CR tak vlastne zahranicni je. CERTIS (clearingovy system CNB) neumi platby v jine mene, nez CZK a tak se to musi delat pres ECB nebo korespondencni banky.
    PatrikChrz
    Administrátor
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod dalibor999 5. 1. 2012 10:49

    bigboban píše:Mohu tedy poprosit o podrobný návod? Asi to zajímá nejen mě.. :-)

    Proste jsem na jejich webu vyplnil formular, kde jsem uvedl ceskou adresu, vytiskl jsem vyplnenou smlouvu v PDF jako i dalsi prilohy, s tim jsem sel na postu v Berline (ale muze byt kdekoliv v nemecku) a tam uz presne vedeli co s tim, overili mou totoznost, zkontrolovali uvedenou adresu jestli souhlasi, nechali me to podepsat, dali do obalky a odeslali do DKB. Myslim, ze si za to ta posta uctovala nejaky mirny poplatek.
    Zhruba po tydnu mi volali z DKB a tazali se na duvod otevreni uctu. Rekl jsem ze vlastnim v nemecku nemovitost a potrebuju tam ucet.
    Za cca 3 tydny jsem postupne obdrzel 2 karty, 2 piny a TAN kody. Zhruba takhle to probihalo na podzim 2010 :)
    dalibor999
    Kolemjdoucí

    Odeslat příspěvekod bigboban 5. 1. 2012 10:56

    PatrikChrz píše:K te zahranicni - nezahranicni platbe: ona i kdyz jde o prevod v ramci CR tak vlastne zahranicni je. CERTIS (clearingovy system CNB) neumi platby v jine mene, nez CZK a tak se to musi delat pres ECB nebo korespondencni banky.


    A to stojí banku 200 Kč za jeden převod? :shock:

    Asi ne že.. :grr:
    bigboban
    Mírně pokročilý

    Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 1. 2012 15:34

    Tuzemsky prevod stoji banku v nejlevnejsim casovem pasmu od 2 do 11 haleru (dle poctu plateb v mesici) a nektere jsou schopny klientovi nauctovat i 6 Kc.
    Takze ano, banka i na tomto prevodu vydelava (mimochodem 200 Kc je spise nadprumerna cena, hodne bank se pohybuje mezi 100 a 150 Kc a nektere i pod touto hranici), jen jsem chtel v ramci objektivity upozornit, ze i kdyz to muze vypadat jako tuzemsky prevod, tak ze je to uplne stejne obtizne, jako prevod treba do Nemecka ci jine zeme menove unie a proto je to stejne i zpoplatneno.
    Samozrejme chytri lide pouzivaji devizove spolecnosti, kde usetri nejen na poplatku, ale hlavne na kurzu.

    -- 5. 1. 2012 15:36 --

    PatrikChrz
    Administrátor
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod bigboban 5. 1. 2012 19:04

    Devizovka není řešení, ta mi zařídí zadarmo odeslání peněz ne jejich příjem. V čem mi pomůže devizovka, když si pošlu peníze do zk*****é české banky a tam mě strhnou hromadu peněz za příjem peněz ze "zahraničí"? :grr:

    Toto funguje zadarmo pouze u FIO díky slovenskému aliasu. Ale tam zas není karta zadara a ta banka sama o sobě je "no comment" (nechci vyvolávat flame kam to nepatří, ale je to prostě hrůzabanka).
    bigboban
    Mírně pokročilý

    Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 1. 2012 19:08

    Devizovky samozrejme realizuji i prijem penez - posila se na jejich ucet at v CR ci v zahranici (nektere maji ucty i v zahranici, napr. Akcenta v Polsku, Madarsku a na Slovensku, Easychange na Slovensku). Prijeti penez muze byt zdarma nebo za poplatek. Easychange ma prijem zdarma, Akcenta myslim take (jsem na mobilu, nemuzu se podivat do jejich ceniku). Po prijeti je svym kurzem prevedou na CZK a poslou do libovolne ceske banky.

    -- 5. 1. 2012 19:13 --

    dealni variantou je ucet v € zone a pouze ho "doplnovat" nebo "odcerpavat" pres devizovku.
    Jinak vetsina ceskych bank ma cizomenove prevody v ramci banky cenove zvyhodnene, je tak dobre si zvolit devizovku, ktera ma ucet u stejne banky.

    -- 5. 1. 2012 19:14 --

    Jinak prijem penez ze zahranici (odkudkoliv) zdarma ma Citi a Zuno.
    PatrikChrz
    Administrátor
    Uživatelský avatar

    Odeslat příspěvekod bigboban 5. 1. 2012 19:15

    To není řešení. Nepotřebuji sklad peněz, potřebuji PLATIT a to hotově. Z devizovky jde peníze vybrat hotově případně platit z toho účtu kartou na dovolené? Pokud ne, je to k ničemu. :oops:
    bigboban
    Mírně pokročilý

    Odeslat příspěvekod franko_cz 5. 1. 2012 19:25

    Přijde mi, že chceš zadarmo něco, co není zadarmo. Na placení kartou stačí AXA (myslím že to vyjde levněji a jednoduššeji než oser s doplňováním euroúčtu v české bance) a pokud je třeba hotovost, tak si ji stačí vyměnit ve směnárně před cestou, případně mít eura doma v hotovosti (zase odpadá nutnost řešit jejich vklad a výběr).
    franko_cz
    Diskutér

    Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 1. 2012 19:26

    Tak treba Easychange ma i pokladnu, ale podminkou jejich licence je, ze u prostredku musi dojit ke smene. Takze kdyz ti prijdou €, tak ti maximalne muzou vyplatit $ nebo CZK a obracene.
    Kazdopadne jsem navrhoval ucet v eurozone (napr. v Nemecku) a na ten smerovat platby ci z nej platit. Kdyz se ti nebudou dostavat €, tak je doplnis pres devizovku, pripadne kdyz jich tam budes mit moc, tak je posles devizovce a oni ti v CR vyplati koruny.
    PatrikChrz
    Administrátor
    Uživatelský avatar

    Další stránka

    Kdo je online

    Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků