Jaký studentský účet?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ulda07 16. 8. 2012 20:29

Kromě GE gratis a Zuna mám taky ČSOB student. konto, před pár dny jsem byl na pobočce doložit doklad o studiu a při té příležitosti jsem si založil kontokorenet na 5k. Řekl jsem si, že se může jednou hodit, kdybych potřeboval akutně hotovost, jinak hlavní účet je u GE. Poradkyně sice tvrdila, že při nevyužití je korent zdarma, ale nebyla schopna vysvětlit, proč je RPSN přes 33% p.a. když úrok je "jen" 17.9% p.a. Ve smlouvě jsem se dočetl, že se platí nějaké úroky z prodlení splátky (repo + 7%) a asi i posílají placené upomínky, to bude asi důvod proč to RPSN tak naskočilo, že? Jinak měsíční vedení za 0 Kč.
Jinak doporučení pro ostatní studenty, jestli máte po ruce bankomaty fio nebo GE, založte si účet tam. Po ukončení studia nebudete muset účty rušit a všem říkat, že máte nový účet. Já mám čsob jen na výběry z bankomatu a vklady hotovosti :)
ulda07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 8. 2012 03:56

No RPSN o trochu naroste tím, že nejspíše nebude připisování úroků roční, ale měsíční, ale o tolik - to se mi nezdá. Není tam nějaká klička, jako poplatek za rezervaci prostředků, nebo měsíční poplatek při využívání?

-- 17. 8. 2012 04:57 --

Jinak když si u Zuno založíš PLUS účet, tak máš kontokorent do 2,5 tisíce zcela zdarma (i bez úroků), za předpokladu, že si tam necháváš posílat výplatu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ulda07 17. 8. 2012 17:22

Kdyby to někoho zajímalo, tak jsem psal do ČSOB a vedení při nevyužívání je opravdu zdarma. Úroky se nepočítají na měsíční, ale na denní bázi a je potřeba alespoň jednou za 12 měsíců dorovnat účet do kladných čísel, jinak začnou posílat zpoplatněné upomínky a úročit vyšší sazbou.
ulda07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 8. 2012 17:36

Počítání úroků není rozhodující, to všichni počítají na denní bází, důležité je připisování, tedy jestli (jako to má Zuno u vkladů) se úrok připíše každý den a ihned se úročí. To by pak vliv mít mohlo. Ale i tak mě to přijde docela dost.
I v tomhle případě (denní PŘIPISOVÁNÍ úroků) by vycházel úrok 19,59

výpočet: (1 + (0,179 / 365))^365 = 1,19596827 Prostě tam bude nějaký zakopaný pes. Zkusil jsi požádat o to, jak dospěli k tomu obludnému RPSN?

-- 17. 8. 2012 18:37 --

ulda07 píše:Kdyby to někoho zajímalo, tak jsem psal do ČSOB a vedení při nevyužívání je opravdu zdarma. .

Ještě jednou jsem si to přečetl a něco mě napadlo - co vedení při VYUŽÍVÁNÍ ? Tedy jestli není účtován nějaký měsíční poplatek (kromě úroků) v měsících, ve kterých je kontokorent využíván.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dayslypper 19. 8. 2012 08:56

Já s FIO můžu vybírat z bankomatů kartou i do mínusu i bez kontokorentu. Za 3 dny, kdy jsem byl asi 2000 v mínusu, jsem zaplatil 30Kč. Takže mi to stačí na nějaké neplánované výkyvy, které spíš pramení z toho, že nevím, kolik na účtu momentálně mám, než že bych tou částkou nedisponoval ani na jiných účtech.
dayslypper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod michal-01 1. 9. 2012 13:37

Dobrý den,
prosím o radu. Vybírám studentský účet, ale do této problematiky moc nevidím. Je aktuálně nějaká opravdu výhodná pro studenty?
Docela se mi zamlouvá ČSOB, ale nerozumím tam jedné záludnosti: Inzerují embossovanou platební kartu MasterCard Student zdarma, ale pokud se člověk podívá do ceníku, kartu MC Student tam nenajde, jen MC embossovanou a u té je měsíční poplatek 45, - Kč. Vztahuje se tento poplatek i na studentský účet nebo se jedná o jinou kartu a ta je bez poplatku?
michal-01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2012 13:44

Já se o studentský účet nezajímám, takže nabídku ČSOB blíže neznám. Každopádně jestli inzerují kartu k účtu zdarma, tak ji mají zdarma - nemusí být jako studentská označena.
Je to celkem běžná praxe velkých bank, že mají na každou službu položku v ceníku, ale je možné ji mít i v rámci ceny nějakého balíčku.

Každopádně by to chtělo napsat, jaké služby přesně potřebuješ a hodláš využívat a třeba kolik je ti let (a jak dlouho tedy je pravděpodobnost, že budeš moci studentský účet využívat). Třeba pak dojdeme k názoru, že je zbytečné zakládat studentský účet a můžeš mít klasický "dospělý" u některé z bezplatných bank (FIO, mBank, případně s určitými omezeními GE, Poštovka, Equa). Výhoda je, že po ukončení studia nebudeš muset měnit účet, pokud nebudeš chtít za služby platit.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal-01 1. 9. 2012 13:54

Je mi 20 let, nastupuji na vš. Chci něco, co mi umožní jednoduše platit kartou a vybírat peníze. Dál e-banking a placení v eshopech. Nepotřebuji věci jako přečerpání účtu a podobně, budu nakupovat a vybírat jen do tolika peněz, kolik na účtu bude. Většina výběrů a placení bude zřejmě do tisíce korun.
michal-01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2012 14:05

Tak zcela bez obav můžeš mít účet u FIO a mBank (obě mají vedení účtu bez podmínek zdarma, kartu zdarma. FIO má zdarma 10 výběrů v měsíci z vlastních bankomatů a za obrat i z cizích, mBank má první 3 výběry v měsíci z jakéhokoliv bankomatu za 9 Kč, při splnění podmínek obratu i zdarma), případně, když se ti podaří sehnat další dva do party (nebo si v diskusi o GE vezmeš nějaký kód), tak ještě GE.
http://www.mesec.cz/clanky/genius-grati ... -a-korist/
Záleží na tom, jaké bankomaty máš nejlépe dostupné a kolikrát za měsíc potřebuješ vybírat.

Co se týče těch plateb na eShopech, tak pokud je to v cizí měně, tak bych doporučil spořicí účet u Axy, mají bezkonkurenční směnné kurzy, oproti běžným bankám ušetříš cca 1,5 % z platby na kurzu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal-01 1. 9. 2012 14:23

Bankomaty mám a budu mít dostupné od všech běžných bank v ČR, nicméně pokud budu potřebovat peníze a půjdu kolem nějakého bankomatu (když svůj nebudu mít někde blízko), tak u něj vyberu.
U GE se mi nelíbí, že za výběr z cizího bankomatu chtějí 40 Kč.
Nakupování jen v Čechách. Vybírat budu tak 4 až 6x do měsíce po zhruba 500kč.
Kdybych chtěl použít platební kartu pro převedení peněz například na PayPal, je tato možnost u mBank k dispozici?
michal-01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stepano 1. 9. 2012 14:35

Jen ze zvědavosti, je opravdu nutné vybírat 6x po 500? Proč nevybrat větší částku jen ve 2 výběrech?
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod michal-01 1. 9. 2012 14:41

Protože u sebe nechci nosit nějakou větší částku peněz, kdybych náhodou někde ztratil peněženku. Znám se :-)
Těch 6 je takový už opravdu maximum, spíš to bude od 0 do 4.


BTW odpověď na původní dotaz nikdo nezná?

michal-01 píše:Inzerují embossovanou platební kartu MasterCard Student zdarma, ale pokud se člověk podívá do ceníku, kartu MC Student tam nenajde, jen MC embossovanou a u té je měsíční poplatek 45, - Kč. Vztahuje se tento poplatek i na studentský účet nebo se jedná o jinou kartu a ta je bez poplatku?
michal-01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Havers 1. 9. 2012 15:30

To michal-01:

Karta je k účtu zdarma.

ČSOB Studentské konto

Cena konta s výpisy z účtu zasílanými měsíčně elektronickou formou - 0,– Kč
Mezinárodní embosovaná platební karta MasterCard pro majitele - služba je součástí konta


http://www.csob.cz/WebCsob/Csob/Sazebni ... _FO_cz.pdf

-- 1. 9. 2012 16:35 --

michal-01 píše:U GE se mi nelíbí, že za výběr z cizího bankomatu chtějí 40 Kč.


ČSOB chce 35 Kč. To je sice méně, ale taky nic moc.


Počet bankomatů ČSOB k 30.6.2012 - 866 ks
Počet bankomatů GE Money k 30.6.2012 - 693 ks

EDIT: doplněn počet ATM.
Naposledy upravil Havers dne 1. 9. 2012 15:47, celkově upraveno 1
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod michal-01 1. 9. 2012 15:38

Havers: díky, příště budu víc číst.
Nicméně
Ceny karet a ostatní služby
spojené s kartami jsou uvedeny v oddílu Karty

A zde je právě ta cena.

Každopádně z místa jsem se moc nepohnul, pořád se rozhoduji mezi mBankou a ČSOB. mBanka má tedy jednoznačné + v přehlednosti....
michal-01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2012 15:47

michal-01 píše:U GE se mi nelíbí, že za výběr z cizího bankomatu chtějí 40 Kč.

ČSOB chce 35, takže to si moc nepolepšíš.
Pokud opravdu hodně budeš vybírat z cizích bankomatů, tak Equa, ta má všechny výběry za 9 Kč. Ale abys měl účet zdarma, musíš tam mít obrat (na účtu, ne na kartě) 15 000 Kč, to nevím, jestli jako student budeš mít. Ale můžeš ho "generovat" i uměle, prostě pošleš peníze tam a zpět z jiné banky.

Pokud se vejdeš do 3 výběrů v měsíci, tak stačí mBank, ty budeš mít za 9 Kč (a když uděláš na kartě obrat 2,3 a 4 tisíce, pozor na kartě, ne na účtu, to zn. že ty peníze budeš muset utratit za zboží, tak i zdarma), ale pozor čtvrtý a další je za 35 Kč.

Kdybys měl velké obraty na kartě, tak poslouží i FIO, za každých 4000 Kč utracených kartou je jeden výběr z cizího bankomatu zdarma, jinak 10 z vlastního, ale zatím jich moc nemá a jsou rozmístěny značně nerovnoměrně.

Pak jsou tu takové brikule, jako založit si vkladní knížku (Česká spořitelna, Poštovní spořitelna) a vybírat třeba po koruně na přepážce (u Poštovní spořitelny na každé poště). Peníze jde na knížku poslat bezhotovostně (převodem), jen u té Poštovní spořitelny musíš počkat, až ti přijde domů takový lísteček, takže pokud bydlíš jinde (na koleji), je to nepoužitlené.

-- 1. 9. 2012 16:48 --

Ty výběry lze ještě nahradit přes cash back - výběr v obchodě při útratě nad 300 Kč (lze vybrat od 300 do 1500 Kč). Ale podporují to jen některé obchody, např. Albert, Billa, Globus.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků