Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yowie 29. 7. 2012 22:38

dr._lukas píše:Rozhodoval bych se osobně pouze mezi Air Bankou a nebo Zunem.. Obojí nabízí 2,5% p.a. a obě dvě banky ti dají zdarma platební kartu, kterou se ke svým penězům dostaneš 365 dní v roce...

Pokud, ale hodláš peníze občas přeposílat vyplatí se spíše ZUNO, protože Kellner je od narození židák a nikdy nedá nic zadarmo..ačkoliv se tváří, jak jsou cool, tak za odchozí platbu mají lichvářský poplatek


Já taky nedávno řešil rezervní účet, na který bude kdykoliv přístup, ale zároveň i dobré úroky a nakonec jsem to dal do Air.

U Zuna má spoření pár háčků:

1. Pokud ze spořícího účtu Zuno plus jen jednou v měsíci odešleš platbu, tak, což je pravda, nezaplatíš ani korunu na poplatku, ale také se ti za ten měsíc nepřipíše úrok...

2. Nutnost mít zřízen i běžný účet. U Airbank můžeš mít jenom spořák samostatně, ale bez karty.

3. Běžné Zuno spoření s 2%, která nejsou daněna je fajn, ale i když Airbank daní, tak i tak dává 2,125%.

Ale musím uznat, že poslední kroky Zuna se mi velmi líbí :-)
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vestor 5. 8. 2012 16:18

Tak nakonec to vyhrála Air Bank. Jejich přístup je sice trochu srandovní (člověk při zakládání nedostane prakticky žádné dokumenty) a jejich internetové bankovnictví je víc než zmatené (nastavení zasílání emailů o pohybech na účtu jsem hledal 10 minut), ale ten úrok za to stojí. Uvidíme jak dlouho jim ty 2,5 % vydrží, ale tak zatím se kasají, že budou vždycky v top 3. :kuk:
Vestor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ALF6 5. 8. 2012 18:50

dr._lukas píše:Rozhodoval bych se osobně pouze mezi Air Bankou a nebo Zunem.. Obojí nabízí 2,5% p.a. a obě dvě banky ti dají zdarma platební kartu, kterou se ke svým penězům dostaneš 365 dní v roce...

Pokud, ale hodláš peníze občas přeposílat vyplatí se spíše ZUNO, protože Kellner je od narození židák a nikdy nedá nic zadarmo..
ačkoliv se tváří, jak jsou cool, tak za odchozí platbu mají lichvářský poplatek


ten poplatek nezruší..z něčeho jim musí jít zisk. maj to dobře spočítané. naštěstí kdo se chová racionálně na takovou hru nikdy nepřistoupí a to mohou byt cool sebe vice. :-|
ALF6
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rudolfla 6. 8. 2012 13:57

miho píše:Polske banky maji ~ 4 % na sporicim uctu ( priklad: http://ideabank.pl/konto_oszczednosciowe ) a ~ 5.8 % na trimesicnim terminaku ( priklad: http://ideabank.pl/indywidualni_stabilna )

Pojisteni je stejne jako u nas. Za vedeni a zalozeni se neplati. Pokusim se zjistit, zda je problem zalozit ucet pro cizince ale nepredpokladam to (je to tam myslim volnejsi; Pokud vim, tak v PL se zaklada takove ucty ciste online, neni tam ten krok s kuryrem takze de facto nemaji ani jeden tvuj podpis). Kurzove riziko (zejmena pokud ziju 10 km od hranice) mi prijde male. Dan je 19 %.

Ma ale nekdo informace, zda by nejake problemy mohl delat nas milovany stat?


Vážení, nevím asi jsem v jiném státě ? Jsem taky z česko polského pohraničí ( do "ojczyzny" to mám cca 500 m). Po chytrách radách a konzultacích jsem se taky pokoušel porozhlédnout po polských spořících účtech a termiňácích, a výsledek? Pokud je mi známo nezaloží Vám účet bez polského občanství !!! nebo povolení k pobytu (soukromá osoba) Pokud máš firmu tak pouze na IČO polské !!! Pokud se pletu sorry ale dejte mi tu jeden příklad fungující a omluvím se. Mám jak po mailu tak osobně některé banky obšlápnuto ING,PKO,Polská pošta, atd. Posledně jsem zkoušel zde zmíněnou IDEU a kopíruji část odpověďi z jejich centra kontaktů ....


Szanowny Panie,

w odpowiedzi na wiadomość uprzejmie informuję, iż konto może Pan u nas założyć, jeżeli jest Pan rezydentem Rzeczypospolitej Polskiej - posiada Pan obywatelstwo i numer PESEL lub kartę zgody na pobyt na terenie kraju.

Numer telefonu należy wprowadzać komórkowy polski.

Z poważaniem,
Dorota Jakubowska
Specjalista ds. Telefonicznej Obsługi Klienta
Biuro Obsługi Klienta


Idea Bank SA, ul. Domaniewska 39, 02-672 Warszawa
T: +48 101 10 10, 801 999 111 F: +48 22 288 82 11

www.ideabank.pl


Takže prd. V některém vlákně jsem narazil na info účastníka že snad všichni jeho známí mají již účty v polských bankách, nevím co si mám o tom myslet ????? Probíral jsem toto s pár klukama a došli jsme k závěru, že pokud Vám účet nějakým způsobem založí je to právně neplatné !!!! Nedejbože se banka dostane do krachu, ano Vy to máte pojištěné ale nemáte šanci na výplatu Vašich peněz , Váš účet není platný !!(dopustili jste se "podvodu" omylu nevím jak to nazvat). Asi všechny banky v Polsku potažmo Německo, Rakousko mají výše uvedenou klauzuli o občanství a trvalém pobytu zakotvenou ve stanovách účtů.(ověřeno u polských výše uvedených). Zatím tolik, takže z vyšších procent je prd, a teď do mně :o)))))
rudolfla
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 6. 8. 2012 14:19

Na vzdálenosti od hranic nezáleží. já mám v poho v PL (už jsem to tu jednou v jiném vlákně na téma zdanění psal) už déle jak rok na českou občanku založený termíňáky, původně se statusem rezident, později jsem doložil Potvrzení rezidentury v ČR a už tam mám status nerezidenta.. BÚ jsem nechtěl, ačkoli mi ho nabízeli taky, neboť by byl zdarma pouze při určitém minimálním obratu, jinak za 10 Zl/měs..

Taky jse mnarazil na některé, které odmítly, ale vím min. o dvou co nedělaj krky, takže hledej dál a na 100% najdeš...
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2012 15:12

Dalich ma nejmene jeden ucet v Polsku (tusim polskou mBank).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod outlier 18. 8. 2012 11:31

Jaký spořák byste doporučili pro seniora, který je schopen pracovat s počítačem a internetem, ale dává mu to dost zabrat a potřebuje vše nejjednodušší? Nějaká desetina v úroku nehraje až takovou roli, stačí solidní úrok a jednoduchost ovládání.
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Žulda 18. 8. 2012 11:40

Máma v poho zvládá Wuestenrot. No ale někdy jí pomůžu, to je fakt.
Žulda
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod outlier 18. 8. 2012 12:37

U Wuestenrot mi právě až tak jednoduchý nepřijde. Blokace to trochu komplikují a nelíbí se mi ani číselné přihlasovací jméno, lepší je něco, co si bude dobře pamatovat. U Axy mi přijdou praktické trvalé příkazy, ale ten internetbanking je prostě chaos. Asi zatím u mě vede Airbank, tam se dá přinejhorším zavolat nebo zajít na pobočku, ale sám ji nemám, tak nevím, jak jednoduchý a přehledný je internetbanking.
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kalamancharo 18. 8. 2012 13:15

Air Bank - IB je poměrně intuitivní, heslo i přihlašovací jméno si vybírá sám, pěkný přehled peněz, graf zůstatku, aktuální úrok. Pokud se zvládne přihlásit na email a pracovat s ním, zvládne i Air Bank. Nehledě na pobočky, call linku (na www se nechá číslo a zavolají sami) a top 3 garanci úroku.
kalamancharo

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 18. 8. 2012 13:18

Myslíte zavolat do AIR BANK na placenou barevnou linku? To se pak člověk nemusí doplatit :-)
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 18. 8. 2012 13:20

Mně přijde jako nejjednodušší Wuestenrot (ty fixace nic zvlášť složitého není a ani se nemusejí případně používat). To přihlašovací jméno stačí někde napsat na papírek, to jako problém nevidím. Axa je v podstatě zmetek, to se snad nikomu doporučit nedá - a přihlašování je tam 10x větší opruz než u buřta, 4 údaje a jeden z nich ty captchi typu modrá na modré, kde má cenu se pokoušet vyluštit tak každou desátou. Airbank je v podstatě ještě mnohem nepřehlednější než Axa, ale zvládli k tomu navíc barvičky a grafiku.

Takže z těch lepších (více úročených) bych doporučil toho buřta. Opravdu jednoduché na ovládání je pak i ING konto, ale to už je z hlediska úroků jasná druhá liga.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 8. 2012 14:53

Asi bych se přikláněl k Air Bank. Jako plus hodnotím možnost zvolit si uživatelské jméno (u Wursta je to přidělené číslo). Pokud má navíc v dosahu pobočku, tak si může zajít tam a pracovník jí s tím může pomoct. Úrok 2,5 % je také zajímavý. Zajímavá je i možnost rychlého přístupu k penězům přes kartu - prostě se převedou ze spořáku na běžný a hned je možné je vybrat z bankomatu (bankomaty cizí banky za poplatek, pokud nechce platit 150 Kč paušál za Velký tarif)
Nevýhoda je v poplatku 5 Kč za každou odchozí platbu (u Malého tarifu).

Wurst není špatný, je třeba pamatovat na to, že z něj lze převádět pouze na tři účty. Lze to ale obejít založením i běžného účtu, který se dá jako jeden z těch registrovaných. Pak se převede ze spořicího na běžný (trvá to asi půl hodiny) a z běžného už kamkoliv. Spořák i běžný jsou zdarma bez podmínek. U spořáku je potřeba myslet na to, že pokud je zůstatek do 30 000 Kč je úročen jen 0,1 %! Nově založené spořáky jsou úročeny pouze 2,1 %, starší 2,3 %. Pak je tu ten bonus za fixace.

Možná ještě Equa. Úrok 2,3 %, u PLUS účtu 2,6 % (ale zase ztráta třetiny úroku (pokles na 1,8 %) při výběru z účtu v daném měsíci). Spořák je veden zdarma, převody z něj ven jsou za 9 Kč. Lze se tomu vyhnout založením běžného účtu a převádět na něj a z něj ven. Běžný účet je ale zdarma jen při obratu 15 000 Kč / měsíc, nebo celkovém objemu prostředků v bance (včetně toho spořáku) 150 000 Kč. Výhoda Equa je v možnosti změnit si bankou přidělené přihlašovací jméno k účtu, ale stále musí jít o číslo.

Zuno - 2 % (do konce roku bez daně), nebo 2,5 % u PLUS účtu (ale tam je ztráta všech úroků při výběru v daném měsíci). Opět je zde možnost okamžitého přístupu k spořicímu účtu - převedou se peníze na běžný a z něj lze vybrat kartou. U základního tarifu je to 1 krát za měsíc z bankomatu Rajfky zdarma.

Plus mínus je celkem jedno, jaké IB bude používat. Na všechny se dá zvyknout (snad kromě Axy :D ). Jako velké plus hodnotím možnost zvolit si uživatelské jméno a heslo s co nejmenším množstvím omezení (jo, kdyby to měl každý tak jako FIO). Některá internetová bankovnictví jsem popisoval zde:
http://www.mesec.cz/clanky/limity-pro-p ... o-prevody/
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod outlier 18. 8. 2012 18:04

Chci udělat čistě jen spořák. Druhá karta a druhý běžný účet je už na seniory obvykle moc. Prostě co nejmíň komplikací.
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 8. 2012 18:08

Tak ta karta není povinnost, je to jen možnost se dostat k penězům i jinak, než čekat, až přijdou převodem na účet.

Z jakého města ten senior je? Že by mu mohla vyhovovat MSD. Úrok 2,8 % a ovládání na přepážce. Případně MPU - ta má i internetové bankovnictví, úrok 2,55 %.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků