Aktualne nejvyhodnejsi penzijni pripojisteni

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Sasakr 29. 8. 2012 10:40

Jaká je šance, že Allianz zkrachuje? :-D

V případě, že by se to začalo hroutit, to nejde ani předčasně vybrat, co? :hm

Takže co myslíte? Jít do toho nebo peníze, co měsíčně zbydou, syslit na spořáku?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bbrother 29. 8. 2012 11:03

Sasakr píše:jednak Allianz má 2,7 %, což je třeba víc, než mají nejvýhodnější spořáky :hm

Výnos s penzijního připojištění bych nesrovnával se spořáky, ale s víceletými termínovanými vklady, kde jsou úroky podstatně výše než 2,7 % p.a. (a jsou navíc 100 % pojištěny do 100 tis. euro).

Myslím, že penzijní připojištění za aktuálních podmínek (možnost vybrat půlku po 15 letech, záruka nezáporného zhodnocení) není úplně špatný produkt, zejména pokud ti přispívá zaměstnavatel a využiješ optimální částku vkladu pro státní příspěvek i daňovou úlevu.

Já osobně dávám přednost dividendovým akciím a termíňákům.
bbrother
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thom 29. 8. 2012 23:38

K těm krachům - myslím, že s dobou před 10+ lety se to nedá dnes srovnávat. Pokud by měl padnout některý z těch větších fondů, tak nejspíš v důsledku problémů s dluhopisy či termín. vklady, které má v portfoliu. A pokud ty by padaly, tak budou padat i akcie a znehodnocovat se vklady apod. zkrátka šlo by to do ... všechno.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 30. 8. 2012 00:12

Na krach moc šancí nejsou. Dost reálný ale je, že fond bude tak blbě hospodařit, že ti peníze v podstatě budou reálně ubývat a to taky není žádná výhra. A i garance nezáporného teď končí. Vůbec se nebudu divit, až první fond připíše ztrátu třeba i přes deset procent. To si pak s krachem mohou podat ruku.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrasz 30. 8. 2012 10:13

Sasakr já bych ho určitě založil do konce listopadu. I v současné podobě má penzijko smysl a je to produkt, který ti přinese dobré zhodnocení a užitek.
Pokud by ti tam přispíval i zaměstnavatel, tak zhodnocení bude samozřejmě ještě vyšší.Zvlášť u té známé, která má 50 (ta ho vybere dříve než ty).
Já teď rušil penzijní, které jsem měl od 2009, kde jsem měl zhodnocení díky hodně vysokému příspěvku firmy, bonusům z KK a zhodnocení čistý úrok po zdanění okolo 40%.

Co se týká krachu, tak toho bych se nebál, protože jednak krachnout může cokoli včetně banky a FPV v případě jedné nebo více velkých bank rozhodně stačit nebude. Za další pokud by krachl velký penzijní fond, tak pro světové ekonomiky to bude otřes srovnatelný s Lehmanama, kdy se pak nikdo nebude stačit divit co nastane a nějaké ztracené prachy v penzijňáku bude asi to poslední co budou lidi řešit.
_________________________
edit:

Jack ale to bude platit jen pro penzijní uzavřené od 2013. U starých zůstává výhoda nezáporného zhodnocení.
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sasakr 1. 9. 2012 20:24

Nakonec jsme to po domluvě odpískali. Nepojištěnost vkladů se nám vážně nelíbí. Nicméně díky za rady.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Thom 1. 9. 2012 20:42

Podívej se na sumu vkladů některé z velkých bank, pak celého sektoru a pak kolik je ve fondu pojištění vkladů ;-) Ano, svoje peníze bys nakonec dostal, kdyby nějaká padla, což je IMHO taky asi jediný způsob, jak by mohl padnout jí vlastněný fond. Jen by už ty peníze z bankovních vkladů měly poněkud jinou hodnotu... A ty bys měl v takové situaci úplně jiné starosti, protože ten pád by byl způsoben nebo by způsobil pořádný otřes ekonomiky...
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 9. 2012 21:16

Krach banky a krach jí vlastněného fondu spolu nemusí vůbec souviset. Jsou to dvě naprosto samostatné společnosti s odděleným hospodařením. Je možné, že by banka fondu v obtížích trochu vypomohla, ale ne za hranici, kdy by to ohrozilo ji samotnou a nejspíše ani za hranici, kdy by se jít to nevyplatilo.

Fondu ani ze zákona nemůže dělat depozitáře (fond nemůže ve své "mateřské" bance mít uložené peníze). Některé banky si tak vypomáhají recipročně - penzijní fond KB má účty u ČS a penzijní fond ČS má zase účet u KB :P

Co by bylo kdyby - to je hodně těžké odhadnout. Faktem je, že dokud máme vlastní měnu, tak máme poněkud širší možnosti - v nejhorším případě si prostě potřebné finance natiskneme (resp. elektronicky vygenerujeme), což sice poškodí hodnotu měny, ale rovnoměrně veškerou, bude pak jedno, jestli bude v bance, nebo v dluhopisech či penzijním fondu (tady je to obtížnější o to, v čem bude mít fond zainvestováno).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Havers 1. 9. 2012 21:24

Složení portfolia PF v procentním vyjádření k 31. 12. 2011
(podle podkladů členů APF ČR)

PF.png

PF jsou plné českých státních dluhopisů. Při defaultu ČR padají jak zde zmiňované PF, tak i české banky. A českému FPV samozřejmě nikdo v tu chvíli půjčovat nebude...

Jistě, riziko nelegálního vyvedení majetku z PF není nulové, ale to spíš dojde k tomu krachu ČR.


I když zatím...

ČR prodává dluhopisy za 6 mld.Kč, požadované výnosy budou asi rekordně nízké
http://zpravy.kurzy.cz/335503-cr-prodav ... dne-nizke/

-- 1. 9. 2012 22:27 --

PatrikChrz píše:Co by bylo kdyby - to je hodně těžké odhadnout. Faktem je, že dokud máme vlastní měnu, tak máme poněkud širší možnosti - v nejhorším případě si prostě potřebné finance natiskneme (resp. elektronicky vygenerujeme), ...


Říkal ti Singer, jo?! :D
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod Thom 1. 9. 2012 23:02

PatrikChrz píše:Krach banky a krach jí vlastněného fondu spolu nemusí vůbec souviset ...

Jistěže nemusí, ale v reálu to tak prostě bejvá v dnešním provázaném světě... :hm A nemusí náhodou vlastník fondu (třeba ČS nebo KB) připsat aspoň nulový zisk (třeba i ze svého), když fond realizuje ztrátu? Dost pochybuju, že by ho mohli jen tak poslat do kopru. Fondy jsou docela přísně regulovány, devadesátky už jsou v tahu. V reálu je, myslím si, třeba se bát o obojí stejně (fondy i vklady), v krátko a střednědobém horizontu ale snad naštěstí ne ;)
Jinak stačí se podívat na portfolio fondů. Výše je Allianzu, který visí na státu a třeba Spořitelní má ve větší míře bankovní vklady. A proč by se potom mohl fond dostat do problémů? Třeba kvůli těm bankovním vkladům - banky, která je v problémech :-|
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Havers 2. 9. 2012 00:14

Upřesním ten Allianz PF. V grafu výše je uveden průměr za všechny PF.

Allianz PF k 31.12.2011


Finanční investice 12 728 mil. Kč, z toho:
Akcie, podílové listy a ostatní podíly 236 mil. Kč (1,85%)
Dluhové cenné papíry 12 233 mil. Kč (96,11%); z toho vládní dluhopisy 11 581 mil. Kč
Vklady u bank 259 mil. Kč (2,03%)

Podíl státních dluhopisů v portfoliu Allianz PF je tedy 90,99%.
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 9. 2012 06:55

Thom píše: A nemusí náhodou vlastník fondu (třeba ČS nebo KB) připsat aspoň nulový zisk (třeba i ze svého), když fond realizuje ztrátu?

Ten nulový zisk dotuje fond ze svého vlastního majetku. Jeho vlastník není povinen do fondu vkládat v případě potíží žádné další peníze (prostě je to stejné, jako u jakékoliv jiné akciovky. Jako akcionář také nemusíš vkládat do společnosti další finance). On ten fond může jet docela dlouhou dobu i "na dluh" (prostě v něm nebude tolik peněz, kolik bude činit součet všech vkladů účastníků. A protože se všichni nevyplácí najednou, může takto fungovat i mnoho let), stačí se podívat na finanční ukazatele Aegonu, který má záporný vlastní kapitál.

Jak jsem psal, je pravděpodobné, že banka "svému" fondu pomůže, ale zcela určitě ne za hranici, kdy by to ji samou ohrožovalo a dost možná ani ne za hranici, kdy by bylo jasné, že se jí to hrubě nevyplatí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 19. 9. 2012 12:40

Docela pekne zpracovana tabulka:
:arrow: http://www.produktovelisty.cz/penzijni- ... summo.html

Nicmene i tak je PP pro me mrtvym produktem.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OS 21. 9. 2012 10:53

Mělo by pro mě smysl penzijní připojištění za využití současných podmínek? Je mi 25, půjčky, hypotéky, závazky žádné. Momentálně mi zaměstnavatel nepřispívá, ale práci možná budu měnit a tam by příspěvek mohl být. A jinak si na ty potencionální peníze od zaměstnavatele nesáhnu. Posílal bych tam nějakou optimální malou částku. A využil bych současných výhodnějších podmínek.

Vím, že to moc nezachrání. Ale zároveň trochu málo podnikám a tam je sice zhodnocení větší, ale jistota moc ne. A samozřejmě investuji do svého vzdělání atd.

Co myslíte?
OS
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Thom 21. 9. 2012 11:16

Kvůli i jen potenciálnímu budoucímu) příspěvku zaměstnavatele bych si ho na ty 3 kila dal (v případě, že zam. začne přispívat, tak zvýšit, jinak zas snížit) a to teď, dokud to je za "starých" podmínek. Za nových si na to v tvém případě 35 let nesáhneš (za starých po 15 letech můžeš vybrat polovinu).
A jak správně píšeš, pokud přispívá zaměstnavatel, jsou to peníze navíc, které jinak nedostaneš.
3 kila člověk dá do kupy snad vždycky, zhodnocení tam po odečtení inflace moc není, ale ztráta taky ne a na tak malé částce to není v případě (nepříliš pravděpodobnému) průšvihu se žádná velká ztráta nekoná.
Thom
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků