Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 6. 2005 16:15

Anonymous píše:ááá opět znalý pan Chrz, četl jsem mnoho bludů z vaší klávesnice. Doporučuji číst, učit se a nejprve se seznámit s problematikou a potom diskutovat. Už jsem na různých forech četl Vaše nápady hodné zasmání, ale určitě ne pravdy.

Kolik znáte penzijních fondů, kde si založíte cokoliv, když přijedete na vozíkou s plnou invaliditou??? Kdo Vás pojistí nebo Vám dokonce započne vyplácet invalidní rentu, pokud jste invalidní????
A to je právě PF Komerční banky. Pokud vložíte jednoráz, předplatíte nebo si naspoříte, máte možnost po třech letech započít čerpat invalidní rentu, žádné vyrovnání, ovšem také může být, ale rentu, podle výše peněz i dobu placení, ale jde o to, že jste tam přišel jako invalidní člověk!!!! Někde jinde to najdete??? Se všemi výhodami, státními příspěvky, prostě se vším jako invalida dostáváte invalidní rentu?? Kde toto je obvyklé jinde??

Nic ve zlém, ale již po několikáté čtu celkem slušné věci, které jsou minimálně nepravda, jako třeba příspěvky v dětském pojištění, kdy absolutně netušíte co to je investiční pojištění pro děti, jak je konstruováno a jaké jsou garance a záruky, ale živě diskutujete o tom, co absolutně neznáte. Doporučuji se vzdělat a poté argumentovat zaručenými zprávami. U nás je školení zdarma.
Hezký den.e/quote]


Čekal jsem, kdy se diskuse zvrhne v osobní útoky.
Já se alespoň neschovávám za anonymitu a uvádím celé (a pravé) jméno.

Vysvětlil jsem pojem "invalidní penze" u penzijního fondu proto, že spoustu lidí se při zaškrtnutí "invalidní penze" ve formuláři penzijního (při)pojištění domnívá, že "dostanou něco zadarmo". Že když budou invalidní, fond jim začne vyplácet nějakou rentu, bez ohledu na to, kolik naspoří (ale tak to není, dostanou zpět pouze vlastní peníze + zhodnocení + příspěvky; když jich je hodně, může to stačit i na malou rentu, ale většinou se stejně vyplácí jednorázové vyrovnání). Jak už jsem psal, kdysi jsem pracoval pro Českou pojišťovnu (nyní dělám v obchodě s hodinkami, takže mimo finance a nemám důvod doporučovat finanční produkty) a tím pádem jsem trochu "přičichl" i k jejímu penzijnímu fondu a tam tato možnost byla taky, tak mě nenapadlo že jiné fondy to nemají. Nemají totiž důvod to nenabízet. Neznamená to pro ně žádné riziko. Můžete říct, které fondy "invalidní penzi" nemají? Docela by mě to zajímalo. A sjednat si penzijní jako invalidní člověk? A proč ne? V ČP jsme je sjednávali běžně, pokud jsme se vůbec dozvěděli, že klient je invalidní (bylo to po telefonu), vůbec jsme se na tohle totiž ani neptali. Pro penzijní fond to není vůbec důležité. Tím, že produkt penzijní pojištění neobsahuje žádné riziko, tak nemají důvod se na to ptát.

Invalidní člověk si klidně může sjednat i životní pojistku. Buď běžnou (záleží totiž na tom, proč je invalidní, na skutečném zdravotním stavu; samotné "přiznání invalidního důchodu" není vylučujícím faktorem pro sjednání běžného životního pojištění, i když je vysoká pravděpodobnost že pro aktuální zdravotní stav pojišťovna klienta do běžného životního pojištění nepřijme), nebo speciální. ČP měla třeba pojistku, která se uzavírala úplně bez zkoumání zdravotního stavu. Byla sice dražší, byla tam jakási 3 letá ochranná lhůta, ale šlo to (a jestli to nezrušili, sjednávají jí dodnes :) )

Způsobů, jak získat rentu je víc. Existují životní pojištění s okamžitou výplatou, vhodné produkty nabízejí i banky. Speciální termínované vklady se zvýhodněným úrokem, možností investování do fondů a nějakou roční anuitní splátkou. Možná dokonce je to i nejlepší volba. Na rozdíl od fondů a pojišťoven za vklady v bankách ručí fond pojištění vkladů (tedy vlastně stát), za peníze v pojišťovnách a fondech neručí nikdo. A rozhodně se Vás v bance při sjednání nějakého "rentiérského produktu" nebudou ptát, jestli jste invalidní.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 2. 6. 2005 16:32

pane Chrz, neberte to jako osobní útoky, vůbec ne, ale přesně jsem odhadl, že hovoříte pouze z doslechu a ze situace, že asi a možná. Ale tak to dávno není.
Hlavní problém je v tom, že stále o voze a o koze. Invalidní rentu mají všechny fondy, životky, ale já mluvil o tom, že do produktu můžete přijít jako invalida bez jakýchkoliv sankcí či problémů.
Pokud jsem na invalidním vozíku, s plnou invaliditou, nemám šanci. U PF KB není problém. U České jsem dělal kdysi rok, neexistuje invalida na vstup do PF: Pouze u Spořitelny, ale s omezením a bez renty. A u životek určitě zapoměňte, že byste jako invalida měl šanci si sjednat pojištění. možná ano, ale tak drahé, že je lépe peníze investovat úplně někam jinam.
Byl dotaz, výhody u PF KB. Odpověděl jsem jednu z nich. Invalida může a to i s následnou rentou. To nikde jinde není. To je vše.

Hovořím z oboustranné praxe. Měl jsem infarkt, nemám invalidku, ale jsem nepojistitelný, to se spolehněte. Všude se dává dnes, dle nového zákona, souhlas plné moci pro lékaře a pojišťovna ihned sleduje výpis ze zdravotní karty. A invalida vůbec ne, na to nemyslím, že bych se pokoušel snažit o pojištění pokud bych byl invalidní.

A poslední věcičku, termínované vklady, rentiérské produkty, banky a podobné produkty a instituce dnes na zhodnocení, zajištění nebo výdělek a výnosnost peněz??? Ne to ne, to ste už úplně někde jinde. To bychom se vrátili v diskusi asi 180 let nazpět, v dobrém, neberte to zle, každý půlrok jde mílovými kroky oblast financí někam jinam, stejně jako zhodnocení či práce peněz. To co ste napsal, je již dávno mrtvé a překonané. Banky 100% prodělek toho co tam dáte, termínované vklady nepokryjí ani to co tam dáte skoro, dnes je to někde jinde. Stejně jako dnes umírají a končí svou obrovskou sílu Kapitálové životní pojistky jako přežité, tak dávno již skončilo i stavební spoření. Finance jsou někde jinde.

Dělám pro společnost, která zajišťuje například děti do 18-26 let bez úbytku financí, se zajištěním rizika, s rentou dvojnásobku roční platby, zproštěním od placení, tedy doplatí to v případě smrti nebo invalidity plátce v plném rozsahu krytí i peněz a to vše formou investičního nebo garantovaného pojištění. Tomu říkám zajištění dítěte. Nějaké sluníčko a podobné okrádání lidí bych toho pojišťováka vyhodil z okna. Zcela upřimně. A to samé v tomto sektoru, zcela plně platí i o zajištění peněz na penze. Penzijko je dobré, ale má svá omezení i specifika, ale pokud jej někd chce, tak mu nabídnu to z velmi dobrých na trhu.
Nic ve zlém a určitě ne osobně. Tusšil jsem, že jste mimo znalosti, příště raději pročtěte věci o produktu než napíšete to co tam není nebo co neznáte.
Hezký den
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 2. 6. 2005 16:36

a snad jen na ukončení a vysvětlení anonymity. Na těchto diskusních forem totiž vystupují nejen slušní lidé, ale i celkem solidní provokatéři a pokud uvedu email, jméno, můžu klidně odejít z internetu a z telefonu, abych se jich zbavil. Je to hnus, ale závist čecháčků je strašná a zkušenost mne naučila se tomuto vyhýbat. Nic víc v tom není a jinak nemám problém. Jsem mezi lidmi přímo a s plným jménem i osobu denně. Internet je a zůstane pro mne anonymní. Nechci dávat rádoby lidem důvody provokací a obtěžování.
Stačí to jako vysvětlení?
Díky.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 6. 2005 17:19

Anonymous píše:..... U České jsem dělal kdysi rok, neexistuje invalida na vstup do PF: Pouze u Spořitelny, ale s omezením a bez renty. A u životek určitě zapoměňte, že byste jako invalida měl šanci si sjednat pojištění. možná ano, ale tak drahé, že je lépe peníze investovat úplně někam jinam.v/quote]


Tak to jsme asi dělali každý někde jinde (myslím tu Českou). My jsme penzijní pojištění sjednávali normálně po telefonu a na klientův zdravotní stav jsme se vůbec neptali, to že je invalida jsem se někdy dozvěděl "mezi řečí", do smlouvy se to samozřejmě nepsalo.

Nedalo mi to a schválně jsem si teď navolal do ING ohledně penzijního fondu. Samozřejmě, že si ho může sjednat invalida a to včetně invalidní penze.
To samé ČSOB. (Tady mi dokonce pracovnice citovala z jejich "helpu": "sjednání invalidní penze lze doporučit všem účastníkům i těm, kteří jsou v době sjednání již plně invalidní" - doufám, že jsem to moc nezkomolil).
Na ostatní mě už nebaví hledat bezplatné linky :D
Je to naprosto logické. Penzijní fond by byl sám proti sobě, kdyby neumožnil klientovi "nalít" do fondu peníze a pak je pomalu čerpat, když přitom nenese žádné riziko.

Ani u toho "extra drahého" životního pojištění bez zkoumání zdravotního stavu u ČP, to není tak úplně pravda. Tuším, že mělo označení "40S". Ano, bylo o něco dražší, ale nijak dramatické to nebylo.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod n_64 29. 8. 2005 21:15

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat na penzijní připojištění od GeMoneyBank ( http://www.gemoney.cz/ge/cz/001/001/007/002 ) Mám u nich svůj účet a nerad bych měnil...
Jaké má výhody a nevýhody - nějaké srovnání např. s již zminovanou KB .
Předem velice děkuji za odpověd
n_64

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 8. 2005 07:24

Základní podmínky jsou všude stejné.
Zhodnocení, lze nalézt třeba tady:

http://www.mesec.cz/clanky/penzijni-pri ... i-kazdemu/

Název penzijního fondu Zhodnocení připsané účastníkům (%) Poměr zisku k prům. objemu prostředků účastníků (%)
2000 2001 2002 2003 průměrná hodnota 2004
1. ČSOB PF Progres 5,60 3,90 4,30 4,30 4,53 6,40
2. Zemský PF 5,01 4,60 4,11 4,01 4,43 4,50
3. PF Komerční banky 4,89 4,40 4,63 3,40 4,33 3,90
4. ING PF 4,40 4,80 4,00 4,00 4,30 2,90
5. CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS PF 4,10 4,30 3,41 3,40 3,80 3,50
6. Generali PF 3,60 4,50 4,10 3,00 3,80 3,50
7. Allianz PF 3,80 4,33 3,71 3,00 3,71 3,10
8. PF České pojišťovny 4,50 3,80 3,20 3,10 3,65 4,10
9. PF České spořitelny 4,20 3,80 3,50 2,64 3,54 3,90
10. ČSOB PF Stabilita 4,20 3,20 3,00 2,34 3,19 4,90
11. Hornický PF Ostrava 2,04 2,37 3,24 2,44 2,52 2,80
Průměrná hodnota 3,74 3,29 3,24 2,63 3,22 3,93
Průměrná roční inflace 3,90 4,70 1,80 0,1 2,63 2,80
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod n_64 30. 8. 2005 13:33

Vidím že nejlíp dopadl ČSOB tak to dám asi tam - taky má solidní jméno tato banka...ale nevěděl by někdo něco ještě o tom PP od GemoneyBank??? :?:
n_64

Odeslat příspěvekod n_64 30. 8. 2005 13:33

taky v té tabulce není... :cry:
n_64

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 8. 2005 06:53

A co se zeptat přímo na tom PF?
Když neodpoví, je to o důvod víc pro neuzavření smlouvy :D
Navíc PF lze bez nějakých podstatných nákladů změnit třeba každý rok (na rozdíl od životního pojištění u pojišťovny), podle toho, jak se bude zhodnocení dále vyvíjet.
Na druhou stranu za peníze v penzijním fondu (na rozdíl od bank) nikdo neručí a když zkrachuje, tak :evil: A nebyl by první :!:
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod happy-guy 31. 10. 2005 20:00

Vazeny pane Anonyme, ve vyse uvedenem s vami jednoznacne souhlasim. Pan Chrz nema relevantni znalosti produktu pojistneho trhu.
happy-guy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 15. 11. 2005 21:09

n_64 píše:Vidím že nejlíp dopadl ČSOB tak to dám asi tam - taky má solidní jméno tato banka...ale nevěděl by někdo něco ještě o tom PP od GemoneyBank??? :?:>/quote]


Pozor, neni to tak jednoduche. CSOB PF Progres ma trochu agrsivnejsi strategii investic, to znamena, ze investuje nejake penize trochu nebezpecneji, nez ostatni a spise o ne muze prijit. Pokud se mu ta investice podari, zase ale vice vydela. To znamena, ze je vice kolisavy a nehodi se tak pro starsi lidi na kratsi dobu. Pokud jste vsak mladsi clovek a chcete penzijko, Progres neni spatny. Jen nesmite panikarit, kdyz se na nejaky cas jeho vykonnost zhorsi pod uroven ostatnich. Nastesti se da i prejit ke konkurenci.

GE Money Bank a PF? to jsem jeste neslysel. Nemaji to smluveno s nekterym z uvedenych? Vyse uvedeny seznam je podle Asociace penzijnich fondu uplny...
Premysl Tiser
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hráč 26. 11. 2005 16:38

Penzijní fond ČP, který sloučil několik menších fondů, má také zajímavou nabídku.Zřejmě jako jediný umožňuje mimořadné velké úložky nesouvisející s pravidelnými měsíčními vklady.Vložite-li ,,zbytečné" peníze uložené na termínovaném vkladu či na účtu, máte je zhodnocovány dle výsledků penzijního fondu (cca 4%) a hlavně je můžete kdykoliv vybrat bez nějaké výpovědní lhůty. Samozřejmě daníte zisk.
To je takové přilepšení pro ty,co se chtějí lépe zabezpečit.Pak by aspoň měli čas se finančně vzdělávat, aby investovali na zajištění toho hlavního: své finanční svobody.
Doporučuji knihy Kiyosakiho a H.Kolmanové Cesta k finanční prosperitě
viz http://www.e-profess.cz
Hráč

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 26. 11. 2005 20:36

n_64 píše:Dobrý den
Chtěl bych se zeptat na penzijní připojištění od GeMoneyBank ( http://www.gemoney.cz/ge/cz/001/001/007/002 ) Mám u nich svůj účet a nerad bych měnil...
Jaké má výhody a nevýhody - nějaké srovnání např. s již zminovanou KB .
jb]Předem velice děkuji za odpověd
Premysl Tiser
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod n_64 29. 11. 2005 22:17

vím , vím...všechno jsem si zjistil a jsem zase o trochu chytřejší :)
n_64

Odeslat příspěvekod martinpesava 7. 4. 2006 16:54

Pan Chrz aspoň nikoho neupřednostňuje. Naučili se to už i ostatní jako p. Tišer či pan anonymní. :oops:
martinpesava
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků