FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dalich 29. 3. 2007 13:49

Thom píše:Ke kontokorentu: ono určitě záleží nejen na aktivitě, ale i na prům. zůstatku. Ale kontokorent jako takový mi drahý nepřipadá, je to asi kilo ročně při 10 tis. za přistavení a pak úroky. Což je srovnatelné s bankami. Ty to akorát mají často spíš v rámci balíčku než zvlášť.r/quote]


Úrok 17,95 % zrovna málo není. Víc má jen GE Money Bank a Komerční banka. HVB má 14 %, spořka 15,9 %, Poštovka 12 % a Živno jen 10 %.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hlava 29. 3. 2007 13:55

Zrovna se chystám po delším přemýšlení přejít z ČS na FIO, tak bych se těch kdo toto absolvovali rád zeptal na pár věcí.

Teď u ČS mám kontokorent 30tis (zatím nevyužívaný), hypotéku která se platí inkasem z účtu a platební katru VISA Elektron pro platby na internetu. Povolí mi ČS splátky hypotéky z účtu FIO a budu pak moci zrušit účet u ČS nebo je jeho existence vázaná na hypotéku?

Trochu mě u FIO mrzí, že ta základní platební karta není pro platby na internetu a dle odpovědi z FIO nelze platit na interentu ani kartami VISA Elektron (což u ČS lze a využívám).



PS: Ještě jeden poddotaz - dovolila-li by ČS zrušení účtu u ní a splácení hypotéky z účtu FIO, lze od některého z bankovních ústavů získat platební katru (předpokládám že kreditní) bez nutnosti otevřít si u nich účet a aby zároveň touto kartou šlo platit na internetu? Nemám moc přehled ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Thom 29. 3. 2007 15:42

Hlava: nevím, jak je to u tebe, ale u mě je podmínkou hypotéky u ČS i běžný účet u nich ... :? Mám ji celkem čerstvou, takže pochybuju, že se to změnilo.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod dalich 29. 3. 2007 22:15

Hlava píše:Povolí mi ČS splátky hypotéky z účtu FIO a budu pak moci zrušit účet u ČS nebo je jeho existence vázaná na hypotéku?n/quote]
Ne, nepovolí. Účet je podmínkou u všech retailových bank, které hypotéku nabízejí.

dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Thom 30. 3. 2007 06:57

dalich píše:Účet je podmínkou u všech retailových bank, které hypotéku nabízejí.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 3. 2007 11:08

Hlava píše: lze od některého z bankovních ústavů získat platební katru (předpokládám že kreditní) bez nutnosti otevřít si u nich účet a aby zároveň touto kartou šlo platit na internetu? Nemám moc přehled ...m/quote]

České spořitelna má velmi levnou kreditní kartu (tuším za 120 Kč) bez potřeby mít účet, nebo špatná není nabídka Citibank, teď zrušili povinný "obrat", takže je úplně zdarma. Jestli s ní lze platit přes Internet nevím, ale myslím, že ano. Ale bacha, vyjde dost draze, pokud nezaplatíš včas - stačí prošvihnout jen o 1 den a už nabíhají úroky od prvního dne platby.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 3. 2007 11:27

glader píše:
SocPredator píše:Mě teď FIO trochu překvapilo s tím, jak snížilo úrokové sazby. Ten 3letý vkladový list měl 5% pak 4,15% a teď 3,5%.
Dá se to pochopit, zřejmě přibývají klienti. Ovšem jestli zavedou poplatky... bude pápáp/quote]

Ano, mate pravdu. Ja mam fio jen jako transakcni ucet - vsechny platby pres nej za zadny poplatek. Jokkoliv by narusili tuto hegemonii tak papa :) Ale musim rict, ze zatim slape vse bez sebemensich problemu. Naprosta spokojenost.

Jinak kontokorent nevyuzivam.

Stejně to mám i já. Jako "hlavní" účet mám ING. Jeho číslo diktuji všude, odkud mi mají přijít peníze. Nechávám si tam posílat i výplatu. Když změním banku, nemusím nikde nahlašovat nové číslo účtu, už se mnou takhle přežil 3 ústavy :-)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 3. 2007 15:51

osobne píše:
glader píše: Ja mam fio jen jako transakcni ucet - vsechny platby pres nej za zadny poplatek. Jokkoliv by narusili tuto hegemonii tak papa :) Ale musim rict, ze zatim slape vse bez sebemensich problemu. Naprosta spokojenost.

Jinak kontokorent nevyuzivam.


Jsem přesvědčen, že pokud budou u FIO převažovat takoví klienti, musí FIO díky prodělečnosti této služby zákonitě zkrachovat.
:shock: :shock: :shock:-/quote]


Vůbec si to nemyslím. Za clearing se platí ČNB kolem 20 haléřů (při vyšším objemu je to i méně). Kolik může mít takový člověk odchozích (za příchozí se neplatí) transakcí za měsíc? Deset? To máme 2 Kč/měsíc. Určitě tam má o nějaké peníze navíc, účet je úročený 0,75 % (do 50 000 Kč), banka ty peníze půjčí řekněme aspoň o 10 procentních bodů dráže, takže i když tam bude mít řekněme 2000 Kč "navíc" a banka (v tomto případě záložna) z toho půjčí jen 1000 Kč, bude z toho mít úrok 8,30 Kč, tedy víc, než jí budou stát transakce. Navíc je pravděpodobnost, že si klient "zvykne" a postupně bude rezervu zvyšovat, až třeba úplně zruší "vedlejší" účty. Vlastně hodně podobná strategie, kterou banky razí u studentských účtů.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne 30. 3. 2007 20:42

PatrikChrz: Jenže v tom nemáš započteny ostatní náklady (zaměstnanci, telekomunikace, atd.) Když by to bylo prodělečné pro banky, tak tím spíše to musí být prodělečné i pro záložnu.
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 3. 2007 08:34

osobne píše:PatrikChrz: Jenže v tom nemáš započteny ostatní náklady (zaměstnanci, telekomunikace, atd.) Když by to bylo prodělečné pro banky, tak tím spíše to musí být prodělečné i pro záložnu.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dalich 31. 3. 2007 14:08

Thom píše:Ale třeba u Hypoteční banky účet mít (u ČSOB) nemusíš.e/quote]

To ano, ale Hypoteční banka taky není běžná retailová banka, nýbrž specializovaná banka 8)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dalich 31. 3. 2007 14:16

PatrikChrz píše:Předpokládám, že komunikace mezi pobočkami probíhá zdarma (ať přes IP nebo zvláštní smlouvou s telekomunikačním operátorem) a zaměstnanci budou spíš placeni z burzovních aktivit FIO a "banku" dělají tak "bokem" - aspoň tohoto dojmu jsem nabyl, když jsem byl párkrát na jejich pobočce. Pokud si klient zadává příkazy přes Internetbanking, tak na to vlastně nemusí nikdo "ani šáhnout". Něco jiného je při zadání na pobočce, tam může i těch 30 Kč / příkaz být ztrátových.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 3. 2007 14:47

dalich píše:Nic není zadarmo. I komunikace má svoji cenu, stejně tak datová linka, kterou má Fio natáhnutou do ČNB, i ta se platí. Ale je to i o snižování nákladů, o běžném šetření....
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne 1. 4. 2007 06:06

PatrikChrz píše:"Hádka" tady byla o to, jestli jeden dodatečný zákazník, který účet využívá jen systémem "nalej-vylej" s miminálním průběžným zůstatkem je pro banku (záložnu) ztrátový, nebo aspoň neutrální.,/quote]


To není zcela pravda. Spor je veden o to: "že pokud budou u FIO převažovat takoví klienti, musí FIO díky prodělečnosti této služby zákonitě zkrachovat".

Takže by mě zajímalo, zda se dá někde zjistit struktura klientů FIO, kolik jich využívá pouze tuto službu a v jakém jsou poměru k ostatním klientům, kteří používají "pro banku ziskové služby".
:?: :?: :?:
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dalich 2. 4. 2007 00:49

osobne píše:Takže by mě zajímalo, zda se dá někde zjistit struktura klientů FIO, kolik jich využívá pouze tuto službu a v jakém jsou poměru k ostatním klientům, kteří používají "pro banku ziskové služby". :?: :?: :?:t/quote]

Obávám se, že toto vám nikdo z Fio neřekne. A podobnou informaci by nikdo neřekl ani z jakékoliv banky, což je pochopitelné...
dalich
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků