WPB Capital

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Hlava 28. 5. 2007 08:44

Abych nešpinil téma FIO, založím sólo vlákno ...

Zajímalo by mě, zda někdo máte nějakou zkušenost s uvedenou společností, zejména mě "zaujaly" jejich úrokové sazby u garantovaných vkladů, viz Garantovaný termínovaný vklad a Prémiový vklad "BONUS".
Garantovaná sazba až 5% na 3 roky, no pokud by to byla pravda, pak je to myslím velmi zajímavé pro odložené peněz s jistotou zisku. Já zrovna totiž bádám nad tím, kam uložit část prostředků (cca 150tis?) tak, abych dostal na konci (za cca 3-4 roky) minimálně to co jsem vložil, neboť chci v další změně fixace splatit hypotéku.

Všechny vkladové produkty WPB Capital jsou pojištěny dle zákona o bankách ...
K tomuto by mě zajímala ještě jedna věc - toto pojištění je povinné? Kdo jej platí? Nemůže se stát, že někdo uvádí že vklady jsou pojištěné, ale pojistné třeba neplatí a tím pádem v případě problémů pak nedojde k plnění? Dá se toto někde ověřit? Nebo to celé pojištění funguje nějak jinak ... ?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod KubaPa 28. 5. 2007 09:17

Mám pocit, že banky a kampeličky musí ze zákona odvádět nějaký % do fondu pojištění vkladů a z něj se pak případně vyplácí odškodnění klientů těch zkrachovalejch. Myslím že není možný, aby nějakej finanční ústav tohle neodváděl a tím pádem klienti neměli vklady pojištěný.

Jinak pokud uvažujete o 150 000, tak ten "BONUS" nemůžete použít (minimum 300 000) a ten termíňák na dva roky vám dá v tomhle pásmu 4 %, po odečtení srážkový daně to bude 3,4%. Navíc se úroky připisujou až po těch dvou letech (pokud jsem to správně pochopil), což je taky trošku "zhoršuje" a úrokový sazby jsou pevný, takže pokud porostou (což mi přijde poměrně pravděpodobný, vzhledem k tomu, jak nízký jsou teď, otázka je kdy se tak stane), tak na tom proděláte. Nikde jsem tam taky nenašel zda a s jakou sankcí jde provést předčasnej výběr, pokud byste musel změnit plány a použít ty peníze na něco jinýho.
A když se takhle na to koukám, tak už to nevypadá tak podezřele výhodný (-:

Co se týče spolehlivosti WPB a jednání s nima, tak o tom nic nevím, takže nemůžu hodnotit.
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 5. 2007 11:19

Taky mě to zaujalo, dal bych tam i těch 300 000 Kč, ale přecejen přijít v případě krachu o 30 000 Kč se mi moc nechce. Možnost předčasného výběru mě netrápí. Víte o nich někdo něco, třeba jestli za nimi nestojí někdo s "pošramocenou minulostí", nebo jakým způsobem ty peníze ivestují? Jestli chtějí dávat až 5,5 %, tak to aby někde měli odhadem 10 % (něco bude ležet v ČNB jako minimální rezervy, něco na pokladnách, nějaké náklady na fungování + nějaký ten zisk), kde můžou (bez rizika) získat takový výnos?

Způsob prodeje opravdu připomíná OVB - přijdou za Vámi až domů, nyní je ještě "odměna" 1000 Kč za založení vkladu se zůstatkem aspoň 300 000 Kč.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 28. 5. 2007 14:02

Zas na druhou stranu riziko "pouze" 10% ztráty (krach a výplata z pojištění) vs. 13,4% zisk (300tis na 3 roky á 5% p.a. jestli dobře počítám), to není zas tak úplně špatné ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod KubaPa 28. 5. 2007 18:44

Nevím, vzhledem k tomu, že očekávám růst úrokových sazeb mi to osobně přijde jako příliš malý rozdíl oproti produktům s kratším obnovováním či s vyhlašovanými sazbami. Ale to si musí každý rozmyslet (nebo hodit korunou) sám...
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 29. 5. 2007 13:06

KubaPa píše:příliš malý rozdíl oproti produktům s kratším obnovováním či s vyhlašovanými sazbamin/quote]

Například?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod KubaPa 29. 5. 2007 13:55

Například ING konto s reálnou dostupností prostředků 2 dny a vyhlašovaným úrokem nyní 1,7 % a čtvrtletním připisováním (pojištěno myslím v nizozemském systému na 100% do limitu podobného tomu v ČR), Termíňák u FIO s výpovědí 12 měsíců cca 2,4 % po zdanění s vyhlašovanou sazbou (24 měsíců je to ještě o chup víc(cca 2,6%), ale já bych ho asi nepoužil). Speciální běžný účet u FIO cca 2%. bez výpovědní doby, ale výběry zpoplatněné 0,1%. všechny ty sazby jsou od oka počítané po zdanění a pro částku 300 000 u termíňáku, u těch ostatních nerozhodují pásma). Je to míň, ale pro mě ne o tolik míň, abych to teď uvázal na 3 roky. Ale jak jsem psal, to je spíš otázka vkusu.
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 29. 5. 2007 14:06

Aha, no já "výhodnost" těch WPB produktů posuzuju z toho hlediska, že ty peníze budu potřebovat až za 4 roky, kdy mi končí další fixace hypotéky, proto mi uvedená doma 3 let nebo výpovědní lhůta 2 roky nevadí ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod KubaPa 29. 5. 2007 14:45

To kdy peníze budete potřebovat je jedna věc a to, zda očekáváte nárůst úrokových sazeb je druhá věc. (-: Ale opravdu jde o vkus každého z nás, co mu přijde výhodnější a jak moc se o to chce starat. já bych asi nějakou část těch peněz oddělil a investoval do něčeho, co nemá předem daný výnos, ale očekával bych u toho vyší zhodnocení. Jinak to za sebe můžu uzavřít tak, že mi to připadá jako celkem výhodná nabídka, ale nikoliv podezřele supervýhodná. (-:
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod comment 4. 7. 2007 07:10

Nojo, ale WPB má i kratší spořící produkty, třeba na půl roku. A tam už pak přímé porovnání s FIO vychází jasně ve prospěch WPB:
http://www.wpb.cz/vklady-sporeni-zhodno ... vany-vklad
http://www.fio.cz/docs/dz_sazby_czk.pdf
Rozdíl 3,5% a 2,4% je podle mě celkem znát.
Docela o tom uvažuju, nenajde se někdo, kdo má s WPB nějaké zkušenosti nebo aspoň nějaké informace ohledně jejich spolehlivosti a stability?
comment
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 7. 2007 09:54

chtěl jsem o nich zjistit něco na ČNB (ptal jsem se, jestli vůči nim bylo zavedeno nebo zvažováno nějaké opatření, kdo za nimi stojí,...)- a nic. Dostal jsem pouze všeobecné info o tom, že jde o důvěrné informace, které se nesdělují.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 25. 1. 2011 13:45

Jelikož mám u WPB termínovaný vklad, tak mi přišly papíry na otevření běžnýho účtu. Takže bych měl mít kvůli vkladu, u kterýho je ve smlouvě jasně stanovený kdy a kam po jeho ukončení peníze převést, otevřít další b.ú. (s neznámým rozsahem služeb), mít další IB, po pár měsících/letech jet to speciálně do Prahy zrušit. No a k tomu se navíc zavázat držet na tom účtu minimální zůstatek a platit poplatky, které jednostranně stanoví WPB a může je kdykoliv měnit. A navíc je to po dobu toho termínovanýho vkladu nezrušitelný.
Možná z toho někdo bude nadšenej, ale já to teda rozhodně podepisovat nebudu. To by mi mohli taky napříště poslat leasingovou smlouvu na nějakou příšernost. A to, že umí jednostranně ve svůj prospěch potichu měnit podmínky, to už předvedli vloni.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod misaan 26. 1. 2011 10:23

Co jste si odhlasoval jako clen druzstva na valne hromade to mate.. (a predpokladam ,ze jste tam nebyl, tak se nedivte..)
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 26. 1. 2011 11:20

misaan: a tys tam byl? já jenom, že členové s rozhodujícím hlasem by asi přehlasovali hravě všechny zbylé členy i kdyby náhodou všichni přišli...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 26. 1. 2011 11:58

Ať se říděj smlouvou a v ostatním ať si trhnou. Těžko si můžou odhlasovat, abych byl povinnej podepsat další nesouvisející závazky.
xls
Inventář

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků