Zdanenie primu z prace vykonanej na uzemi CR

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ethaniell 18. 6. 2007 13:23

Ahojte,

moja situacia je nasledovna:

- mam slovensku zivnost, zmluvu mam ceskou firmou, pracu vykonavam na uzemi CR, fakturujem si SKK

Pocul som, ze ..
Ak niekto (firma, zivnostnik) odrobi viac ako 180 dni na uzemi CR, mal by byt v CR aj zdanovany ..

Co by boli pre mna komplikacie, idealne by bolo robit danove len v SR .. Tak ako za rok 2006 (na zivnost som bol len 5mes, cize menej ako 180dni)

Moja otazka teda znie:
1) Ako je to s tymi 180 dnami prace na uzemi CR? Odkazete ma prosim na zakon, ktory to popisuje?
2) Nie je dolezite ci robim pre slovensku alebo cesku firmu, ale to, ci pracu vykonavam na uzemi CR alebo SR, nie?
3) Ak budem napr. do aug 2007 na zivnost (tak ako som teraz, bude to menej ako 180dni za r.2007) a od sept 2007 nebudem pracovat na zivnost ale ako zamestnanec pre danu cesku firmu, tyka sa ma stale tych 180dni? Resp. spocitavaju sa tie dni za zivnost a pocet dni ako zamestnanec?

Vedel by mi niektor poradit? ...
Mna zamestnavatel viac menej donutil ist na cesku firmu, lebo povodne som ako zivnostnik pracoval pre jeho slovensku pobocku (ale pracu som vykonaval v CR). Pre neho bol tych 180 dni problem, neviem ci nebude teraz pre mna ..


Dakujem moc,
Ethaniell
ethaniell
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kiša 18. 6. 2007 23:08

Málo informací a ještě zmatené:-))
Děláte tedy na ŽL nebo jste zaměstnanec?
Jaké služby poskytujete - stavební/stavebně montážní nebo jiné? Teda pokud děláte na ŽL.
Kiša
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ethaniell 19. 6. 2007 08:12

Dobry den,

- ano, stale mam ZL
- pracujem v oblasti informacnych technologii
- zmluvu mam s ceskou firmou, fakturujem si v SKK

hlavne by som chcel vediet

1) odkaz na zakon, ktory popisuje zdanenie nad 180 dni .. a aky strucne aky je jeho dosledok .. ci budem musiet zisk za rok 2007 zdanovat v CR a pod

2) co je podstatne: ci hra rolu zmluva s CR/SR firmou .. alebo je jedno s akou firmou mam zmluvu, ale podstatne je, ci pracujem na uzemi CR alebo nie

dakujem,
Majo
ethaniell
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kiša 19. 6. 2007 15:51

Podle Smlouvy o zamezení dvojího zdanění se SR, podléhají zdanění v ČR jen příjmy ze služeb poskytovaných prostřednictvím stálé provozovny.
Stálá provozovna vznikne, pokud

"pokud činnosti takového charakteru trvají na území druhého smluvního státu po jedno nebo více období přesahující v úhrnu šest měsíců v jakémkoliv dvanáctiměsíčním období."

Nemusí se tedy jednat o fyzickou provozovnu, ale říká se tomu "službová provozovna".
Doba trvání se posuzuje podle uzavřených smluv.

K otázkám:
1) Smlouva o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a SR
2) Podstatné je, zda službu vykonáváte na území ČR
Kiša
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ethaniell 19. 6. 2007 16:11

Ok, dakujem moc .. uz mi je to jasne, tu zmluvu si este prestudujem ..

mozem este jednu otazku? .. zaujimalo by ma, ako je dbane zo strany uradov na dodrziavanie tohto pravidla .. ci maju nejaku aktivnu politiku, ako dohladat co najviac takychto pripadov .. velmi nerad by som porusoval nejake zakony, u nas dane platim poctivo bez spekulacii .. ale na druhej strane by som si nerad svoju situaciu komplikoval danovymi priznaniami v CR aj SR ..

dakujem
ethaniell
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kiša 19. 6. 2007 16:33

Pokud vím, tak aktivní politiku nějakou mají...aspoň to tak prezentují. Finanční úřady zemí v rámci EU si navzájem poskytují informace. Jak moc jsou ale jejich snahy efektivní, těžko říct.

Podle mě stačí uzavírat smlouvy tak, aby tam po necelých 6 měsích byla nějaká prodleva. A aby z nějakých jiných okolností nevyplynulo, že práce/služby trvaly ve skutečnosti déle.
Kiša
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ethaniell 19. 6. 2007 17:42

ok, opat moc dakujem! ..

zmluvu som si prestudoval a tiez som nad tym rozmyslal .. teoreticky mozem dat do zmluvy aj ine miesto pracoviska ako v CR .. prip. spomenut pracu doma ..

aj s tou "prodlevou" je to dobry napad .. len v cr pracujem 10mes .. tak neviem, ci je to este mozne ..

"avšak pouze pokud činnosti takového charakteru trvají na území druhého smluvního státu po jedno nebo více období přesahující v úhrnu šest měsíců v jakémkoliv dvanáctiměsíčním období."

aj ked, ak spravne rozumiem pojmu uhrn sest mesiacov, nepomoze ani prodleva .. malo by ist o sumu dni odpracovanych v cr za poslednych 360dni .. cize je asi jedno, ci po 5mes si dam mesiac volna .. ked potom odrobim dalsich 5mes ..

este ma napadlo, co nastane v pripade, ak svoj zisk zdanim v sr .. hoc som mal v cr .. standardne staci podat danove priznanie do 1.4., ak je zle, vyzvu ma na opravne .. nemam za to ziaden pravny postih ..

neviete mi prosim povedat, co sa robi v pripade, ak by som zdanil svoj zisk v sr, ked som mal podla zmluvy v cr? .. snad nie nejake vazenie;o) .. alebo mastna pokuta

dakujem
ethaniell
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KubaPa 19. 6. 2007 18:58

Tipoval bych, že vězení tam hned tak nebude, ale mastná pokuta/penále ano. Řekl bych, že to vezmou tak, že v SR jste přeplatil a asi vám přeplatek vrátěj, zato v ČR budete posuzován jako byste nezaplatil vůbec. Určitě bych na to nespoléhal a radši podal přiznání v obou zemích. Jedině že byste pracoval doma v SR a jen občas zajel na nějaké jednání do ČR.
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kiša 19. 6. 2007 21:42

ethaniell:

jo, s tou prodlevou jsem to nedomyslela....ona by musela trvat 6,5 měsíce:-)) Já si to spletla s počítáním času u staveniště.

Pokud zdaníte vše jen v SR, proviníte se vůči českému FÚ, kterého nezajímá, jaké daně jste zaplatil v jiném státě.

Teď už Vám nezbyde, než podat přiznání i v ČR. Daň, kterou u nás zaplatíte, si pak odečtete ze slovenské daně. Tudíž na Slovensku Vám nejspíš vyjde daň nula.

Ještě pozor na to, že na Váš slovenský ŽL můžete u nás podnikat podle živnostenského zákona, § 69a, jen dočasně. Jak dlouho trvá dočasně není nikde stanoveno, ale údajně by to mělo být max. 1 rok. Pak už by bylo potřeba si pořídit český ŽL.
Kiša
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ethaniell 20. 6. 2007 07:24

ok, dakujem .. uz mi je to jasne .. tak si idem prestudovat, ake su dane v cr a pripravit sa na danove priznanie .. skoda, ze som si to nezistil skor .. hmm ;o(

mkovac
ethaniell
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ethaniell 20. 6. 2007 19:00

ahoj .. mozem este jednu otazku?;o) ..

podla tej medzinarodnej zmluvy:

ČLÁNEK 23 ZÁSADA ROVNÉHO NAKLÁDÁNÍ

by som mohol vyuzit rovnake podmienky zdanenia ako obcania cr, danovy rezidenti .. mozem teda aj ja vyuzit 50% pausalne vydavky, ktore si mozu u vas priznat ludia pracujuci v IT? .. naklady si neuctujem, aj u nas som planoval ist na pausal ..


dalej som pozeral ten zivnostensky zakon, odsek 69a .. ako pisete, je tam ze mozem poskytovat sluzby len docasne .. ale co je to docasne, som nenasiel .. ani v SMLOUVA O ZALOŽENÍ EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ .. pisete ze je to max.1.rok .. neviete cislo predpisu, ktory to stanovuje? ..

dakujem
mk
ethaniell
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků