FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Hlava 21. 7. 2007 08:30

Není nic jednodužšího, než dát výpis tisknout a vytisknout si jej do PDF přes nějakou virtuální tiskárnu (buďto origínál, má-li člověk plný Adobe Acrobat nebo přes nějaký freewarový program, určitě existují, stačí hledat).
Já jsem zas pro změnu nepochopil (ani jsem po tom moc nepátral se přiznám), co že je ten GPC formát ...

PS: A tu "lež" o výběru z pěti bankomatů za 6,- tvrdil kdo? FIO nebo někdo tady na fóru? Co vím, tak FIO má uvedenou pouze ČSOB, tak proč se čílit.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 21. 7. 2007 10:09

Nejrozšířenější z těch free programů na převod do pdf je PDFCreator

Jinak GPC je textový formát výpisu z banky. Jedná se o jeden z nejstarších formátů používaných v elektronickém bankovnictví u nás (Československá státní banka jej kdysi používala pro své potřeby). Měl by jít otevřít v jakémkoliv textovém editoru (např. Poznámkový blok). Primárně jsou tyto soubory určeny k dalšímu zpracování (např. v účetních programech). Problém je, že každá banka má jinou strukturu GPC souborů, a proto nelze použít nějaký univerzální prohlížeč.

A na závěr otázka: To FIO nedistribuuje výpisy v jiném formátu? Např. v PDF?

Jinak kde jste se dozvěděl o tom, že vybírat lze z oněch bankomatů? Mě by taktéž zajímalo, kdo vám lhal.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 7. 2007 12:22

Já jsem se zatím o ty CSV a GPC soubory nezajímal. Koukám na svůj účet a zatím tam mám historii od doby, kdy jsem ho založil (30.1.2006), tak nevidím důvod si výpisy někam ukládat.
Tenhle smysl vidím u některých bank (např. KB má max. historii 92 dní u soukromých účtů a 31 dní u firemních) s krátkou zobrazitelnou historií.
Tuší někdo, jak staré platby FIO zobrazuje? Nebo jsou tam údaje "na věčné časy" (třeba u ING mám také historii od založení - 14.6.2002)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 21. 7. 2007 14:17

Takže to vyhazuje jenom formáty GPC a CSV?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 7. 2007 14:22

Ještě je tam ikonka "tisk". Jak píše kolega, stačí nainstalovat (zdarma) PDF Cdreator jako virtuální tiskárnu a výstup si tak "vytisknout" jako PDF.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 21. 7. 2007 18:47

Osobne bych dal prednost elektronicky podepsanému PDF ... coz by bylo nejvíce koser :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 21. 7. 2007 19:58

Hlava píše:Není nic jednodužšího, než dát výpis tisknout a vytisknout si jej do PDF přes nějakou virtuální tiskárnu
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 21. 7. 2007 21:23

Raziel-CZ píše:Jinak když odbočím, celkem se tady na Finexpertu bavím. Po celém internetu je zvykem si tykat, na Živě rovněž, ale tady si vykáme. Je to krásné :D

No je to opravdu zvláštní ... asi to dělá můj respekt před staršími ... přece jenom tykat Kiše kdyz je starší a hlavně chytřejší a zkušenější .... :oops:

A kdyz se zase vrátím k FIU ... jaká karta z nabízených se zdá být nejlepší? Ted mám Visu Elektron a nemuzu si stezovat ... hlavně nevím jak moc velký šunt je ta zadarmo ... co vy na to?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 21. 7. 2007 23:27

Já mám tu "šuntovou" zadarmo a přijde mi úplně postačující. Resp. jediné co neumí jsou platby na internetu. Narozdíl od Visa Electron co jsem měl před tím (u ČS) se mi na ní líbí to, že musím při každém placení zadávat PIN. To u Visy E nebylo, tam jsem se jen podepsal a hotovo, což mi moc bezpečné nepřišlo a trochu mi to i vadilo.
Jinak nevím co bych měl od platební karty očekávat krom toho, že s ní jde platit. Už jsem s ní platil i na Slovensku a opět bez problémů, částka se strhla dle aktuálního kurzu.

Jinak elektronicky podepsané výpisy v PDF bych taky uvítal, přeci jen je to věrohodnější než nějaké PDF co si sám vytisknu. Ale to už podle mě řešíme jen pididetaily vzhledem ke kvalitám účtu u FIO (vs. ostatní běžné účty).

Já jsem z něj jednoduše nadšený, když si vezmu že je všechno potřebné zdarma a ještě i celkem zajímavě úročené (vzhledem k ostatním běžným účtům) a moc se přiznám nerozumím tomu, co drží lidi u jiných bank, kde musí za všechno platit. Každej potom jen nadává, že si banky účtují nehorázné poplatky, ale málo kdo s tím něco udělá. I když pravda před nějakým půl rokem jsem o FIU neměl taky ani tucha ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 4honza 22. 7. 2007 09:05

Jeste k tem vypisum:

Doporucuji si uchovavat CSV, pokud nemate nejaky ucetni program nacitajici GPC. CSV se da naimportovat skoro do vseho (i do toho Excelu), je to textovy format, kde jsou polozky vetsinou oddelene strednikem. Diky tomu, ze je to textovy format, tak postrada veskere formatovaci informace. Na FIO bych v tomto pripade nenadaval, vetsina ostatnich bank nenabizi nic nebo si za to nechaji pekne zaplatit.
4honza
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 22. 7. 2007 10:09

Karty: aha ... takze budu muset do Visa Elektron protoze potrebuju platit na netu (sice to jsou male castky ale nemam jinou moznost)

Vypisy: Tak s tatíkem přemýšlíme, že vybrakujem kousek našeho účetního programu a uděláme prohlížeč ABO formátů .... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 7. 2007 12:27

...není nezbytně nutné. Stačí si pořídit k tomu nějakou kreditku (od jiné banky). Některé jí dávají i "zadarmo" (resp. za obrat, obvykle někde kolem 40 - 70 000 Kč / rok), jinak poplatek kolem 500 Kč, ale Česká spořitelna jen 120 Kč!
Špatná není ani Citibank (ta základní je zdarma, nedávno byl zrušen minimální obrat), ale pozor na dodržení všech podmínek - v tomhle nemá Citi slitování, jako největší háček vidím pokutu (tuším 550 Kč) za překročení limitu - a to i v případě řádného a včasného splacení (prostě stačí v daném měsíci koupit dvě dražší věci a neuvědomit si to a veškerá výhodnost je v háji).
Pokud jsi člověk, který "se umí ovládat" a nenechá si přerůst kreditku přes hlavu, může být opravdu zcela zdarma. Navíc na rozdíl od ČSOB (které karty pro FIO spravuje) má CITI i výhodnější kurzy cizích měn.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 7. 2007 12:55

Raziel-CZ píše:Koukám, že jste nějaký důvěřivý. Když si neukládáte výpisy, nikdy nevíte, kdy o ně můžete přijít. Když je nebudete mít, může si pak na Vás FIO cokoliv vymyslet. Nevěřte tolik lidem, jednou se Vám to nevyplatí.d/quote]

Nějak se toho neobávám. ING mi v lednu vždy pošle výpis za uplynulý rok, FIO aspoň zůstatek. Navíc mám u FIO nastavené, aby mi při každém pohybu na účtu přišlo oznámení na e-mail (je to zdarma, tak proč toho nevyužít a GMAIL je dost velký :-) ), takže v nejhorším případě lze výpis s trochou práce "rekonstruovat".
Zatím jsem to ale nepotřeboval.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 22. 7. 2007 15:48

4honza píše:Doporucuji si uchovavat CSV, pokud nemate nejaky ucetni program nacitajici GPC. CSV se da naimportovat skoro do vseho (i do toho Excelu)

Excel ani OpenOffice mi to neotevře - neznámý formát. Můžu dostat radu jak? FIO mi poradit nedokázalo, poslední jejich vyjádření bylo, že mám špatně nakonfigurované Windows, což mě jako spráce sítě na pedagogické fakultě dost šokovalo. Dál už na e-mail neodepsali.

PatrikChrz: Já si to nechávám posílat na Vodafonemail (přesměrování do SMS).
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 22. 7. 2007 16:06

CSV opravdu lze otevřít v Excelu ... tedy pokud to je CSV soubor s hodnotami oddělenými středníkem ... v případě hodnot oddělených čárkou to celý řádek narve do jedné buňky ....

Zkuste nastavit souborům csv aby se otvírali v excelu ... :wink:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků