Zrizeni obcerstveni

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 09:40

Vsechny zdravim a predem dekuji za odpovedi.
Dostal jsem napad, ze zridim male obcerstveni ve meste.Po odecteni nakladu za najem, elektrinu, vodu, material, mzdu mi vychazi zisk cca 8000 Kč.Potreboval bych poradit co vse mam zaridit?Urcite zivnostensky list (asi pohostinska cinnost?), nejake povoleni, nebo oznameni na financnim urade?Ja jsem student stredni skoly a zamestnanec by byla moje babicka, ktera pobira duchod.Jake bych musel odvadet dane, socialni, zdravotni?Zbylo by z tech 8000 Kc neco?Nebylo by vzhledem k odvodum lepsi, aby byla zivnost psana na babicku misto na me?Doufam, ze jsem to napsal aspon trosku srozumitelne, zatim se v tom moc nevyznam.Moc dekuji za pomoc
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 09:41

Jeste dotaz.Dostal bych nejake penize od uradu prace za zrizeni pracovniho mista, nebo se to na duchodkyne nevztahuje?Diky

(uz vim, nic nedostanu)
Naposledy upravil r98r98 dne 19. 8. 2007 07:15, celkově upraveno 1
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 8. 2007 10:04

Nejsem si jistej, jestli na tohle není potřeba jiná než volná živnost. A pokud je, budeš muset sehnat někoho, kdo má vzdělání v oboru a praxi. Vzhledem k tomu, že jde o prodej potravin tak tu provozovnu bude asi muset schválit hygiena (jako co je to zkolaudovaný teď?) Kde budeš pořizovat suroviny apod? Počítal jsi náklady na auto, kterým to budeš vozit? Když se ptáš na daně a spol - počítal jsi do mzdy i odvody zaměstnavatele (kromě hrubé mzdy na výplatní pásce odvádí zaměstnavatel za zaměstnance ještě další prostředky na sociální a zdravotní pojištění).

Omlouvám se za skepsi, ale poradím ti aby ses do toho minimálně zatím nepouštěl. Ale pokud chceš v budoucnu začít podnikat, mohlo by se ti hodit, že si to tentokrát spočítáš přesně, včetně toho, že si najdeš v zákoně všechny podmínky potřebný živnosti a včetně toho, že si spočítáš náklady na zaměstnance včetně všech odvodů (tedy nejen hrubou mzdu). A taky zdanění a odvody ze zisku. Až s tím začneš doopravdy, budou se ti tyhle znalosti hodit (přesto, že se daňový zákony v ČR neustále mění - už to, že se v tom naučíš hledat je dobrá zkušenost).
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 10:25

Provozovna je zarizena jako obcerstveni, drive tam uz neco podobneho bylo.Suroviny bych ze zacatku asi kupoval v nejakem hypermarketu, nebo v makru.Casem pokud by to slapalo bych se mozna dohodl s nejakym dodavatelem.Pocital jsem pouze s hrubou mzdou, dalsi odvody jsem opravdu nezapocital.V kalkulacce tady na webu mi vyslo ze pri hrube mzde 8000 Kc budou moje naklady zamestnavatele 10800 Kc.Naklady na auto jsem nepocital, vzhledem k tomu, ze predpokladam ze nebudou nijak razantni, ale zrejme pujdou odecist z dani ze?Pokud by si zivnost sama vyridila babicka, tak by odpadlo plno nakladu a papirovani, bylo by to tedy vyhodnejsi, nemylim-li se?Je mi jasne ze to nebude zadny med, navic nemam zadne vzdelani ekonomickeho smeru, ale vse se chci naucit.Proto dekuji za ochotu a pomoc
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2007 11:16

Takže bod jedna ... Hostinská činnost je řemeslná živnost. A abyste jí mohl provozovat tak musíte být odborně způsobilý. Čím prokazujete odbornou způsobilost najdete v § 21 a 22 živnostenského zákona

Pokud alespoň něco splňujete vy, nebo vaše babička tak se můžeme bavit dál. :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 11:37

Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 8. 2007 12:38

r98r98 píše:Pocital jsem pouze s hrubou mzdou, dalsi odvody jsem opravdu nezapocital.V kalkulacce tady na webu mi vyslo ze pri hrube mzde 8000 Kc budou moje naklady zamestnavatele 10800 Kc. Naklady na auto jsem nepocital, vzhledem k tomu, ze predpokladam ze nebudou nijak razantni, ale zrejme pujdou odecist z dani ze?
takže to už máme zisk nižší o 2800 za odvody zaměstnavatele - tedy 5200 měsíčně (hrubý zisk) - další náklady na auto a na spoustu dalších věcí, který jste taky zřejmě nepočítal. Náklady vznaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů samozřejmě snižují daňový základ, ovšem to neznamená že je nemusíte zaplatit. Mě by ta spousta práce co s tím bude za to opravdu nestála. Nebude lepší dostudovat tu střední školu (když můžete podnikat, je vám zřejmě více než 18 a tedy by nemělo chybět moc času). A potom to případně rozjet sám? To by mohlo být o trochu reálnější než se zaměstnancem.

A ještě jeden dotaz: když jak sám píšete o ekonomii nic moc nevíte, jak jste počítal předpokládané příjmy? Počítal jste třeba s tím, že se budou hodně lišit tržby podle ročních období? Počítal jste s tím, že třeba někdy neodhadnete kolik toho nakoupit a části zásob skončí trvanlivost a budete to muset vyhodit? atd. atd. atd.
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 8. 2007 12:40

r98r98 píše:Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.o/quote]
To je volná živnost? to bych se docela divil. A i pokud je, stejně bych se v tomhle případě bál neoprávněného podnikání.
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2007 15:15

r98r98 píše:Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.o/quote]

To je sice volná živnost, ale na tuhle si určitě neotevřete občerstvení ...

Nehledě na to, že na tuto živnost nemůžete vyrábět nápoje (na to je jiná volná), nesmíte zpracovávat masa velkých a malých jatečních zvířat (kromě drůbeže, králíků a zvěřiny), zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin a další mlýnské výrobky, zpracování mléka a dalších mléčných výrobků, výroby pekařských a cukrářských výrobků a výroba zmrzliny (na to jsou potřeba jiné řemeslné živnosti). A hlavně bez možnosti přímé konzumace v provozovně :wink:

Tak si vyberte co chcete ... jestli občerstvení nebo něco jiného :wink:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 8. 2007 16:32

Tohle zavání průšvihem. Rezerva 8000 Kč na zisk / měsíc je zoufale malá a problém bude i s tím živnosťákem.
Viděl bych to maximálně na prodej zabalených baget od Krokodýla a nápojů v plechovkách - tedy něco jako trafika atd. I když možná že i na trafiku budou nějaké požadavky.
Pokud "projde" trafika, tak tiskoviny bych tam vzal. Záleží na smlouvě s dodavatelem, ale mělo by to být bezrizikové - co se neprodá, vrátí se jako remitenda. Těch 30 % (aspoň to tak bývalo, pokud se to nezměnilo) z prodaných novin a časopisů se hodí.
A i ti neprodaní Krokodýli jdou vrátit - nevím ale, jestli se vrací zpět vše, nebo jenom část. Asi záleží na tom, co si kdo "vydupe" ve smlouvě.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 21:55

KubaPa píše:
r98r98 píše:Pocital jsem pouze s hrubou mzdou, dalsi odvody jsem opravdu nezapocital.V kalkulacce tady na webu mi vyslo ze pri hrube mzde 8000 Kc budou moje naklady zamestnavatele 10800 Kc. Naklady na auto jsem nepocital, vzhledem k tomu, ze predpokladam ze nebudou nijak razantni, ale zrejme pujdou odecist z dani ze?
takže to už máme zisk nižší o 2800 za odvody zaměstnavatele - tedy 5200 měsíčně (hrubý zisk) - další náklady na auto a na spoustu dalších věcí, který jste taky zřejmě nepočítal. Náklady vznaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů samozřejmě snižují daňový základ, ovšem to neznamená že je nemusíte zaplatit. Mě by ta spousta práce co s tím bude za to opravdu nestála. Nebude lepší dostudovat tu střední školu (když můžete podnikat, je vám zřejmě více než 18 a tedy by nemělo chybět moc času). A potom to případně rozjet sám? To by mohlo být o trochu reálnější než se zaměstnancem.

A ještě jeden dotaz: když jak sám píšete o ekonomii nic moc nevíte, jak jste počítal předpokládané příjmy? Počítal jste třeba s tím, že se budou hodně lišit tržby podle ročních období? Počítal jste s tím, že třeba někdy neodhadnete kolik toho nakoupit a části zásob skončí trvanlivost a budete to muset vyhodit? atd. atd. atd.k/quote]


Vite, nejde mi o to, abych zacal podnikat a vydelaval miliony.I pokud bych z toho vseho mel cisty zisk napr. 3000 Kc, tak si myslim, ze to neni spatne kapesne ke studiu.O tom, ze se jednotlive trzby budou lisit vim, a s nakupem potravin, respektive s nespotrebovanymi zasobami by nebyl problem.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 22:03

Rop píše:
r98r98 píše:Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.o/quote]
To je sice volná živnost, ale na tuhle si určitě neotevřete občerstvení ...

Nehledě na to, že na tuto živnost nemůžete vyrábět nápoje (na to je jiná volná), nesmíte zpracovávat masa velkých a malých jatečních zvířat (kromě drůbeže, králíků a zvěřiny), zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin a další mlýnské výrobky, zpracování mléka a dalších mléčných výrobků, výroby pekařských a cukrářských výrobků a výroba zmrzliny (na to jsou potřeba jiné řemeslné živnosti). A hlavně bez možnosti přímé konzumace v provozovně :wink:

Tak si vyberte co chcete ... jestli občerstvení nebo něco jiného :wink:r/quote]


Proc bych si na tu zivnost nemohl otevrit obcerstveni?Na co si ho tedy mohu otevrit?Nejde o zpracovani masa, zadny gyros nebo hamburger.Dejme tomu, ze v provozovne se budou pect buchty a k tomu prodavat napoje v plechovce.Prijdete k okynku, koupite si buchtu a colu, zaplatite a odejdete.Zadna konzumace v provozovne.Diky odpoved
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 22:06

PatrikChrz píše:Tohle zavání průšvihem. Rezerva 8000 Kč na zisk / měsíc je zoufale malá a problém bude i s tím živnosťákem.
Viděl bych to maximálně na prodej zabalených baget od Krokodýla a nápojů v plechovkách - tedy něco jako trafika atd. I když možná že i na trafiku budou nějaké požadavky.
Pokud "projde" trafika, tak tiskoviny bych tam vzal. Záleží na smlouvě s dodavatelem, ale mělo by to být bezrizikové - co se neprodá, vrátí se jako remitenda. Těch 30 % (aspoň to tak bývalo, pokud se to nezměnilo) z prodaných novin a časopisů se hodí.
A i ti neprodaní Krokodýli jdou vrátit - nevím ale, jestli se vrací zpět vše, nebo jenom část. Asi záleží na tom, co si kdo "vydupe" ve smlouvě.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radim33 19. 8. 2007 08:44

vedle problémů se živnosťákem se mohou objevit problémy s hygienickou službou. Úprava či výroba potravin a nápojů znamená mít na to příslušně vybavenou provozovnu a zaměstnance se zdravotním průkazem.
radim33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KubaPa 19. 8. 2007 09:01

Problém se živnosťákem bude v tom, že ten, kterej bys potřeboval nedostaneš, protože je to řemeslná živnost a ty nemáš potřebné vzdělání ani praxi abys ho dostal a odpovědnýho zástupce, kterej by podmínky splňoval taky nemáš...

Zavratné částky to opravdu nebudou, ale problém je v tom že podle tvých výpočtů a toho kolik věcí jsi nezapočítal (původně třeba ani odvody zaměstnavatele ze mzdy) bych to osobně tipoval ve výsledku daleko spíš na ztrátu než na malej zisk. Na tom, že člověk začne jen s malým ziskem nic špatnýho nevidím, jde jen o tu pravděpodobnost že bude nulovej nebo dokonce zápornej...

Odkud jsi třeba vzal odhad toho, kolik by se prodalo zboží a za jakou cenu? Je to jen tvůj odhad, radil ses s bývalým majitelem? Proč vlastně to občerstvení skončilo, když tam už bylo? Máš někoho na záskok, pokud babička dostane třeba chřipku, nebo bude muset k zubaři a ty budeš muset být ve škole? Nebo v takový situaci třeba na 14 dní zavřeš krám? (a přitom budeš stále platit nájem, elektriku, budou se ti kazit zásoby atd.).
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků