Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod pbanas 8. 4. 2006 09:43

Je naněj nejvyší čas.

A proč?
Protože mi k němu stát přidá 150,- měsíčně tj.1800,- ročně
Ko mi to dá vy asi ne.
A za další odečítám si to z daní mé úspory použiji na financování mého tzv postproduktivního života.
Totiž v době kdy já půjdu do důchodu bude ten státní důchod tak nicotný že z něj sotva zaplatím nájem jenže já chci i jíst a dále chci mít nějakou tu korunu nebo v té době už EURO na benzín a na nějaký ten výlet pivko pokud se nepletu chutná i v důchodovém věku.
V noučatům v té době budu chtít udělat radost ale s puze státním důchodem?S tím bych nepřežil.
A hlavně co nechci v důchodu chodit do práce.[/b]
pbanas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slavek69 18. 5. 2006 14:00

topbanas, tentokrá nesouhlasím a to v tom, že pokud budete ukládat na penz. fond 500,- Kč/měs., tak máte nárok na daňové odpočty. Nemáte!!! Na daňové odpočty si můžete totiž uplatnit až částku uloženou nad těch 500,- Kč a to max. do výše 1.000,- Kč/měs., respektive 12.000,- Kč/ročně. Takže aby jste využil plně dańového zvýhodnění plynoucího z penz. připojištění, musel by jste měsíčně spořit 1.500,- Kč. Daňové zvýhodnění v tomto státě můžete využít také u životních pojištění a to ve výši 12.000,-/ročně a dále u úroků z hypoték do výše 150.000,-/ročně.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pbanas 18. 5. 2006 17:18

S čím nesouhlasíte nechápu asi jste si to přečetl ve velkém spěchu.
Zkuste si to přečíst ještě jednou.
pbanas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slavek69 21. 5. 2006 13:28

to pbanas, omluvám se, opravdu jsem to nepřečetl dobře a vycházel z toho, že píšete o tom, co vám dá stát. Po opětovném přečtení, s Vámi naprosto souhlasím. Důchodové zabezpečení se má skládat ze třech základních pilířů. Z toho, co si uspoříte dobrovolně, z toho, co uspoříte povinně a z toho, co vám dá stát. Jelikož v tomto státě není hotová důchodová reforma a tedy jeden z těchto pilířů, a to ten nejpodstatnější (důchodové fondy), tady chybí, je člověk odkázaný téměř jen sám na sebe. Věřme, že do dvou let se situace změní a že důch. reforma bude hotová a pak už to bude v pohodě.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 27. 5. 2006 00:33

pbanas píše:Je naněj nejvyší čas.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 5. 2006 09:11

Krom krachu penzijního fondu, o kterém tu již byla řeč, je zde také možnost "tunelování ze strany státu".
Prostě v případě, že bude stát potřebovat peníze, jednoduše nařídí fondům, že musí určité (dost vysoké) procento z investic uložit do státních cenných papírů (což existuje už vlastně nyní, stačí ho jen zvýšit).
Např. v Indii je to 80 %! Ale i ve vyspělých zemích (Korea, Japonsko, Singapur, Švédsko) se děje něco podobného. Politici si tak vlastně kupují popularitu voličů za jejich vlastní peníze, které investují do nemocnic, sociálního bydlení a infrastruktury; a ti jim ještě tleskají za to, jak se starají o bezpečí jejich investic. Ztráty vládou spravovaných penzjiních fondů v méně vyspělých zemích (Ekvádor, Venezuela, Turecko, Egypt, Zambie, Peru) vyjádřené v procentech dosahují vesměs dvojciferných hodnot!
I když ani u pojišťoven to není o mnoho jiné. I ty mají zákonem předepsáno jakým způsobem mají nakládat s částí svých rezerv. :P
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hráč 28. 5. 2006 20:03

Souhlasím s Přemyslem T. ohledně věku pro zapojení do penzijního pojištění. K této situaci si přečtěte knihu R.Kiyosaki Proroctví bohatého táty, poslední u nás vydanou knihu tohoto autora. Budete-li mít dlouhodobě vázany peníze v penz.pojištění bez možnosti bez sankcí likvidovat je při možném ohrožení, nemáte svůj osud pod kontrolou a v důchodu budete s dalšími důchodci třeba nakonec bojovat o své ,,popelnice" pro přežití do dalšího dne. Vláda ,,šibalů"předvádí, že se to může stát a hlavně až vašim dětem,ale v tu dobu už ,,šibalové" jen řeknou,že to byl omyl a to už bude pozdě.
Čtěte si knihy R.Kiyosakiho,pak možná u nás už jen analfabeti budou spoléhat na ,,talentované šibaly".
Hráč
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pbanas 30. 5. 2006 18:21

Už jsem to tu někde psal.
Ano jsem pro investovat do akcií.
Ale až na posledním místě.

To první místo má u mne životní pojištění.

Druhé místo penzijní fond.

Třetí místo důchodové připojištění.

Tyto tři věci jsou něco jako tři oříšky pro popelku.

S těmi ostatními penězi mohu svobodně vkročit na kapitálový trh.

Nemám proti němu vůbec nic je to podnikání jako každé jiné.
Nakoupit levně draho prodat jen v tom musí člověk vidět světlo na konci tunelu.

A pro mne tak jako pro většinu normálních lidí je kapitálový trh neproniknutelná džungle.

A by se někdo bez znalostí a zázemí tím myslím ty tři oříšky pro popelku vrhnul na kapitálový trh je dle mého soudu pošetilé.

Tři oříšky pro popelku jsou investice do mé budoucnosti které já věřím.Investice odečitatelná z daní.

Nevěřím že se něco z toho, co tu popisujete stane tunelování odzvonilo ta doba je pryč zlatá horečka pominula.

Jediné nejisté a území a vnějšími vlivy ovlivnitelné je ten kapitálový trh.

Já sám za sebe to takto cítím.

Možná je to jen tím, že znám víc těch, kteří sázeli na jistotu a dosáhli svého.
A víc těch, kteří sázeli na nejistotu a nyní někde v koutku naříkají
pbanas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slavek69 1. 6. 2006 19:12

pbanasi, souhlasím s Vámi do slova. Jediné, kam bych dnes investoval tímto způsobem, je produkt CLEVER Invest pojišťovny Generali, a to z několika důvodů. Prvním je zázemí této pojišťovny a tím i větší bezpečnost investice, druhým je způsob, kterým umožňují investovat, třetím jsou výnosy připisované klientům a čtvrtým důvodem je možnost využívat díky tomuto produktu daňových výhod, což je v dnešní době nejlepší "státní příspěvek", jelikož ho máte každý rok v ruce. Dost mne rozčiluje, jak si lidé stále stěžují, že mají velké daně, ale už málokdo udělá něco pro to, aby si je snížil a vzal si od státu zpět, ne zanedbatelnou, část peněz, které mu nacpe.
Slavek69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 15. 8. 2006 23:35

Pro mladeho cloveka, na kterem nikdo neni financne zavisly, je zivotni pojisteni nesmysl. Penzijni pojisteni malo vynosne (investuje do dluhopisu) a malo likvidni. Jiste zde take nic neni, ucet neni pojisten, dluhopisy kolisaji, byt mene, nez akcie. Duchodove pojisteni je take nesmysl. Pro mladeho cloveka opravdu neexistuje lepsi investice, ne akciove fondy ci akcie. Pozor! Je rozdil mezi obchodovanim s cennymi papiry a investici.

Obchod: snazim se levne koupit, co nejdrive draho prodat. Kdyz to nevyjde, prodelavam. Penize neustale "tocim".

Investice: koupim cenne pairy a nez ohledu na bezne vzestupy a propady v nich necham penize lezet. Mohu i pravidelne sporit. Na konci obdobi sve finance vyberu a ralizuji bud vynos nebo ztratu.

Akcie jsou kratkodobe vskutku rizikove, ba primo nebezpecne. Behem jednoho tydne se mohou propadnout treba o 20%! Koupit si akcii ale znamena koupit si vlastnicky podil v podniku. Tedy pokud investuji napr. do akcioveho fondu, skrze nej se stavam spoluvlastnikem mnoha desitek, stovek... firem kdekoliv na svete podle zamereni fondu. Pokud volim globalni fond, znamena to, ze mam investice rozdeleny po celem svete. A pokud ekonomika sveta roste, roste muj majetek, pokud klesa, i on klesa.

A jsme u jadra pudla: pres hospodarke cykly ekonomika ve svete roste - firmy porsperuji, tvori zisky, roste jejich cena a tedy i cena vlastnickeho podilu - akcie. Takze pokud ma byt rizikova dlouhodoba (20, 30 let) investice do akcii, musime pripustit dlouhodoby pokles ci krach svetove ekonomiky. To pak ale znamena, ze budou krachovat i pojistovny, zajistovny, penzijni fondy, banky... Kde pak budou penize v bezpeci? O nemovitosti v tu chvili prestane byt zajem, takze ani takova investice neni OK, cena zlata se propadne, kazdy bude stat jen o jidlo a pitnou vodu, jejich cena se v takove situaci vysplna nad mraky...

Nemalujte certy na zed! Vzdyt prave vase zivotni pojisteni zvysuje zisk pojistovne, ktere tak stoupa cena akcii z cehoz profituji investori... Jde jen o to, na ktere strane financniho toku stojite. Chcete-li krmit mou penezenku placenim pojistek, hypotecniho uveru od KB, pitim koka-koly, pouzivanim mobilu Siemens a pocitace HP, budu vlastne jedine rad. Porostou-li tyto a dalsi firmy, poroste moje zivotni uroven... :)

(A stejne jako ja se muze na tomto celosvetovem rustu ekonomiky ucastnit kazdy jiz od par stovek mesicne.)
Premysl Tiser
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SocPredator 10. 9. 2007 13:47

Dotaz na znalce penz. připojištění, případně účetnictví:

Vyčetl jsem ze zákona o Dani z příjmů (§15 odst. 5), že pokud uplatňuji daňový odpočet např. 12000 ročně a to 2 roky po sobě a poté smlouvu zruším a je mi vyplaceno odbytné, měl bych si v následujícím daňovém přiznání jako Ostatní příjem (§10) uvést 24000 (2x12000).
Pochopil jsem to dobře?
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 10. 9. 2007 17:24

Ano ... pochopil dobře :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SocPredator 10. 9. 2007 19:06

To zní jako, že by to možná šlo obejít :D
Ale na to dlabu, zase o tolik nejde
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 10. 9. 2007 20:56

A jak? Podělte se o to jak obejít zákon?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SocPredator 11. 9. 2007 09:22

Mě napadlo pouze přehlášení k jinému fondu, ale asi by to nestačilo. Šlo by sice o jinou smlouvu, ale ten zákon je psán moc obecně.
SocPredator
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků