Změna dodavatele plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 11. 11. 2012 17:26

Od 1.12.2012 by mi měla začít dodávat plyn firma Europe Easy Energy a.s. ke které přecházím od RWE. Toto datum se už blíží a mne by zajímalo jak ten přechod proběhne. Všechno si firmy papírově vyřídí asi sami mezi sebou, ale co s odečtem plynu. Příjde mi někdo odepsat stav plynoměru a kdy? Plynoměr mám volně dostupný venku v zahradě u plotu a ještě nikdy jsem nikoho neviděl stav plynoměru odepisovat i když vím, že někdo to odepisovat chodí. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti a víte jak to ti dodavatelé plynu dělají při přechodu od jednoho ke druhému? A jak to je s vyúčtováním za plyn? RWE by mi měla přestat dodávat plyn 30.11.2012 a tak by mi snad i měli po tomto datu zaslat nějaké vyúčtování a vrátit případný přeplatek nebo spíše požadovat po mne uhrazení případného nedoplatku.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Franklin 11. 11. 2012 17:48

Dobrý den, pane Žyło. Když jsem přecházel s elektřinou k jinému dodavateli, k žádnému odečtu nedošlo. Byl pouze proveden odhad, který se u původního dodavatele prohlásil za koncový stav a u nového dodavatele za počáteční stav. Pár dní po převodu přišla faktura s nedoplatkem. Na shledanou.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 11. 2012 18:15

Když jsem přecházel já letos v lednu s plynem od RWE k ČEZu (tuším, že k 12. lednu), tak si RWE odečet dělala. Nevěděl bych to, kdyby mi zároveň nesdělili, že mi musí vyměnit plynoměr, protože mu končí doba použitelnosti. Přechod proběhl v pohodě, RWE měnila plynoměr až v době, kdy už nebyla dodavatelem, ale jak jsem pochopil, majitelem přívodu je pořád. RWE mi strhla za leden ještě jednu srážku paušálu, ČEZ mi strhl za leden také paušál. RWE ale asi za měsíc poslala vyúčtování a vyrovnala se se mnou.
Jinak pro případné zájemce o přechod musím konstatovat, že to trvá hrozně dlouho. Žádal jsem o to v srpnu a povedlo se to až v tom lednu a to ještě ne od prvního. Klasická zdržovací taktika od RWE. Nejdřív nic, a že to proběhne k 1. listopadu, pak si někdy v říjnu vzpomněli, že to nejde, protože plyn byl napsaný na manželku, kdežto nemovitost na mě, a že chtějí nějaký doklad. Každopádně jsem byl rád, že se to povedlo, vyrovnali se se mnou a s ČEZem jsem spokojený. Hlavně s jejich online obchodní kanceláří, kdy je vše řešeno elektronicky.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Havers 11. 11. 2012 18:18

To vlazy:

Nahlaš na RWE stav plynoměru k 30.11.2012 - nejlépe hned 1.12.

Konečné vyúčtování od RWE ti přijde pár dní po 30.11.
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 11. 11. 2012 18:25

To Franklin: Pokud se někdo spokojí při změně dodavatele s odhadem spotřeby a ne s odečtem, tak je nejspíš nesvéprávný.

To radecekh: Stejná zkušenost. RWE změnu neprovedl z důvodu, že jim chybělo nějaké číslo, a ČEZ mne o tom neinformoval. Takže díky blbosti nebo lenosti zaměstnanců obou firem trval přechod 6 místo 3 měsíců.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Franklin 11. 11. 2012 18:30

Tomáš Marný: Ted odhad byl pro mě výhodný, pár korun jsem na tom vydělal, čili ta nesvéprávnost se mi vyplatila. 8-)
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 11. 11. 2012 22:53

Havers píše:Nahlaš na RWE stav plynoměru k 30.11.2012 - nejlépe hned 1.12.
A to mne k tomu nahlášení stavu plynoměru zašlou nějakou výzvu? Je na to nějaký formulář? Dá se to vyřídit telefonicky, e-mailem a nebo je třeba kvůli tomu zajít na jejích zákaznické centrum? Dodavatelé energií měním poprvé a tak nemám s tím žádné zkušenosti.

Tomáš Marný píše:RWE změnu neprovedl z důvodu, že jim chybělo nějaké číslo, a ČEZ mne o tom neinformoval. Takže díky blbosti nebo lenosti zaměstnanců obou firem trval přechod 6 místo 3 měsíců.
Mám obavy aby to nakonec nedopadlo nějak podobně i u mne. Když jsem se začátkem října dotazoval u Europe Easy Energy a.s. zda byla vyřízená bez problémů výpověď smlouvy s mým původním dodavatelem plynu a mohu tak předpokládat, že od 1.12.2012 mi plyn začnou dodávat oni, tak mi na to odepsali, že
Naše společnost podala k Vašemu stávajícímu dodavateli plynu žádost o uvolnění ze smlouvy. Jakmile nám Váš dodavatel potvrdí akceptaci výpovědi, budeme dále podávat žádost o schválení změny dodavatele u OTE (Operátor trhu). V okamžiku, kdy nám OTE změnu dodavatele schválí, odešleme Vám informativní e-mail společně se zálohovými kalendáři. Pokud vše proběhne bez potíží, měli bychom se stát Vašimi dodavateli plynu od 1/12/2012.
Trochu mne to začíná znepokojovat proto, že 1.12.2012 se už blíží a doposud mi nezaslali žáden informační e-mail, tak jak mi to napsali. myslím, ře od poloviny srpna kdy jsem s Europe Easy Energy a.s. uzavřel smlouvu uplynulo dost času na to aby se vše vyřídilo. Nerad bych se nakonec dověděl, že ke změně dodavatele nemohlo dojít od 1.12.2012, protože něco nebylo v pořádku a RWE výpověď zamítlo. Zvažuji proto, že asi budu kontaktovat Europe Easy Energy a.s. s dotazem ohledně toho.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Havers 12. 11. 2012 18:46

vlazy píše:A to mne k tomu nahlášení stavu plynoměru zašlou nějakou výzvu?


Nahlaš to sám -> http://www.rwe.cz/cs/zakaznicka-linka/
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 11. 2012 22:10

Tak dnes mi zaslali e-mail s informaci, že změna dodavatele na mým odběrném místě proběhla úspěšně ke dni 1.12.2012 a kalendářem záloh. Z toho vyplývá, že vše asi proběhlo v pořádku a od prosince mi plyn začne dodávat Europe Easy Energy a.s.. Je to vše ale dost nepřesně napsané. Na jednom místě píšou, že úhrada zálohových plateb bude formou SIPO ale dále zase uvádějí číslo účtu a variabilní symbol kde jim ty zálohy mám zasílat. Takto nevím, zda si budou ty zálohy inkasovat sami z mého SIPO, tak jak to mám uvedené i ve smlouvě a nebo to po mne požadují zasílat na jejích bankovní účet. Také mi uvádí ty zálohy o 5 Kč vyšší než jak to mám uvedené ve smlouvě. Připadá mi to, že někdo kdo to psal asi příliš nad tím nepřemýšlel.
Uvádějí také, že zálohové platby jsou splatné vždy k 2. dni v měsíci. Nevím ale jak to je v případě plateb přes SIPO. Já SIPO mívám ve schránce převážně 5 - 10 den měsíce a platím ho většinou až v polovině měsíce. Nevím zda Česká pošta hradí inkasujícím platby i když ještě není SIPO zaplacené a nebo čeká až ho majitel zaplati. Pokud by čekali až na zaplacení mého SIPO tak by se to do 2. dne v měsíci stihnout nemohlo.
Napsal jsem jim ohledně toho všeho e-mail jsem zvědavý zda a co mi na to odepíšou.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Havers 13. 11. 2012 23:16

vlazy píše:Nevím zda Česká pošta hradí inkasujícím platby i když ještě není SIPO zaplacené a nebo čeká až ho majitel zaplati.


Doufám, že žertuješ.
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod radecekh 14. 11. 2012 05:41

vlazy píše:...od prosince mi plyn začne dodávat Europe Easy Energy a.s.. Je to vše ale dost nepřesně napsané...


Celý problém je v tom, že lidé jako vy, jsou nepoučitelní. Nechají se ukecat k přechodu k malinkaté společnosti, která je na trhu s plynem sotva rok, její jmění je to nejnižší možné, v dozorčí radě sedí dvacetiletá holka a celé vedení společnosti vypadá jako nastrčení bílí koně.
Přeji vám štěstí v jednání s nimi i to, abyste nelitoval. Můj pesimistický scénář je takový: Společnost získá pár tisíc zákazníků, vybere od nich zálohy a zkrachuje. A nebo zdraží a "nenápadně" se přejmenuje, jako už 3x za poslední 3 roky. Sorry, ale od takovéhle společnosti bych dal ruce pryč, což je ve vašem případě rada s křížkem po funuse, protože jste určitě podepsal úžasnou nevypověditelnou smlouvu.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 14. 11. 2012 09:41

Ten scénář s krachováním moc nevidím, zálohy jsou nastavené pod průměrnou cenu, takže by z toho nic neměli. Zdražit můžou, ale na to má člověk nohy, aby odešel. Když se dělal na nějakém serveru audit smluv, tak skončili skoro nejlíp.
Jinak ono těch možností moc není: buď se nechat okrádat od zavedených molochů (ČEZ, EON, RWE), kteří s člověkem jednají vyloženě sprostě, nebo přejít k levnému dodavateli a doufat, že se časem nezmrví. Já doufám, že se přece jen najde firma, která bude investovat místo jen do nových zákazníků i do stávajících - třeba i ta 3E, on je přece jen ten scénář nalákat-okrást dost nákladný; do té doby nezbývá, než dodavatele 1-2x ročně měnit, nedá se nic dělat.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 14. 11. 2012 10:32

Havers píše:
vlazy píše:Nevím zda Česká pošta hradí inkasujícím platby i když ještě není SIPO zaplacené a nebo čeká až ho majitel zaplati.


Doufám, že žertuješ.
Já nevím jak to Česká pošta v případě SIPO dělá a tak mne zajímá zda je reálné platit přes SIPO něco co příjemce platby požaduje uhradit do 2. dne v měsíci. V mém případě a asi i u všech co používají SIPO je asi nereálné ho zaplatit před 2. dnem v měsíci. Europe Easy Energy a.s. sice nabízejí možnost platby záloh prostřednictvím SIPO a tak by snad to měli mít nějak vyřešené aby ty platby podle jejích požadavků byly takto reálné platit. Jediné co mne napadá by mohlo být to, že si platby záloh přes SIPO inkasují vždy o měsíc dříve. V takovém případě by mi ale museli tu první zálohu za prosinec 2012 zadat už do SIPO za listopad 2012 a tam ji ale nemám. Mám tam pouze zálohu za plyn ještě od RWE.

radecekh píše:Celý problém je v tom, že lidé jako vy, jsou nepoučitelní. Nechají se ukecat k přechodu k malinkaté společnosti, která je na trhu s plynem sotva rok,
Já jsem se ale k Europe Easy Energy a.s. nenechal nikým ukecat. Přecházím k ním na základě vlastního rozhodnuti. Rozhodnul jsem se k ním přejít proto, že jsou podle různých výpočtů pro mne s plynem nejlevnější. Také jsem se kromě několik málo nedůvěřivých názorů na nové a malé firmy nedočetl v internetu nic co by mne mohlo odrazovat abych raději k ním nepřecházel.
radecekh píše:Můj pesimistický scénář je takový: Společnost získá pár tisíc zákazníků, vybere od nich zálohy a zkrachuje. A nebo zdraží
Můj scénář je zase takový: Pokud by došlo k něčemu takovému jak to popisuješ a stali by se pro mne nevýhodní tak není přece problém od nich přejít jinam kde to možná bude lepší.
Situace je bohužel taková, že výhodnost různých firem (nejen obchodníků s energiemi) se různě mění a ti co jsou nyní výhodní nemusí už třeba za rok až tak výhodní být a opačně. Je proto dobré sledovat vývoj a podle toho přecházet tam kde je to zrovna výhodné.
radecekh píše:a "nenápadně" se přejmenuje, jako už 3x za poslední 3 roky.
A ty máš nějaké informace o tom, že Europe Easy Energy a.s. se za poslední 3 roky 3x přejmenovala? I kdyby tak bylo, tak to ještě dostatečně nesvědčí o nich, že je to určitě nesolídní firma.
radecekh píše:protože jste určitě podepsal úžasnou nevypověditelnou smlouvu.
Tak toto svědčí, že o Europe Easy Energy a.s. asi nevíš téměř nic a pouze se zde snažíš šířit o nich ničím nepodložené pomluvy. Já jsem určitě nepodepsal s ními žádnou nevypověditelnou smlouvu. Moje smlouva s ními je na dobu neurčitou s 3 měsíční výpovědní lhůtou a nic jiného co by mi ji bránilo vypovědět v ní není.
Vidím, že tobě jde asi pouze o co největší pošpinění Europe Easy Energy a.s. a při tom se ani neštítíš použít ničím nepodložených a lživých argumentaci.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 14. 11. 2012 10:43

vlazy píše:Rozhodnul jsem se k ním přejít proto, že jsou podle různých výpočtů pro mne s plynem nejlevnější.

Před časem jsem dával plastová okna. Nejlevnější nabídka byla jakási firma Eurojordán, 37 kKč. Ostatní byly od 51 do 85 kKč. Nabídka se zdála až podezřelá, trochu jsem pohledal a Eurojordán vypustil. Za 2 měsíce Eurojordán zkrachoval a diskuze byly plné lidí, kteří lkali nad tím, jak Eurojordánu dali zálohu a nemaj ani prachy, ani okna, ani naději...

Tož asi tak k nejlevnějším nabídkám.

vlazy píše:A ty máš nějaké informace o tom, že Europe Easy Energy a.s. se za poslední 3 roky 3x přejmenovala?

Doporučuji něco jako Obchodní rejstřík o<:) .
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 14. 11. 2012 10:53

Tomáš Marný píše:Před časem jsem dával plastová okna. Nejlevnější nabídka byla jakási firma Eurojordán, 37 kKč. Ostatní byly od 51 do 85 kKč. Nabídka se zdála až podezřelá, trochu jsem pohledal a Eurojordán vypustil. Za 2 měsíce Eurojordán zkrachoval a diskuze byly plné lidí, kteří lkali nad tím, jak Eurojordánu dali zálohu a nemaj ani prachy, ani okna, ani naději...

Tož asi tak k nejlevnějším nabídkám.
Bohužel i něco takového se stává. To ale nic nesvědčí, že všichni ti co jsou nejlevnější jsou určitě lumpové kteří určitě brzo zkrachují nebo mají v úmyslu zákazníky nějak podvést.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků