vodné a stočné

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod scripta 21. 11. 2012 20:27

Z VAKu mi přišel dopis s názvem "Úhrada za stočné - výzva k podání vysvětlení", kde mě píšou, že zjitili v evidenci obyvatel na MěÚ, že je veden v mém bydlišti jiný počet osob, než za kolik platíme stočné. A že se mám do 30.11. dostavit k podání vysvětlení na VAK, aby věc uvedli do pořádku. Pokud se nedostavím, budou mít za to, že údaje z evidence obyvatel jsou správné a dále mi budou fakturovat stočné podle těchto údajů z evidence obyvatel. Sice jsem tam nešel, ale telefonoval jsem tam a jejich pracovnice mi řekla, že platíme paušál za stočné jen za dvě osoby a že zjistili někdy v březnu 2012 z evidence obyvatel, že tam jsme hlášeni k trvalému pobytu tři. A že tedy musím nyní zaplatit za tři i zpětně k tomu březnu 2012.

Jinak my vodné neplatíme, vodoměr nemáme, vodu neodebíráme, máme vlastní studnu, pouze odpadní vodu vypouštíme do kanalizace, takže platíme jen stočné podle nějakého vypočteného paušálu. Doteď jsem se o to nezajímal, ale teď mě naštvali, že to po mě chtějí zaplatit i zpětně. Dá se s tím něco dělat? Je to opravdu tak, že se vypočítává stočné podle počtu osob s trvalým bydlištěm? Nebo je to jen podle počtu skutečně bydlících osob?
scripta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 21. 11. 2012 20:43

A jak by vodárny měly ten počet skutečně bydlících osob zjistit? Z křišťálové koule? Zpětně to samozřejmě chtít mohou. Takže bych stáhnul ocas mezi nohy a ten paušál za jednu osobu za půl roku zaplatil. A děkoval pánubohu, že to nechtějí třeba za 5 osob tři roky dozadu.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod scripta 21. 11. 2012 20:58

No nevim, mě se to nějak nezdá. Doteď jsme tady mnoho let platili stočné za 2 osoby, i když tu byly hlášeny k trvalému pobytu mnoho let 4 osoby, ale bydlely tu ve skutečnosti jenom dvě osoby. Teď momentálně tu bydlíme tři a jsem tu hlášeni k trvalému pobytu také tři, takže je to nyní správně, ale nechci to hradit zpětně, když to tak nebylo. Navrhoval jsem jí, že budu odteď platit stočné za tři osoby, ale ona to chce prostě doplatit i zpětně.
scripta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 21. 11. 2012 21:00

Trvaly pobyt vubec nic neznamena, dal bych jim tam cestne prohlaseni, ze tam bydli dve osoby a pokud chteji otravovat, at se zeptaji v okoli sousedu.

Jinak ohlasovaci povinnost mas ty, takze si porusil smlouvu.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod scripta 21. 11. 2012 21:07

Kde to je stanoveno tahle ohlašovací povinnost nebo podle čeho se dělá výpočet ceny stočného, jestli podle evidence obyvatelstva nebo podle skutečnosti? V jakém zákoně nebo v jakém jiném předpisu? Přečetl jsem teď letmo zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích a tam nic takového upřesněno není.
scripta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radecekh 21. 11. 2012 21:16

Hledal bych to ve vaší smlouvě.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 21. 11. 2012 21:24

Presne tak, psal jsem, ze si PORUSIL SMLOUVU, tak se laskave podivej do smlouvy/vseobecnych podminek.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod scripta 21. 11. 2012 21:30

Žádné obchodní podmínky nejsou. Smlouva je takováto:

Obrázek
Obrázek

Ohlašovací povinnost tam je, ale na změnu skutečností uvedených ve smlouvě a ne na změny údajů v evidenci obyvatel.
scripta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 21. 11. 2012 21:51

Fakt hezkej obrázek... Akorát že ti to nějak nenavazuje, ten dokument se pod kapitolou III, odst. 1 evidentně mění (jednak nenavazuje, jednak barva papíru). Takže ***** si dělej z modelíny.

BTW co jsem se všimnul, tak sem házíš plynule odkazy na nejrůznější paragrafy. A teď potřebuješ poradit s nějakým pitomým stočným pro jednu osobu za půl roku? Nejsi náhodou absolvent Vysoké školy SNB, fakulty Státní bezpečnosti?

Já že jednoho takového vola znám, titul JUDr. a nedokáže zkopírovat kontakty z telefonu na SIM kartu...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kamey 21. 11. 2012 22:25

Typický zdejší obrázek. Všichni chytří až na půdu do chvíle, kdy sami řeší vlastní banalitu.
kamey
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 21. 11. 2012 22:31

scripta: a jsi slepej? Nahore jasne vidim "Pocet trvale zijicich osob", takze ano, je to jasne uvedena skutecnost ve smlouve, ktera ma navic primy vliv na vypocet vyse stocneho.

kamey: asi tak.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod scripta 22. 11. 2012 04:48

To tam snad vidím také, "počet trvale žíjících obyvatel". Jenže to přece není to samé jako "počet osob, které tam mají úředně hlášen trvalý pobyt". To že tam má někdo administrativně hlášen trvalý pobyt, přece neznamená automaticky, že tam i žije nebo bydlí? Bydlet a žít může klidně na druhém konci světa i když má v ČR na nějaké adrese hlášen trvalý pobyt. O tom je přece celá ta polemika, VAK se mi snaží naúčtovat platbu za stočné (i zpětně) podle toho, co je napsané v evidenci obyvatel a ne podle toho, jak to bylo ve skutečnosti. Já jsem nenašel v zákoně, že by se to mělo řídit podle údajů z evidence obyvatel nezávisle na tom, jak to je ve skutečnosti. Ale možná jsem špatně hledal, proto se ptám vás, jak to máte vy? A co když si všichni tři odhlásíme trvalý pobyt a přihlásíme ho na adresu MěÚ? Bude za nás vodné a stočné platit MěÚ?

Jinak ty postnuté obrázky to je vzorová smlouva ze stránek VAKu. Jestli tam mají jinou barvu papíru, nebo jím tam něco chybí, tak já jsem to určitě neovlivnil. ;-]
http://www.vak-nymburk.cz/index.php?parent=21
scripta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kamey 22. 11. 2012 08:06

Většina z nás má vodoměr, takže nemusíme stočné paušálem řešit.
BTW o jakou jde částku na osobu?
Přihlášení na MěÚ je fakt nápad. A vodu budeš vypouštět kam? Na MěÚ se budete chodit i koupat a s nádobím v lavoru?

Celkem logicky není možné připojit měřák na odpadní potrubí, potom by tvůj problém odpadl. Proto je to řešeno takto. Ty sis dost dlouho neplnil svoje povinnosti vyplývající ze smlouvy - neaktualizoval počet osobu skutečně trvale žijících v tvé domácnosti. Mě uniká smysl toho, co tu řešíš. Připoj si vodu, odpoj studnu a budeš mít po problému.
kamey
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 22. 11. 2012 09:04

Nech si instalovat městskou vodu až do kuchyně, budeš mít vodoměr a faktury budou chodit na to, co tam vytočíš. Předpokládám, že sousedi v okolních RD můžou ještě mít ve starší zástavbě jímky s trativody... A i když se již nepoužívají, občas do nich steče dešťová voda. Ale hlavně budeš mít klid, že nebudeš pít tvrdou vodu, s dusičnany nebo s bakteriemi E.Coli. Pokud jseš majitelem studny tušímže před r.1955 (a je zanesena v katastru n.), tak z historických důvodů lze uplatnit nárok na bezplatné využívání vodního zdroje pro domácnost, kde se nepředpokládá veliká spotřeba (tušímže ?? do 5000m3/y).
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 22. 11. 2012 09:12

5000 kubíků ročně není velká spotřeba?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků