Jak vypsat a vystavit fakturu?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 31. 1. 2008 07:39

Zdar
Mám takový dotaz z praxe. Situace je taková:
Mám zřízen ŽL se zaměřením: Zpracování dat, Služby databank, Správa sítí a předevčírem jsem zasíťovával kancelářské prostory. K zasíťování jsem použil kabely a HW potřebné k instalaci a funkčnosti sítě.
Můj dotaz zní: Ve specifikaci této živnosti je napsáno "Obsahem živnosti není poskytování (prodej) software a hardware ani opravy hardware", to znamená že materiál použitý na instalaci vlastně němohu účtovat? Jak v tomto případě vypsat fakturu? Mám zaúčtovánu konkrétní práci a stále mi tam figurují položky, které jsem nakoupil.
Kolega, který se mnou na této akci pracoval má zase živnostenský list na "Specializovaný maloobchod", takže by se teoreticky dalo využít jeho faktura, ale zase posílat dvě faktury na jednu akci a pokaždé na jiné IČ mi připadá takové hloupé.
No a další věc, ŽL jsem si zřídil minulý týden, ale podobnou činnost jsem v rámci našeho paneláku vykonával již dříve (klasická CZFree, kdy jsme nakoupili nějaký internet a připojovali sousedy. Poskytování internetu a licence a podobně jsme právně vyřešili již před dvěma lety, já se starám pouze o chod sítě v domě a protože se z toho začal generovat jakýsi, i když velmi malý, zisk, radši jsem to řešil ŽL na tuto činnost, protože nějaké problémy jsou to poslední, co chci. Správu sítě zde děláme společně s kolegou (zmíněný kolega se ŽL na nákup prodej). Vyřešeno to máme tak, že já budu fakturovat tuto správu sítě dalšímu subjektu a protože kolega spolupracuje, budu jej i nějak odměňovat. Jenže ten mi nemůže vystavit fakturu na správu sítě, když ten ŽL nemá. Dá se to udělat nějak s jeho zaměřením, nebo si musí udělat další ŽL?
Uff, to je dlouhý. Kdo to přečetl až sem a poradí, dík
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2008 08:50

Gooorila: odpovedel sis sam, pokud chces fakturovat i HW, tak bud pres kolegu nebo ze si holt zalozis dalsi zivnostak. Osobne bych byl pro to druhe reseni.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 31. 1. 2008 10:37

ještě doplním, že pokud chceš prodávat nepodnikatelům tak to je živnostenský list "Maloobchod provozovaný mimo stálé provozovny" ... pokud chceš prodávat i podnikatelům a firmám tak to je "Velkoobchod" ... čili dva živnosťáky ....

Jinak nejsledovanější sněmovní tisk 354 - tj. zjednodušující novela živnostenského zákona prošla včera druhým čtením ... teď ještě třetí, senát, prezident ... tak když se nezaseknout na volbě Václava Klause (:lol:) tak to snad od pololetí bude platit :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 31. 1. 2008 12:14

S474N píše:pokud chces fakturovat i HW


No, já bych nechtěl právě, kdyby byla možnost, že bych fakturu vystavil na něco obecného, jako například že spočítám práci, cenu materiálu a uvedu to jako jednu položku dejme tomu pod názvem "instalace sítě", ale to by teda asi nešlo, že?
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gooorila 31. 1. 2008 12:19

no na tohle jsem se právě ptal při vyřizování ŽL. Slučování živností by bylo myslím si ideální krok, protože by se nemusely řešit právě tyto otázky. Ale i tak mi paní řekla, že vůbec netuší jak to bude a hlavně, jak to bude se ŽL, které byly vydány do té doby. Také by se mi to ale líbilo (ráno instalovat síť, odpoledne prodávat meruňky před kauflandem a večer programovat SW a to vše na jeden ŽL :o)
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 31. 1. 2008 12:33

Gooorila píše:
S474N píše:pokud chces fakturovat i HW

No, já bych nechtěl právě, kdyby byla možnost, že bych fakturu vystavil na něco obecného, jako například že spočítám práci, cenu materiálu a uvedu to jako jednu položku dejme tomu pod názvem "instalace sítě", ale to by teda asi nešlo, že? /quote]

V tom případě musí být na faktuře pouze jedna položka .. a to "Instalace sítě" ... a k tomu případný dodák kde bude uveden hardware a další věci k tomu použité ... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 2. 2008 15:39

OK, díky za odpověď. Ještě se zeptám přímo na ROPa:
Vytvářím vlastní vzor faktury a inspiruji se právě vzorovou fakturou, který jste zde uváděl v jiném threadu (http://mobilforum.mobilmania.cz/moderatori/finexpert/rop/faktura.pdf). Vytvořil jsem tedy svou (http://uloz.to/171455/vzor_faktury.pdf), předpokládám že ji tedy mám dobře, ale nahlodal mě kolega, který tvrdí, že faktura musí obsahovat DIČ. Ve vaší vzorové faktuře nefiguruje, takže si nejsem jist
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KubaPa 2. 2. 2008 16:30

Gooorila:
pokud je dodavatel plátce DPH, DIČ ve faktuře být musí, pokud není, tak nesmí.
Pokud je dodavatel plátce a odběratel taky, mělo by tam být i DIČ odběratele.
KubaPa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2008 17:19

Já tu vaši fakturu nemohu otevřít :roll:

Jinak pokud jste plátce DPH pak tam musí být DIČ
Pokud nejste plátce DPH pak tam DIČ nesmí být :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 2. 2008 17:56

druhý pokus : http://www.gooorila.com/vzor_faktury.pdf
Každopádně díky za vysvětlení.
Ještě budu asi muset údaje vpravo nahoře dát do dalšího rámečku a popsat, že to jsou údaje z mé strany.
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2008 18:50

Jenom pár drobností ....

Ostrava - Poruba (chybí pomlčka)
V Ostravě není MU ... ale magistrát ... takže .... Podnikatel je zapsán do živnostenského rejstříku vedeného na magistrátu města Ostravy.

Jinak nevím jestli chceš všechno fakturovat na kusy ... třeba "Instalace sítě" bych řekl že 1 kus je trochu divné označení .... je možné místo sloupce "Kusů" použít "Počet MJ" ... místo "Cena za kus" ... "Cena za MJ" ... ale to už je na vás ... protože my dva bychom si stejně vzájemně nerozuměli (stačí když spolubydlícímu řeknu: Hele, viď, přijdu dýl do Vysokýho Mejta) :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 2. 2008 22:20

Děkuji, chybičky jsem opravil a "zlogičtil". Poslední co chci je, ať kvůli těmto maličkostem udělám nějakou botu :o). A v Ostravě došli účetní, protože nejsem schopen nikoho sehnat (zatím jsem tedy kontaktoval 4 lidi od známých a čas měl jen jeden. Ale zase jsem slyšel že ta známá si odepisuje příklepové vrtačky a její obor je kadeřnictví, což bych se pak bál zase kontroly :o)
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2008 22:24

To je jako s houbami ... všechny jsou jedlé ... ale některé jenom jednou ... stejně tak do daňově uznatelných nákladů ... uznat lze vše ... ale něco opraví kontrolorky FU :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zidane 3. 2. 2008 10:42

Rop píše:Já tu vaši fakturu nemohu otevřít :roll:

Jinak pokud jste plátce DPH pak tam musí být DIČ
Pokud nejste plátce DPH pak tam DIČ nesmí být :-)!/quote]

Pokud není subjekt plátcem tak proč tam DIČ nesmí být? Kde toto nařízení lze přečíst?
Jaký problém vzniká pokud tam neplátce své DIČ uvádí?
Děkuji za vysvětlení
zidane
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gooorila 3. 2. 2008 11:28

Tak jsem se ptal známého (kterého jsem upozornil, že na jeho faktuře DIČ figuruje) a ROP má zase samozřejmě pravdu :o). Dle zdělení FÚ, který jej na tento nedostatek upozornil je to tak že u živnostenských listů je tento údaj jen jakýsi interní pro finanční úřad a ličší se od DIČ u firem
Gooorila
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků